Bländaren/ Slutaren

Har lovat att skriva om slutaren och bländaren på systemkamera, vad det är för någaot, vad dem gör för nytta osv. Jag har en Nikon D3100, så kommer utgå från den.
 
BLÄNDAREN
Bländaren används för att reglera hur mycket ljus som ska komma in i kameran. Bländaren kan liknas vid ögats lins, som fyller samma funktion. (Alltså vid "ögonmusslan" finns det som liknar ett hjul)
 
Bländare På denna bild ser du bländaren, här är den liten, alltså släpper den in litet ljusinsläpp.
BländareHär är det tvärtom, här är bländaren stor vilket gör att det blir ett stort ljusinsläpp(hur ljusa bilder du vill ha)

Bländaren kallas ibland för apertur, som är ett lite märkvärdigare ord för öppning(ifall ni skulle stöta på det någongång). Bländarens öppning anges med ett f-värde, t.ex f/4, som uttrycks "bländare 4". 

Bokstaven "f" används traditionellt i optiska formler och står för "fokallängd" eller "fokaldistans".

Bländaren samarbetar med slutaren på det viset att bländaren anger ljusinsläppets storlek, medan slutaren bestämmer hur länge ljuset skall träffa filmen (eller bildkretsarna hos digitalkameran). Det lättaste och roligaste sättet att se hur dessa två sammarbetar med varandra är att gå ut i trädgården och testa sig fram.

Detta betyder alltså att en liten bländare och stor slutartid kan ge samma mängd ljus som en stor bländare och en liten slutare.

Bländaren i kameran kan vara svår att hitta från början, dem kan finnas lite olika på olika kameror. På gamla kameror kan bländaren befinna sig på objektivet, men på dem mer moderna kamerorna så ställs det in via skärmen eller på själva kamerahuset.

Här har jag gjort fina paint bilder på hur du skall göra, på bild 1 ser du kameran framifrån. Där finns det en knapp med + & - tecken som du skall hålla in. Samtidigt som du håller in den knappen (se bilden under) så skall du kolla på bilden under 1 där du skall snurra på hjulet samtidigt. Så ändrar du Bländaren. Jag brukar hålla mig till bländare 4 - 4.5, brukar bli rätt bra där. Fota med M(manuell) på kameran, så kan du bestämma både slutaren och bländaren som du själv tycker bli bra. 

 

SLUTAREN

Det finns två typer av slutare: centrumslutare och ridåslutare:

Centrumslutare Ridåslutare

På Nikon D3100 kameran kan du se Centrumslutarens "märke". Slutaren är inte som många tror att det är hur fort eller sakta det tar att ta en bild. Bländaren och slutaren ställer du in ljuset på. Hur du ställer in slutaren gör du genom att endast ( se bild 2 under rubriken bländare) snurra på det hjulet. Mellan 100/200 brukar bli bra, testa, blir olika beroende på vilka obj och kameror man har.

Vill du veta mer, läsa mer och fördjupa dig lite extra och slutaren och bländaren finns det en jätte bra sida KLICKA HÄR som dem flesta förstår. Där kan du även hitta andra läsvärda sidor och fördjupa dig lite ännu mer:) 

Har du frågor eller önskemål på vad jag ska tipsa/skriva om, kan var allt om foto, photoshop osv... KOMMENTERA

 

 




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback