giftiga växter i hagarna.

Delar med mig av denna...

Jag har läst i många tidningar iår om vilka bieftekter fukten i sommar har gett, dvs giftiga växter i hagen som ser egentligen helt normala ut. Många tidningar har tagit upp de, så de blir mer intressantare att läsa om..de kan  Nästan som man ser de varje dag, nått som inte påverkar oss människor men som påverkar våra 4benta.
Läs mer nedan Källa: www.alltomhastar.se

En bieffekt av den fuktiga sommaren har varit att det har ”dykt upp” annorlunda växter i hästarnas hagar. En veterinär berättar att man i år har haft ovanligt många förgiftningssymptom där det har handlat om ovanliga oätliga/giftiga växter som hästar har tuggat i sig, det har bland annat varitälgört och skogsfräken som hästarna ätit av.

Hästarna ratar oftast växter som är giftiga men ibland åker även dessa ned och en anledning kan vara betesbrist en annan anledning kan vara väder/yttre förutsättningar. I  år har det som sagt varit fuktigt och det har på vissa platser inneburit att floran har förändrats i hagarna. Det finns giftiga växter som många hästar tycker smakar gott, en sådan växt är sprängört, att ekollon är giftiga vet nog de flesta men att de även anses beroende framkallande är inte så välkänt.

En bra sida för den som vill veta mera om giftiga växter är Statens Veterinärmedicinska Anstalt, här har man deltat in växterna i oönskade växter, mindre giftiga växter ochsynnerligen giftiga växter. Under synnerligen giftiga växter hittar vi bland annat Stånds (Senecio jaobaea) som kan orsaka förgiftning om de äts i stora mängder en annan giftiga växtt som finns med här ärbjörnloka. Under oönskade växter hittar vi bland annat prästkrage som anses ogiftig men som kan orsaka hudinflammation.

Några tecken som kan tyda på förgiftning:

  • Hästen blir dålig i magen, diarré eller förstoppning
  • Hästen är hängig/trött
  • Kolik
  • En lång gående förgiftning kan göra att slemhinnorna på hästen gulnar



Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback