Del 3- galopp

Källa: Hippson.se
I den här övningen är det galopp som gäller. Du samlar för sätet och förbereder hästen för piruett. Och arbetet fortsätter i det system som Lisa Ingelstam, C-tränare i dressyr, säger ger lugna hästar som vill kommunicera med sina ryttare. 
- Mitt bästa tips är att ha en plan när man rider. Om man har ett arbetsprogram och vet vart man vill komma kan man gå tillbaka och felsöka. Man ska börja med sig själv, för i nio fall av tio är det positionen det är fel på. Det blir för mycket hand, eller så pressar man och pressar med skänkeln, säger Lisa. 
Hon vill att allt vi gör ska leda till en lättare ridning. 
- Hästen ska lära sig att gå i sin egen balans, i trygghet med ryttaren, så att den vågar ta initiativ. Då kommer bjudning och schvung av sig själva! Det ska bli en produkt av att man grundat hästen så väl. Hästen stärker sig, blir mjuk och börjar svinga över rygg och bakben. 

Självgående häst
Enligt Lisa gör ett arbetsprogram som hennes att hästar blir mjuka och självgående. 
- Viljan kommer när hästen märker att det fungerar. Det handlar faktiskt om ett samarbete mellan häst och ryttare.
Lisa arbetar med ett system som bygger på utbildningsskalan på ett lite tydligare sätt, så som man använder skalan i Tyskland. Hon rider för Elke Funk-Hess och de två har ett samarbete. Det är mycket Elkes system - eller det tyska utbildningssystemet - som slår igenom när Lisa är tränare.
Du kan med fördel värma upp med Lisas övningar i skritt (klicka här) och trav (klicka här). I föregående övningar kan du läsa mer om Lisas tänk när det gäller system, dressyr och unghästar.


Gör så här: 
Rid alla vägar i galopp. Byt varv, så att du gör övningarna i båda varven. Var noga med att pausa efter några varv.

A. Rid en 20x20 meters fyrkant i galopp. Var noga med hörnpasseringarna. Välj om du vill ha en öppen sida av voltspåret, eller två. 
- Vänd som en 90 graders piruettvändning i hörnen. Hästen måste ha kvar ramen på utsidan och du ska ha vikten på insidan. Slappna av efter hörnet - det kan räcka för att hästen ska vilja gå framåt. 
Det här är första steget till mer "sittande" häst. 
- Så småningom, när hästen kan sitta på bakbenen och behålla sin rytm, kan du börja kräva mer anspänning. Du kan börja aktivera mer ur hörnet och då får du spänstigare galoppsprång, säger Lisa. 
När man börjar att kräva påskjut i galoppen kan hästen spänna emot lite för att det blir jobbigt. Du får en liten tröskel som hästen ska komma förbi. I sådana lägen kan du behöva hjälp på backen, du måste ha bra känsla för hur hästen är mentalt. 
- Det är ofta här man ser hur det börjar bli fel, ryttaren blir starkare och starkare och till slut finns ingen galopp kvar. Så ta hjälp!

B. Som A, men lägg en 10- till 12-metersvolt på de öppna sidorna (eller på den öppna sidan och den som är mitt emot, om du bara har en öppen sida). Några språng före hörnet (börja i tid!) ska du sätta hästen i samling. Samlingen ska vara genom hela hörnet.
- Sätt den tillbaka så mycket du kan för sätet. Rid rakt fram in i hörnet och vänd genom att vända överlivet mot nästa hörn. Vikten ska vara placerad på insidan. Rid normal galopp till nästa hörn, lägg en volt, rid normal galopp och samla tre språng inför hörnet, förklarar Lisa. 
Använd volten som en mikropaus, låt hästen stretcha lite - åtminstone om du gör en volt på kanske 14 meter. Gör du en tiometersvolt tänker du på samma sätt som i hörnen. Kolla att du kan slappna av i armarna och tyglarna, även när du "sätter" hästen.

C. Rid 20x20, men utan volter. På de slutna sidorna rider du bogen in. På de öppna sidorna - bestäm dig för vilket antal galoppsprång du vill göra, mellan fem och åtta kan vara lagom. 
Om du är "mindre avancerad" kan en volt före du går in i rörelsen bogen in hjälpa, för att få styrsel på sitsen och hästen.

Syfte:
Att öva samling utan att dra i tyglarna. Ryttaren får känslan för ramen och hur piruetter ska kännas.

 

Svårighetsgrad:
Medel - Avancerad.

 

Tänk på det här:
Pausa ofta. Om det inte känns perfekt under övningen kan du ta ett extra varv på en volt, men sitt inte kvar där i evigheter. Gå vidare till nästa steg av övningen, våga tänka att det kanske löser sig i nästa hörn. 
- Så att du inte måste rida 25 000 varv "innan jag kan krumelura", som jag tror många tänker. Visst ska man analysera, men man måste inte alltid veta exakt varför en viss sak sker en viss gång, menar Lisa.




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback