Sits&inverkan DEL 1- m.m

Ryttarens sits och dess inverkan DEL 1.
-kommer även skriva lite mer utöver det i texten.
 
Det viktigaste när vi rider är inte hur hästen går, eller hur fint vi böjer den, det viktigaste är Hur vi rider och om vi har en bra sits. Det krävs en hel del för att rida en häst, bara de. Men det krävs en massa för att få hästen arbeta korrekt och hamnar man fel så kan hästen t.ex spänna sig, hamna i obalans eller böja sig för trycket.
Jag går NB12 Gym1 här på wången, alltså mitt första år. Det första året är det mycket fokus på sits och inverkan- med andra ord fokus på ryttaren och hur hästen reagerar om vi hamnar på "andra sidan linan" som man kan säga.
 
För det första gäller det att man har en lodrät sits, och vad är då en loträt sits? Jo det är själva grunden i ridningen. - Tänker inte gå in på det så mycket då nästan alla kan det, måste bara ha någonstans att börja;)-
Man ska kunna dra en rak linje från ryttarens axel, genom höften och ner till hälen. Din blick ska vara riktad framåt i den riktningen man ska rida. Många gör det stora felet att man tittar på sina händer eller hästens hals, eller till och med kollar åt sidan dit dem är påväg, men då får man inte den rätta kraften för att kunna inverka rätt med sätet.
Din rygg ska vara rak, inte svankig eller dra in rumpan vilket man då kan sitta och trycka. Vet du om att du har en svankig rygg t.ex och försöker förbättra det måste man tänka på att man inte spänner sig och anstränger sig för mycket, då blir det bara pannkaka.
Tårna riktade framåt, hälarna sänkta så att tårna pekar uppåt. Sänker du tårna blir skänkeln inte lika tydlig.

Armarna ska vara böjda i armvecken så att underarmen blir som "en förlängning av tygeln." Sitter du rätt ut med raka armar har du inget stöd, ingen kraft och blir dessutom stel. Tummen ska vara den högsta punkten, och inte vara som ett cykelstyre.

Det är jätte viktigt att man slappnar av i knäna, dem ska bara "glida" med. Det blir ofta att man sitter och håller/trycker mot hästens mage med benen och skänklarna, då går hästen och spänner sig och kan bli irriterad. När hästen blir det kan den korta sig - lite olika beroende på häst till häst- och få dig att gunga i sidled istället för med rörelserna, då måste du hitta takten, slappna av och försöka att inte åka i sidled. Det kan vara ett tecken på att hästen försöker smita undan övningen och böjer sig, tex gör volten större.

När du sedan har koll på detta börjar du skritta hästen på lång tygel på före och efter ett ridpass, det finns dem som struntar i detta. Men jag tycker inte man skall göra det, man får en mycket mer lugnare, avslappnande och följsammare häst under ridpasset.


Hittade ingen passande bild, så fick bli en på Grodan och Nathalie på Lag-SM:)

 

 

 




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback