Mina favorit bilder på Rodi♥


Lite klättring:)

Har vart jätte flitig i stallet idag, fått massa gjort:) Mockade nästan alla boxar i stallet åt Eva, och gjorde lite nytta. Klockan rusa iväg som vanligt och jag ställde frågan " Vad f*n har jag gjort under dessa timmar?". Fanny ringde så jag och snälla Babsan hämtade upp henne så fick hon spendera sin tid hos mig.

Fanny fick lust att gå, så jag red ut med Rodi barbacka. Han tycker det är så himla roligt, vi red i skog och mark, och så klättrade vi vilket vi måste göra oftare! Hur kul som helst... sen lilla Fanny släpandes efter;) Så går det om man vill motionera ut med Elin ha ha.
Rodi har vart så gullig idag, har bara velat bli pussad och så söt som alltid.

Så, klätta är något vi måste göra fler gånger, och så han får lyfta på hovar vilket han ibland slarvar med.
Efter det så borsta vi Dimma och gick en promenad ned till sjön med henne, hon fick också lyfta på hovarna och gå i skogen vilket hon tyckte var spännande. Väl nere vid sjön tog hunden ett bad, simmade och roade sig, vi trodde Lera skulle frysa ihjäl men tydligen tyckte hon det var varmt. Det finns en liten "mini mini" strand, om man nu kan kalla det för de, där vi gick ned så fick Dimma nudda hovarna i lite vatten, i sommar kan man bada där när det är varmt:) Hon stod där och tyckte inte det var något konstigt och sträckte fram huvudet för att dricka.

Har precis duschat och Fanny har somnat på soffan, som vanligt. Dags för att grilla snart, ses och hörs♥

on my waaaay

Ännu en dag, jag har försökt sova så länge som jag bara kunnat med både de ena och det andra ska väcka mig. Men frukost i magen, ska jag ta och fixa mig sedan åka ut till stallet. Kommer vara där i stort sett hela dagen så detta blir den enda uppdatering ni får från mig tills jag kommer hem. Chiao♥

påsklovet startar vi med en kväll med vännerna:)

Haft en kul kväll med mina kära vänner, suttit och nörda med massa folk som sitter kopplade med massa datorer. Hahaha vad det nu heter;) Jag & Hanna körde nå zombie grej som Ante tyckte vi skulle prova på, eftersom det bara var vi 4 tjejer där av alla så satt vi och skrek... sjuk äckligt, hur kan killar gilla sådana spel? Bättre att vara ute bland hästarna säger jag bara! hahaha
Imorgon ska jag sova länge, och sedan ska man städa innan man åker till stallet. Ska rida Rodi först, ska prova ha glidpadd mellan schabraket och sadeln eftersom jag skrev tidigare att schabraket åker under. Kommer nog bli bra.
Nu ska jag ta och sova så jag orkar upp imorgon:)

♥♥


FREDAG♥

Äntligen Fredag, nu laddas det med påsklov och massa roligheter! En hel del stall, så här har min och Rodis vecka sett ut/ser ut.
Måndag: Forsen ridlektion
Tisdag: Red Rodi, stallet
Onsdag: Pia skritta ut på Rodi
Torsdag: Stallet, Red Rodi
Fredag: Rodi vilar
Lördag: stallet + rida hästar. Åka iväg med Fanny
Söndag: Åka iväg med Fanny, Rodi rids av Pia på fm
dax att åka till skolan, chiao♥

låååång text

vilket skumt väder det vart, sol, regn, mulet.
Blev hämtat av Eva som vart vid Forsen, det är kurs där och sen har hon kollat på en häst som hon verkade tycka om, roligt.
Red i paddocken idag, gjorde inget direkt märkvärdigt. Gjorde skänkelvikning och skritt och trav, fast i traven gick det inte så bra, men det kommer bli bättre:) Det är inte lika mycket power i Rodi längre, och det kan jag mer än väl förstå, så vi rider korta ridpass men rider på samma sätt bara kortare. Idag red vi i 25-30 minuter kanske, gjorde det vi skulle och red upp.
Träffade även ägaren till den senaste inackorderingen, hon verkade jätte trevlig och vi pratade. Hon äger Pjalfi, Fanny hade ju ridit honom och det gick inge bra då han protesterade genom att bara springa och springa. Pratade med Djiana som hon heter (stavning) och erbjöd mig att prova rida Pjalfi, longera honom innan och sen kommer vi vara fler i paddocken ifall det skulle hända något. Hon berättade att han kan protestera, om man tex kräver något från honom genom att ta bettet och springa eller resa sig. Man vill inte utmana ödet direkt men tror att den här hästen kan bli riktigt fin och varför inte ge han chansen att visa vad han går för? Jag ser det mest som en utmaning. Jag rider Rodi, en läromästare med olika svängar i humöret, men världens goaste gamla häst. Sedan Dimma som jag skrittar lite på, hon är ung och har mycket häst i sig. Och sen ska jag prova Pjalfi, som verkar vara en väldigt osäker häst i sig själv och har egna åsikter och tankar, en tuffing. 3 Olika hästar jag får lära mig rida, och dem är HELT olika vilket är kul. Men jag föredrar Rodi, han är perfekt för mig;) Kul att prova nya hästar och se skillnader, ett helt annat sätt att tänka.
Jag och Eva skulle skritta ut på Dimma och Skvetta, men när vi skulle borsta så var Dimmas båda framskor borta och en sko borta på Skvetta. Det var inte länge sen dem blev skodda, så vi gick på skojakt i hagen och hittade både Dimmas skor. Krister satt på henne skor och sedan borstade jag henne. Skulle skrittat lite i lilla paddocken men hann inte:) Det är ungefär vad jag hittat på idag.
Kollade på Rodis tavla idag, han har gått varje dag förutom imorgon då han ska vila sen Lördag har jag honom och Söndag ska Pia rida han lite... Det här är nyttigt för honom!;)

Hööks Rea!

ProduktbildProduktbildProduktbildProduktbildProduktbildProduktbildProduktbildProduktbild

bara 2 lektioner kvar...

Idag blir det som sagt stallet efter skolan, ska nog ta med mig kameran och fota nån ny bild på Rodi, var ju ett tag sen. Är nog skönt för kameran att vila och ladda upp sig igen. 
Han har stått inne inatt, det var nog svalt och härlig där nu när värmen börjar ligga på och myggen träder fram. Usch, jag hatar mygg, det är det värsta som finns! Vill att demI ska dö ut, det är de enda "djuret" som jag inte kommer på vad det gör för nytta. Allt i livet som är levande har ju någon funktion eler nytta i livet, men myggor?!? Dem bara finns där och suger vårt blod, nej usch.

Han hade fått skrittat ut igår, det uppskattades nog från honoms sida, så idag blir det lite mer motion är bara att skritta. Idag tar vi nog och töltar lite på vägen också:) Det är bra underlag där, men det kan dock vara mjukt i kanterna fortfarande, men i sommar kommer nog hela vägen vara jätte bra tror jag, eller ja, får vi hoppas.

Nervös ryttare, Nervös häst.

En nervös ryttare överför nervositet till hästen, en rädd ryttare överför rädsla till hästen.

När man rider tänker jag alltid, var lugn, var avslappnad, var positiv. Men det är  kanske inte alltid så lätt, när man ska rida en ny häst kan man ofta bli spänd, det vart jag ofta i början innan jag blev van att rida så många olika hästar. Är man en ny ryttare eller kanske inte har ridit så länge, så kan man vara jätte nervös och spänd innan man vågar slappna av och förlita sig på hästen. Man kan sitta upp och tänka " vad ska hästen göra idag " då kan det ofta bli att man spänner rumpan och klämmer med låren, så kan det bli för mig ibland när jag tex rider barbacka;) Om man känner redan innan en "skräck" eller stor rädsla när man ska sitta upp på en häst, tycker jag att man inte ska sitta upp innan man känner sig någorlunda säker. Man kan börja med att gå runt med den lite och umgås, göra övningar som kan bevisa att det inte är något att vara rädd för. När du sitter upp på en häst och börjar rida, kan hästen sticka eller springa iväg med dig, om den är på sin vakt. Vana nybörjarhästar skulle nog dock inte göra så, men visst kan alla hästar tänka och görs så.
När en ryttare blir nervös, blir alltså hästen nervös, det märks också genom höjd hjärtfrekvens hos hästen.
Eftersom nervositet och rädsla i hästens värld är en fråga om överlevnad, är det naturligt för den att bli på helspänn när den känner av människans nervositet. Allt för att vara beredd på eventuella attacker från rovdjur.
Den som rider Rodi, ska helst vara lugn oavsett vad, han är en sån som är lite på sin vakt. Man kan inte springa emot honom, ta sats och hoppa upp på honom eller vara en liten spännis när man rider. Jag var nervös och spänd i början då, men man märkte stor skillnad när jag blev avslappnad, då blev han det också och bjöd mer på sig själv i ridningen. Han vart mycket "enklare" att rida och kommunicera med. Blir jag stressad, blir han stressad osv. Men han klarar av nästan  alla på ryggen, min lillasyster har ridit honom och då var han hur cool som helst. En riktigt gentleman♥
Så tänk på det nästa gång du rider- Nån gång måste man vinna över kampen;)

Hälsosam mat+ träning = Bättre ridning?

Att hålla på med hästar kan nog alla hålla med om att det är tidskrävande, mycket jobb och arbete men jäkligt roligt! Vi tänker mycket på hästen, iallafall jag tänker först på Rodi och sen mig i andra hand. Men tänker vi ryttare på att för att kunna hålla på med hästar, som är väldigt stora och starka djur, samt orka arbeta med allt annat arbete som hör till så måste vi träna på sidan om och äta hälsosamt.
Jag kan säga att jag lever helt tvärtom, jag tränar inte- längre- och jag äter allt annat är nyttig mat känns det som. All min tid går åt hästar, plugg, och den lilla tid jag har kvar går åt kompisar samt datorn. Förut tränade jag minst 4 gånger i veckan, gick på en slags diet och hade en viss vikt att hålla mig till, klarade jag inte det så fick jag banta. Detta var när jag höll på med brottning och tävla på dem högre nivåerna, men slutade då pressen var för hög och min hälsa betyder mer och hästarna började ta mer form i mitt liv.
I många artiklar kan du hitta tex "rätt kost ger bättre ridning", jag tror det delvis kan vara sant eftersom man blir piggare och mer "fit for fighting" men samtidigt känner jag att jag har ju ork, och är helt tvärtom? Men kanske förbättras mitt fokus ca 45%?
En ryttare ska ju orka med väldigt mycket, och det gäller inte bara stallarbetet utan även ridningen. Jag hinner ofta inte äta innan jag åker till stallet och på helger blir jag inte hungrig, då jag är så fokuserad på vad jag gör att jag inte kan äta på kanske 6 timmar- beroende på hur länge jag är ute. Hästfolk har ofta dålig kost vana, och det har jag själv märkt bland dem jag känner och jag själv, när vi i själva verket borde vara vältränade och ha bra kost!
Jag önskar att jag kunde gymma och träna några dagar i veckan, men varken orken eller lusten finns där. Då måste man ta tag i det. På alla gymnasium som jag har sökt har dem gym, och det är där jag kan ta chansen;) Jag tror jag skulle må bättre och bli piggare om jag åt bättre och började röra på mig mer än vad jag gör, med tanke på att jag får skjuts överallt.
Vätskebalansen är viktigare än man tror.
Ryttarens vätskebalans är en förbisedd faktor när det gäller fysisk ork, koncentration och i förlängningen risken för misstag och olyckor. Är man på tävling kan man lätt bli uttorkad under dagen, enligt forskningen visar reslutaten detta: I medeltal förlorar man vätska motsvarande 1,6% av sin kroppsvikt, vilket kan minska prestationsförmågan med över 5%. Detta har man kollat med olika ryttare på en tävling och några få ryttare förlorade så mycket vätska att det kan motsvara en prestationsnedsättning med hela 45%. De kan då dra slutsatsen att om ryttarna är i bättre fysisk form och ser till att ersätta förlorad vätska, så minskar skaderisken hos både hästar och ryttare. Detta genom att koncentration och ork kan bibehållas under hela tävlingsmomentet.


inspiration i ridningen.

Inge stall idag, men inte får Rodi vila för det om han trodde de;) Pia ska rida honom idag, det var väldigt länge sen så det blir nog roligt för honom att få en annan ryttare på ryggen. Jag åker ut till stallet imorgon, då ska jag borsta han jätte ordentligt och få bort den dumma leran. Jätte irriterande när det sitter lerklumpar vid öronen och hur mycket man gnuggar å borstar och fipplar med det där så lyckas man inte få bort det.
Imorgon hade jag tänk rida i paddocken, skritta och lägga till lite volter osv. Vill inte bli en sån som bara lägger in volter hela tiden så hade tänkt göra något helt annat i traven. Det kan vara kul till en början, men jag vill inte tjata ut något så det blir trist. Att lägga till volter kan man göra, men att sitta och "nöta" på en volt, nej det är inge kul!
Gick in på Hippson för att få lite inspiration, jag bläddra sida efter sida och hittar bara trav övningar med volter inlagda. Hittade en super rolig övning, som kan vara värt att prova:) Ser ju super kul ut!

Det här är en ridövning som kräver en hel del koncentration, både av hästen och av ryttaren. Den kombinerar flera lösgörande och samlande moment och är därför bra att ta till de dagar man själv eller hästen är lite ofokuserad.
"Värm upp som vanligt och rid gärna ett par skänkelvikningar och övergångar mellan galopp och skritt innan du sätter igång med själva övningen. Rid därefter längs med spåret i trav, vänd in på diagonalen och skänkelvik ett par meter, ungefär in till kvartslinjen.

Rakt fram på kvartslinjen
Räta därefter ut hästen, trava den ett par steg rakt fram och fatta sedan galopp. Eftersom du rider på ett rakt spår kan du välja vilken galopp du fattar, variera gärna mellan vänster och höger, så får du hästen extra uppmärksam. Rid 5-6 galoppsprång, som ska vara kvicka och "i uppförsbacke". Därefter saktar du av till skritt, skrittar ett par steg och gör sedan en bakdelsvändning. Har du ridit i vänster galopp lägger du vändningen åt vänster och har du galopperat i höger galopp vänder du åt höger.
Samma på tillbakavägen
Efter vändningen gör du precis samma sak på tillbakavägen - skritt, galopp, trav och skänkelvikning ut på spåret. Rid igenom kortsidan och upprepa övningen innanför den motsatta långsidan, så att alla momenten rids åt båda håll. Om det behövs kan du självklart rida ett varv på spåret, lägga en volt eller göra något annat innan du upprepar övningen. 

Testar hjälpgivningen
Det som är bra med en sådan här övning är att ryttaren hela tiden har fasta moment att fokusera på, istället för att bara rida planlöst runt ridbanan. Samtidigt blir hästen rejält lösgjord och genomriden eftersom övningen både innehåller lösgörande skänkelvikningar och samlande bakdelsvändningar."
VIKTIGT!
Hästen ska vara rak på rakt spår, slarva alltså inte med att räta ut den efter skänkelvikningen. 
Både du och hästen ska tänka framåt, koncentrera dig i första hand på att bjudningen finns där och på att rida vägarna och delmomenten korrekt, i ett balanserat tempo. Formen brukar komma "av sig självt" efter en stund! 
Tappar du kontrollen, rid övningen i en lägre gångart. Antingen kan du i så fall rida allt i skritt, eller byta ut galoppen mot trav.

Sweatshirt Derby CRW®

Dagens vil ha:

299:- /turkos
Sweatshirt med hög och mysig krage. Mjuk, borstad insida.
80% bomull, 20% polyster.
Sjukt snygg färg och ser jätte mysig ut, snygg form,5 av 5 stjärnor från mig!

Myggorna börjar träda fram...

Hade gjort några inlägg som jag skulle lägga in under dagen i skolan, men vårat internet i skolan har krashat så dem håller på att fixa det. Men nu är jag iallfall hemma, har ätit och duschat.
Skulle skriva om mina nya schabrak, var precis som jag trodde att mina nya verkar vara för "korta" upptill och åker under framvalvet när man rider. Mätte idag med mitt gråa som jag red idag, och ett utav mina nya, var precis som jag trodde. Men sedan mätte jag Rodis bruna schabrak - som är ett allruond- med ett utav mina nya och dem var nästan större? Hmm.. får forska lite mer om det där, antingen är jag blind eller riktigt dum ha ha;)
Tog in en lerig, smutsig och lerig häst idag, så han fick lite extra puts men suckade igen när jag såg öronen, full i skit. Fick dock bort det mesta, han tyckte inte om när jag försökte få bort allt men ska man va fin får man lida pin.
Vi red i paddocken idag, skrittade fram länge och lade till lite volter, serpentiner, skänkelvikningar, ryggning, 8-volt osv. Sedan i trav ungefär samma sak. Vi tog någon galopp också vilket han tyckte var super kul, men vi fokuserade mest på skritt och trav idag. Ungefär 30 minuter red vi idag, det var ganska lagom eftersom det är så varmt nu och sen gick det så bra:) När det går som allra bäst, och när man är nöjd så börjar jag pallra mig upp mot stallet.
Sommarskorna åkte på idag, var nog skönt att få bort broddarna för Rodi. När jag tagit in honom och han fått mat, så borstade jag Dimma och gick en prommis. Fattar inte hur leran kan sitta som super lim på hästarna, jätte irriterande när man vill ha en fin och ren häst. Stod och "skrubba" på både Rodi och Dimma men tro ni inte att det satt fast lite här och var ändå? När vi kom tillbaka till gården så skulle hon trava lite i rundkorallen, I vänster fram var verkligen inte bra, såg nästan lite läskigt ut så jag ringde till Eva som fick komma ned. Hon trodde att man kanske kunde "värma" bort det, men hon var verkligen inte ren så det blir bara promenader härdanefter. Men lika mysigt det å, då får hon röra på sig lite:)
Imorgon ska Pia rida Rodi, och jag ska ut på Torsdag, skönt att han blir riden när jag inte är där imorgon, han behöver lite extra motion. Han får vila på Fredag sedan blir han nog riden på Lördag eller Söndag igen:)

Video- Tölt Barbacka

Här är filmen på mig och Rodi som jag inte kunde lägga upp igår:)

Måndag- Forsen

Idag var det lektion på Forsen som gällde, vi hade longering och var två och två på en häst. Jag och Tyra- en som praoar här- hade Funi. En skulle longera medans den andra skulle sitta i sadel utan stigbyglar och göra olika övningar, i början var det jätte svårt att hitta balansen men sen gick det bättre. Vi gjorde som sagt massa med övningar, ha händerna på huvudet i trav och blunda samt trava och känna in rätt trav.
Något jag skulle träna på med Rodi är att hoppa upp utan stigbyglar, men kom sedan på att han bli rädd om man gör så. Kanske funkar om man är två, men har försökt förut och han blir jätte rädd så vill inte att han stressar upp sig i "onödan", då stressas han upp sig långt efter också.

Funi hade ganska stor och skumpig trav så det tog ett tag att lära in dem. Ska göra lite övningar så som vi gjorde idag, fast på Rodi och träna balansen. Fast på Rodi så sitter man nästan fastlimmad, och hur bra som helst då han är så svankig;-) Men blir nog annorlunda om jag har sadel och tar bort stigläderna, då kanske det blir lite svårare. Får be Eva longera nån dag:))

Kommer nog ha träningsvärk, har redan de sen jag red Rodi häromdan, så nu blir det väll värre, ha ha.
Glömde nästan skriva... Jag träffade på Carro där nere, hon har praktik där i 10v. tog nog ett tag för henne att inse att det var jag, tills hon vände sig om och tänkte efter ''nämen Heeeej!''. Har saknat henne så sjukt mycket, var faktiskt flera år sedan jag såg henne sist och för er som inte vet vem hon är så är jag hennes gamla elev. Det var hos henne jag började rida, ville inte rida på ridskola så tog privatlektioner och där fick jag rida lilla Thrulle Bulle... åh saknade häst♥ Vi pratade lite och såklart om när jag och T skulle hoppa terräng och flög av x) haha ja...minnen:'))

Hästarna kan man ofta vända sig till i jobbiga situationer...

Slutar en timme tidigare idag, hur skönt som helst. Sen blir det lektion på Forsen, ska bli kul.. Ser alltid framemot det:)
Både igår och idag har jag rensat och rensat och rensat skallen, jag brukar aldrig bli såhär "arg". Men nu ser jag bara fram i livet och tar fram det positiva, tycker Inte om när folk får se mig på mitt "andra vis", vill ju att dem ska se den glada Elin som jag nästan alltid är. Men ibland når folk sin gräns, så är det. Nog tänkt om det, nu laddar vi om, ska ha KUL ikväll, det är det viktigaste!:))
Måste tilläga att jag är så glad att jag är så glad att jag har Rodi, han ställer alltid upp för sin ryttare, en riktig charmör. Jag ska ta det lugnare i backarna och fokusera på honom, och inte allt annat skit utanför. Ska ta vara på den tiden jag har Rodi, sen åker man ju iväg på gymnasie - om jag kommer in vill säga.

Smygkik från filmen- Tölt barbacka


stallet hela dagen.

Har varit ute i stallet från 11 på fm. till 7 på kvällen, är fortfarande fylld av energi:) Red Rodi, fört red vi ut och sedan lite i paddocken. Fanny red Loki men det gick lite för fort och hon hade åkt av honom också, så jag frågade Lars om jag fick prova honom. Han var så rolig att rida, mycket energi i honom och det gäller att vara lugn, lätt på handen och absolut inte spänd, riktigt roligt:) Märkte att han var 5-g också, inte ofta jag gör det men lär mig mer om passen hela tiden.
Rodi var hur trött som helst idag, måste vara jobbigt att vara häst just nu. Men är så stolt över hans insats, vi red med sadel men i slutet fick han ridas barbacka vilket han tycker är sååå himla roligt!
Sedan hämtade jag Dimma, borstade henne och så gick vi en promenad, var nyttigt för både mig och henne... skönt att rensa tankarna. Ibland måste jag bara få vara själv, rensa tankarna och umgås med hästarna, är nog lite en ensamvarg.. men arbetar bäst självständigt.
Dimma var också lite slö idag, lilla damen.
Fanny filmade ute på vägen när jag och Rodi rider ökad tölt, sitter och kollar på filmerna om och om igen. Har aldrig sett hans stora steg från sidan lixom, har ju setat på ryggen och känt mig så glad:)
Så nu ska jag knåpa ihop filmen!

Ridtips- aktiv ytterskänkel.

Denna övning passar till dem flesta hästarna, ganska enkel övning med rolig- om man gör det roligt såklart! Det går ut på att man ska få en bättre ridning med en aktiv ytterskänkel.  Övningar som ryttaren behöver använda ytterskänkeln, vill man inte riktigt använda svänga med tygeln, ännu en anledning till varför denna övning är så bra. Det är även bra för den stela hästen, men kom ihåg att variera, sitt inte fast på samma sak hela passet. Tempoväxlingar tycker jag och Rodi är roligt, tror denna övning skulle passa oss två!

Gör så här: 
Ställ ut koner ett par meter innanför spåret, så som skissen visar. Rid mellan konerna. Den här övningen kan du rida i alla gångarter. Till och med i förvänd galopp, vilket passar bra eftersom du inte går ända ut till väggen. Du kan också lägga in gångartsväxlingar.

A) Följ spåret runt "fyrkanten" (alltså mellan konerna).

B) Lägg till volter.

C) Lägg till tempoväxlingar på långsidorna, eller gör övergångar.

 

Syfte:
Att hitta yttersidan, alltså att lära sig använda ytterskänkeln.


Svårighetsgrad:
Bas - Medel. Om du till exempel rider frvänd galopp och gör många övergångar så blir övningen svårare.

 

Tänk på det här:
Sitt mitt över hästen så att du har den direkt under din mittpunkt. Var noga med att inte vika dig i sidan.


Dagens roligheter- tidsinställt.

TIDSINSTÄLLT
Nu när det är sista dagen på helgen så ska jag göra som jag gjort dem senaste dagarna, vara ute i stallet och göra det jag älskar- Rida, träffa trevligt stallfolk och vara bland hästarna!
Denna dag ser ut som så att vid 10 åker jag ut med Fanny till Bastmora, där ska vi ev rida två tokhästar och sedan ska jag hjälpa henne lite med lill shettisen. Väldigt kul att min hjälp uppskattas, av det lilla jag kan vill säga. Shettisar är så roliga, och envisa, var medryttare förut på en liten shettis som stegra, sparkades och bet mig.. han hade sin egna lilla vilja men efter många timmar i sadeln och träning från marken, fick jag honom efter nån månad att ändra helt på sitt beteende. Det är en väldigt häftig känsla att man kan få ett dåligt beteende på en lite häst, bli till ett bra beteende:)
När vi kommer hem så ska vi åka ut till Rodi, ska rida han i paddocken och sedan tölta ute på vägen. Har ju lovat film på tölten, så drar med Fanny;) Var ju så himla varmt igår så det blev ett ganska kort ridpass, Rodi blev så trött jätte fort och tyckte det var lite jobbigt men han gav allt han kunde. Jag märkte när jag red på vägen att han hade knappt någon ork kvar, och sedan på hemvägen gav han allt, så stolt så. Mycket kärlek till denna lilla kille♥ Dem ska raka han på halsen, blir nog skönt för honom.
Fick även en fråga om Rodis sadel, jag använder ju Evas sadel. Men från och med igår ska jag börja använda Rodis Egna sadel som jag aldrig tyckt om, men efter mycket om justeringar, och jag "suttit in den" så var den helt okej faktiskt, det är en vane sak tror jag. En sak jag märkte var att när sadeln inte gled fram så kände jag hans stora steg i traven, och det kändes som han verkligen längde dem. Hans vart mycket friare vid bogarna, och igår gled inte sadeln så mycket. Det enda som "gled" var hans nya schabrak:( Fast det satt fast så vart det heltokigt! Får se om det blir bättre idag. Nu har ni lite updatering, så hörs vi när jag kommer hem, hoppas alla får en lika bra dag som jag (förhoppningsvis) ska ha! Btw, har ganska dålig bloggmotion nu när jag har fullt upp med hästar och stall, har knappt tid så det blir över och sover dåligt... Men det kommer nog bli ändring på det snart igen:)


''Helkroppsdräkt till pållen'' - klä ut din häst till Batman?

Haha, vissa vill klä ut sina hästar till Batman? Hästar ska vara hästar, eller vad tycker ni!?
Såhär skriver dem på Hippson.se:
''Den här helkroppstrumpan är inget kommande aprilskämt utan är en "compression-suit" och ska ge rätt tryck och cirkulation för att hjälpa hästen vid transport eller efter hård träning. Enligt den australiensiska tillverkaren Hildez ska det bara ta några minuter att klä på hela dräkten som knäpps med dragkedjor.''

Vi kommer sova gott efter denna dag!

Kommer sova gott efter denna dag.
Började dagen med att vi fick skjuts av Fannys morfar ut till Norberg, där skulle hon kolla på en häst som hon ev ska bli medryttare på. Vi hade min cykel med så vi kunde cykla till Karsbo efter det, vilket är typ 1 km eller nått. Vi skjutsade varandra med all packning, haha måste sett roligt ut. Vi var helt slut när vi kom fram typ.
Tog in och red Rodi i paddocken i trav, skritt och även någon galopp. Han var ganska trött idag, och det är ju så himla varmt ute!! Sen tog Jonna min cykel och hängde på oss ned till vägen, jag ville att hon skulle se när vi töltade. Hon gav oss lite tips samtidigt:)
Kändes så härligt när man slipper gå i all lera och hämta Rodi, han kommer till grinden så slipper bli smutsig;)
Sen red jag Dimma, tittade först när Jonna skrittade. Hon såg jätte pigg och glad ut, dem sa att hon var väldigt mycket häst och det både såg och kände man. Sen skrittade jag på henne lite, var inte spänd eller så utan kände mig ganska lugn och avslappnad. Jag brukar ju bli lite spänd och super nervös när jag rider någon ny häst. Sen skulle vi trava för att se hur hon gick, hon hade tydligen markerat igår (?). Det gick jätte fort i början och jag vågade inte riktigt ta tag i henne, men när Jonna pratat med mig så vågade jag ta tag i henne så hon inte skulle galopera eller springa på för fort. Det blir väl sådär när man rider andra hästar, man är rädd att ta tag i dem, eller ja- så känner iaf jag i början. Jag tyckte Dimma var rolig, sprallig och arbetsvillig häst, var jätte spännande!

Har gjort massvis i stallet idag, så härligt i det underbara vädret, man får sån energi:)


Ny dag= nya tag

Ny dag, nya tag.
Idag blir det att åka ut till underbara Rodi, hade tänkt rida i paddocken. Jobba mycket i skritt, göra serpentiner, volter osv. Sen i traven blir det att inte få honom som en "banan" när vi ska rida på en volt, det blir att han liksom svänger ut mer och mer. Förra gången tyckte jag det gick jätte bra på det sättet jag gjorde, jag ramande in honom och hade honom lite rakställd så han inte skulle titta inåt. Blir kanske någon enstaka galopp, beror på hur mjukt det är. Sedan går vi ut på vägen och tar en tölt:-) Ska kanske rida Jonnas häst Dimma idag också, ska bli spännande men är lite nervös. Var länge sen jag satt på en sån ung häst, och Dimma är så liten också. Men det kommer nog gå jätte bra, får bara tänka på det bästa:)
Hade tänkt tagit nya ridbilder på mig och Rodi idag, med ett utav hans nya schabrak, men vädret verkar tycka tvärtom.
Ha det bra!

Lång dag i västerås!

Lång dag därav dålig uppdatering. Har haft så sjukt kul i Västerås och är så nöjd med mina inköp! Hade 1600:- att handla för inne på Hööks, måste bara tacka min underbara släkt som bidragit med så mycket♥
Blev dock lite besviken när jag skulle införskaffa mig engelsk nosgrimma, fanns bara i Full och sedan när jag skulle köpa nya ridskor fanns det inte i min storlek.
Detta köpte jag idag:
- Svart kavaj
-Marinblå & vit skjorta
- stövel strumpor
- vita läderhandskar
- Pälsglans
- 3 schabrak, svart/silver- vit/silver & Marinblå/silver
Måste tacka Eva och comp. för ridbyxorna, vart super glad, tack så jätte mycket! På bilden har jag inte ridstrumporna hähä:-)
Fick ett tips av kicki och Lars om mina ridstövlar. Dem var typ förstörda och gick inte att få bort smutsen, då sa dem att jag skulle prova med grönsåpa och ljummet vatten, det gick bort direkt och stövlarna vart jätte rena. Lät det torka in och sedan smörjde jag med läder fett, nu är dem som gott som nya igen och bara glänser:)

Hur Rodi är att rida.

Hur Rodi är att rida.
På vintern är Rodi pigg, lite busig och brukar vara lite "jobbig". Jag tycker det är kul att han är så pigg då jag gillar hästar som verkligen har fart och energi, det är mycket lättare att jobba då och man kan oftast bestämma tempo själv, alltså om vi ska ut och springa av oss eller jobba i mellan tempot. Han är alltid lätt"styrd", och ju mer man lär vart han knappar sitter desto bättre kommer det att funka och tillslut litar man på varandra så mycket att man kan klara det mesta. Rodi kan vara lite busig ibland, eller ja, det kan ju vilken häst som helst vara. Men Rodi är busig på sitt eget lilla vis, han är aldrig dum, men han kan testa ibland vilket är helt normalt. Om jag tex skulle ställa han i paddocken och lämna tex pallen som står i vägen så skulle han dra iväg direkt och att fånga honom skulle han inte komma på tanken, haha så han gillar att jävlas ibland. Men jag ser det mest som Rodi och hans busigheter så när han väl inser att jag inte ger mig, då ger han garanterat upp "okej, du får väl ta mig då..." hahaha:)
När jag menar "jobbig" så är det att han kan vara väldigt svår att fånga, det är mest på vintern som han tänker att han inte ska komma in. Jag har börjat lära mig se hur han tänker, bla kollar på örenen, hur han står och ger mig för tecken. Ibland kan han stå i ett hörn och sura, och i vintras fick jag pölsa genom hagen i snön i 2timmar tills jag fick tag i han. Det som jag har märkt att nu när våren är här, han lossar vinterpälsen, solen skiner och allt är så mysigt.. så har han blivit mycket gladare och kommer till grinden när jag ropar på han.
Han brukar vara lite tröttare nu när vår/sommar brukar komma då det blir så varmt:)
På vår/sommaren är han stencool, jag personligen tycker han är mycket lättare att hantera. Lilla energiknippen:)
Vi kan rida ned till sjön och bada med hästarna och fika, eller ja, har inte gjort det sen 2010. Han brukar ofta vara glad, men om han står och surar i hagen så låter jag bli honom ett tag. Så glad att jag har Rodi<3
Han är så himla rolig att rida, en riktig gentleman också.

beslutsångest, imorgon rullar vi till v-ås!

Har beslutsångest. Mina ridstövlar är typ förstörda, stövlarna har sugit åt sig smutsen och efter mycket om och men börjar jag sakta ge upp. Går inte att få bort smutsen! Ramlade av för ett tag sen och landa i sanden, så dem var sandiga där nere så jag gjorde rent direkt efter, men det gick inte bort. sen dess har jag verkligen försökt flera gånger att få bort det. Good luck.
Fick tips idag från Lars & Kicki, att jag ska köpa grönsåpa och ha på det med lite ljummet vatten, sen låta det torka och efter det ha på lädertvål. Men att jag nog lär "skubba" many times... Hoppas jag kan rädda mina vackra stövlar.
Annars får jag köpa nya imorgon och köpa det viktigaste i klädval. Eller så köper jag många saker och försöker rädda mina stövlar.
Som det ser ut nu har jag beslutsångest, men kommer troligen shoppa loss på Hööks imorgon och köpa så jag kan rädda mina stövlar. Jag ger dem en chans för så snäll är jag:)
Haha beslutsångest nr 2. Har massa saker att välja på, varför finns det så mycket saker?:(((( Vill ju ha nästan ALLT. Jaja, får se vad som kommer med hem imorgon.

Rodi är så bäst♥

Vilken härlig dag alltså! Var ute i stallet, red Rodi i paddocken men eftersom det är så mjukt gick det inte att tölta. Så skrittade och travde mycket, gick sjukt  bra. Ebba red också i paddocken så vi red ut och tölta på vägen, så jäkla kul när hon galopera och jag & Rodi kommer efter i ökad tölt Wroooooom:) Vi tog en promenad innan vi red i solskenet.

Har inte så mycket mer att skriva om kvällen, var typ det som hände. Tänkte inte blogga mer för ikväll, är jätte trött!


Vill du hänga på?

Eddas hjältar behöver 3 deltagare till, till Lag- SM för att starta ett till lag. Är du intresserad eller vet du någon som skulle tänka sig vara med, kommentera här nedan så tar jag kontakt med er och våran ungdomsledare Tess, så får du/ ni mer info!
Om vi inte får ihop 3 deltagare till så kommer det bli reserver, så som sagt, hör av er om ni vill hänga på Edda gänget så får du mer info om träningar och uttagning.

Åker förhoppningsvis till stallet idag, men är inte säkert. Hoppas verkligen på det, ska pussa ihjäl Rodi och gosa, pussa och krama, pyssla och göra han så vacker som han alltid är. Haha, okej var lite ironisk, ska inte pussa ihjäl honom men har saknat han så mycket. Har liksom inte vart ute sen i Söndags, det känns kan jag säga. Vi ska isåfall rida i paddocken, sen om jag hinner ska jag promenera med Dimma och så måste jag smörja mina stövlar och snygga till lite här och där. Längtar till helgen, har så mycket roligheter på G:)

Milia♥

Precis när jag undra hur dagen kunde bli bättre, så kollar jag på temprometern hur varmt det är. Den visar 21+C, så passar på att gå ut i det fina vädret och fota en utav mina hundar♥

THE HEART OF LIFE♥


Onsdag 21 Mars

Blir ännu en slappdag, åker nog ut till stallet imorgon men kommer bli sent. Men vad gör man inte för att bara komma ut:) Får se om det fortfarande är ljust ute, då rider vi ut annars få vi ta paddocken. Skönt att man slutade en timma tidigare igår och idag, känns hur bra som helst.
Hade tänkt visa fim + bilder på Lördag, men vi får se hur det blir med det om min pappa vill stanna kvar. Kommer ändå vara ute hela Lördagen. Pappa har ju jobbat sen em. sen i Måndags så har vart knivigt med att komma ut, Rodi kommer antingen vara super pigg eller super trött men gissar på att han kommer vara pigg;) Jag blir så himla rastlös när jag bara går hemma och trökar, såhär länge kan man inte vara utan hästar alltså.

Del 2- trav

Källa: Hippson.se
Du har tidigare läst om skritt övningen, och dag är det trav som står på agendan, men vägen är den samma: ett fyrkantsspår på 20x20 meter. Du kan själv välja om fyrkantsspåret ska ha två öppna sidor eller en öppen sida. 
– Det är en fördel med öppna sidor, det höjer svårighetsgraden. Om du vill kan du gå ett steg innanför även på de slutna sidorna, tipsar Lisa. 
Ordet anspänning kan låta lite svårt. Lisa förklarar så här: 
– Man vill få hästen att gå lite mer in i handen, mer fram för de framåtdrivande hjälperna så att man får den till en stadigare kontakt. Det vanliga är att man säger att man rider hästen lite mer in i handen, men man ska inte ha mycket i handen utan lite mer kontakt - där hästen går in i handen utan att spjärna emot. Mer muskeltryck, men utan att hästen blir spänd. Det är då du får spänst i hästen, får höjd i steget och schvung. Hästen blir kortare, rundare och högre utan att tappa sin drivande rörelse. Mer höjd, mindre fart.

Tydligt system
Hon arbetar med ett system som bygger på utbildningsskalan på ett lite tydligare sätt, så som man använder skalan i Tyskland. Lisa rider för Elke Funk-Hess och de två har ett samarbete. Det är mycket Elkes system – eller det tyska utbildningssystemet – som slår igenom när Lisa är tränare.
Systemet ska ge hästen en bred grund att stå på när övningarna blir svårare. 
– Som den här övningen, den tränar styrka och eftergift, men hästen blir också trygg i det den gör. Och en sådan häst blir det lätt att kommunicera med, man behöver inte göra så mycket. Så småningom blir det en lättsam ridning där hästen får utrymme att arbeta. 
Försök sträva mot en ridning där du kan slappna av i händerna även när du tar upp efter en ökning, säger Lisa. 
– Du kan ha världens finaste ökning, men en jättespänning i upptagningen. Om du lär hästen från början att "när jag slappnar av slappnar du av", kommer den att svara med fjädring och tryck när man skickar iväg den i en ökning, och uppsamlingen kommer att bli mjuk och fin. 
Lisas trick är att slappna av och räta upp sig när hon ska ta upp från en ökning. 
– Jag sätter mig i samlande sits och får kvar fjädrande rygg och hals. Det blir rena upptagningar och jag behöver inte använda händerna, jag slappnar bara av – och hästen får lättare att samla sig. Den sätter sig, och den får PLATS att sätta sig. När du slappnar av i tygeln får du en ganska avspänd häst!
Lisa gillar veckans övning eftersom den blandar bogen in, som är lite samlande, med framåtridning – så att hästen får tryck. 
– Det är också bra att man får in mikropauser, så att musklerna får jobba med bra genomblödning. 

Gör så här:
Rid alla dagens övningar i trav. Värm gärna upp med förra veckans skrittövning. Rid övningen i båda varven. 

A. Rid på en 20x20-meters fyrkant, gärna mitt i ridhuset så att det blir två öppna sidor. I två av hörnen ska du lägga en 10-metersvolt (eller större på en ung eller grön häst). 
Hästen ska följa vikten och vända för skänkeln. Låt hästen stretcha i volten. Mot slutet av volten gör du en avstämning – antingen kan du behöva göra en uppsamling eller en framåtdrivning. 
Efter volten, rid bogen in till nästa hörn. Gör en halvhalt före hörnan och rid framåt ut på nästa långsida. Använd gärna de öppna sidorna av fyrkantsspåret till framåtridningen. 
– Använd vikten på insidan hela vägen runt den här rutan. När du rider framåt vill du få svar på ytter tygel. Framridningen handlar om reaktionen, inte att du ska pressa hästen framåt en hel sida eller att det måste bli mellantrav eller så. Rid följsamt – ge kontakt men håll inte emot. Hästen ska vara rak, instruerar Lisa. 
Efter framridningen, lägg en ny volt i hörnan, där du slappnar av. 
– Det här kräver att ryttaren är lite snabb. Lätta på innertygeln i volten och om du är rätt ute får du en stretch. Rid bogen in igen, och fortsätt ett par gånger.

B. Rid som i A, men rid öppna på slutna sidorna av fyrkanten i stället för bogen in. 
– Öppnan sätter samling. Ur öppnan ska du rida framåt in i tygeln, vilket gör att hästen får öka trycket in i tygeln utan att rusa iväg. Det är skillnad mellan fart och drivning. Den framridning du gör på öppna delen behöver inte vara mellantrav, du vill ha reaktionen och ett kroppstryck in i tygeln, förklarar Lisa. 
Om du vill, variera så att du rider öppna på alla sidor av fyrkantsspåret. 

C. Rid skänkelvikning på två av fyrkantssidorna, rid skänkelvikning för ytterskänkeln på andra fyrkantssidorna (”åt andra hållet” alltså), lägg en volt ur skänkelvikningen för ytterskänkeln.
– Det här är verkligen inverkansridning. Det växlar ganska kvickt och man måste fokusera på sin sits. Hamnar man på utsidan när man ska in i öppna blir det pannkaka, varnar Lisa. 
Det här gör ryttaren mer medveten om den yttre ramen. 
– Det är vanligt i skänkelvikning att man fastnar i innertygeln, men det går inte här. Det är en bra övning för ryttare, men inte en bra övning för en alltför ung häst, de ska inte gå för mycket skänkelvikning.
Bild 1: Övning A  Bild 2: Övning B  Bild 3: Övning C
Syfte:
Att öva inverkansridning och träna samverkan mellan hjälperna. I den här övningen får man känna lite på det samlande arbetet. Så småningom kan hästen växla mellan anspänning och avspänning. Hästen ska bli lätt att kommunicera med. 

Svårighetsnivå:
Medel. Går att göra enklare genom att skippa B och C. Kan göras mycket svår beroende på kraven. 

Tänk på det här:
Ryttaren måste ha koll på vikthjälperna och kontakt med hästen. När volten kommer ska hästen vara kvar i eftergift; det visar om du har gjort ditt förarbete.

 


NH- vad är det?

Tänkte lägga upp lite texter som handlar om hantering med hästarna och hur man ska tänka. Ingen kan allt, inte ens jag, så bli inte förvirrade om ni inte förstår... kan ha skrivit lite slarvigt.

Natural Horsemanship- NH- är en filosofi där man skapar ett språk med hästen, en dialog. Det är ett förhållningssätt man har tillsammans med häst som grundar sig på förståelse, känsla och hästsykologi. Man ser allt från hästens synvinkel och kommunikationen byggs upp av förtroende, ledarskap och ömsesidig respekt. Någon form av tvång eller straff använder man inte, man lär hästen det man vill på ett naturligt sätt för den.

Många tror att Natural Horsemansip är något viss hästsport och att man "måste" göra si eller så, men så är det inte, det är bara ett annat sätt som är mycket roligare och säkrare som ger följsamma, trygga samt "harmoniska" hästar.

Detta gäller redan från början. För, för mig är Nh själva grunden till ett bra förhållande med sin häst, många har uppfattat NH på helt fel sätt.. det är allt från att kunna leda hästen till och från hagen, få hästen att lita på dig och du på hästen. Det är väldigt mycket som tillhör NH, all hantering etc., låta dig röra överallt på hästen osv. En bra början är "The Seven game" eller på Svenska - dem sju lekarna. Det är olika lekar du och din häst kan utföra, man kan utveckla dessa lekar och göra dem hur roliga som helst! Rodi kan typ allt och gör nästan allt rätt så vi tycker inte det är speciellt kul, har man en häst som är som så att den kan det mesta kan båda tycka "varför gör vi det här för, det är ju tråkigt?", men utveckla lekarna hela tiden. Kom på egna ideér. När jag får extra tid över så brukar jag och Rodi gå ned i r-korallen och träna löst, där vet jag att han inte springer ifrån mig då han är så lyhörd därinne, annars är han ganska skeptisk. Vi brukar leka "följa john" och leka lite, jag vill att vi ska lita på varandra så mycket så jag kan släppa honom helt i paddocken när jag tex ska lämna min pall, utan att han sticker och man inte kan fånga in honom igen.

Man måste försöka kommunicera med hästen och lära sig förstå hur en häst tänker, en häst är väldigt smart och jag innan tog bara för givet att Rodi tex när jag skulle lämna pallen, bara skulle stå kvar. 
Alla som håller på med hästar- oavsett riddisiplin- har nytta utav horsemanship. Man utvecklas och fördjupar relationen och kommunikationen med hästen, löser och förebygger problem. Vi utvecklas och "utbildar" oss själva och hästen på marken och i ridningen genom formulan:

1. Mental samling (respekt). Hästen lyssnar på dig. 

2. Emotionell samling (kontrollerad framåtbjudning). Hästen lyssnar på dig och gör det du vill men här handlar det också om kvaliteten, hur hästen gör det.

3. Fysisk samling (lodrät böjning, eftergiven huvudposition och bakbensaktivitet). Här handlar det om energi. Vilken energi hästen utför det med. En fysiskt samlad häst har kortare men högre steg med energi.

Alla ser inte NH på samma sätt som jag gör, alla tycker alltid olika om Något. Det är så det är, så hur kan vi veta vad som är rätt och fel? Jo, det kan endast Du svara på. Man måste gå på känsla, jag ser även NH som daglig hantering. Och jovisst kan man lägga till övningar och lekar så det blir som "träning".

Frågestund- Fråga vad ni vill!

Nu tänkte jag starta en frågestund här på bloggen. Ni får fråga hur många frågor ni vill och vad ni vill, skriv och fråga om allt du undrar. Undrar du inget och vet precis allt om mig och Rodi... så kan du skicka iväg en kommentar iallafall;) Jag kommer svara på alla frågor i ett inlägg eller videoinlägg.


Ingen update förens ikväll troligtvis!

Slutar sent från skolan idag och har inte hunnit gjort några tidsinställda, så kommer bli dålig update today. Ska inte till stallet heller, ingen bil och föräldrar som jobbar, så vad ska man hitta på idag tro?:)

Uteritt med Gordon på Forsen

Hemma från ridlektionen på Forsen, idag blev det uteritt och jag fick bästa Gordon. Har haft han alla gånger utom förra för då hade jag Atli:) När vi red så tränade vi på våran sits och hållning, därför gav F oss en varsin pinne som vi skulle ha i händerna rakt över när vi red. Gordon var väldigt stark vissa gånger tex i tölten, då coacha F mig lite och jag fick verkligen vara bestämd med förhållande och ta tillbaka honom. Sen lyssnade han väldigt bra, men hängde sig lite på bettet då och då.
Det jag fått i läxa att träna på eller ja, mer tänka på, är att titta rakt fram när jag rider. Jag kollar nästan alltid åt sidan och typ kollar på hästen ben, eller nått... har det som en vanesak sen jag red storhäst, konstigt att jag fortfarande gör det, har inte tänkt på det förrän F sa det idag. Kanske för att kolla hur hästen går?, haha jag har faktiskt ingen aning varför jag gör så x)

Pratade med Jonna idag, och jag ska förhoppningsvis få prova rida Dimma när hon kommer hem, eller ja isåfall på Lördag för drar nog till Västerås på Fredag. Så wiiiie, längtar jätte mycket. Dimma är sååå liten och tuff brud, men kan bara säga en sak... Rodi Är och kommer Alltid vara den bästa i mina ögon, och den jag Alltid kommer prioritera i första hand. Han är den där lilla gentlemannen man inte kan motstå♥

Har inte så mycket mer att skriva, så ha det bra!

Måndag.

Mår så underbart bra just nu, känns som jag svävar på moln...
Ev på Fredag ska vi åka till Västerås och åka in på Hööks, och kanske Glada hästen i spiltan.
Blir väl att köpa:
Vita helskodda ridbyxor
piketröja Vit eller Marinblå
tävlingsstrumpor
sadeltvål, pälsglans
Marinblått dressyrschabrak

Hade tänkt att vi skulle köpa kavaj på Glada hästen, men vi får se hur det blir med de. Är iaf ledig hela förmiddagen då jag ska till tandläkaren, haha råkade dock ta fel på tiden så här sitter jag;)
Färgade ju håret igår till en lite mörkare färg, här är resultatet.

Del 3- galopp

Källa: Hippson.se
I den här övningen är det galopp som gäller. Du samlar för sätet och förbereder hästen för piruett. Och arbetet fortsätter i det system som Lisa Ingelstam, C-tränare i dressyr, säger ger lugna hästar som vill kommunicera med sina ryttare. 
- Mitt bästa tips är att ha en plan när man rider. Om man har ett arbetsprogram och vet vart man vill komma kan man gå tillbaka och felsöka. Man ska börja med sig själv, för i nio fall av tio är det positionen det är fel på. Det blir för mycket hand, eller så pressar man och pressar med skänkeln, säger Lisa. 
Hon vill att allt vi gör ska leda till en lättare ridning. 
- Hästen ska lära sig att gå i sin egen balans, i trygghet med ryttaren, så att den vågar ta initiativ. Då kommer bjudning och schvung av sig själva! Det ska bli en produkt av att man grundat hästen så väl. Hästen stärker sig, blir mjuk och börjar svinga över rygg och bakben. 

Självgående häst
Enligt Lisa gör ett arbetsprogram som hennes att hästar blir mjuka och självgående. 
- Viljan kommer när hästen märker att det fungerar. Det handlar faktiskt om ett samarbete mellan häst och ryttare.
Lisa arbetar med ett system som bygger på utbildningsskalan på ett lite tydligare sätt, så som man använder skalan i Tyskland. Hon rider för Elke Funk-Hess och de två har ett samarbete. Det är mycket Elkes system - eller det tyska utbildningssystemet - som slår igenom när Lisa är tränare.
Du kan med fördel värma upp med Lisas övningar i skritt (klicka här) och trav (klicka här). I föregående övningar kan du läsa mer om Lisas tänk när det gäller system, dressyr och unghästar.


Gör så här: 
Rid alla vägar i galopp. Byt varv, så att du gör övningarna i båda varven. Var noga med att pausa efter några varv.

A. Rid en 20x20 meters fyrkant i galopp. Var noga med hörnpasseringarna. Välj om du vill ha en öppen sida av voltspåret, eller två. 
- Vänd som en 90 graders piruettvändning i hörnen. Hästen måste ha kvar ramen på utsidan och du ska ha vikten på insidan. Slappna av efter hörnet - det kan räcka för att hästen ska vilja gå framåt. 
Det här är första steget till mer "sittande" häst. 
- Så småningom, när hästen kan sitta på bakbenen och behålla sin rytm, kan du börja kräva mer anspänning. Du kan börja aktivera mer ur hörnet och då får du spänstigare galoppsprång, säger Lisa. 
När man börjar att kräva påskjut i galoppen kan hästen spänna emot lite för att det blir jobbigt. Du får en liten tröskel som hästen ska komma förbi. I sådana lägen kan du behöva hjälp på backen, du måste ha bra känsla för hur hästen är mentalt. 
- Det är ofta här man ser hur det börjar bli fel, ryttaren blir starkare och starkare och till slut finns ingen galopp kvar. Så ta hjälp!

B. Som A, men lägg en 10- till 12-metersvolt på de öppna sidorna (eller på den öppna sidan och den som är mitt emot, om du bara har en öppen sida). Några språng före hörnet (börja i tid!) ska du sätta hästen i samling. Samlingen ska vara genom hela hörnet.
- Sätt den tillbaka så mycket du kan för sätet. Rid rakt fram in i hörnet och vänd genom att vända överlivet mot nästa hörn. Vikten ska vara placerad på insidan. Rid normal galopp till nästa hörn, lägg en volt, rid normal galopp och samla tre språng inför hörnet, förklarar Lisa. 
Använd volten som en mikropaus, låt hästen stretcha lite - åtminstone om du gör en volt på kanske 14 meter. Gör du en tiometersvolt tänker du på samma sätt som i hörnen. Kolla att du kan slappna av i armarna och tyglarna, även när du "sätter" hästen.

C. Rid 20x20, men utan volter. På de slutna sidorna rider du bogen in. På de öppna sidorna - bestäm dig för vilket antal galoppsprång du vill göra, mellan fem och åtta kan vara lagom. 
Om du är "mindre avancerad" kan en volt före du går in i rörelsen bogen in hjälpa, för att få styrsel på sitsen och hästen.

Syfte:
Att öva samling utan att dra i tyglarna. Ryttaren får känslan för ramen och hur piruetter ska kännas.

 

Svårighetsgrad:
Medel - Avancerad.

 

Tänk på det här:
Pausa ofta. Om det inte känns perfekt under övningen kan du ta ett extra varv på en volt, men sitt inte kvar där i evigheter. Gå vidare till nästa steg av övningen, våga tänka att det kanske löser sig i nästa hörn. 
- Så att du inte måste rida 25 000 varv "innan jag kan krumelura", som jag tror många tänker. Visst ska man analysera, men man måste inte alltid veta exakt varför en viss sak sker en viss gång, menar Lisa.


Rodis boxskyllt

Såhär ser Rodis boxskyllt ut, visst är den fin?:)


Sån underbar häst♥

Jag blir så himla glad dagar som dessa, när man får en sån känsla att man bara vill gråta av glädje. Jag har aldrig fått en sån bra ökad tölt på Rodi som idag, det var verkligen häftigt och nu när jag vet hur hans tölt är kan jag känna samt se när det blir rätt och när det blir fel. Blev så otroligt stolt över finaste killen idag, önskar att denna sommar blir långvarig, vill inte lämna Rodi ifall jag kommer in på gymnasiumet  jag vill gå, kommer inte ha med häst första året.

Rodi är en sån häst som jag verkligen tycker om, skulle aldrig välja bort honom. Under dessa månader som gått så har vi utvecklats tillsammans väldigt mycket, jag känner att jag litar mer på Rodi, är mer avslappnad när jag rider honom och mer trygg. Rodi har börjat lita på mig väldigt mycket mer än från dem första gångerna/veckorna, då var vi långt ifrån att lita på varandra. Vi har kommit mycket närmre varandra och eftersom jag känner mig så trygg med honom nu, så känner han sig lugn och trygg med mig. Blir så glad när så många ser skillnader, när dem säger hur bra vi passar ihop och att det verkligen syns hur mycket vi tycker om varandra. Vi har hittat varandras svagheter och styrkor, just nu klarar vi allt tillsammans så länge vi lyssnar och litar på varandra♥
Är så lycklig att jag får rida och ta hand om Rodi, vi är lika envisa båda två också ha ha.

Kan inte beskriva med ord hur grymt bra Rodi är!

Jag & Eva tog en promenad med Skvetta och Dimma idag, Rodi verkade inte vilja komma in så han fick stå tills vi kom tillbaka. Så härligt, och solen tittade fram också:) Red ut idag, paddocken såg väldigt blöt och mjuk ut så det var väl lika bra.
Kände hur taggad han var idag, och väldigt pigg så min första tanke var "yes, nu kör vi!". Jag känner mig jätte avslappnad och trygg nu när jag rider ut med honom själv, jag vet att han inte kommer göra något eller sticka och jag har kontroll över honom ifall vi måste stanna.
I traven var han väldigt trippig och drog upp huvudet lite, tills jag längde lite på tyglarna och fick ned honom då tog han långa och fina steg, fick en mycket finare trav. Sen i tölten så la jag på spöt försiktigt för att få med rumpan, så liksom "kicka" han eller rumpan liksom åkte upp, haha svårt att förklara men när vi kom in i tölt så var det lika bra som förra gången. Eva sa att han växlade eller vad det heter:)

När vi kom till favorit sträckan kände jag hur taggad han var, så vi tog en ökad tölt och JÄVLAR ( ursäkta ordvalet) vad grymma vi var, han kan den där hästen.... Kollade lite mot bogen och ser vilka snygga och luftiga steg han tar, var helt överlycklig. Avslutar med att ta en galopp så han får göra av med sin energi.

Går sedan till Eva med ett leende på läpparna, " det gick bättre än förra gången!!!" och så berätta jag allt:) Idag lyste verkligen stjärnan mer än klart, så duktig och jag känner mig så stolt över både mig och Rodi. Äntligen sitter tölten som det ska, allt bah rullar på!

Vinterbild på mig och Rodi, nu ska jag iväg och färga håret chiao♥

stallet♥

Vid den här tiden borde jag vara ute i stallet, har gjort lite tidsinställda som kommer under förmiddagen. Kommer nog inte rida i paddocken idag då den troligtsvis kommer vara väldigt mjuk. Det gick ju så himla bra att rida på vägen sist, kom lite glädjetårar nästan för det gick så bra! Hoppas på att tölten går lika bra idag, det skulle vara pricket över i ♥

Tips önskas.

Jag verkar vara den enda som går omkring med min sjukt sköna, och trogna vinterskor/ kängor till stallet.  Haha vill gå i dem så länge jag bara kan, älskar dem älskar älskar älskar dem! Mina stallskor som jag har till nästan alla årstider utom vintern då, är typ försmå och inte alls sköna att gå i längre. Dem va bra så länge dem varade, men snart är det dax för nya känner jag.
Nu är det så att jag även behöver er läsares hjälp. Är det någon som har ett bra förslag på smörjningsmedel/annat som är BRA och funkar bra, samt verkligen tar bort smuts lätt från Ridläderstövlar. Jag har ett par stövlar från Hööks, smutsen går inte bort när jag smörjer dem och allt blir bara "fel." Jätte irriterande! Man vill ju få ridstövlarna rena och blanka, men som det ser ut nu behövs det nya eftersom att det jag smörjer med inte verkar funka, or what. Ha ha, ja, jag är väldigt irriterad!
Ska ju Ev. tävla snart, då kan man ju inte gå med smutsiga ridstövlar, det skulle jag aldrig göra. Och eftersom jag ska handla tävlingskläder för över tusen spänn nästa vecka är det ganska ologiskt att hinna köpa ridstövlar.... pengarpengarpengar... Vet att det stå skötselråd på Hööks men det är inte till så stor hjälp;)

Så har DU/NI något bra smörjnings medel till läderstövlar?


Del 1- skritt övning

kommer lägga upp 3 delar i övningar, skritt, trav och galopp. Bra sätt att värma upp samt träna dessa övningar så det blir roligt. Jag brukar själv göra några utav dessa övningar när jag rider i paddocken. Källa: Hippson.se
Lisa Ingelstam berättar:
- Jag jobbar i första hand med ett grundridningssystem där man så småningom integrerar rörelser som är själva tävlingsmomenten, förklarar Lisa Ingelstam, C-tränare i dressyr som nu bjuder Hippsons läsare på fyra övningar som ingår i ett system. 
Hon vill se att både häst och ryttare har en stadig grund och klarar av det som är "basic".
Här kommer den första övningen in, som är bra för unga hästar men även för äldre. Använd gärna övningen för att skritta fram.
- Det handlar om att bygga upp hästen för svårare uppgifter, och att den ska lära sig vissa moment i utbildningsskalan. Man börjar med att hitta en självbärighet - på volten kan man lätta på tyglarna och hästen fortsätter att bära sig. Det här ska du kunna göra när som helst i passet, gå tillbaka till de tre första stegen i utbildningsskalan och kolla att det funkar.
Lisa jobbar efter utbildningsskalan, och säger att med hennes system får man med de viktiga stegen. Det viktigaste "tricket" är enligt henne att ha ett program för sitt pass och ta bort transportsträckorna. Därför gillar hon att jobba på spår med kortare sidor, så att man ofta får rida genom hörn och alla delmoment kommer tätare. 
- Sätt upp koner, det gör jag gärna. Då har man konkreta punkter att rida efter. Eller rid efter bokstäverna om du är duktig. Bara du vet vart du ska - då måste du fokusera på linjen och planera, säger Lisa. 
En annan fördel med systemet är att vägarna kräver mer av ryttarens sits. 
- Övningarna gör att man måste sitta rätt, så att man hamnar rätt över hästen.

Gör så här:
Hela denna övning rids i skritt. Rid övningarna i båda varven. Använd gärna övningen för att skritta fram, som en uppvärmning.

A. Värm upp på en 20-metersvolt. Lägg en 12-metersvolt på två bestämda punkter. På en yngre häst kan du lägga en 15-metersvolt eller större. 
- Låt hästen länga halsen och söka sig nedåt i volten. Det lär hästen att man ska stretcha och slappna av på böjda spår. Du kan lättare kontrollera hästen på det böjda spåret utan att hänga i munnen. När du lättar på handen vill du att hästen bara jobbar vidare, lätt i handen på det böjda spåret. Du vill att hästen följer din sits och är avspänd, fast du har lättat av på handen. Det blir lättare för ryttaren att behålla kontrollen över hästen genom sin sits och att få hästen mellan sina skänklar. Det är ett bra tillfälle att ge efter på tygeln eftersom voltspåret hjälper dig så att hästen går fram i samma tempo. Det lär hästen att slappna av för att bygga upp ridning mellan hjälperna, förklarar Lisa.

B. Rid på ett fyrkantsspår om 20x20 meter, med två 12-metersvolter i. Unghästar kan göra 15-metersvolter eller större. Hästen ska gå i samma rytm hela tiden. 
- Ryttaren ska hålla linjen och visa med vikthjälperna att "här ska vi vända". Hästen ska följa vikthjälpen och komma in på volten. Skänkeln kan få hästen att stretcha in i kontakten. Det är första steget till att hästen bär sig själv, säger Lisa. 
Ge efter på yttertygeln för att lära hästen första graden av böjning. 
- Den unga hästen är inte så bärig från början, man får lära den med vikthjälper och så vidare hur den ska bära upp ryttaren.
I voltspåret kan man erbjuda kontakt med yttertygeln. Vid mitten av volten gör du en avstämning, på springiga hästar en uppsamling och på segare hästar en framåtdrivning. 
- Det ger en uppbalansering och du kan lägga på ben i andra hälften av volten. Då har du ridit fram till kontakten. Du kan få hästen att svara framåt för skänkeln, och då börjar den ta längre kliv med bakbenen och kortar sig lite - den enklaste graden av samling.

C. Rid som B, men gör halt före de hörnpasseringar som kommer efter en volt. 
Samla lite för sätet under andra halvan av volten. När hästen väntar kan du rida den till yttertygeln. Rid skritten långsammare och långsammare och gör en halt vid hörnet. Halten påbörjas i mitten av volten. Rid in i tygeln. Du ska få ett svar på yttersidan när du rider på framåt. 
- Det här bygger kontakten till handen eftersom du tar så lång tid på dig. Du kan få hästen att söka kontakt i det här långsamma jobbet. Den stannar på tygeln. Det här kan lära hästarna hur de samlande hjälperna fungerar, tipsar Lisa.
Bild 1: övning A     Bild 2: Övning B   Bild 3: Övning C
Syfte:
Att få (ung)hästen mellan hjälperna. Övningen ger också en trygg häst med förtroende för ryttaren. 
- Det är en ganska stor grej att få hästen in i ramen, det här är ett bra arbete för att bygga förtroende mellan häst och ryttare. Hästen litar på att den kan gå fram till handen utan att den känner att den måste spänna sig. Ska man kommunicera är det väldigt mycket lättare att göra det med någon som litar på en, säger Lisa.
Tänk på det här:
Ha tålamod! Det tar ett tag innan man får in bra linjer, bra rytm och får en häst som släpper igenom ryggen så att hela övningen flyter. En del vill ha raketskritt, de är inte så vana vid att skrittarbeta. Men forcerar du så ökar hästens spänning och den svarar med att bli skänkeldöv eller stum i kroppen. Att forcera ökar spänningarna. Lyckas du inte med en halt i en hörna, gå vidare till nästa hörn!
Känn efter hur din egen sits funkar, vad händer när du sitter på ena sittbenet, och så vidare.

Bloppis

Nu har jag och mamma rensat min ridgarderob och hittat lite saker som jag inte har användning av. Skicka iväg en kommentar om du är intresserad.

-2 Schabrak CRW- 80:- ena på köpet. SÅLD
-Ridtäcke, passar C & D ponny- 100:-
-Allroundspö CRW, aldrig använt. Svart med diamanter. säljes för 80:-
-Brun &  blå padd, strl COB. 80:-
-Rutig CRW tjocktröja, sparsamt använd. 100:-
-Ridvantar, aldrig använd. Passar barn mellan 6-8år säljes för 50:-
-Pris kan diskuteras.


Jag ångrar inte en sekund att jag har dig♥

Skulle åkt ut till stallet för några timmar sen, men som det ser ut nu så åker jag ut imorgon. Lär inte komma någonstans med mina bakisar till föräldrar, haha. Får mysa lite extra med Rodi imorgon, charmtrollet.
Hoppas ni alla får en underbar dag som jag ska ha men min fina vän♥


Uteritt i Vår- tänk på vart ni rider

Nu vet inte jag vart alla mina läsare bor, men här i Fagersta/Västmanland så har vi äntligen fått vår. Det medför både för- och nackdelar. På vissa ställen har vi ganska mycket snö kvar men annars är det vår, och nu när vi inleder våren och snön smällt så innebär det att det blir lerigt i hagar, åkrar, och blött i marken, tjälen släpper och marken blir mjuk och ömtålig. Då är det extra viktigt att vi ryttare tar ansvar för var vi rider för att inte orsaka skada i naturen, eller för oss.
När vi rider ut på tex en väg, se till då att rida längre ifrån kanten, då det ofta förekommer hål som hästarna kan trampa igenom och vissa hål är så stora att man kan skada sig, till och med att hästen kan fastna med hoven.

Vi ryttare har ansvar, vi måste alltså hålla koll på vart vi rider, vart man får och inte får rida, samt vart det är lämpligt att rida.
Nu när det är vår -iallafall här- så ber jag er att vara EXTRA försiktiga. Tänk även på att ridvägar/stigar är extra sårbara och hästarna är tunga, och kan lätt förvandla en skogsstig till ett lerdike. Därför måste vi hitta lämpliga vägar att rida på, om vi inte rider på dessa "sårbara" ridvägarna och spar dem till det blivit mer säkert i vägen så slipper vi grovliga ridvägar i sommar som egentligen kunnat bli väldigt fina. Spar man dessa stigar/ridvägar så blir dem jämna och fina.

Vid denna årstid tänker jag väldigt mycket på hur marken är, mjuk, hård osv. och är väldigt försiktig, jag tycker det kan vara jätte obehagligt att trampa igenom stort som litet hål. Det kan handla om STORA hål i marken som hästen trampar igenom och vad som helst kan hända under den tiden. Jag och Rodi rider på vägen, där är det väldigt mjukt just nu mot kanterna, så vi rider nästan mitt på vägen där det är mycket hållbarare. Vi har inte asfalt på vägen.. Kommer det någon bil så går jag in mot vägkanten, känner jag att det är risk då det är för mjukt så stannar jag tills bilen åkt förbi.Fotografering 16/3-12 Fransk Bulldog

Har vart och fotograferat en liten valp idag, Fransk Bulldog vid namn Lemmy. Så söt kille, och var 5 gånger mindre än katten som kom:) Klicka på bilderna för större format.20% på alla schabrak

Nu har Hööks 20% Rabatt på alla schabrak, eftersom jag ska dit nästa vecka så sitter jag redan och bara dreglar över ett schabrak jag länge velat ha. Det blåa dressyr schabraket med vit lite kant.

Saker att införskaffa.

Mitt förra inlägg vart lite rörigt, men blir så när jag är så jäkla glad att jag inte vet vart jag ska ta vägen;)
Satte på mina stallskor idag som legat i garderoben hela vintern, tyckte det var dax att ta fram dem nu, satte på mig dem och skulle börja dra mig utåt mot bilen... kom inte ens utanför dörren förrän jag inser att mina skor är lite små och inte längre nå sköna alls! Blir lite deppad och drar på mig kängorna igen.
Så sitter och kollar på nya ridskor, tävlingskläder, lite saker till Rodi och annat som behöver införskaffas. Men först och främst blir det licensen på Tisdag och nån gång under veckan kommer vi nog åka förbi Hööks och Glada hästen.
Funderar på dessa skor från Hööks, rejäla med stålhella. Har ett par ungefär sånna här ifrån Börjes, dem är inte lika klumpiga som alla säger, men det är nog olika hos alla:)

utvärdering av dagen, sooo happy♥

Nu kanske ni undrar varför det ibland står samma text på båda bloggarna, det är för att jag kommer hem så sent och hinner inte skriva två olika inlägg = dödstrött..

Vilken helt fantastisk dag, jag är så lycklig idag! Börjar med att vi får kolla hur det gick på NP i SV, jag fick bra betyg och därav kommer jag automatiskt höja mitt betyg! Så jäkla kul:) Nu gäller det att ligga i alltså och fortsätta som jag gjort. Är jätte nöjd.
Kände mig hur glad som helst och ville åka rida och mysa med Rodi, han verkade ha en bra dag också idag. Vi stod hur länge som helst och bara gosa och jag borsta han så han var helt glansig, nu håller han ju på att fälla hår också så vi fick ihop till en- eller två- kanin med bara päls.
Vi red ute på vägen idag, jag var så koncentrerad på Rodi och vad vi gjorde att jag inte märkte att jag red "förbi" / framför Sussi och Babsan haha mötte dem dock på hemvägen när jag vände. Iallafall så satt traven, han trippade ganska mycket början men han slappnade av jätte fort och längde stegen, så fin så. Vi red på ganska mitt på vägen, eller ja inte mitt på, men alltså inte vid sidan för rätt som det är så åker hästen igenom hål i marken, usch för sånt.

Och tölten, var lite nervös för hur det skulle gå men första tölten vi tog idag satt hur bra som helst. Jag var verkligen noga, båda vi var hur koncentrerade som helst och jag förberedda han inför tölt rätt länge tills jag verkligen kände att hans rumpa kom in och vi kom in i tölt, VILKEN GRYM KÄNSLA måste jag säga! Vi töltade på bra idag, vi red inte länge men lilla Rodi blev hur svettig som helst. Är så jäkla stolt, äntligen kom denna dagen och bäst av allt- Vi klarade detta på egen hand, det är precis som säger att man har perioder med motgångar, och ibland behöver man det för att få en liten "kick". Det bästa var när vi kom på en raksträck som var ganska lång, där släppte jag på tyglarna i tölten så de var slappa, sen kom vi fram i "ökad" tölt, det var inte riktigt så fort men på ett ungefär, det var skit häfitgt att sitta på Rodis rygg han har en sån fantastisk och härlig tölt:)

Efter det så fick han ha täcke på sig, äta lite mat medans jag gjorde fläta i svansen, dela upp manen jämnt och sedan borstade jag på honom jätte länge så han vart hur blank och fin som helst. Avslutade kvällen i stallet med att smörja han träns, och det behövdes:) Jag stod och mös med Rodi jätte länge i hagen, han bara stod där och njöt och gick inte undan eller nånting utan var så go och fin, bättre häst i mina ögon finns inte just nu, bara Rodi som är en helt fantastisk häst♥
Hoppas ni alla har haft en lika bra dag som jag, chiao!


Sadel till Rodi

Rodi är en häst med väldigt svankig rygg, därför blir det svårt att hitta en sadel som passar honom. Han har en egen sadel som är ganska rak, den passar inte honom perfekt och jag gillar inte att rida i den heller måste jag medge. Vet dock inte vad den heter. Jag brukar rida med EP:s sadel, det är en Hrímnir sadel, jätte skön och sitter sjukt bra på Rodi! Den är ganska mjuk och jag stortrivs i den, skulle kunna sova med den;) Man sitter jätte skönt i sadeln och får bra stöd, den glider inte runt utan sitter där den ska. Min åsikt om denna sadel är att den är helt perfekt, finns inget som jag kan peka ut som är fel eller som jag inte tycker om. Nu kanske det bara är jag som känner det, men tycker jag får en bättre sits eller ja, känns det som iallfall. Finns bara gott om den. Im in Love♥
Så en stor stor HISS till EP:s sadel.

vilken modell har ni på era sadlar? Vad tycker ni om dem?Torsdag 15 Mars

Idag är jag så glad, man kan ju inte vara annat än glad när man ska ut till hästen efter skolan. Idag har jag bestämt att inte planera något ridpass, för det blir ändå inte som jag tänkt när jag skriver typ "idag ska vi träna de och de i paddocken" eller " idag hade jag tänkt rida ut" och så gör jag något helt annat;)

Har sett och funderat på vem det är jag har på facebook, har någon tjej som skicka v-förfrågan. Nu har jag kommit fram till vem det va och var ju bara tvungen att fråga om det var hon. Vet inte om denna tjej läser min blogg, men det var en stallkompis sen 2009/2010 i storsand. Hon har ridit för både Sara och Carro och jag hade ett litet svagt minne i bakhuvudet av det jag mindes och visst var det hon:) Skit kul, så vi satt och fundera vart lilla thrulle var å så. Vart en jäkla massa funderingar, som tur var carro inne och berätta att  han var i Heby:)

Nog om det, ska fixa iordning mig nu sen blir det skola.

Svar på kommentar

Jag fick en anonym fråga om vilket gymnasium jag sökt in till och att jag skulle skriva lite om det, så skriver ett inlägg om det:). - Skriv gärna era namn samt blogg när ni kommenterar så jag kan svara tillbaka!- .

Just nu har vi då sökt det premiliära valet, då sökte jag Wången som första och Dille andra. Sedan sökte jag till många fler naturbruk och ridgymn. men det är bara "säkerhets val". Varför jag vill gå på Wången är för att det är bla. islandsprofil och jag känner många från Fagersta samt västmanland som tillbringat sin gymnasietid där. Från dem personerna har jag mestadels bara hört positivt om skolan och allt låter så sjukt bra, både de jag hört och läst på hemsidan. Både Elin- som äger Rodi- och Jonna- hennes syster- har gått på Wången och Jonna går andra året där nu, dem har berättat för mig hur det är och jag hoppas verkligen att jag kommer in! Låter som en skola för mig, det som även är bra att dem har så små "grupper" i varje klass och har jätte bra tränare som även min ridlärare sagt mycket gott om.

Jag skulle jätte gärna vilja åka upp och kolla på både Wången och Dille, kolla hur allt ser ut och se hur elever jobbar osv på varje ställe. Men har tyvärr inte den möjligheten just nu.
Jag har aldrig känt mig så säker på vad jag vill förrän nu då jag känner mig jätte säker, att börja gymnasiet är ändå ett stort val, beslut och ett steg in i vuxenlivet. Om jag kommer in -gäller både wången och dille- så kommer jag flytta långt ifrån min familj, vänner och släktingar, jag kommer få lära mig ta eget ansvar för saker och ting som mina föräldrar alltid gör här hemma. Dvs allt det här med städning, tvätt, och ja... ni vet, allt som jag tycker mindre om;)
Wångens mat verkar hur bra som helst, och allt ser så fint ut.

Att börja på Wången skulle göra mig glad & nervös, ganska jobbigt att komma till ett ställe och inte känna en kotte;) Men ändå kul att lära känna nytt folk, och utveckla sig mer. Kan säga att jag tänker dygnet runt på det värsta "tänk om jag inte kommer in osv" och på hur det kommer bli om jag kommer in, ja ni vet jag tänker på allt som har med gymnasiet att göra. Men just nu i denna stund tänker jag nog en smula mer på skolan här hemma, framför allt på BETYGEN, är så rädd att jag ska få ig i något och sabba allt, därför kör jag stenhårt och undrar om det kommer räcka till. Vi får hoppas på det bästa, hoppas du som kommenterat fått ett vettigt svar, annars får du kommentera igen... men denna gång med namn, tack;)

Någon mer som sökt till Wången eller Dille?


Promenad- & bilder

Jag som var så stressad igår, när jag kom hem från stallet insåg jag att ALLA böcker låg i skolan igår, och vi hade nationella idag. Men som tur var var det nästan helt andra frågor, så kände mig ganska lugn.
Efter skolan tog jag och mina kompisar en promenad i solskenet och köpte lite glass, påväg hem gick jag en liten längre väg, var så skönt att bara vara ute och gå!

Har precis laddat upp bilderna från igår, måste säga att Rodi är riktigt charmig här, eller vad säger ni;)

♥♥♥


Mysig dag i stallet + en frustrerad Elin

Vart sen tur till stallet idag, och kom hem sent eller ja, typ nu. När jag hämtade Rodi i hagen idag så kom han direkt när han såg mig, stanna så fint vid grinden och fick sin välförtjänta havre. Stod och borsta på honom huuur länge som helst, och herregud vad han tappar hår, får ju ihop till en hel kanin;)
Sen fick han springa lite i rundpaddocken, vi gjorde inte så mycket som jag tänkt då det var super halt i mitten där jag var. Han var så gullig, när han skulle göra halt, satt jag mig så huk och ropade hans namn... han kollade på mig och var jätte uppmärksam, sedan kom han fram till mig och han fick såklart belöning och sen avslutade vi med massa pussar, han är kung på att pussas;) Pussas hela tiden, plutt Rodi.
Efter det så red vi barbacka, för jag blev as irriterad på hans sadel som jag också inte tycker om för fem öre, Evas sadel var smord så jag bestämde mig för att rida barbacka istället. Det tycker både jag och Rodi är kul. När vi skulle trava, blev det bara travtölt fast mest tölt inblandat, kändes sådär lagom kul när det tog ett tag att få honom i trav men sen travade han som inget hade hänt. Sen skulle vi tölta, och då hade Jenny och Loki kommit ned till paddocken men han var lugn och brydde sig inte om dem. Iaf, tölten gick verkligen dåligare än alla andra gånger om jag ska vara ärlig, inte nå kul alls och jag blev verkligen frustrerad för inget verka fungera idag, Rodi verkade bara jävlas med mig idag och slippa arbeta, men ska få hjälp av både ep & Jenny- tack och lov. För nu ska det bli ändring på saker och ting;) Jag ger inte upp efter en dag ska han veta, han ska få igen haha:p Nej men det känns som jag verkligen inte kan rida när allt bara blir "fel" okej, traven och glaoppen var jätte fint idag när han stängde av allt annat och fokuserade men resten kändes som jag var världen dåligaste ryttare. Haha x)
Brukar inte tänka så negativt men ibland har man sina negativa stunder också, sånt är livet.
Har jätte roliga bilder från Rodi idag när han står i boxen, men laddar upp dem imorgon då jag inte har tid nu... han står och pussas i luften och gör massa grimaser xd Jaja, vi laddar om till nästa gång bättre än bäst♥
CHIAO

Efter skolan.

Längtar så himla mycket tills efter skolan, då ska jag till stallet. Sånna här dagar behöver jag VERKLIGEN vara ute hoss Rodi, gosa, pyssla och bara hitta på massa roliga saker. Han är bra på att göra mig glad, en riktig mys kille är han:) Imorgon har vi nationella prov i No- fysik, därför behöver jag ut och tänka på något annat i det fina vädret.

Idag hade jag tänkt göra lite variation utav hela ridpasset, först uppvärmning i rundkorallen, då hade jag tänk att inte bara lös longera honom, för det tycker vi båda blir lååångtråkigt. Därför har jag tänkt ut lite övningar vi ska göra, kommer skriva dem mesta sen ikväll när jag kommer hem. Men det jag hade tänkt var att köra mycket olika varianter utav The Friendly Game ( första leken i The seven game- de sju lekarna). Många tror att The Friendly Game (vänskapsleken) bara handlar om att man ska slänga över spöt på hästen utan att han ska bli rädd och tex klappa överallt utan att hästen reagerar, men det många inte tänker på hur man kan utveckla detta. Finns så mycket man kan göra, och det blir ju långtråkigt för både mig och hästen om man bara klappar och så sen klart. Man måste använda fantasin;) Missförstå mig inte nu, vet att jag förklarade lite tokigt men det jag menar är att för mig handlar det om att man inte bara ska klara av dessa "övningar" utan att Rodi litar mer och mer på mig. Jag har redan märkt stor skillnad, så jag tänker fortsätta på samma spår.

När vi lekt klart så sadlar och tränsar jag, sen ska vi ut i paddocken och rida lite, vi blir väl i rundkorallen i sisådär 20 minuter kanske och ett tag i paddocken. Vi rider tills det går bra, då slutar vi. Ska bli riktigt kul att rida idag, har så många ideér!!! Nu får jag inte bli för ivrig, jag tar ju alltid saker och ting som det kommer. Men just idag känner jag mig såhäääär glad:D
Bloggar när jag kommer hem ikväll ,chiao!


Forsen- Elin & Atli

Lektionen på Forsen idag var hoppning, idag fick jag en ny häst att rida på- Atli. Var jätte länge sen jag red honom, red honom när jag praoa där och han var lika sprallig som jag minns honom. Vi red först i trav på fyrkantsspåret och vid mellan linjen på lång och kortsidorna skulle vi göra halt och efter det gjorde vi samma sak, fast istället för halt skrittade vi.
Efter det så skulle vi galoppera på kortsidorna, trava på långsidorna och gå ned till skritt på både kort och långsidorna på mitten. Atli är ganska tungriden men jag tyckte det gick bra idag, ibland blev han väldigt stark men jag kände hela tiden att jag hade kontroll och kunde styra&ställa hur jag ville. Efter ett tag så lyssnade han väldigt bra.

När hästen hade värmt upp så skulle vi hoppa 3 studshinder, kommer man från vänster varv så var det första hindret ett kryss, efter krysset var det massa uppställda sockerbitar och efter det så var det blåa stora tunnor. Atli vägrade en gång på tunnorna, det var mitt fel som inte drev på ordentligt och han började svänga ut, medans jag skulle svänga in mot hindret men insåg att vi skulle köra rakt in i hinderstödet så haha ja, det vart som de blev. Annars gick det jätte bra, vissa gånger hoppade han jätte fint på alla 3 hinder och kom perfekt in, och andra gånger så vart det - han har jätte kort galopp- var det lite tajt mellan galoppen och hindret så vart rena rama skuttet:)
Det var jätte kul att hoppa med Atli, det som var så roligt är att han inte hoppar perfekt direkt- missförstå mig inte nu- jag tycker inte det är så kul att hoppa med en häst som hoppar alla hinder, och gör allt helt "perfekt rätt", utan lite utmaning lär man ju få^^

Vi red också utan stigbyglar i trav, och galopp på en volt. Ja, vi gjorde en hel del idag. Juste, höll på att glömma... vi var ute på ovalbanan också, vi skulle galoppera och se om det var rätt galopp. Men vi skulle trava till början av långsidan och fatta galopp där, då hästarna oftast fattar rätt galopp i hörnorna, därför skulle vi träna på att fatta rätt galopp på raksträckorna och säga om det var höger eller vänster galopp. Vi red i vänster varv. Vi fick höger galopp varje gång:p
Inte säker på att jag fått med något, skulle inte förvåna mig om jag glömt något men ni vet ju på ett ungefär vad vi gjort idag, mer utvecklande text orkar jag inte skriva;)
Så dagens ridlektion på Atli var som vanligt sjukt kul, älskar att rida för Frida! Hennes lektioner är inte den andre lik, så roliga!!

2 ovisade bilder

Gått i skolan i 3 timmar idag, började halv 10 och så har vi endast pluggat i två timmar. Vi hade friluftsdag idag, men vad gör man inte för studierna, jag var en av typ 3 som hade matte;) Idag blir det lektion på Forsen, ska bli kul men är ganska nervös då det var ett tag sen jag hoppade på "riktigt". Vi har ju hoppat lite barbacka förra gången och lite förr förra gången men det var bara något enstaka hinder.
Tänker typ alltid det värsta haha, men det kommer säkert går bra. Bjuder på två ovisade black and white pic på mig och fina Rodi så länge♥ Hörs ikväll CHIAO

Lära hästen puss- Video

På denna video får du se hur du kan lära din häst "puss", ett enkelt och gulligt trick man kan lära dem flesta hästarna.

smygkik från filmen!


Rodi & Birre

Hunnit med en hel del i stallet idag, lillasyster följde med och red Rodi lite. Idag tyckte nog Rodi att jag va lite snål, kom med knäckemacka i handen, han ville absolut inte komma in. Gick in och hämta en hink, bröt brödet i bitar och då passade det hur bra som helst tyckte han;) Tok häst! När vi kom ned till paddocken så red en till från stallet där, så Rodi vart lite överpigg när de andre hästen fick springa och inte han. Ledde Fia och Rodi då, och sedan när dem andra gått upp så skritta hon själv på honom. Han var fortfarande full av energi, så jag sprang brevid när hon tölta och trava. Rodi var dock inte på trav humör idag, så han bara tölta och tölta... Sedan red jag honom lite, då fick han göra av med lite energi. Han töltade på riktigt bra idag, och jag tyckte jag drev på bra. Rodi lyssnade jätte bra och var så gó som alltid:)
Efter vi tagit in Rodi, han fått mat och sånt så tog jag in Birre. Det är andra gången jag sitter på honom, och jag kände en stor skillnad från första gången jag red honom. Idag red jag barbacka, han kom in i trav utan nå pass och  provade även att tölta på en långsida. Först kom han in i grisepass typ, sen vart det riktig tölt och han höll det ett väldigt kort tag sen föll han in i passen igen, jag nöjde mig där. Väldigt bra gjort utav honom! Jag tog även nån galopp, och han var mycket lättare att fatta galopp på, kom in i det nästan direkt. Ja, riktigt duktig var båda pållarna!:)
Jag och Rodi tränade lite på "puss" idag, vi gjorde en liten film vi ska dela med oss utav så snart den laddat klart.

The sun is shining, och Elin är glad idag!

Hade vart härligt att åka ut till stallet idag, så varmt och fint väder, solen skiner och jag mår toppen! Kan dock inte åka ut då min Moster & Farbror fyller år idag, så blir firande för dem hela dagen:) Hade jätte många bloggideér som alltid brukar komma på nätterna, så satt och gjorde lite tidsinställda, så nu har jag ifall jag blir omotiverad igen.
Imorgon blir det stallet, då ska lillasyster få rida lillkillen, få se om jag rider lite också.... Fia har tjatat och tjatat, så nu ska hon få rida honom då och då, imorgon börjar vi med grunderna sadling,tränsning osv. Hon kan skritta helt själv, men trav och tölt har jag sprungit brevid. Så hon ska få lära sig att hantera hästen och ha kontroll över olika tempon, dvs stanna. Tycker det är jätte kul att min lillasyster som alltid vart så hästrädd och endast ridit på en shettis jag red på för ca 2-3 år sedan, nu rider hon på en islandshäst och är inte ett dugg rädd för lilla Rodi. Trodde aldrig jag skulle ens få henne att klappa en sån "stor" häst;)

Dagens Elin, on my way to moster snart.

Mídas frá Kaldbak

Ni alla måste väl hålla med om att detta är en sjukt snygg hingst!
9.5 i tölt i sin bedömning från år 2010. Som 5-åring fick han sju 9:or i sin ridbedömning, denna hingst finner på du toppenhingstar.se och erbjuds till Sveriges alla avelsintresserade stoägare from 2012.
Går ni in på hans sida så kan ni se hur sjukt bra bedömningar han har, man bara dreglar över dem, tänk att sitta på den där hästen;) Visst skulle man känna sig lite mäktig då.


Häst & ryttare i trafiken

Rodi är en väldigt säker och trygg häst att rida på när det gäller att tex rida ut, så vitt jag vet så är han inte rädd för något utan bara går där och är supercool. Han är så lugn och han vet att det kommer en bil, och låter den bara passera. En bil - dvs som idag- kan gasa förbi utan att han reagerar, en eller flera långtradare kan åka förbi väldigt nära utan att han ens bryr sig, man kan tro att det är hans "kompisar" som han sett i årtal och är bara som små stenar som rör på sig. Det är ganska skönt att veta att man sitter på en häst som man verkligen kan känna sig trygg på och lita på, man kan aldrig lita på en häst till 100% då man inte säkert kan veta när "olyckan" väl är framme, men jag litar på Rodi tillräckligt mycket och 100% är det väldigt nära.

Eftersom jag blev så irriterad idag över hur folk beter sig i trafiken, speciellt på en ganska liten väg med mycket trafik där det dessutom är häst skyltar och ridande som håller till, dem flesta skulle med detsamma dem såg en häst och ryttare sakta ned och köra förbi försiktigt för att minska procenten på att olyckor ska ske, inte skrämma hästen samt visa hänsyn till häst och ryttare. Men idag så var det helt tvärt om, mötte flertal bilar, ovanligt många bilar faktiskt på min "favorit väg" eller ja, det är en bra väg att rida dem olika gångarterna på, där kommer det en bil bakifrån som verkligen gasar på/förbi oss och låter extra högt. Tänk om jag hade suttit på en annan häst än just Rodi då, tex en som bryr sig lite mer om trafiken och skulle blivit jätte skrajj, tänk vad procenten med rid/trafik olyckor ökar. Skäms på dem som inte visar respekt alltså! Tyvärr så förekommer detta till en vanlig vardag. Var ju bara tvungen att kolla upp mer fakta om det här och mer som tillkommer. Men man måste även komma ihåg att även vi har ett viss ansvar ute bland vägarna.

(texterna går ej att kopiera, därav får ni länkningar till olika sidor)
Här nedan är några länkar ni kan klicka er in på och läsa mer om:
Möte med HÄST
Trafiksäkerhet till häst- olycksutveckling, attityder och beteende.
Man kan även gå in och läsa på Transport styrelsen, där står det lite mer inriktat till oss ryttare att tänka på- förutom hästen- och olika skyltar man kan stöta på osv.
Bestämmelser till oss Ryttare mm.
Här följer några bestämmelser som är viktiga att tänka på för den som leder, rider eller kör häst och vagn.
 • Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.
 • Man ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Om det finns vägren ska man använda den på den.
 • Man får inte färdas på gång- eller cykelbanor.
 • Man får inte färdas på motorväg eller motortrafikled.
 • Hastigheten får aldrig vara högre än att "föraren" behåller kontrollen över "fordonet" och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, som exempelvis
  - där barn finns på eller vid vägen
  - vid möte på smala vägar
  - i skarpa kurvor och
  - vid backkrön
 • Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om man kommer från terrängen in på en väg gäller väjningsplikt.
 • Man skall ge tecken när man ska svänga. Tecken ges enklast genom att räcka ut handen, som när man cyklar.
 • Kör man med vagn eller släde under mörker skall man ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill. Lyktorna skall sitta på vänstra sidan av ekipaget.
Jag tycker att det är super viktigt att BÅDE ryttare med häst samt billister tänker på lagar och visar hänsyn till varandra, att ryttaren ger tecken till billisten att tex sakta ned. Ryttare har även vi ett ansvar ute i trafiken och jag hoppas alla mina läsare är medvetna om vad som gäller:) Jag är väldigt noga med regler och lagar då jag vill få en sån bra trivsel som möjligt för alla.
Funderar och diskuterar med mig själv;)

Glöm inte att på Söndag kommer jag utse vinnaren utav Veckans Ekipage, meningen var ju att ni skulle rösta men tror dock inte att jag kommer få in så många kommentarer så vi kör det snabbt och enkelt, genom att jag utser:) Lycka till alla, och för er som inte anmält er kan göra det HÄR.

Måste säga att denna vecka har vart otroligt jobbig, skola och allt. Jag har inte haft nån motivation till någonting känns det som, och därför har det blivit ganska korta ridpass och mycket mys med Rodi istället. Rodi har börjat fälla hår, så kommer man ut med svarta ridbyxor är det mest troligt att dem är helt håriga efter man borstat igenom honom. Längtar så otroligt mycket tills sommaren, älskar sommarpäls, så slät och len. Jag tycker om vinterpäls också, då blir dem så fluffiga och gosiga, det är endast den här tiden som jag tänker *suuuck* alltså när våren börjar komma för då fäller dem enorma mängder hår! Fast Rodi har faktiskt inte så mycket vinterpäls, om man jämför med dem flesta islandshästarna:)

Har setat och funderat på vad jag och Rodi ska hitta på imorgon, känner inte för ett ridpass i paddocken faktiskt. Det är så "roligt" för att den högra sidan utav paddocken är fin och sandig, man kan tänka sig att den sidan är stranden medan den vänstra sidan är Atlanten med massa is! Sjukt men sant;) Rider nog ut, fast har ingen aning om några ridvägar så får väl bli längs vägen och se hur långt vi kommer ha ha... Det är bra att vi rider ut, då tränar vi mycket på halt och att han ska lyssna så han inte bara ränner iväg. Rider man på en väg och sedan vänder, då vill han oftast bara springa hem och får jätte bråttom så när man kommer upp i tölt blir det svårare för mig att stanna medan i trav går det mycket lättare, det beror på vilket humör han är på så longerar honom nog först. När man galopperar med Rodi ute så tar han en "språng", han tar i från baken fram till öronspetsen så det känns som han ska sticka men efter kanske några steg så galoperar han som vanligt igen, det är ganska kul när man rider själv men när man rider fler så håller han den takten typ....wrooooom....;)
Vi får se vad vi gör imorgon, någon som har några roliga ridtips i paddock får gärna dela med sig, jag är öppen för förslag!

Mer än ord kan beskriva, ♥


En glad Rodi idag:)

Äntligen heeeelg!!! Trist väder idag, och lite regnigt och hårt i backen. Känns så bra med Rodi just nu, jag behöver bara ropa på honom så kommer han till grinden i hagen och ibland hinner jag inte ropa för såfort han ser mig så börjar han gå till mig. Känns så skönt, speciellt när det är super halt i hagen, och sedan att Rodi börjar lita på mig mer och mer:) Borstade han jätte länge idag, och han stod och halvsov och bara njöt medans jag bara nös och nös då han fäller så mycket hår. Jag och Rodi skritta ut en sväng längs vägen.  Han var lugn och det gick hur bra som helst , när vi vände hem så var han lite trippig och ville springa lite så jag tänkte ta en trav, men istället så kom vi in automatiskt i en lugn och härlig galopp. Galoppen var jätte fin:) Det enda som jag vart riktigt irriterad på idag det var en idiot till billist... när man ser klart och tydligt från lååångt håll att det är en häst och ryttare som rider längs vägen, då saktar man väl in och kör förbi försiktigt men neeej det kan man inte göra.... då gasar man lite till. Blir så irriterad på folk som inte kan visa respekt, har tur som rider på en trygg häst men vem vet, tänk om han skulle vart rädd liksom?

Vart en ganska mysig dag i stallet ändåhar pratat en MASSA med Babsan.... Eva... och resten utav stall gänget. Så kul att nästan alla var ute idag samtidigt:) Ja, vi har pratat och pratat och pratat, mycket om lag-sm och transport färd, om Rodi osv. Pappa ska prov köra transport kanske redan nästa vecka, längtar jätte mycket, ska bli så kul att se hur det går!!;) Rodi är så lugn i allt så han kommer säkert vara jätte cool.

Mysig vinterbild på gänget.Ett litet framsteg, är ett stort framsteg

Nu har jag ridit Rodi i några månader, och jag ångrar inte en sekund att jag börja rida honom igen. Han har lärt mig så otroligt mycket nytt, det är ganska häftigt att hästar som inte ens pratar vårt språk, och som vi ser som underbara djur faktiskt kan lära oss saker. Det brukar oftast vara tvärt om, vi lär hästen.... hur den ska göra, tänka, flytta för tryck, signaler osv. men i detta fall så har Rodi lärt mig väldigt mycket på senaste tiden.
Nu menar jag inte att han vart som en ridlärare och försökt visa vad som är rätt och fel, man måste tänka lite logiskt också;) Han har lärt mig vara en lugnare ryttare, kunna vara lugn och sansad när det går dåligt och försöka på nytt. Rodi trivs bäst med lugna ryttare- det gör nog dem flesta hästarna- och jag har inte hjärta att bli sur när det går dåligt, det är ju inte hästens fel. Rodi är en sån fin kille, som gör en så glad och man frågar sig själv " varför har jag ens en anledning till att bli sur?", han får mig att bara skratta bort det dåliga och försöka på nytt! När jag menar med att jag inte var lika lugn innan, menar jag med att jag blev frustrerad när det inte gick nå bra fast det egentligen gick hur bra som helst, jag hade bara så höga krav på mig själv! Jag har lärt mig vad som är rätt och fel i saker och ting, och kan ta egna beslut, jag är mer säkrare...
Jag har nu insett hur bra det går när det går bra i speciellt ridningen, jag ser det mesta som positivt och blir en mer glad person när jag inte ställer så höga krav på mig och varje litet framsteg ser jag som ett stort, och tänker "f*n vad bra vi är!". Det handlar om att både häst och ryttare visar kärlek och respekt till varandra, lyssnar och ser saker i ridningen som andra inte ser/förstår. Kan säga redan nu att alla mina läsare inte förstår vad jag menar med denna text, medans någon känner likadant...
Rodi betyder så mycket för mig, och kommer alltid vara en häst jag bär med mig i minnet väl♥ Jag ser fram emot att skapa många fina minnen tillsammans, han är en riktigt fin vän!


Två favorit-bilder♥


Trött Rodi & roligt ridpass!

Lika tråkigt i paddocken idag också, hatar att skriva "tråkigt" och "hatar" men hatar underlaget så bestämde mig för att tränga bort det och göra något roligt utav det! Tog fram bommar och två stora koner, började göra som en liten "bana" jag själv kunde bestämma hur och var jag skulle rida. La bommarna så jag kunde rida på en volt och konerna på en långsträcka så man kunde rida igenom, göra halt och sedan rygga rakt. Red lite olika vägar och Rodi verka tycka det var kul:)
Just nu känner jag inte för att blogga så slänger bara ihop ett inlägg, är SJUKT trött. Kan säga redan nu att jag känner ganska stor press med skolan, hästarna + 2 bloggar men älskar att blogga så kommer ev sluta blogga på en, och då blir det antagligen på den andra bloggen med Nellie. Det gör nog inte så mycket ifall jag tar det beslutet då hon har 2 till bloggar, inte så roligt heller för statistiken där är ganska låg medans på min egna blogg är den väldigt hög! Lite konstigt tycker jag...

Back to the text, vi töltade lite i varje varv en gång, när det gick bra slutade vi och böt varv.. Vi red i mellan tölt, det gick riktigt bra faktiskt. Vart en gång riktigt tölt trav men shit vad bra det satt idag!! sedan red vi upp och han fick mumsa på sitt mycket mycket efterlängade mat;)

Dagens stallkläder blev:
Stall kängor CRW
helskodda ridbyxor CRW
Equipage tjocktröja
Horsehead väst
Handskar Crw
och mössan på bilden.
Påväg home från stallet. Rodi var supeer duktig idag<3

snygga schabrak från Horze


Mina tankar kring tävling

Det här året hade jag tänkt ta ett kliv större och ta mig ut på lite större tävlingar. Några mindre och någon större. Men jag säger hela tiden att det kommer kännas konstigt att komma dit med Rodi, han känns så gammal medans alla andra kommer dit med topp hästar typ. Alla har sagt att det inte spelar någon roll, och nu har jag har insett att Rodi är en riktig pärla oavsett om han är "gammal", jag vet ju själv vilken fart han har, han är pigg och kry och världens läromästare! Vi kommer sopa alla topp trimmade tävlingshästar på banan;) Nej men det känns ändå skönt för mig att jag får tävla på Rodi, då jag inte är så van men Rodi är det. Han vet hur allt går till och så, då kan jag känna mig lite tryggare och säkrare.

När jag ska tävla Rodi ska jag bara komma med en positiv inställning och bara ha kul, annars tycker jag man inte ska ställa upp. Man vill såklart hamna på en bra placering, men är det verkligen kul att gå in på banan och känna att allt går skit och man är jätte frustrerad, och sedan gå ut ur banan och tänka hur dåligt det gick fast man hamnar på en bra placering? Då vill jag hellre gå in på banan och ha kul, och gå ut ur banan och tänka " fan vad bra vi var, och vi gjorde vårt bästa" även fast man inte fick en bra placering. Jag tror att jag och Rodi kan komma långt med träning, jag vet själv att jag kommer behöva en hel del hjälp på vägen och att jag inte kan klara det själv. Jag vet våra starka och svaga sidor. Men jag ska försöka så gott jag kan, och mer än det går inte.. man gör så bra man kan helt enkelt:) Nu är Rodi i Mina ögon en riktig power puff kille, man måste lära känna honom och rida honom så ska man se vilken energi han har! Han är bäst enligt mig♥

Första gången jag tävlade med islandshäst var förra året på maskeradtävling, då red jag Gordon. Jag var så nervös då jag hade lite "fobi" att folk stod och kollade varje steg och varje rörelse vi red. Vi red ialla fall ut på banan och hade SKIT KUL! Det kändes som en vanligt träning och vi gjorde så gott vi kan, vi kom 1:a och fick högst poäng, jag kommer ihåg hur glad jag var. Det var inte lika läskigt som jag hade trott och hade jag kommit sist hade jag vart lika glad, för jag kände hur bra det gick!
Så detta ska jag tänka på när jag tävlar med Rodi:
- Ha en positiv inställning, även om det går dåligt
- Vara lugn och inte stressa upp varken mig eller Rodi i onödan
- Ha kul!!
Har ni några bra tips man ska tänka på innan man ska in på banan och tävla?

Ridlektion på Forsen

Ikväll var det ridlektion på Forsen som gällde, vi skulle rida barbacka och jag fick rida Gordon idag igen. Vi travade nästan hela tiden idag, det var ganska jobbigt till en början och svårt att hålla balansen, jag är ju så van med Rodi som är jätte mjuk och svankig så man sitter jätte bra men har ju inget att skylla på egentligen haha;) Får träna min balans ännu mer helt enkelt!
Vi travade på fyrkantsspåret och sedan red vi i trav på en stor volt, man svängde in vid B så volten vart vid mitten ungefär. På denna volt skulle vi trava över 3 st bommar som låg som på bilden nedan. Meningen med övningen var att vi skulle rida mitt på bommarna, varken längre ut eller rida snett utan mitt på. Vi skulle kunna styra hästen i olika tempon och gångarter, i det här faller trav och galopp. Det gick jätte bra tyckte jag, ibland kom vi lite snett och för långt ut men annars gick det hur bra som helst.
När alla kommit mitt på så fick man göra samma sak men nu i galopp och det gjorde jag och Gordon, man var tvungen att driva jätte mycket för att komma upp i galopp och hålla kvar den.. var ganska svårt och det vart typ tölt över bommarna. Nu skulle vi över bommarna, sedan på långsidan efter C så skulle vi galopera och sedan trav och in på volten igen osv. Tog då spö, behövde inte använda det får istället vart han ganska pigg.

Vi hade lite teori på hästen exteriör också, väldigt nyttigt för jag kunde inte allt vi gick igenom:) Det är det som är så kul med Fridas lektioner, hon blandar alltid in teori och berättar varför man gör dessa övningar, vad det är bra för osv.
I slutet så trav hoppade vi ett kryss, och sedan höjde vi krysset och kom i galopp och hoppa. Det är så kul att hoppa barbacka! Nästa vecka blir det hoppning, längtar as mycket!:)
På bilden nedan kan vi se hur vi red, om ni förstår något.. Paint skills...

anmäl er till veckans Ekipage!

Kom ihåg, amäl er till Veckans Ekipage HÄR.


Video- Elin&Rodi

Äntligen är videon uppe, tänk att det ska ta sån lång tid att ladda upp en ynka video;)


Lillasyster ridit Rodi

Min lillasyster åkte med till stallet idag, hon är ganska hästrädd så de är väldigt få gånger man får med henne till stallet.
Hon var lite rädd till en början, men efter ett tag tyckte hon om Rodi jätte mycket och tyckte han var så snäll. Fia frågade " är alla gamla hästar såhär snälla?", ha ha! Hon hjälpte mig att borsta och göra iordning Rodi sen gick vi ned till paddocken.
Frågade om hon ville skritta honom lite, så det gjorde hon och hon kände sig väldigt trygg på en sån snäll häst men hon tyckte Rodi var ganska stor. Efter ett tag red hon helt själv och skrittade runt, lärde sig styra och tyckte det var väldigt roligt. Sedan fick hon tölta när jag sprang brevid och sedan lära sig trava, min lillasyster lär sig jätte snabbt och tyckte det var jätte kul men lite skumpigt i traven. Rodi var så lugn och snäll hela tiden, han är verkligen söt mot dem mindre!

Innan jag hoppa upp och red så fick hon prova galopera, det gick ganska snabbt och var lite läskigt men hon var sååå nöjd över att ha galoperat på Rodi! Hon är jätte stolt och går och skryter om det, nu vill hon börja rida men bara på Rodi var hon tydlig med.
Sedan hoppade jag upp på Rodi och red lite, när vi töltade så vart han litetravtaktigt. Efter ett tag släppte det så när vi fått en bra tölt så tölta jag inte mer, Bra det räcker för mig:) När vi ridit lite så gick vi in och han fick sin mat.


Min solstråle♥

Snart dax att sätta sig vid TV:n och kolla på ponnyakuten, tycker det är ganska bra program men det finns ju både för- och nackdelar med det. Jag hade tyckt det skulle vara mer "värt" att se det om det hade vart minst 30 minuter längre istället för att vara endast en halvtimme. Man hinner knappt sätta sig och kolla förrän det är slut igen känns det som, men programmet är ganska bra så man sätter sig och kollar ändå;) Tradition en Söndag...

Har hållit på med en film på mig och Rodi i ca 3 timmar, känner mig ganska frustrerad då det tog en kvart att göra själva filmen, och såhär lång tid att ladda upp den samt få den publicerad. Så jag hoppas det är värt allt väntande i slutändan;) Har inte ens kommit 50% så vi får väl se när jag kan publicera den här på bloggen!

Måste bara säga att Rodi har jobbat på bra den här veckan, han har blivit riden 6 gånger denna vecka. Måndag& Tisdag hade Elin honom, Torsdag, Fredag, Lördag och Söndag har jag ridit honom. Vi har mest ridit ut och haft skoj då det vart jätte jobbigt underlag i paddocken men kul har vi haft och det är det viktigaste.
Nu ska han få vila 1 eller 2 dagar och bara få vara en helt vanlig häst som går och chillar i hagen med sina kompisar, hoppas verkligen att paddocken blir lite bättre:) Jag har sån tur som tar hand om en så fin häst, han är en riktig solstråle och charmör. Man blir alltid så glad av att vara hos honom. Elin har föresten flyttat nu, hon och sina 3 hästar för att jobba. Hörde hon skulle få rida 17 hästar om dagen + sina egna 3.. Lycka till nu, Kommer sakna dig Elin!!!
Rodi frá Holabaki♥

Nellie&Aska, bilder från idag.


Lång dag med Nellie- bilder kommer

ojojoj vilken lång dag det har varit, men super rolig!
Började dagen med att åka hem till Nellie
, där vänta vi på hennes farfar som skulle hämta upp oss, sedan åkte vi till hennes stall. Där red hon Aska och jag fotade, vi han inte göra så mycket mer då vi var tvungna att åka till Fors Gård för att hämta urre, vi blev kvar där ett tag och sedan åkte vi med honom till Norberg för att lämna honom på inridning.
Efter det så skjutsa hennes farfar oss till Karsbo, där skulle vi rida Rodi och Birre. Började med att vi gjorde deras krubba, sedan hämta vi Rodi som var lite på jobbigt humör och ville inte komma in så vi försökte få tag på honom. När vi fått tag på bushästen så fick han springa lite i rundkorallen då han blir väldigt pigg när man rider ut med andra.

Vi tränsa och sadla sen red vi iväg, vi hade ingen aning vart då jag inte kan så många ridvägar. Vi red runt efter spår, ett tag red vi efter färska älgspår! Rodi var lugn till en början, men när vi börjat komma igång och tölta och trava så vart han som vanligt super pigg och ett tag så bara stack han med bettet, så jag drev på och han kuta i full galopp. Tror ni han stanna?;) Nej, det gjorde han inte, han tyckte bara det var kul och ville jävlas med mig kom vi underfurm med!
Efter ett tag hittade vi hästhovar och red efter dem inne i skogen, så jäkla äckligt tyckte jag när vi var i skogen och helt öde låg typ en hel ödelagd gård. Det var ganska fint själva huset, det var stooort med helt tomt och öde. Vi började fantisera " tänk vad läskigt om hästarna...." hahaha, typiskt oss.

Vi var ute ganska länge, närmare 2 timmar, fast lite mindre;)
Dagen har varit lång men superkul, bilder kommer ikväll när jag har min dator.


Några ovisade bilder


Stallet/stallen.

Statistiken är sjukt bra just nu, och kommentarer strömmar in, fortsätt så mina älskade läsare♥
Förhoppningssvis så har detta inlägg kommit upp och jag borde vara ute i stallet. Har mycket att göra idag så har inte ens hunnit göra några fler tidsinställda, endast detta inlägg.

Idag kommer det bli mycket häst&stall, först åker vi till Nellie där hon ska rida Aska och sen ska jag fota, sen skulle vi rida två andra om vi hinner. Sedan ska vi hämta hennes Farfars häst på Fors Gård, för att sedan köra honom till inridning(?). Efter det åker vi till Karsbo och rider Rodi & Birre, Nellie ska rida Birre bus:)

Dagens vill ha går åt detta schabrak som du hittar i Hööks butikerna, eller ja.. på hemsidan också. Har länge velat ha detta, tror det skulle vara skit snyggt på Rodi. Eftersom han är fux, så passar han i det mesta men just detta schabrak skulle vara snyggt, och endast 199:- klicka på bilden för att komma till länken.

Tips när du rider ut

Här kommer lite tips och övningar för en roligare uteritt:)
När man rider ut, så behöver inte det betyda att man ska bara skritta och ta det lugnt eftersom det är det man "brukar" göra. Man tar det lugnt och man brukar inte tänka på att det finns så mycket övningar man kan göra. Jag rider mycket i paddocken, därför brukar jag inte vara så motiverad när jag rider ut utan brukar bara känna att nu tar vi det lugnt, det mesta jag gör är typ lite trav, lite tölt och nån galopp i en backe.

Man kan fortfarande träna, men köra mer terräng. Klättra och rida mycket intervaller. Mycket övningar, lyssnar din häst på dig och dina signaler? Rider du på en trist väg i tex skogen eller bara på en väg, så kan man göra serpentinbågar i skritt eller trav. Du kan göra halt varannan meter, blir det "fusk halt" alltså att hästen inte stannar direkt, så gör du rygga och ger efter när hästen gör rätt. Tänk på att när du ryggar så vill du att hästen ska söka sig nedåt och motsattsen så du inte drar i tyglarna för att få "resultat".
Skänkelvikning, då är det bra om du är på en planare väg men helst hel plan. Sedan gör du skänkelvikning till vardera sida, vill du göra det lite roligare så gör du skänkelvikning till halva delen av vägen, stannar upp och ryggare sedan fortsätter du med skänkelvikning tills du kommit till andra sidan av vägen.

Men brukar du ofta göra dessa övningar, så kan det vara lite trist att ge sig på dem igen. Så här kommer en annan övning: För att kunna rida lite på böjt spår man kan rida slalom längst vägen. Då får man träna på att ha hästen rak, forma  för nya innerskänkeln samt stödet på nya ytter tygeln.

Detta är en bra övning för att få hästen lösgjord samt få stödet på ytter. Sen tränar man ju sin egna inverkan på hästen då man måste vara ganska snabbt med att forma och få stöd på nya ytter. Det är inte som när man rider runt på volt, då har man stödet och hästen är formad. Jag brukar göra denna i skritt, har inte testa i trav faktiskt. Men det funkar säkert så länge inte vägen är för smal och jobbig.

Finns som sagt många roliga övningar man kan göra fast man rider ut, låtsas att du rider ett vanligt ridpass fast på en väg som går rakt på och som en "berg och dal bana", tänk- hur kan man utnyttja den här vägen?

Sitter och funderar.

Dessa dagar som jag varit hyffsat frisk på, så har jag bara skogsridit Rodi. Vi har tagit det lugnt och bara njutit av det fina och varma vädret. Imorgon kommer bli en sån dag igen, vi kommer luffsa i skog och mark med Nellie & Birre.
Ridunderlaget var som jag skrev i tidigare inlägg, ingen höjdare idag. Nu är det väldigt isigt, så då kan man runda av med att rida ut. Det är väldigt viktigt att man inte bara tränar i paddocken utan ger sig ut på andra äventyr, rider en runda eller klättrar. Att man hittar på lite olika saker, annars blir det ju lätt att hästen blir uttråkad och ryttaren också för den delen...
Imorgon hade jag tänkt lös longera honom i rundkorallen innan vi beger oss ut, han blir sjukt pigg när man rider med andra men han är säkert lugnare när det bara är Birre med. Rodi brukar steppa och trippa, så fort hästen bakom kommer närmare så laddar han om och springer tills han inte hör dem igen. Man kan nästan tro att det gäller på liv och död, där är det även en testning för mig... då jag inte får stopp på honom;) När han skulle springa iväg i tölt, skulle man nästan försöka stanna honom först, springer han bara snabbare skulle man nästan överaska honom och driva på istället för att "sträva emot" och se vad som händer. Någon som gjort det på sin häst? Rodi blir ju aldrig dum, han blir bara överpigg och ska vara före den andra då gäller det att man försöker stanna med sätet. Borde ju bli som en liten chock, bara driva på tills han blir trött, racea i galopp (om vi är på vägen då, vid backen).

Haha lät inte alls så tokigt, men nu ska jag sluta kvällsfundera och moffa i mig chipsen och det som jag och mamma nyss handlat. Ha det bra kära läsare♥
ojoj, här var vi söta;)


Eva Roemaat♥


Veckans Ekipage tävling- anmälning

Nu tänkte jag hålla en veckans Ekipage tävling för v.10. Ni anmäler er genom att skicka en kommenterar nedan att ni är med, sam en länk till eran bild alt. 2 är att ni skickar en bild till mig hotmail: elin_saff96@hotmail.com
När jag fått in tillräckligt många anmälningar så kommer jag lägga upp ett inlägg på alla som är med och deltar, varje bild har sitt egna nummer.

Hur man röstar: När inlägget kommit upp så kommenterar du i det inlägget tex "nummer 1 Elin & Rodi" , beroende vad som står till den bilden. Ni kan totalt rösta 2 gånger var, dock inte på samma bild.

Den som får flest röster i slutändan kommer få blogg-länkning samt få chans att gäst blogga hos mig om så önskas.
I Slutet av vecka 10. kommer ni få resultaten!
Sätt igång och anmäl er nu!


Uteritt♥

Dagens ridning gick helt okej, vi skrittade ut en sväng då ridunderlaget i paddocken inte var nån höjdare, var bara jobbigt där inne. Vi fick sällskap av Lera & Loisan, två tokhundar som kunde roa sig själva genom att springa fram och tillbaka minst 100 gånger.
Det är så mysigt när solen skiner, snön smälter och man bara tar en skritt tur på sin bästa vän och bara tar det lugnt♥
Vi tog nån tölt längs vägen också, så fick hundarna springa brevid:)

Imorgon blir det mycket att göra, jag & Nellie har "anställt" min pappa som taxi chaufför imorgon;) Först ska vi till hennes stall, då ska jag fota när Nellie rider Aska, sen tror jag vi skulle rida 2 av hennes farfars hästar. Sen åker vi därifrån direkt till Karsbo och rider Rodi & Birre. Blir väl att rida ut då, haha om vi hittar någon ridväg... vem vet vart vi hamnar:) Så ser i alla fall morgondagen ut.

Såhär ser en vanlig dag ut i stallet

Tidsinställt inlägg, så nu borde jag vara ute i stallet om inlägget kommit upp:)
När jag kommer ut till stallet går jag inte efter något speciellt "schema" utan jag gör det som behövs, låter allt gå på räls. Gör dem vanliga sysslorna
Har Rodi stått inne under natten så mockar jag, fyller på med spån om det behövs. Gör krubban. Gör rent hinkar och sopar, sen packar jag hans kvälls hösilage.
Efter det så hämtar jag in Rodi och rider. Jag rider ut eller i paddocken, är lite olika. När jag ridit klart så får han ha på sig täcke om han är jätte svettig och det är lite kallare ute, men är det som idag får han gå utan då det är så varmt:) Sen får han sin efterlängtade mat och så släpps han ut i hagen igen. Ja, så ser en vanlig dag ut för mig och Rodi, men det händer ju massvis emellan där också.

Det tar inte så långt tid, speciellt eftersom det bara är en häst. Men jag är så petig med allt, så jag har alltid något att göra tex göra fint bland hand täcken, vika om osv. Göra snyggt i sadelkammaren, borsta schabrak. Man hittar alltid något i stallet. När man bara har hand om en häst, så får man extra mycket tid till att putsa på hästen, göra fint bland hans grejer och sånt, det kan vara ganska skönt. Men på helger så skulle det vara kul med en till häst så man kan vara ute i stallet hela dagen i flera flera timmar och rida samt pyssla!:) Jag går oftast inte efter någon speciell planering när jag ska rida heller, utan när jag sitter upp utanför stallet och jag hade tänkt rida i paddocken, så kanske jag rider ut i stället... jag gör det som jag känner för i min egna takt. Har aldrig bråttom haha! Jag är jätte lugn och bara låter att flyta på;)

Det är dessa saker som jag pysslar med i stallet, sen får jag ju inte glömma att jag fotar en hel del vid fint väder. Och så gosar jag med katterna, om hundarna Lera och Loisan är ute brukar jag busa och gosa en hel del med dem också;) Annars gör jag inte så mycket mer i stallet, gör dem vanliga sakerna typ.


Gratis Bloggdesign.

Blir så glad över era fina kommenterar, kul att några läsare visar att dem har vart här genom att "stämpla in sig" med en kommentar;)
Just nu har jag blivit klar med min fina kompis Linneas bloggdesign, det tog sin tid men nu är den i alla fall klar, vill du se hur den ser ut så klickar du HÄR.

Vill du också ha en gratis bloggdesign, en header eller bara hjälp med enstaka saker som ska "rättas" till på Din blogg, skicka iväg en kommentar med namn och vad du vill ha tex bloggdesign osv. Glöm inte att skicka med din bloggadress så jag kan nå dig. Du läggs på listan, i kommentaren jag skickar till dig på DIN blogg kommer stå mer info hur du ska gå till väga och vart du ska skicka allt till, samt vilken "beställnings nummer" du ligger på.

Här början äventyret.

Eftersom jag nu startar upp på nytt igen, startar vi upp från grunden dvs att jag skriver lite om vem jag är och hur jag började rida Rodi.
Jag heter då som ni kanske redan vet Elin, är 15 år och bor i Västmanland. Jag gör inte så mycket på fritiden förutom att vara i stallet, är jag inte i stallet så fördriver jag resten utav tiden på datorn. Jag lägger mycket tid på hästar, foto och bloggen, det är ungefär det som mitt liv handlar om.
Jag har 3 söta hundar här hemma, en heter Casper och har vart min sen 7 eller 8 år tillbaka, den andra heter Milia och är hans helsyster som vi tar hand om annars skulle dem avliva henne. Hon har opererats mycket och har höftskada. Sen har vi den senaste tillskottet, Maja, en liten men tuff engelsk staffe, hon är min lilla tjej de.

Min "resa" med Rodi började sommaren 2010, då red jag en svart islandshäst vid namn Snerra från Musö, hon skulle dock säljas och då fick jag börja rida Rodi som stod där på gården. Vi han göra ganska mycket under den korta tiden han var kvar på gården, för sedan åkte han iväg på foder hos en tjej i Norberg. Vi badade, red lektion för Elin Vidberg och gjorde massvis. Jag hamnade sedan långt ifrån Rodi och nu 2012 så är Rodi hemma och stod där och väntade på mig, eller ja, jag hade väntat på honom. Bytte gård igen och blev välkommen att rida Rodi hur ofta jag ville nästan, bara tacka och log, var superglad av lycka!

Jag hade aldrig ridit honom på vintern och insåg att han var sig inte riktigt lik, han var en liten surskalle och jobbig i hagen, jätte pigg i ridning och det var lite annorlunda. Men efter vi känt igen varandra och förstått varandra mer så funkar allt jätte bra, man måste ju ha lite motgångar också:) Rodi är verkligen en super snäll kille.
Rodis fullständiga namn är Rodi frá Holabaki och är född 1989, så han är en glad men gammal liten gosse.
Vi utvecklas tillsammans, och det bästa är att Rodi lär mig så mycket, vi ska börja träna inför ev Lag- SM och tävlingar i vår/sommar. Kommer bli jätte kul.
The prince of stars♥

Ny hjälm & Ridstövlar- läsares hjälp?:)

Hade tänkt åka på ridläger i sommar, men har velat fram och tillbaka. Nu har jag insett att det troligtvis inte kommer bli något i år, då jag behöver både nya ridstövlar och ridhjälm.
Mina ridstövlar har jag knappt haft ett år och dem är redan hur fula som helst, smuts som inte går bort och dem har sjunkit ned jätte mycket så nu är dem förkorta. Det "medlet" som jag smörjer in skorna med passar tydligen inte då det sitter kvar i veckor och skorna blir bara kladdiga och hala, ja ni hör ju själva hur det låter?
Nu kikar jag på lite nya stövlar, denna gång ska jag tänka igenom ordentligen.

Vad som gäller hjälmen, har haft den ett tag nu och jag älskar den. Den har satt på mitt huvud i både gott och ont, vart med om alla sorters äventyr! Dock har den nu fått sig några smällar och jag har upptäckt sprickor, haha ja, jag har ramlat av är dem största orsakerna. Men min syster lyckades faktiskt sätta sig på hjälmen, tror ni det knaka eller tror ni att det knaka? haha!
Nu behöver jag er läsares hjälp -har ni några tips på snygga Ridstövlar samt en hjälm som passar en islandsryttare?

Dessa har jag kikat på lite från Hööks, dem ser väldigt snygga samt bekväma ut. Någon som har dessa och kan berätta lite om dem?

Nuuuu kör vi!

Nu tänkte jag göra en omstart här, ny design, nya bilder, samma Elin med NY Energi! Jag har fortfarande kvar bloggen med Nellie såklart, den är ju våran gemensamma men det kan vara skönt att ha en egen ifall man vill göra något eget och inte behöva fråga varandra hela tiden. Samtidigt som det är skönt att ha en med sin kompis då man inte blir lika låst, vi motiverar varandra och det är roligt:)
Jag är jätte nöjd med designen, ska försöka låta bli den då jag tycker det räcker med saker. Men sålänge det handlar om Mig så vet man aldrig vad som händer.
Bjuder på en favorit bild på mig och finaste Rodi, ha det bra sålänge♥

Bra dag

Idag red jag världens finaste kille, vi red ned till sjön och fick sällskap av Fanny.
Man skulle nästan ha med sig fika och bara setat och tittat ut på den nästan islagda sjön.

Rodi har blivit så lätt att hämta i hagen nu också, man behöver bara ropa hans namn så kommer han direkt, så skönt när det är så!
Imorgon ska jag till stallet igen och på Lördag ska jag med Nellie till stallet, ska fota hon och hennes pärla. Sedan åker hon med mig till stallet och då ska hon låna Birre, så vi rider väl ut då, frågan är bara vart för jag hittar ju inte någonstans;) Men känner jag mig rätt så hittar jag alltid någon väg.