Skritten- en viktig gångart.

Nu äntligen kommer inlägget om skritten upp som jag lovat om bra skritt, övertramp osv osv.

Skritt är fyrtaktig och liksidig, om höger bakben blir i rörelse följs de av höger framben, vänster bakben sedan vänster framben innan rörelsen sedan börjar om igen. Hästen har alltid minst en hov i backen under hela tiden den skrittar. Skritt är hästens jobbigaste gångart, även fast man kanske inte tror det, men det är också den viktigaste gångarten. Det avstånd som blir när bakbenet sätts ner i förhållande till där frambenen nyss var kallas övertramp, det menas med att om hästen sätter ned bakbenen en eller flera dm eller- " en halv/hel hov" som många kallar det- framför de spår där frambenen nyss varit är det ett gott övertramp. 
Men om hästen gör tvärtom, att den sätter ned hoven bakomför det tidigare frambenet så har hästen inget övertramp, men det kan även skilja sig i de olika skritt- tempona så egentligen finns det inget rätt eller fel. Men en häst med bra skritt har ett gott övertramp. 

Bildkälla: Google.

walk.gif

Detta var vad jag menade igår, Rodi har väldigt dålig skritt och bakbenen är lååångt ifrån framhovarnas spår. Men igår fick han vissa perioder en hov övertramp vilket är väldigt bra och det är de vi vill få fram. Men detta speglas även i vilket tempo man har, och hur hästen är, om den är spänd och tittig kan den korta stegen mer. När du rider, tänk på att rida skritten i olika tempon och få fram det som är dåligt till det bästa hos hästen för skritten är en väldigt viktig gångart:-)
Använd inte skritten endast till fram och avskrittning ( efter och innan ridpass), utan det är en gångart som vilket annan som helst.. om man kan säga så.

Skritten har olika tempon, se nedan:
Fri skritt- Hästen går helt utan stöd från tygeln, alltså med lång tygel där den helst ska gå med lång hals och ett gott övertramp. Detta är den första skritten man lär hästen, en lugn och avslappnad skritt men ändå med energi i vill man få fram.

Mellan/abets skritt- Här går hästen på tygeln, vilket menar med att den arbetar genom ryggen med eftergift i nacken. Ska tillåtas att pendla med huvudet i takt med fotförlyttningen. Det ska inte finnas någon större skillnad mellan fri och mellan/arbets skritt förutom att hästen går på tygel.

Samlad skritt- Bakbenen arbetar mer aktivt och steget blir kortare och högre och den blir mer upprest och välvd i sin form, övertramp är inte viktigt. Skritten ska fortfarande ha energi.

Ökad skritt- Hästen rör sig så vägvinnande som möjligt med ett mycket gott övertramp. Möjlighet att sträcka ut halsen och genom det kunna ta ut steget ordentligt. Du som ryttare får inte tappa kontakten med hästen, den går fortfarande med bärning och eftergift i nacke men med endast lätt stöd på tygeln.

När vi rider, tänker vi inte på hur hästen skrittar så är du en ryttare som inte har tänkt på det innan, eller har gjort det men inte gjort något åt saken. LÄS och tänk:-)
Ett bra tips är att göra serpentiner, volter och rida övergångar i SKRITT. Har hästen väldigt kort skritt är det bästa att rida ut och ha kul, klättra, låt hästen få lyfta på hovarna, rid över stock och sten, gör olika övningar på vägen.




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback