Sofia♥

Ut och fotade Sofia, visst har jag en vacker lillasyster?:-)

 

Fotat hundarna

Gick ut i det fina vädretoch fota hundarna, busfrön:) Klicka på bilderna för större bild..

 

Svar på kommentar:)

 
Svar på tal:
 
Skriver ett inlägg om det då du bara hade med email adress, det går bra att kommentera så men ha med bloggadress också så jag kan svara direkt till eran blogg:)
 
Det blir svårt att säga exakt vad som är bäst med islandshästar, allt är bäst med dem, deras personlighet, energi, och speciellt att dem har en eller två gångarter som inte storhästar/ annan ponny har. Visst, vet ett varmblod som kan tölta, men det är varken bra eller fint, det blir inte samma action eller känsla. Islandshästar tänker man ser maffiga och fart i, nu stämmer inte en detta in på alla, man måste prova rida island och få en egen uppfattning om dem. Dem är bäst på sitt egna vis och det är just gångarterna som jag är så fascinerad över och att en sån pass liten häst kan bära stora män och kvinnor! Jag tycker att island är det mer disiplin på, blir svårt att förklara men dem är mer "ihop tryckta" med varandra ( som jag brukar kalla det), dem är flock och jag har då ALDRIG vart med om att dem går i en ensam liten fyrkantshage utan gräs, utan det har alltid vart att dem går i flock och hagarna är ofta stora, men är dem sjuka så är det såklart att det blir annorlunda. 
 
Det är det som jag tycker är bäst med islandshästar, finns alltså inte något speciellt som är "bäst" utan jag utgår från ALLT;-) 
Det är lätt för mig att säga att du absolut skall börja med det, eftersom jag rider dem små busfröna, men jag tycker såhär att du Loviza ska åka iväg och prova nån dag, så får du känna efter. Jag kan säga att jag har velat mellan island och storhäst i flera år, innan jag insåg vad det egentligen är jag vill syssla med och då var jag väldigt bestämt om att det är detta jag vill göra. Så, åk och prova är något du borde göra! Det är verkligen en WOW- upplevelse, det är bara att "åka häst" och låta den visa upp sina fina gångarter. 
 
Hoppas du fick någorlunda bra svar på din fråga!

Islandshästparad 8/7, kom med!

Den 8/7 är det islandshästparad i Norberg, vi rider genom torget. ALLA är varmt välkommna rida med i paraden. Det behövs ännu fler ekipage som är villiga att ställa upp, var med du också! Gå in på Karsbo Gårds hemsida för mer info, finns även på Járnhesturs sida! Förra året blev det mycket lyckat med 31 ekipage ( rätta mig om jag har fel) dock var inte jag med, men iår åker jag med på Rodi såklart;) Sprid detta vidare så fler är med..
Här är några bilder från förra året.
Bildkälla: Evas Fb

Rea på Hööks

Ni har väl inte missat att Hööks har upp till 50% rabatt på utvalda varor?

Dessa snygga pannband kostar endast 69:- Riktigt snygga enligt mig, skulle lätt kunna köpa hem ett till Rodi, men tror dock om det är "konstig" storlek att det skulle sitta lite tajt. Men det är riktigt billigt pris, så varför inte..

Ny design!

Vad tycker ni om min nya design?:) 
Tyckte det var dax att få en mer somrig blogg.. 
 

flöt på ganska bra idag:)

Har hunnit med en hel del idag sedan klockan 7 imorse, trodde klockan var 6 på kvällen så tänkte slockna framför TV:n, så trött är jag;) Såg att det kommit ett litet fölhingst på gården som ägs av Lena, Grattis! Åker ut till stallet på Söndag.
 
Har vart iväg och handlat, och hunnit gjort en massa idag. Ikväll blir det att vara med kompis, sen ska jag bara ta det lugnt... Pappa har beställt nått åt mig som han VET att jag kommer bli glad över, gissar på en iphone;) 
Jätte jobbigt, har typ inga bilder.. känns som jag redan visat er alla..
 

finally there...

Oj vad statistiken for iväg! 
 
Säger bara, ÄNTLIGEN är hemsidan klar och känner mig som en liten 11-åring som fått en liten ponny typ. Lägger man manken till, sliter och sammarbetar så har man en fin hemsida tillslut:)
http://www.elinfotograf.com/
 
Nu kan jag varva ned med allt, köra sista dagen sen tar jag HELG, och högst upp på listan står det med stora bokstäver ROODI. Vill bara pussa och krama världens bästa häst♥ Han gör mig så glad!
 
 
 
 

Elins Design&Fotografering

Nu är jag egen företagare! Eftersom min hemsida är under renovering, alltså inte klar än så skriver jag lite vem jag är, priser osv här på bloggen då jag fått en bunt med förfrågningar, jätte kul tycker jag. 
 
Jag heter då Elin Eriksson, är 15 år och bor i Fagersta, jag driver företaget "Elin's Design & Fotografering" som kommer hållas till här i Fagersta. Jag är med och deltar i Sommarlovsentreprenrerna i norra Västmanland där man skall utifrån sin egna idé eller med en kompis starta och driva sitt egna företag, jag kommer att driva mitt företag helt själv och kommer jobba hemifrån med Design och redigering utav bilder.
Tanken bakom dessa projekt är att få glada och nöjda kunder och samtidigt kunna jobba med något man självklart tycker är kul och intressant! "Jag är certifierad Sommarlovsentreprenör och har genomgått en veckas utbildning som ger mig tillstånd att driva mitt eget sommarlovsföretag under insyn av ansvarig organisation.
Min verksamhet är försäkrad och redovisningen sker enligt Skatteverkets regler för hobbyverksamhet." 
 
Jag kommer att göra bloggdesigner, hela som inte, det är ditt val. Jag gör efter kundens önskemål om så önskas, alltså, du kan få en personlig design eller en design som redan är klar att använda. Header eller "småtillägg" görs också. 
 
Ett stort intresse som jag har är då fotograferingen, jag erbjuder fina och minnesvärda bilder på dig och din familj, eller varför inte bästa kompisen? Vi kommer att befinna oss ute i det sköna och gröna naturen, där har man tusen olika plaster och miljöer att fotograferas i. Jag fotar allt från bröllop och dop, till tävlingsbilder, porträtt m.m. Jag kan även åka utanför Fagersta och fotografera men då tillkommer några kronor extra.
Här nedan kan du även se lite porträtt bilder och andra bilder som jag tagit.
 
Hos mig får du möjlighet till ett bättre och billigare pris än hos många andra fotografer i din närhet. 
 
Priser:
Fotografering
Porträtt: 400:-
Bröllop: 700-800:-
Dop: 500:- 
Tävlingsbilder: 50:-/Bilden
 
Bloggdesign
Header: från 80:-
Heldesign: från 120:-
OBS! Vissa priser kan förhandlas då detta företag precis startat upp företaget. 
 
Vill ni kontakta mig, skicka ett mail till elin_saff96@hotmail.com, märk mejlet med tex " Fotografering" om ni vill boka eller har några frågor& funderingar. 


Ännu en dag..

Dags att börja bege sig mot Adecco, jag hoppas ni kommer ikväll på Releaseparty på bruks 16:30:)

En bild säger mer än tusen ord♥

Saknar bästa Rodi så oändligt mycket, känns som jag aldrig vart ifrån honom såhär länge. Dock var jag där för ett par dagar sen men ändå, helt sjukt! Bara ta sig igenom dessa två dagar som återstår, sen ska jag ut och borra ned ansiktet mot Rodis lilla mule. Bästa och finaste killen♥

Bländaren/ Slutaren

Har lovat att skriva om slutaren och bländaren på systemkamera, vad det är för någaot, vad dem gör för nytta osv. Jag har en Nikon D3100, så kommer utgå från den.
 
BLÄNDAREN
Bländaren används för att reglera hur mycket ljus som ska komma in i kameran. Bländaren kan liknas vid ögats lins, som fyller samma funktion. (Alltså vid "ögonmusslan" finns det som liknar ett hjul)
 
Bländare På denna bild ser du bländaren, här är den liten, alltså släpper den in litet ljusinsläpp.
BländareHär är det tvärtom, här är bländaren stor vilket gör att det blir ett stort ljusinsläpp(hur ljusa bilder du vill ha)

Bländaren kallas ibland för apertur, som är ett lite märkvärdigare ord för öppning(ifall ni skulle stöta på det någongång). Bländarens öppning anges med ett f-värde, t.ex f/4, som uttrycks "bländare 4". 

Bokstaven "f" används traditionellt i optiska formler och står för "fokallängd" eller "fokaldistans".

Bländaren samarbetar med slutaren på det viset att bländaren anger ljusinsläppets storlek, medan slutaren bestämmer hur länge ljuset skall träffa filmen (eller bildkretsarna hos digitalkameran). Det lättaste och roligaste sättet att se hur dessa två sammarbetar med varandra är att gå ut i trädgården och testa sig fram.

Detta betyder alltså att en liten bländare och stor slutartid kan ge samma mängd ljus som en stor bländare och en liten slutare.

Bländaren i kameran kan vara svår att hitta från början, dem kan finnas lite olika på olika kameror. På gamla kameror kan bländaren befinna sig på objektivet, men på dem mer moderna kamerorna så ställs det in via skärmen eller på själva kamerahuset.

Här har jag gjort fina paint bilder på hur du skall göra, på bild 1 ser du kameran framifrån. Där finns det en knapp med + & - tecken som du skall hålla in. Samtidigt som du håller in den knappen (se bilden under) så skall du kolla på bilden under 1 där du skall snurra på hjulet samtidigt. Så ändrar du Bländaren. Jag brukar hålla mig till bländare 4 - 4.5, brukar bli rätt bra där. Fota med M(manuell) på kameran, så kan du bestämma både slutaren och bländaren som du själv tycker bli bra. 

 

SLUTAREN

Det finns två typer av slutare: centrumslutare och ridåslutare:

Centrumslutare Ridåslutare

På Nikon D3100 kameran kan du se Centrumslutarens "märke". Slutaren är inte som många tror att det är hur fort eller sakta det tar att ta en bild. Bländaren och slutaren ställer du in ljuset på. Hur du ställer in slutaren gör du genom att endast ( se bild 2 under rubriken bländare) snurra på det hjulet. Mellan 100/200 brukar bli bra, testa, blir olika beroende på vilka obj och kameror man har.

Vill du veta mer, läsa mer och fördjupa dig lite extra och slutaren och bländaren finns det en jätte bra sida KLICKA HÄR som dem flesta förstår. Där kan du även hitta andra läsvärda sidor och fördjupa dig lite ännu mer:) 

Har du frågor eller önskemål på vad jag ska tipsa/skriva om, kan var allt om foto, photoshop osv... KOMMENTERA

 

 


Sigge på promenad


Nikon D3100/ Sigma

snart är jag tillbaka!:)

Nytt modem är påväg! Så snart är jag tillbaka igen, lite update, vad har hänt?
Ja, inte mycket faktiskt på hästfronten.. håller till denna vecka på företaget Adecco där vi pratar och fixar ihop lite ideer vi i sommarlovsentreprenörerna. Så på Torsdag kväll får jag mitt startstipendium och nästa vecka räknar jag med att modemet har kommit så jag kan börja jobba å tjäna lite cash:-) Kommer bli ett riktigt roligt projekt, mitt företag kommer dock inte handla om hästar, eller ja det beror på hur man ser på det;)
Ha det bra sålänge, hörs nästa gång jag har tillgång till intrernet, tillsvidare får ni klara er utan mig.
 

Fullt ös, ej arbetslös;)

Kommer inte blogga så mycket denna vecka, vår dator är helt störd som vanligt.. Den funkar typ inte. Sen ska jag vara i väg på typ utb/ handledning osv till på Fredag om företagande. Ha det bra splänge/ elin

Härliga roddan+ lång text;)

Mycket att berätta här;)
Fick helt plötslig fullt upp dessa dagar och en stressad Elin sitter bakom skärmen, skriver lite så kanse jag lugnar ned mig. Igår var jag en stund med bästa vän och Rebecca, sedan drog jag till mina kompisar på filmkväll. Var så grymt kul, vågade inte sova hemma efter en jätte hemsk film så drog hem och hämta grejjer sen sov jag kvar med killarna... vi snackade i flera timmar och gjorde egentligen inte så mycket, slocknade vid 4- tiden, haha DÅ var jag trött!!
 
På senaste tid så har jag känt mer för att variera mina inlägg, det är ganska skönt som omväxling ibland, att skriva ut och tänka på annat.
 
Var ut till stallet idag iallafall, så härligt att vara där man trivs så bra. Dock tog jag in en överlerig Rodi från hagen. Vi tränade från marken idag och gick igenom show programmet lite, han hade överskottsenergi så jag knappt fick stop på honom när jag galoperade brevid honom, han blir så där ibland när han är pigg och tycker något är kul. Han fick springa av sig lite i rund-corallen, sprang brevid honom lite och så innan vi gick till paddocken igen. Där körde vi igenom programmet två gånger och det gick fruktansvärt BRA. Det enda jag känner att vi måste träna mer på är att vi båda ska känna oss säkra när jag släpper honom och han ska följa mig i skritten, jag blir osäker att han skall stanna och då blir han också osäker. Rodi är så duktig, en riktig charmör prins♥ Detta kommer bli så bra till lag-sm:)
Men det är ju också så som E sa till mig, man vet aldrig hur hästen är just den dagen, dem kan ha olika humör dag till dag, men jag känner att det kommer gå toppen. Känner mig så stolt och glad när jag kommer ut till stallet och möts av en glad och pigg Rodi som gör sitt allra bästa och som resulterar till att det går jätte bra, Roddan is the best. Gör alltid sitt bästa också.
Just nu sitter jag och ska registrera mig och Rodi till nå inl. sida vi måste göra inför lag-sm, krångel si såhär i slutspurten, allt ska vara klart tills imorgon så jag tror våran lilla lagledare har det stressigt just nu. Hoppas alla ser att dem måste registrera sig, om inte annat äre säkert nån som läser här:) Jaja, ha det gott, imorgon ska jag på vad som påbörjat ev företag, får se om jag stannar... eller om jag drar med pengarna och köper glass för dem;) Haha nejdå, är ändå två tusen vi får.
 
 
 

midsommar 2012

Här kommer några bilder från min dag/kväll, kan säga att vara bland sina kusiner tär på hjärnan så därför får det bli mestadels bilder på stojjkusinerna:) Kommer kanske fler, är just nu lite smått irriterad då det bokstavligen står ERROR på min Facebook, ja menar... så mycket bilder kan jag väl inte ha lagt upp?:o Laggar å har sig, är väl min dators problem.. höhö

Ha en bra midsommar!

Glad midsommar alla mina fina läsare!
Dagen spenderas med att fota, fixa sig och dra till moster/kusinerna för att träffa släkte och äta, å lite så:)
 
Tänkte när jag kommer hem att jag kanske skulle skriva lite om systemkameran nikon, vilken jag använder, vad alla tecken på "ratten" betyder. vad slutare/bländare är, hur man ställer in det osv. Låter det som en bra ide? Något annat ni vill veta om att fota eller så, så är det bara att kommentera.

10-12 august gtb sävebanan, då kör bah kör vi!

Jätte kul att båda Edda lagen kom med, det var dock inte oväntat, klart vi skulle komma med:)

Rösta på oss!!

Rösta på min och Rodis bild i Hööks tävlingen, blir JÄTTE glad då:)
KLICKA HÄR FÖR ATT RÖSTA

Wången

Nu har vi vänt mot vinterårs tiden, eller hur man säger.. det är typ något med att halva tiden har gått, jaja vad vet jag:) halva sommaren har gått och det har knappt vart sommar, vad är detta? Det ska vara varmt och badväder.
 
Fick en kommentar för väldigt länge sedan som jag inte har svarat på då jag inte visste hur det skulle bli, frågan var om jag skulle börja på wången? Har inget annat för mig så kan skriva lite om det...
Jag och mamma har haft relativt bra kontakt med rektorn, kom ju in preliminärt och hade jag fortfarande godkända betyg och inte sänkt mig i något ämne i slutbetygen så har jag kommit in, sen så nämne hon några "klass kamrater". Så ja, jag har antagligen kommit in då även hon sagt det:) Wången ligger som sagt i Jämtland, Alsen. Det ligger ca 56 mil från lilla Fagersta. Jag känner några som går där uppe, två st här från Fagersta som går hippologutb. och Rodis ägares syster kommer gå tredje året där, samt Amanda ( är med i andra Edda laget inför Lag-SM) som förhoppningsvis också kommer börja på Wången till hösten. Helt alone blir jag ju inte;)
I höst så kommer det vara en ny rektor där, och skolan har alltid vart en ren häst/ridskola med inr. trav/island. Men i höst så kommer även inr ändras lite, det kommer bli ett naturbruksgymn som vi fattat det, där man får en bredare utb och kan välja inriktningar. Dem som då går tredje året på Wången går fortfarande klart själva ridgymnasiet, och vi startar naturbruk inr typ häst. Om det är någon som fattat helt 100 så får ni gärna rätta mig, det är så vi fått klart för oss:)
 
Jag tror och hoppas att jag kommer trivas där, många har ju sagt att det är ett ställe där man verkligen får Lära sig att rida och utvecklas enormt, och det är det jag vill göra. Jag har väldigt höga krav på mig själv och tror att jag kan allt, haha tyvärr är det inte riktigt sant.. bara det där med höga krav;)
Har bara hört possitivt om skolan, maten och boendet är bra, folk är trevliga och man lever "som i ett vykort", har även sett bilder därifrån som är helt Woow. Det räcker inte att bara se och höra andras historier och bilder, så vi ska tydligen BILA ned dit om någon helg för att dels se hur vägen är och för att träffa rektorn, kolla lite och bekanta oss lite. Kommer ju verkligen inte vara som på skoltiden om man säger så, många hästar har åkt iväg, inga elever direkt, och rätt dött för den delen också. Man kanske inte får en rättvis inblick, men då får jag se hur det ser ut osv.
Nu ska jag ut och sola lite i det fina vädret:) Ha en bra dag!
 

Intresserad?

Säljer mina Läderridstövel Hickstead Horsehead® från Hööks, köpta för ca 1 år sedan 2011.
Nypris: 1299:-
Mitt pris: 800:-
Kan hämtas eller skickas med posten, ev frakt står vi för vid snabb affär!
strl 37, vidd normal. Kan skickas mer bilder och info om någon är intresserad utav det.
 
Kontakta mig via elin_saff96@hotmail.com, endast seriösa köpare.

seg dag?

Red som sagt i paddocken idag, både jag och Rodi var väldigt trötta och sega så vart mest bara att lulla runt.
Känns som jag "lullat" runt hela dagen..
 
Kollat när Elin & Eva ridit medans jag stod med Segull så han fick käka lite gräs, tror aldrig jag sett en häst äta så fort någon gång x) haha, ja inte så mycket mer att berätta om dagen, väldigt seeg dag:)
Bjuder på en bild på min bästa vän och lilla Ganti, härlig bild på dem två.
 

solsken!

Spenderar min soliga dag hos Rodi, idag ska vi rida ett ordentligt pass i paddocken är det tänkt.. men planer ändras alltid. Känns som det var ett tag sen vi red där:) Dags för lite nya bilder också ser jag..
 
 

Idag har jag vart med mina goa, underbara och fina vänner. Vi frös lite vid eskiln några timmar, tog ett dopp.. haha dock inte jag denna gång, och närmare kvällen blev det hem till en utav killkompisarna. Skräckfilm och massa annat skräck blev det, höll på att slockna där borta så då drog vi hem... hoppas på sömn inatt iallafall.
Imorgon blir det stallet, skulle jag tro.. eller det blir väl idag eftersom det är en ny dag.
Föressten, båda Edda lagen kom med till Lag-SM, skitkul!!!
 
Ha det bra♥

The film..

Det regnade och min pappa filmade, så det vart som det blev... haha;)

"små" har blivit "stora"

Detta är jag och Rodi 2010, och bilden under är 2012. Jag red Rodi sommaren -10 och sedan började jag rida honom igen i början av detta år, vi har båda blivit äldre och skillnad ser man allt på oss båda;) Jag var ju bara lite liten för två år sedan, tänka sig så man vuxit!


2012

Ingen ork idag..

Skulle lägga in några inlägg jag skrev igår tills nu imorse, men vaknade kvart i 1 av någon skum anledning^^ Första gången jag sovit så länge på flera år!

Idag ska jag bara ta det lugnt och göra ingenting, sån ork har jag:)

Bilder- T5:an

Här kommer några bilder från idag, det spöregna och min "kloka" pappa med en kamera i handen...funkar inte så bra;) Haha
Grattis till Isabelle Hjelte som kom på första placering, som även hon är en Edda ungdom, så det är ju jätte kul tycker jag:)


Járnhestur Vår: A-final!

Blev att rida en A-final idag i T5:an, låg etta igår. Stressade ihjäl mig då det var jag nästa och jag hade knappt sadlat, vi kom precis så vart tajt med tid och han knappt rida fram. Inne på banan så var det tungt och blött, men jag tyckte det gick hyffsat bra ändå, behövde mer aktion men log och var glad under hela ritten för kände mig så otroligt stolt och nöjd över att ha kommit såhär långt. Bytte varv och då rider man kort tempo på kortsidorna och steglängsökningar på långsidorna, han rollade ingenting, endast nått steg när vi skulle sänka tempot. Riktigt duktiga var vi!
Vi fick bra poäng och slutade på en andra placering, fick 4.0 av en domare som avgjorde poängen, men så SJUKT stolt och glad över placeringen, var ändå våran första RIKTIGA tävling och vi hamnade så bra.
En trött Rodi och Elin kom hem sen;) Nu ska vi kika efter stipendium

Kikar efter lite andra tävlingar nu, ska anmäla mig till Járnhestur KM men det är långt dit och har redan börjat på Wången (ev) då, så kollar om det finns några i sommar. Klart vi skall ut då!
Nöjda ekipage efter T5:an, en fin blå rosett. Fick lite andra priser också, se bild under.
Andra plats i A- finalen<3 bästa hästenJarnhestur V&aring;r, andra placering i A-finalen i T5. Detta var vad vi fick, h&aring;ll utkik p&aring; bloggen efter bilder och ev film:) duktiga h&auml;st, &auml;r s&aring; n&ouml;jd och stolt<br />
!!!!!

Bästa hästen

Kom tvåa i A-finalen!!!:) super nöjd!!

startlista

Lite sovmorgon imorgon, startar inte förns lunch tiden. Är så sjukt taggad, nervös, och allt man kan vara men jag har en känsla av att det kommer gå bra! Nyss tvättat mina bruna ridbyxor ( dem var vita innan) men nu är dem vita och fina igen, nästa grej är väll att smörja och putsa lite på ridskorna. You go girl;) haha!
Startlista inför morgondagen:-)
Taggar

2 bilder från idag♥


A-final imorgon & Ny hjälm:)

Hemma efter en superbra dag, mobilen dog så de där med uppdatering skedde få se... 1 gång;) I T5:an så kändes det helt okej, både jag och Rodi var lite trötta och jag fick driva sjukt mycket för att hålla igång honom, höll på att tappa han flera gånger med som vi säger " He's still going strong!" äkta Rodi, det gick så sjukt bra. Fick bara 5,5 & 5,0:or och ligger nu i ledningen så imorgon blir det våran första A-final. Är så stolt över oss♥

Lite mer detaljerat hur det gick i V5an.
Tölten var helt okej i början, sen kom det ett ekipage bakom och då satt han sig på baken och föll över i galopp, fick smått panik men fick ned han och då vart tölten helt wow. Traven var verkligen jätte fin och skritten också.. sen gjorde jag en väldigt stor miss i galoppen. Blev fel galopp vilket jag absolut INTE såg, helt sjukt, hur kunde jag missa? Var helt 100 på att det var rätt, kollade också men så kan det gå ibland, därför är det tur att ha en häst som märker en ryttares misstag, han bytte galopp själv efter ett tag och jag märkte inte det ens. När han väl bytte så vart det korsgalopp vilket jag inte heller tänkte så mycket på, har nog aldrig ridit på Rodi och det blivit korsgalopp, såg och kände det inte. Men är så otroligt stolt och relativt nöjd, klart vi ska rida V5 igen, man lär sig av sina misstag:) Både jag & Jonna kom till A-final fast inte i samma grenar, och båda ligger etta.

Pappa köpte även en Casco hjälm åt mig som jag skrivit att jag önskat många gånger, vilken snäll pappa jag har, får dock lägga till alla mina betygpengar som jag aldrig han få... för dem gick till hjälmen:) TAAAACK, den ska jag rida i på finalen imorgon!
Ingen final i V5

Ingen final i V5:an, han slog över i galopp i tölten men fick ändå
Väldigt bra poäng för det, vart två 4,5:or och 5,0. Vart fel galopp i galoppen men sedan byttw han själv och då vart det korsgalopp. Menmen, är stolt över vår prestation och det är ändå vår första fyrgångstävlinh tillsammans och vår riktiga tävling. Nu laddar vi inför det Bästa Rodi vet... Tööölt- T5:))) vi ska äga banan med hans fantastiska steg. Uppdaterar sen!

Närmar sig

Är o stallet och fixar, updatering kommer under dagen.

solig dag♥

Super fint väder idag, skulle dock regna hela helgen tyvärr. packat ihop lite saker, ridit ut på Rodi barbacka och dushat honom . Han blev smutsigare när jag släppte ut honom då han såklart skulle rulla sig, typiskt Rodi när han var så vacker;)) När vi red ut så skulle jag hoppa av och fixa tygeln, fick  en reflex och tog tag i manen och slängde upp benet, vipss så satt man på ryggen. hahahah det skulle jag haft på film, vet INTE hur jag lyckades så går fortfarande och grubblar på det, men antar att någon gång lär man vara smidig..

Är sjukt trött så ska göra ingenting resten utav dagen, tagga morgondagen....taggataggatagga!

Rösta på våran bild!

Gå in och rösta på min och Rodis bild, skulle betyda jätte mycket! Klicka HÄR

SOMMARLOOOOV

Igår var det sista dagen i grundskolan, nästa gång jag sätter min fot i en skola är förhoppningsvis nere på Wången. Vi åkte till våran kompis i Norberg igår, jag och mina killkompisar kom hem vid 2 tiden, hade ont i fötterna, i huvudet och slocknade direkt haha..
Kommer sakna min klass så grymt mycket men vi hade verkligen en jätte  kul och fin kväll tillsammans, böla ihjäl mig när jag berättade att jag troligen ska flytta. Alla ska gå kvar i Fagersta, pendla/flytta till Västerås och en till Avesta och så lilla jag till Jämtland... 56 mil fråm mina vänner. Kommer sakna alla så grymt mycket men allt jag vill är att gå på Wången. Buhu, nej nu ska jag njuta av mitt HÄRLIGT LÅNGA sommarlov, vara med kompisar, rida och pyssla med hästen och ha det så jäkla kul innan dagen kommer!

Ska ut till stallet efter lunch idag, packa iordning och fixa allt inför tävlingen imorgon, blir nog en skritt tur också i det fina vädret. Han blev riden igår så vi tar det lugnt idag och kollar igenom lite och sånt. Är inte så nervös än, det enda jag är osäker på är steglängdsökningarna, det jag MÅSTE tänka på är att vi behöver inte ha värsta grymma ökade tölten, utan det är hur stor skillnad det är från kort till steglängdsökning det är, så satsar på jätte jätte kort tempo tölt och försöka hålla i det!:)


Den har kommit:)

Slänger upp ett inlägg ändå medans jag har några minuter vid datorn, min jacka kom idag. Nu ska jag locka håret, bättra på smilet och dra mig ned till galan.


Mer av mig idag ser ni inte;) wööö slutar nian!

Loggade in på bloggen för några minuter sen och det första jag säger rätt ut " men vafaaaan!" fattar ingenting av den nya funtionerna, kan dem bara sluta göra om? hittar ingenstans och det är bara en enda stor röra!
Ska till skolan vid 9 tiden iallafall, då blir det sista dagen som nia och vi kör Os i skolan. Efter de ruschar man hem, fixar sig och drar ned för att träffa alla nior där vi får betyg, pratar och lite sånt i nån timme sedan kommer resten av typ alla 7&8:or.

När allt de där är klart så drar vi till Norberg, så mer bloggning än detta från mig idag... kommer det Inte å bli för idag slutar vi nian!! whopwhop!!
Idag slutar jag nian, wööö!!
Os, galan och efter det drar vi oss ut till Norberg..

Duktig häst!

Började dagen i stallet med att jaga Rodi, jaga och jaga, vi var flera personer som försökte tillslut fick E in han.
Rodi har blivit så vacker, stod och kollade förvånat på han i hagen när han sprang och började fundera inne i stallet... VAD har hänt? han såg tunnare ut och så vacker som vanligt. Magen, har faktiskt sjunkit in lite:-) Bra till tävlingen haha!
Packa in oss och åkte till Járnhestur banan, där gick Eva igenom lite saker med mig som jag ska tänka på, hur jag ska och inte skall göra osv. Drog igenom programmen, först T5:an, det gick helt okej. Vi får koncentrera oss extra mycket på ökningarna.
I V5 programmet gick det sjuukt bra så tror och hoppas vi hamnar på en bra placering. Skritten var bra, traven var as bra, galoppen var jätte bra men måste tänka på att drivadrivadirva och låta han springa, tölten satt som den ska!

Rabblar upp lite som jag ska tänka på inför Lördag: Jämn tygelkontakt, inte peta ut med tårna när jag driver, hålla han lite ställd och trycka ut han i kurvan och lite sånt:)
Har en film från galoppen men funderar fortfarande på hur jag ska kunna lägga upp den^^

Här är tre bilder från idag, mobilbilder..;)
Smygkik från banan. Går inte att blogga på appen så får göra det när jag kommer hem:) föressten, Rodi har gått ner i vikt och fått bort mycket av magen, såå snygg han är!!Wroom&lt;3


Vilka gulliga föräldrar jag har, tack så jätte mycket bästa ni♥ Denna kommer på posten innan Fredag är det tänkt, men med posten menar jag: Man vet aldrig.
Nu ska jag ut till stallet, papap ska försöka fota oss vid banan haha... kommer sluta i kaos!


Tävlingsoutfit Járnhestur Vår

Min och Rodis färg är marinblå, det är min favoritfärg och Rodi är så fin i den färgen. Så självklart är det Vår färg och har vart det sen dag 1.
Elin:
vita ridbyxor
vita handskar
stövelridstrumpor
ridstövlar
marinblå shorta
svart kavaj
okänd hjälm;)

Rodi:
Marinblått schabrak
Sadel
Träns
Padd
Tung & lätta boots

Ungefär så kommer vi se ut, hoppas på FINT väder då det regnat på dem alla senaste tävlingarna...

Bästa♥

Wiiii jag har världen bästa föräldrar! Nu ska jag gå och lägga mig med ett leende på läpparna och ladda inför Os i skoln och sedan åka och träna på banan. 

Hoppas vi hinner betala så det kommer innan Lördag!!!


Bloggtorka

Nu när jag inte har vart i stallet på några dagar så har jag fullständig bloggtorka!
Så slänger in lite bilder på min avslutningsklännig + skorna. Totally zero häst inlägg, men ingen döör utav det;)

 


You make me happy

Låg uppdatering dem senaste dagarna, men har inte vart i stallet så har hittat på en massa annat. Imorgon ska jag åka ut, vi kanske ska iväg till Járnhestur banan för att träna inför tävlingen. Kommer säkert skriva om hur taggad jag är hela veckan, men är så jäkla nerrvig åtständigt;)

Har hunnit smörja tränsen hitills, det som återstår är sadeln och allt annat, rengöra bootsen, tvätta schabraken, försöka få rent padden så gott det går och sedan slänga tävlingskläderna i tvätten. Haha, jag behöver inte oroa mig för tiden heller;) Hela Torsdagen går åt till Os i skolan, hem och fixa sig i två timmar, alla nior ned till Fh och får betyg och allt sånt. 7-8:or kommer sedan är det hela galan osvosvosv, när det är slut drar vi till Norberg är det tänkt. Så full rulle:-)
Känner just nu att jaag behöver mitt långa sommarlov, har tröttnat på skolan för stunden och blir irriterad på allt- småsaker eller ej- jag orkar inte med något! Får samla ny energi snart..

Charmig bild- you make me sooo happy!

We go super duper cool

Vill dela med mig utav en bild från Örebro med klassen, från paintball. Lånade bilden från Fia, hoppas det är okej annars får du säga till:)Ingenting med hästar att göra som ni säkert ser, men lite frän bild måste jag säga. Denna störtsköna klass kommer jag gå min sista dag med på Torsdag, kommer sakna er massvis!Taggar till 1000!

Längtar såå till på Lördag, tagga tusen gånger om Járnhestur tävlingen. Bara 5 dagar kvar!! Så åker troligen på Onsdag till banan för att träna, kommer bli så bra så.
Någon mer som ska dit och tävla?:)


You don't know what you have, untill it's gone- right?

Örebro sen tidigt imorse. Åkte med underbara 9A, bästa klassen för att spela paintball och 4-kamp. Inga blåmärken OCH jag lever:) blev skjuten en gång på tummen och fick massa färg stänk i håret haha, och sen lite skrubbsår från det andra. Så sjukt kul, avslutades med mat hemma i Fagersta.
Kommer sakna denna klass otroligt mycket. Efter tre år har vi hunnit med såå mycket, och helt plötsligt ska vi splittras, speciellt jag som flyttar långt bort! På Torsdag är det våran SISTA dag på Risbro, vi slutar 9:an, det är så sjukt galet! Sen drar vi till Norberg efter galan, älskade vänner♥NO PIC.

Avslutad!

Har lottat ut vinnaren av HV POLO pikétröjan, på ett schysst och rättvist sätt med hjälp utav mina föräldrar. Har man länkat den till flera sidor så får man alltså en extra lott. Vart ganska chockad vem vinnaren var, detta är en utav mina käraste vänner som verkligen förtjänar denna tröja. Här hittar du henne, grattis!

Vi lottade även ut en till som får länkning och gästbloggning, OM du vill. Här hittar du även henneSmörja några träns:)

Detta träns som visas under, är från Fákur design. Det prydde Rodi så fint igår, började nästan gråta för han var så vacker i det:') Har taigit hem hans träns + detta som jag nu ska sätta mig ned och smörja såhär en Lördagskväll. Vackra prins, hoppas du vet hur mycket du betyder för mig bästa du!

En bild från hemsidan med tränset.


Rodi med tränset på, dock ser jag väldigt sur ut haha:)


Bild från hemsidan

Pannbandet, såhär ser även nosgrimman ut:)
Huvudlag med flätat pannband i islandsfärger


Bild från today

Nellie& Mestur till vänster
Jag & Rodi till höger

Bästa♥


os hoppning med skolan

Startade upp dagen med ny energi, åkte ut till stallet vid 8. Borstade, sadlade m.m sedan red vi iväg till ridhuset då vi hade samling kl 9.
Var ju som sagt os hoppning, nå skolgrejjs vi har sista veckorna. När vi skulle rida fram var han helt hyper, ofukuserad, stressad och jag vart likaså då det var en miljon hästar i ett litet ridhus. Vi red upp till paddocken och då slappnade han av, vi hoppade vilket gick hur bra som helst. Väl inne på banan försökte jag hålla honom i galopp hela tiden, men vart under hela banan en stor blandning mellan trav,Tölt och galopp. Rodi vcka det vart jätte taggad och studsa och ja det måste sett sjukt kul ut haha!
Vart lite velingar på vissa hinder så vi typ vingla mot hindrerna " ska vi komma över, ska vi inte osv" men vi klarade hela banan. Vart 1 vägring och två bommar åkte ned, Rodi var så duktig idag, han var inte stel eller något efter gårdagen så var sååå glad på morgonen:)

Gick jätte bra för Nellie också, haha vi var dem enda med islandshästar, poweeeer alltså.
På eftermiddagen skritta vi ut på Rodi och Blesi.. Rodi behöver röra på sig och få vara ute så han inte står i box så länge, vart en jätte mysig väg dock lite läskig när vi trodde någon skulle komma och springa efter oss hahah. typiskt oss!
wellwell, Rodi är hemma nu och såg nöjd ut i hagen där han får beta massa gräs. Bästa hästen♥

sometimes you go left, when you should go right.

.


Så glad att jag har en sån tuff, snäll och helt klart världens bästa vän. En sån go kille som ALLTID ställer upp oavsett vad, så stark och genomsnäll.

Rodi "anlände" till Hedkärra idag...

Nu står Rodi i hedkärra, vi red ut lite i skogen idag men Nellie och hennes mamma, sedan till paddocken för att skutta några hinder. Känner inte för att blogga så mycket om det, vi hoppade omkull men det slutade bra som tur var, lite skakig och chockad fortfarande men viktigaste av allt är att Rodi mår bra. Ska känna efter lite imorgon om han är lite stel eller om det kommit något i efterhand, känner jag något eller att jag själv inte känner mig så säker och så blir det ingen hoppning imorgon. Då får jag hjälpa till istället. Men inte så kul det som hände, kände och känner mig fortfarande usel och som om Rodi kommer hata mig i fortsättningen, stod och pussa på han hur länge som helst. Han blev duschad och fick mat, han såg riktigt nöjd och glad ut, då blev jag lite gladare. Ärligt talaat känns det som jag har en stor sten i hjärtat, blev så rädd att han skulle gjort illa sig:(

Nej, sånt är riktigt otäckt. Vill inte skriva mer, får se hur mycket jag orkar imorgon.
Hörs & ses.
image description

slutar tidigt

Nyss kommit hem från skolan, vi slutade klockan 12 idag sen hade vi komp hela eftermiddagen. Det kallar jag skönt!
Ska chilla lite vid datorn en stund sen om några timmar åker jag och pappa för att hämta transporten i hedkärra, vidare för att hämta upp Rodi i Norberg och sedan tillbaka till Hedkärra, alltså- ett jävla åkande
;)
Får se om det blir någon mobilblogg, om appen vill fungera vill säga. Hare gött sålänge!

Packningslista

När jag åker iväg skriver jag ALLTID upp en packningslista, oavsett om jag har häst med mig eller inte. Såhär kan den se ut tex när jag ska tävla nästa vecka.

Rodi:
Sadel
träns
padd
schabrak
grimma, lädergrimma, grimskaft.
2 hinkar

krubba
sadelbock
lätta & tunga boots
borstar mm
saltsten
Papper, pass mm
Fleece&bomullstäcke
Transportskydd
mm

Elin:
Ridbyxor vita + extra
shorta
kavaj
ridstrumpor
ridskor& stövlar
Hjälm
Dressyr spöt
Glatt leende
mm

Det är typ det viktigaste, eller ja det som jag kommer på nu. Har säkert glömt något men på ett ungefär. Älskar att skriva packningslistor och göra iordning massa, putsa och göra sakerna samt Rodi fina!:-)
Brukar ofta fixa allt dagen innan om man skall åka tidigt, ha transport och allt redo så det bara är att borsta och lasta.


Nellie, Aska & Ganti- Bilder

Idag åkte jag ju med Nellie idag, där red vi ut en sävng på Blesi och Mestur i skogen. Sedan red Nellie Aska i ridhuset. Och efter de gick vi en prommis med Ganti & Aska.
Eftersom hon klagat nu och sagt att jag får lägga upp fler bilder, hon den där Nellie så bjussar jag på en bildbomb från idag. Blandat på Nellie & Aska OCH Nellie & Ganti, man kanske ser skillnad på vem som är vem på vissa bilder;)

Åker iväg en sväng

Dagens planer blir att åka med Nellie till hennes stall, där ska hon rida Aska. Jag ska ta med mig kameran så får se om det blir några bilder. Sen kanske vi skulle rida ut på dem andra två.

Two pics från helgen.
 


Skritten- en viktig gångart.

Nu äntligen kommer inlägget om skritten upp som jag lovat om bra skritt, övertramp osv osv.

Skritt är fyrtaktig och liksidig, om höger bakben blir i rörelse följs de av höger framben, vänster bakben sedan vänster framben innan rörelsen sedan börjar om igen. Hästen har alltid minst en hov i backen under hela tiden den skrittar. Skritt är hästens jobbigaste gångart, även fast man kanske inte tror det, men det är också den viktigaste gångarten. Det avstånd som blir när bakbenet sätts ner i förhållande till där frambenen nyss var kallas övertramp, det menas med att om hästen sätter ned bakbenen en eller flera dm eller- " en halv/hel hov" som många kallar det- framför de spår där frambenen nyss varit är det ett gott övertramp. 
Men om hästen gör tvärtom, att den sätter ned hoven bakomför det tidigare frambenet så har hästen inget övertramp, men det kan även skilja sig i de olika skritt- tempona så egentligen finns det inget rätt eller fel. Men en häst med bra skritt har ett gott övertramp. 

Bildkälla: Google.

walk.gif

Detta var vad jag menade igår, Rodi har väldigt dålig skritt och bakbenen är lååångt ifrån framhovarnas spår. Men igår fick han vissa perioder en hov övertramp vilket är väldigt bra och det är de vi vill få fram. Men detta speglas även i vilket tempo man har, och hur hästen är, om den är spänd och tittig kan den korta stegen mer. När du rider, tänk på att rida skritten i olika tempon och få fram det som är dåligt till det bästa hos hästen för skritten är en väldigt viktig gångart:-)
Använd inte skritten endast till fram och avskrittning ( efter och innan ridpass), utan det är en gångart som vilket annan som helst.. om man kan säga så.

Skritten har olika tempon, se nedan:
Fri skritt- Hästen går helt utan stöd från tygeln, alltså med lång tygel där den helst ska gå med lång hals och ett gott övertramp. Detta är den första skritten man lär hästen, en lugn och avslappnad skritt men ändå med energi i vill man få fram.

Mellan/abets skritt- Här går hästen på tygeln, vilket menar med att den arbetar genom ryggen med eftergift i nacken. Ska tillåtas att pendla med huvudet i takt med fotförlyttningen. Det ska inte finnas någon större skillnad mellan fri och mellan/arbets skritt förutom att hästen går på tygel.

Samlad skritt- Bakbenen arbetar mer aktivt och steget blir kortare och högre och den blir mer upprest och välvd i sin form, övertramp är inte viktigt. Skritten ska fortfarande ha energi.

Ökad skritt- Hästen rör sig så vägvinnande som möjligt med ett mycket gott övertramp. Möjlighet att sträcka ut halsen och genom det kunna ta ut steget ordentligt. Du som ryttare får inte tappa kontakten med hästen, den går fortfarande med bärning och eftergift i nacke men med endast lätt stöd på tygeln.

När vi rider, tänker vi inte på hur hästen skrittar så är du en ryttare som inte har tänkt på det innan, eller har gjort det men inte gjort något åt saken. LÄS och tänk:-)
Ett bra tips är att göra serpentiner, volter och rida övergångar i SKRITT. Har hästen väldigt kort skritt är det bästa att rida ut och ha kul, klättra, låt hästen få lyfta på hovarna, rid över stock och sten, gör olika övningar på vägen.


Gjort om designen lite

Tänk hur många timmar man kan sitta och jobba helhjärtat med en bloggdesign, och i slutändan inse att det kunde tagit mycket kortare tid OM man vart liiiite klokare:) Får bli en lite mer sommrig denna gång, behåller dock den bruna färgen ett tag till. Inte riktigt klar men är ganska nöjd, den vart ganska stilren och inte så mycket "krans" som jag haft tidigare.

Ser du den ej tryck F5 för uppdatering.


Ser framemot!!

Ser fram emot dessa två veckor såååhääär megamyket!
Imorgon är vi lediga, då åker jag med Nellie till hennes stall. På Torsdag går jag i skolan på förmiddagen sen ledig resten, åker sen till stallet och packar ihop lite då jag och Rodi åker till Nellies stall till på Fredagen. Vi rider lite på kvällen och sedan på Fredag är det Os hoppning med skolan i hedkärra, som jag och Rodi ska vara med i. På Söndagen är det klassresa till Örebro, där ska vi ha paintboll och skämma ut oss i stan med typ femkamp..

Nästa vecka ska vi åka till Járnhesturbanan och träna inför tävlingen, prova lite och få massa tips. Sen hela nästa vecka är det Os i skolan, dem sista dagarna, och på TORSDAG slutar jag nian!!
På Fredag åker vi till stallet, rider nog ut så får pappa gå en prommis brevid, fixar transport och allt annat som skall göras. Sedan på Lördagen så är det tävling i Norberg- Járnhestur Vår:D

Kommer bli GRYMT kul!!!
Hoppning

Åkte till världens mest saknade häst Rodi, har inte vart hos han sen i Onsdags så han har fått vila sen dess vilket var bra, för nu blir det "krut" i bakarna igen dessa närmaste två veckorna.
Hopptränade idag inför Fredagen, hade ett hinder på ca 60cm i mitten så man hoppar snett igenom då vi inte gjort det tidigare. Hoppade på volt och red en bana, bra träning med snäva svängar. Vart ökad tölt istället för galopp några gånger^^

Rodis skritt var helt Wow idag, han har ganska dålig skritt och hans bakhovar hovar 1 meter bakom där framhovarna sätts ned typ, men idag så fick han en riktigt riktigt fin skritt. Han satt "hoven i hoven" och fick ett bra övertramp ibland - om det nu heter så- riktigt fint var det. Har jobbat mycket med just skritten på sista tiden, fick ett bra tips från Tess när vi tränade i Götarsvik vilket visades funka HUR bra som helst. Fick ännu ett tips av Eva idag, kan skriva ett inlägg om det någon dag. Skritten kom helt av sig självt idag och han kändes så mjuk och fin, samt rejält taggad mot hindrerna;)
Så jag är riktigt riktigt nöjd.

Mobilbild från idag, haha jag har inte den bästa hopptekniken men vi kommer över iallafa;)

Tävling del 4

Bilderna ligger INTE i ordning

Tävling del 3

Bilderna är INTE i ordning

Tävling del 2

Bilderna är INTE i ordning

Tävling del 1

Redigerade massvis med bilder, märkte sen att jag lagt upp dem i GIF- format, åååh så typiskt.. nu är det bara att göra om allt från steg 1. Laddar därav upp några få bilder. Vill du ha bilder upplagda på dig och din häst från tävlingen, kommentera nedan så lägger jag upp OM ni har fastnat på bild;)
Hemma

Haft en lång helg med mycket folk, skratt, pengaräknande och hejjande. Edda/Forsen junitävling, alla var så duktiga och tycker ni ska vara så stolta över er själva oavsett om ni kom till final eller inte. Sitter och laddar ned ett nytt redigerings program, eftersom mitt pscs5 försvann med dataresningen så ska jag prova något nytt nu.
Vart en hel del bilder, har dock inte fotat alla som jag velat fota då jag stått och sålt massa mat&fika, m.m

Smakprov från idag. Sedill frá Holum som hade ryttaren Moa:-)
Smakprov från idag.  Sedill frá Holum

Uppe innan tuppen(Y)

Vaken och väntar på att bli upp-plockad vidare för att hämta upp hästar och sedan mot Forsen! Nelli och hennes mamma ska tävla, så liftar med dem^^ LYCKA TILL ALLA SOM SKA TÄVLA IDAG.
Själv ställer man upp och fotar snygga ekipage och säljer lite mat/fika. Blir nog en bra dag, men kallt så kläder är laddade. Blir kvar över natten så räkna med låg update till imorgon.

Kom ihåg att jag skulle lägga in min favorit outfit, här nedan kan du se den. Marinblått, det är våran färg♥


Du är så underbar, det bara är så♥