Del 2- trav

Källa: Hippson.se
Du har tidigare läst om skritt övningen, och dag är det trav som står på agendan, men vägen är den samma: ett fyrkantsspår på 20x20 meter. Du kan själv välja om fyrkantsspåret ska ha två öppna sidor eller en öppen sida. 
– Det är en fördel med öppna sidor, det höjer svårighetsgraden. Om du vill kan du gå ett steg innanför även på de slutna sidorna, tipsar Lisa. 
Ordet anspänning kan låta lite svårt. Lisa förklarar så här: 
– Man vill få hästen att gå lite mer in i handen, mer fram för de framåtdrivande hjälperna så att man får den till en stadigare kontakt. Det vanliga är att man säger att man rider hästen lite mer in i handen, men man ska inte ha mycket i handen utan lite mer kontakt - där hästen går in i handen utan att spjärna emot. Mer muskeltryck, men utan att hästen blir spänd. Det är då du får spänst i hästen, får höjd i steget och schvung. Hästen blir kortare, rundare och högre utan att tappa sin drivande rörelse. Mer höjd, mindre fart.

Tydligt system
Hon arbetar med ett system som bygger på utbildningsskalan på ett lite tydligare sätt, så som man använder skalan i Tyskland. Lisa rider för Elke Funk-Hess och de två har ett samarbete. Det är mycket Elkes system – eller det tyska utbildningssystemet – som slår igenom när Lisa är tränare.
Systemet ska ge hästen en bred grund att stå på när övningarna blir svårare. 
– Som den här övningen, den tränar styrka och eftergift, men hästen blir också trygg i det den gör. Och en sådan häst blir det lätt att kommunicera med, man behöver inte göra så mycket. Så småningom blir det en lättsam ridning där hästen får utrymme att arbeta. 
Försök sträva mot en ridning där du kan slappna av i händerna även när du tar upp efter en ökning, säger Lisa. 
– Du kan ha världens finaste ökning, men en jättespänning i upptagningen. Om du lär hästen från början att "när jag slappnar av slappnar du av", kommer den att svara med fjädring och tryck när man skickar iväg den i en ökning, och uppsamlingen kommer att bli mjuk och fin. 
Lisas trick är att slappna av och räta upp sig när hon ska ta upp från en ökning. 
– Jag sätter mig i samlande sits och får kvar fjädrande rygg och hals. Det blir rena upptagningar och jag behöver inte använda händerna, jag slappnar bara av – och hästen får lättare att samla sig. Den sätter sig, och den får PLATS att sätta sig. När du slappnar av i tygeln får du en ganska avspänd häst!
Lisa gillar veckans övning eftersom den blandar bogen in, som är lite samlande, med framåtridning – så att hästen får tryck. 
– Det är också bra att man får in mikropauser, så att musklerna får jobba med bra genomblödning. 

Gör så här:
Rid alla dagens övningar i trav. Värm gärna upp med förra veckans skrittövning. Rid övningen i båda varven. 

A. Rid på en 20x20-meters fyrkant, gärna mitt i ridhuset så att det blir två öppna sidor. I två av hörnen ska du lägga en 10-metersvolt (eller större på en ung eller grön häst). 
Hästen ska följa vikten och vända för skänkeln. Låt hästen stretcha i volten. Mot slutet av volten gör du en avstämning – antingen kan du behöva göra en uppsamling eller en framåtdrivning. 
Efter volten, rid bogen in till nästa hörn. Gör en halvhalt före hörnan och rid framåt ut på nästa långsida. Använd gärna de öppna sidorna av fyrkantsspåret till framåtridningen. 
– Använd vikten på insidan hela vägen runt den här rutan. När du rider framåt vill du få svar på ytter tygel. Framridningen handlar om reaktionen, inte att du ska pressa hästen framåt en hel sida eller att det måste bli mellantrav eller så. Rid följsamt – ge kontakt men håll inte emot. Hästen ska vara rak, instruerar Lisa. 
Efter framridningen, lägg en ny volt i hörnan, där du slappnar av. 
– Det här kräver att ryttaren är lite snabb. Lätta på innertygeln i volten och om du är rätt ute får du en stretch. Rid bogen in igen, och fortsätt ett par gånger.

B. Rid som i A, men rid öppna på slutna sidorna av fyrkanten i stället för bogen in. 
– Öppnan sätter samling. Ur öppnan ska du rida framåt in i tygeln, vilket gör att hästen får öka trycket in i tygeln utan att rusa iväg. Det är skillnad mellan fart och drivning. Den framridning du gör på öppna delen behöver inte vara mellantrav, du vill ha reaktionen och ett kroppstryck in i tygeln, förklarar Lisa. 
Om du vill, variera så att du rider öppna på alla sidor av fyrkantsspåret. 

C. Rid skänkelvikning på två av fyrkantssidorna, rid skänkelvikning för ytterskänkeln på andra fyrkantssidorna (”åt andra hållet” alltså), lägg en volt ur skänkelvikningen för ytterskänkeln.
– Det här är verkligen inverkansridning. Det växlar ganska kvickt och man måste fokusera på sin sits. Hamnar man på utsidan när man ska in i öppna blir det pannkaka, varnar Lisa. 
Det här gör ryttaren mer medveten om den yttre ramen. 
– Det är vanligt i skänkelvikning att man fastnar i innertygeln, men det går inte här. Det är en bra övning för ryttare, men inte en bra övning för en alltför ung häst, de ska inte gå för mycket skänkelvikning.
Bild 1: Övning A  Bild 2: Övning B  Bild 3: Övning C
Syfte:
Att öva inverkansridning och träna samverkan mellan hjälperna. I den här övningen får man känna lite på det samlande arbetet. Så småningom kan hästen växla mellan anspänning och avspänning. Hästen ska bli lätt att kommunicera med. 

Svårighetsnivå:
Medel. Går att göra enklare genom att skippa B och C. Kan göras mycket svår beroende på kraven. 

Tänk på det här:
Ryttaren måste ha koll på vikthjälperna och kontakt med hästen. När volten kommer ska hästen vara kvar i eftergift; det visar om du har gjort ditt förarbete.

 




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback