Lär dig fota Manuellt

          
Det blir otroligt stor skillnad när man fotar manuellt än dem som bilder som fotas i autoläge. Därför tänkte jag dela med mig utav de tre grundinställningar som används då man fotar manuellt.
Grunden för ett bra fotografri är rätt exponering, bilden blir för ljus om den blir överexponerad och för mörk om den är underexponerad. För att få en lagom exponerad bild behövs en balans mellan de tre grundinställningarna, bländare, slutartid och ISO. Det bästa man kan göra om oerfaren är att lära sig om de olika inställningarna en i taget, få in så mycket information så möjligt för att läsa sig uppåt. Google är oftast en bra källa för att lära sig mer om just din kamera. Jag fotar med en Nikon D7000 och råder att först testa er fram själva:)
 
Bländare: Man kan se bländaren som objektivets öppning. Storleken på öppningen avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Ett lågt bländarvärde (tex. f/2.8) ger en stor bländaröppning - mycket ljus släpps in. Ett högt värde på bländaren (tex. f/22) ger en liten bländaröppning - mindre ljus släpps in. Bländaren påverkar inte bara hur ljus en bild blir, utan den påverkar även skärpedjupet.

Skärpedjup är det område i en bild som är skarpt. En stor bländare get ett kort skärpedjup, en mindre bländare ger ett större. Vill man få ett objekt med tex tre apelsiner brevid varandra, skarpa, ska man ha ett större skärpedjup. Man använder alltså en mindre bländaröppning. Vill man däremot att t. ex bara en utav dessa tre apelsiner ska vara i fokus ska det alltså vara tvärtom- en större bländaröppning vilket blir ett mindre skärpedjup.

Stora bländaröppningar används ofta vid porträttfotografering där framförallt ögon ska vara skarpa, men bakgrunden gärna får vara suddig. Vid landskapsfotografering använder man istället ofta en mindre bländare för att få ett större skärpedjup, så att stora delar av landskapet är i skärpa.
Slutartid: Slutartid, som är detsamma som exponeringstid, beskriver under hur lång tid ett foto tas. En längre slutartid släpper alltså in mer ljus. Använder man sig av en lång slutartid kan det vara bra att stöda kameran mot något eller att använda stativ, annars blir bilden lätt suddig. Slutartiden mäts i sekunder.

En kort slutartid är användbart då man vill frysa en rörelse, tex. då man tar kort på någon som hoppar. Använder man en längre slutartid, som på den högra bilden, så ser man nästan rörelsen i bilden. 
 
ISO: ISO är ett mått på hur ljuskänsligt objektivet är. Ett lågt värde innebär att objektivet inte är ljuskänsligt - bilden blir därför mörkare än vad den hade blivit om man fotat med ett högre ISO. I ljusa omgivningar fungerar det alldeles utmärkt att fota med ett ISO så lågt som tex. 100. Är omgivningen lite mörkare så kan man behöva öka värdet för att slippa få en underexponerad (för mörk) bild.

Ut och fota, ha kul, och testa er fram. LYCKA TILL:-)
 



Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback