Sista praktildagen:)

Red lilla Laufey idag, kändes inte så jätte ta till en början men i slutet var hon riktigt fin i både gångarterna och formen:)

Brummat runt i Fridas traktor, älskar att köra traktor- sjukt kul! Lastade av hösilage balar till stona.

Hände en sjuk sak idag också. Innan jag och Filippa skulle åka hem hade vi en stor påse fullt med brännbart(trodde vi) söm vi skulle elda. Fick fart på elden och satt där, värmde oss och pilla lite tills Filippa ser sprutgrädde burk. Frida hade slängt den i brännbart så efter Filippa skrek att vi skulle springa så sa jag " TÄNT VAR DET HÄR" och några sekunder efter exploderade det. Haha jävlar vad det flög x)

Haft en sjukt bra vecka hos Frida!! Nu är både jag och Rodi hemma och har det bra:)


Laufey & Rodi

Inte blivit så mycket inlägg som jag tänkt, kan inte beskriva hur otroligt trött jag vart! Längtar lite tills jag kommer hem till värme, hur kul det än är här:-)

Idag har jag ju ridit Laufey ( tror hon stavas så ), en häst som föll mig i smaken. Lite envis och vill gärna springa ifrån arbetet, tar i bettet och upp med huvudet som en antilop. Riktigt rolig tyckte jag eftersom man fick sitta och arbeta, vara lätt i handen dock väldigt bestämd och när man väl fick igenom det man ville så tölta hon otroligt fint i ganska låg form. Så henne ska jag rida imorgon också!:)

Trodde först inte att ja skulle gilla henne efter Fridas beskrivningar men nu när jag fått en egen uppfattning så äre "i love it" haha!!

Red Rodi ordentligt i paddocken också, gick så grymt bra! Korta tölten var så himla fin och önskar att den känslan fanns där varje gång:') han är bäst "min" pojk<3


Ridit den här lilla damen:-)


Praktikdag 2

Regn,snö, blask, kallt, genomblöt- några av många ord man kan beskriva en dag som denna. Har vart en ännu bra dag, förutom vädret vill säga.
 
På förmiddagen jobbade vi liksom igår med unghästarna som är 3½ år, jag fick jobba med den svarta hästen från marken- som jag "åkte på" igår- i ridhuset, det gick helt okej men behövde en liten spark i baken av Frida med att bli lite bestämdare än vad jag är. Men det tog sig allt eftersom. Flyttade bak- och framdel, sen ut på fyrkantsspåret i skritt där vi skrittade raskt och gjorde halt, likadant i trav. Gick bättre i slutet på traven tyckte jag. Sen satt jag upp och Frida longerade, dock var jag den som sa när vi skulle fram och när vi skulle stanna från ryggen.
 
Sen sadla och tränsa jag Gandalf, han är en 4-årig silversvart valack. Jätte roligt att få rida honom eftersom jag var med första gången han hade sadel samt ryttare på sig första gången jag praktiserade hos Frida:-) Gjorde samma sak från marken, sen satt jag upp och red å travade lite.
 
Imorgon vaknar jag upp som en lite bestämdare och större tös inför smågrabbarna;) Ridit Rodi i ridhuset med repgrimma, inget speciellt bara lulla runt, gjore galoppomfattningar och så. Haha lilla roddan töltade på lösa tyglar, jag bah "haha wtf? aja x)" Han går verkligen in för sin roll, bästa killen!
 
Här är en bild på Gandalf som jag tog för lite mer än ett år sen:)
 

Kallt,,,,br

Jag och Rodi har det bra hos Frida, nu har vi dock bara vart här en natt men Rodi trivs så fruktansvärt bra här.. senare i veckan ska jag släppa ut han i en större hage med gräs, då blir han nog glad. Började morgonen med lite allt möjligt, mocka, fodra, släppa ut och in hästar. Frida var in till sjukhuset så vi fick klara oss själva på förmiddagen, tog in unghingstarna/unghästarna, borstade och sen när Frida kom tillbaka visade hon och pratade om unghästen, dess beteende och hur den ska reagera från marken vid hantering och så.. Så frågade hon om det var en 5- eller fyrgångare, jag fick sitta upp på en 3årigt svart femgångare medans Frida longerade och visade vad hästen skulle göra.
 
Gjorde massa efter de, tog traktorn och hämtade höbalar till hingstarna haha vi fick trängas i den där guppande traktorn haha! Ridit Rodi och kollat på ridlektioner.. orkar inte skriva mer, väntar på att elementet kommer levererat efter att ha sovit/bott i ett hus med 15 grader inne, saknar värme!!
 

Framme på Forsen, Rodi känner igen sen:)

Nu står min hjälte i som box på Forsen bredvid en annan tjejs häst som ska vara här hela veckan:) tror och hoppas vi kommer få det grymt hos Frida, och lilla Rodi blir det lite roligare för som slipper stå och göra ingenting.

Är så glad att jag kan få vara med honom hela veckan<3


Praktik hos Frida:-)

Packat ihop mina saker inför praktikveckan hos Frida Lindström på Forsen, red där några månader innan jag flyttade till Wången. Frida har lärt mig så otroligt mycket och min sits har klart förbättrats när jag började där, så ska bli kul och höra vad hon tycker om den nu. Under ettan på Wången är det mycket sits och inverkan, och jag känner själv att jag utvecklats så mycket med sitsen och i hela ridningen, ska bli så kul att visa henne:)
 
Ser alltid framemot att komma till Frida, började rida för henne genom att jag praktiserade där för nått år sedan vilket jag aldrig ångrade en sekund! Var så grymt kul och fick se när en unghäst fick ha på sig sadeln för första gången, till att i slutet se Frida & Sanna sitta upp, så häftigt och kul att se vad det blitt av honom nu. Han står ju kvar och är en utav dem hästarna jag fastnade för lite extra för eftersom han sticker ut lite i mängden. 
 
Skulle åkt till stallet för nån timma sen, men nu skule mamma träna så får vänta tills pappa kommer hem ifrån utbildningen så får jag stressa satan i stallet... packa ihop allt, det är tur man har en nu mera "häst intresserad pappa" som alltid står till hands och hjälper:-) 
 
Vet inte hur uppdateringen kommer se ut, tror jag tar med mig våran gamla dator sen visar det väl sig om jag har internet eller inte... annars får jag försökta uppdatera via mobilen.

Rodi<3

Vart ut till Rodi idag, blev så glad när han gnäggade i boxen när han såg mig:') pussade han över boxkanten innan jag gick in och kramade han, hjärtat.

Nickade och fixade åt Inri och Rodi, sen borstade jag roddan länge innan jag red ut med Diana och Pjalfi. Han vart lite taggad men sen red vi själva en bit på vägen så han fick lugna ned sig. Den häst man sitter av på stressad eller spänd, är den häst man sitter upp på nästa dag har jag lärt mig:-) märks att han börjar bli gammal nu, men ung i hjärtat eller vad man säger.. Haha..

Träffade hela stall ligan, Pigga och glada:)


Stallrond och taggar hemfärd!

Titt som tätt, klockan går. Imorse hade vi stallrond, som jag nämnt tidigare. Putsade lilla Y och var hur nervös som helst, när det var min tur var min röst helt darrig men kom dock ihåg allt och gjorde typ allt rätt tror jag:)
 
Första sträckan vi skulle trava pep L.Y som en blandning mellan en åsna och en fågel och skuttade till innan han började trava, trodde jag skulle DÖ av skratt! Vi klarade oss igenom och hjärtat slutade inte bulta fort förrän en kvart efter vi var klara.... obeskrivligt nervös var jag. Skönt att ha det gjort iallafall!
 
Packat & Städar, klockan två tar jag transfern till Österund, därifrån tåget Östersund- sundsvall Sundsvall-Gävle Gävle- Avesta så kommer till Avesta 21.34 sen bilar jag därifrån hooome:)))
Blir inge bättre inlägg än såhär idag, ska ju göra inp. ingenting på tåget.,,
 
 

Jói

Är så trött så trött, så trött. Sista jourdagen hade vi idag, vi har inte gjort så mycket, red Jói för första gången på eftermiddagen. 
 
Vi skrittade slingan baklänges sen red vi i ridhuset. Eftersom det var första gången som jag red honom så kände jag bara efter lite och tränade i traven. Han ville gärna gå lite föööör lågt och lång i formen så nångång snubblade han "på sig själv", ibland rolla han typ ett stort steg och så vart det nån blandning av gångarter. Så det vart mycket att känna efter, tycker Jói var ganska rolig att rida ändå. Ganska mycket sitta och jobba:) Dock var han lite ryckig i munnen när han inte orkade mer, annars hur gó som helst.
 
Blir inge mer än såhär idag, jag är som gott som döööd. Dushat Ymir och gjort han snygg, för imorgon är det stallrond *wish me god luck*
Bild: Söta Jói

kan inte sluta skratta!!!

Hittat min nya passion i livet- eller, har jag det? Setat och skrattat ihjäl mig hela kvällen fram tills att jag kolla på klockan och inser att jag måste duscha innan jag ska sova. Har jour imorgon. Pratat isländska och det låter såååå himla kul att man håller på att dö! Vissa ord alltså x') Gjorde min kväll, behövde det här.
 
Pappa ringde och vi pratade på som vanligt, sen sa jag helt plötligt utan att han var beredd " hvar er bankinn" haha take out some cash... jag vill ha en häst typ. Blir lite flummigt inlägg men känner mig så också, kan inte sluta skratta!!!

Träning inför stallronden!

Som jag skrev tidigare idag så red jag Blika, skrittade först ut sen red jag i ridhuset. Vart tölt arbete idag, hon var lite ovillig vissa gånger, ville gärna springa i ökad tölt när vi red på fyrkantsspåret, nog fick hon jobba allt och riktigt jobbigt för både hon och mig. Var jobbigt att tölta i mellan tempo, så vi travar i stället tyckte hon, flög nästan ur sadeln när hon gick över till trav, den vart så stor och luftig hahaa... det är tur vi båda är små:) Gick ändå riktigt bra när vi väl fick till den fina tölten, så nöjd!
 
Vi tränade inför stallronden idag, jag och Amanda delade på Isak. Stallronden är på Fredag, för er som inte vet så visar vi våra passhästar för alla lärare och hela skolan, nu är ju inte 2:orna här som tur är så det blir några mindre iaf. Man ställer upp hästen med mansidan mot publiken, säger vad den heter, mor&far och massa annat... som jag har Ymir från Slätterna e. Dagur frá Thvelá u. Brá frá Hóltsmulá. Sen är det 4 koner som på två utav långsidorna visar man hästen i skritt och dem andra två i trav (vid hand) sen ställer man upp hästen en till gång. Hästen ska vara supersnygg likaså den som visar upp hästen/pratar ska vara "fin klädd" och så vidaaaare.
 
Nu har jag extremt ont i fötterna och är hur trött som helst, smörjt alla sadlar med Amanda och Bella å lite träns... bara resten utav tränsen kvar som vi tar imorgon;) wöö 
 
Ymir min passhäst som jag ska visa upp och prata om på Fredag, har inte hunnit bli nervös, får se hur det går att prata inför allt folk...
 
 

Tölt arbete- Blika

Ridit Blika på förmiddagen, skritta ut en sväng sen blev det tölt träning för våran del i ridhuset. Jobbigt ridpass med Blila var så duktig, lite envis ibland bara;) gått igenom och tränat inför stallronden också som vi ska ha på Fredag.. Skriver mer om de sen.


Blika & Gambri

Ridit Blika och Gambri idag igen, vi red ut en sväng eftersom det var så fint väder men vi kom inte långt. stressade och busiga hästar ( Blika & Jói ). Traveleverna körde backintervaller tror jag, så det var så mycket på en och samma gång, hon började skutta och göra skänkelvikningar och en massa på en och samma gång. När vi skulle vända så ladda hon om och ville sticka, när jag sa ifrån så hoppade hon rätt upp i luften och började protestera, då satt jag av och gick tills vi kom till bort från stress. 
 
Red i ridhuset, där var hon mycket lugnare. Vart tempoväxnlingar idag i skritt, tölt och trav. Mycket bättre tölt vart det idag än igår:)
 
Efter de red jag Gambri, då direkt i ridhuset för jag hade bara ingen lust att rida runt slingan eller så. Han är världens goaste att rida ut på men får bli en annan gång med bara uteritt istället:-) Red på volt i volt i skritt och trav, flytta ut honom vid varje sida mot väggen och utåt mot ridhuset, sen på en stor volt och satte ut 4 punkter och gjorde samma sak i trav att man flyttar ut utan att hästen ska bli som en banan. Gick mycket bättre att ställa honom i vänster varm och få en relativt bra hållning. Till en början gick han bara och tog i bettet i det varvet, innan han lossna rätt fint. 
 
Töltade också, gjorde först tempoväxlingar i skritt, sen kortade jag skritten så pass mycket så att han började trampa under sig och fick med bakbenen. Gjorde så några gånger, när han la sig på bettet i vänster varv så ryggade jag bara och kom direkt fram i tölt ur steget. 
 
Precis kvällsfodrat hästarna, nu intar jag sängen!
Sunshine
 

Jour och äcklig storstädning

Ännu en super fin dag, sjukt att det snart december och Inge snö?! Och vi befinner oss i Jämtland?!

Startade dagen med att vara i stallet 10 i 6 för jour, sen resten utav förmiddagen har vi städat hela stallet. Äckligt som tusan med alla kryp och äckel djur. Sen hittade vi en vidrig sak, som man höll på att spy utav. Kan säga att det var år sen stallet blev städat eller ens rengjort.. Känns dock skönt att ha det avklarat, al vänta ett tag nu tills hästarna ätit upp sin lunch så ska jag rida Blika och gambri:)

Så fint när himlen är så klar och fjällen visar sig!


Rodi frá Holabaki<3

Min bästa vän, min andra halva, mitt skäl till att fortsätta som jag gör, anledningen till att jag ler och håller mig glad- är för att du min vän finns, för du är så godhjärtad. 

Kolla vad fin Rodi var i somras, känns så overkligt att det här var han för bara några månader sen. Hehe, idag ser han ut som en nallebjörn med all sin päls, lite ihopsjunken och ryggen har blivit hur svankig som helst. Innan klättrade vi och gjorde massa bra för ryggen:) Åååh, saknar min buse! På Fredag åker jag hem till Fagersta! Kan inte fatta att han är inne på sitt 24:e år!!
 
 

Lång dag:)

Mycket har gjorts idag men än är dagen inte slut. På förmiddagen klippte jag och Amanda två hästar, efter lunch red jag bästa Blika ut på en skritt tur runt slingan med Amanda sen red vi i ridhuset.
 
Blika har tendens att vilja "rymma iväg" från arbete men idag var hon riktigt duktig och sammarbetsvillig. Tränade på att hon inte skulle rusa fram i traven, få henne gå i fin form och hon var väldigt fin i både formen och munnen med ett bra tempo. Red mycket med sätet då jag själv behöver träna på det, hon lyssnar så mycket bättre på små hjälper och när man inte sitter och pillar och stör henne med tyglarna. Det märks hur viktigt det är på henne. 
 
Töltade lite, då blev hon hur envis som helst och blev som ett lok som gick åt sidan och försökte "putta mig ur sadeln", kan förstå att det var jobbigt när underlaget i ridhuset är hur tungt som helst just nu. Vart lite rollningar men när hon väl blev sammarbetsvillig och gjorde det jag bad om så fick det räcka för idag. Blika, bäst som alltid:-)
 
När vi ridit klart gick vi med Sól & Ganti till veterinären. Sól har regnskollor (haft sen Augusti som dem kämpat emot det) så hon ska gå på pencillin, Ulf veterinären förklarar saker väldigt bra och utvecklar det mycket. Ganti får jätte mycket hösilage och testfoder med går ändå inte upp i vikt så då kollade han i munnen om det var något skäl till det, om han hade ont i tänderna eller så. Han upptäckte skador från bettet som troligen har vart där sen han blev inriden, så det fick vi se. Ganska intressant att kolla dem i munnen och så, stackarn var lite vinglig tillbaka till stallet när han fått sig en dos;)
 
Efter de red jag Gambri, helt okomplicerad häst måste jag säga, väldigt schysst och lugn. Han är väääldigt stel i v-sida så började med lösgörande övningar i v-varv, gick bra i skritten men i traven gav det tillbaka igen så red på en volt mitt i ridhuset där jag inte får stöd av några hörn. Satte ut några punkter, red i trav och flyttade för varje punkt. Gick bättre:)
 
Nu blir det dax för att städa rummet, tvätta, gymma och kvällsfodra pollarna
Ganti hos veterinären:)

Praktik på skolan

Just nu håller jag och Amanda på att klippa lite hästar, efter lunch ska vi rida. Äntligen ska jag få sitta upp på Blika igen och så ska jag rida Gambri:-)

Lite bilder från morgonen, Alsen sjön är vissa dagar som en tavla... Vackert.


Maja & Yrpa

Var överglad igår att jag fick hålla i kameran så mycket, fick hålla på med dem två absolut bästa sakerna jag vet. Hästarna & Fotografera, så att kombinera det känns alltid lika bra:) 
Har några kvar som jag aldrig hann fota igår, vart lite tajt med vädret, men tyckte det höll sig riktigt bra i slutet ändå. Idag startar vi första praktik veckan, den kommer vi ha här på Wången, spännande och se vad vi ska göra...

Älskar att blanda svartvita bilder med färgglada bilder i ett inlägg, speciellt när man inte kan bestämma sig. Vissa bilder "klär" sig sjukt bra i svartvitt - och jag som älskar de- och vissa i glada, sen kommer dem här bilderna som man kan trixla hur mycket som helst med utan att bestämma sig;) Förutom att fota så är redigera riktigt roligt, när man har tid och verkligen sett framemot att fixa bilderna, då är det som roligast! Men man måste vara försiktig med att inte överredigera dem, alltså inte sägga på för mycket exponering, ljust, skugga eller vad man nu lägger till.
 
Maja Hedin med sin Yrpa
 

Moa med lilla Ragge:)Bright Lightning(Ragge)


 

Uteritt i solen

Ridit ut på stora Ymir med Bella och Amanda. Nu är det dax för massa fotografering av ekipage och hästar, först ut - Moa och Ragge:)


Paddington cozy- håll dig varm i vinter!

PADDINGTON COZY
ORDINARIE PRIS 499,00 KR
SPECIALPRIS: 325,00 KR
 
"Vår super mjuka och fluffiga fleece för kalla vinterdagar i en sportig design som alla kommer
att se bra ut i! 
Tyg: Polyester teddyfleece med anti-noppor behandling på båda sidor
• Lång halv dragkedja framtill gör det lätt att glida in och ut ur denna fleece
• Inre windflap i väv
• Stor Mountain Horse broderier runt kragen"

I Vinter behöver du inte frysa, horsemeup.se säljer varma och sköna tröjor till den kalla vintern vi inväntar. Tröjan finns i snygga färger och är dessutom i helhet väldigt snygg. Passar bra till dem allra flesta outfitserna, ett extra plus är att man får mycket för pengarna, absolut något jag skulle önskat mig till julklapp:) Klicka på bilden för att komma direkt till annonsen!Every breath is for you

2012 börjar närma sitt slut, det här året har vart helt underbart- och inte så underbart. Bäst av allt var att efter 1½ år blev det jag och Rodi igen. Jag kom ihåg dem första gångerna när han ville testa mina gränser, han var absolut inte samma häst man satt på för då något år sedan. Tog "skengalopp" dem första stegen i galoppen, men slutade med det efter bara några gånger eftersom jag inte var rädd och tyckte bara det var kul med lite fart.

Hämta han i hagen var oftast omöjligt, minns när det var djupsnö som jag pölsa runt i efter Rodi, 2½ timma tog det slutade med att vi var 3st när vi fått in honom. Han är och kommer alltid vara den Rodi som gör det han behagar för, men jag känenr att efter alla dessa månader förstår jag honom mer, jag har lärt mig att se vad han tänker göra, och kan inte tacka han nog för så mycket han lärt mig både 2010 & 2012.
Det var tack vare honom jag började se hästar ur en annan vinkel, och bästa känslan när vi rider i paddocken i reogrimma och sadel.... slängde av allt och tänkte " nu är vi redo", så hoppade vi i halsring, gjorde tempoväxlingar och galoppomfattningar i halsring. Den känslan glömmer man bara inte...

Rodi är inne på sitt 24år nu vi har hunnit vara med på omslag till tidningen islandshästen, Lag-SM 2012, tävlat en del, hoppat mot c-ponnysar, och haft super kul. Hunnit gjort så himla mycket och det är jag glad för, Rodi är inte bara vilken häst som helst, han är min bästavän och en stor del utav mitt liv. Jag har ridit många olika hästar under mina hästår, men han slår ingen, det bara fanns där. 


 
 
 
 
 

Sprungit 1 mil- det går framåt!

ojojoj idag har jag överträffat mig själv i träningen. Gick ned på gymmet helt själv och hade som mål att springa 1mil för min mamma som just nu spinger 8mil med gänget där hemma. Det tog sin tid men JAG LYCKADES! Det är mycket för mig som inte ens gillar att träna, men nu på sista tiden har det blivit lite roligare, speciellt när man kan träna bort sin ilska.
 
Är så otroligt stolt över mig själv, att jag fortsatte och fortsatte, tänkte på allt som jag var arg på och bara släppte ut det. Kan säga att migg 5-veckors program ger resultat och på Måndag är vi inne på vecka 3! Resten utav dagen ska jag bara slappa, och tvätta senare ikväll. En klapp på axeln till mig idag. Kom ihåg att jag har en kategori (träningar- 5 veckorg program!) där kan ni från början följa mig i träningen som jag själv gett mig som utmaning:)
 
Så till alla er där ute- man kan klara allt, det är bara du själv som sätter stop! oavsett om det är i ridning eller träning på gymmet.
 

Fotografering WångenAB

Här kommer fyra bilder som jag gillar starkt, portärttbilder som jag fotade för WångenAB som snart lär komma upp på deras hemsida:) Ganti, Julius, Isak och Blika, riktigt fina allihopa. 

 

Svar på kommentar:
Finns ju massa olika nosgrimmor med olika funktioner, den som ni sett på många bilder att Wångens hästar har är en remontgrimma, den här spänner man nedanför och utanför bettet. Det trycker inte på tänderna som achen och engelsk, men lik som all utrustning måste man kolla att man satt allt korrekt, annars påverkar det inte hästen positivt, snarare negativt.
 
Remontgrimman fyller sin funktion genom att hålla bettet på plats, det som även är positivt är att den inte ger skav vid kindtänderna.
 
Det är många som missbrukar det här med remont och spänner alldeles för hårt på hästen, eftersom den sitter så pass långt ned så kan den "täppa igen" hästens luftvägar och den kan inte andas normalt, just därför är det viktigt att när man spänner ska man få igenom 2-3 fingrar mellan-från undersidan-
Vissa hästar slappnar av bättre med denna typ, och vissa inte.
 
Med rätt kunskap är den super säger jag som endå rider med den sort varje vecka då skolhästarna har dem. Tror dock inte att alla hästarna har det men på Wången är det mycket stränga regler och viktigt att allt sitter som det ska på hästar, hade detta vart en dålig sak att använda hade dem Aldrig fått anväda remont på hästarna och låta hästkö/gymn/hippologer m.m rida och träna med det:) Sen har ju alla olika åsikter, men hoppas du fick det svar du behövde. Kort och gott- för att hålla bettet på plats helt enkelt!
 
Utseendemässigt kanske den inte är den snyggaste, men väldigt effektiv:)
 
 
 
 
 

Ridning för Hästkö, istället för skola;) klagar inte...

Blev ingen bio eller nått igår, men iadg tar jag nya tag. Ler och skrattar på utsidan, men när jag låser in mig på rummet kommer allt jag hållit mig inom rätt ut... 
Vi red idag istället för att ha lektioner, vi red för Ida och Moah som går hästkö. dem rider med oss också, gick jätte bra och jag red Gambri.
 
Har en period just nu då jag känner att bloggen får komma till hands när jag känner för det, tycker det är bra att jag gör den lite personlig men vill inte dela med mig utav allt.. har en jobbig period just nu, så då vet ni de. 
Tror jag ska för uppmuntingskullen sak göra en ny film på mig och Rodi med min absolut favorit låt som ligger mig varmt om hjärtat! Det ska jag nog ta och göra under helgen...:)
 
Vi har fixat så vi ska på Beaking Dawn part 2 idag istället, ringt bion och fixat, så då ska jag handla innan också. Nästa vecka startar vi vår praktik här på Wången en vecka, sedan är jag på Forsen veckan efter. Kommer bli kul, massa updateringar hoppas vi på då;)
 
Porträttbild på Gambri, har inte så mycket nya bilder att bjussa på. Får ta mig i kragen under helgen.

"ohana menas family. Family means no one gets left behind"

Vart en händelserik dag mendmassa skratt, men även gråt. Vissa dagar säger jag bara, då vill man bara försvinna.. men som en klok mormor jag har citerade en gång " säg inte så, du vet aldrig när orden slår in, när de väl gör de så har man inget kvar"
 
Ikväll har jag vart upprörd och arg på lite saker, att folk inte fattar, att man bara kan vara så egoistisk säga såna saker? Lite nere har man vart... Och som avslutning på denna mening skriver jag bara, vila i frid grabbar... sånt som inte får hända, händer ibland.. även dem som inte förstjänar de:( 
 
En glad bild på mig, bara för att muntra upp stämningen lite.
Ohana means family

lång text om en rodeodag!

Heeeeelt sjuk dag måste jag säga! Vi red för bästa Sara idag, hon är så sjukt duktig i allt hon gör. Hade teori som vanligt innan vi red, om halt och halvhalter samt hoppning, bommar, utbildningsskala i hoppning från början med en häst osv vilket var precis det vi skulle göra idag. Dock inte hoppa, det kommer snart:)
 
Vi började med att känna hur hästen lyssnade och reagerade på våra hjälper, gjorde halt och halvhalt och det är ju nått som man gör till vardags men man tänker inte på hur man gjorde det och om man verkligen fick igenom det, nått att tänka på i fortsättningen! Sen när allt kändes klart så kunde vi rida in i halten, känna att vi fick igenom och fortsatte med växlingar mellan det. (skriver lite i full fart nu då jag ska fixa mig sen in till Östersund för lite bio- breaking dawn part 2) Vi gjorde tempoväxlingar i skritt-trav-trav-skritt och eftersom jag red Ljufur idag igen har jag sedan innan hittat knappar, men hittade MASSA nya knappar idag kan man säga haha. Var verkligen att rida med sätet och han lyssnade tillslut som en ängel:) 
 
Ljufur är väldigt seg och lat, surig och allmänt grinig. Men idag när jag tog ut han från boxen såg han strålande glad ut så det första jag sa rätt ut "kolla vad glad han ser ut?!?" och som riktigt var han super glad, pigg och busig på dagens lektion. Han var MER än uppmärksam, lite för pigg kan man säga vilket alla hästar var. Han var jätte rädd när det skramla till lite på andra sidan väggen och sedan mot slutet av ridpasset så travade vi över bommar - rida varannan lätt över varannan 3-punktssits och i mitten göra halt, orkar inte förklara exakt- då hoppade blika över bommarna eller nått liknande så hon stack full fart, Ljufur och Gambri efter och galopprace i ridhuset med skenande hästar. Haha dem var ju kontrollerbara så man kunde styra dock men dem sprang på satan och trodde lite att vi skulle dö;)
 
var nån ynka häst som inte hann fatta vad som hände, haha Sara kalla in oss till mitten och skratta så hon blev KNALLRÖD i ansiktet, alla skratta sjukt mycket och undra vad fan som hände. Sara som innan sagt att dem är så säkra på det här, och Ljufur som jag tror aldrig(????) vart såhär, han har mest vart deppad. I slutet skrattade både jag och Sara och undra vad som har hänt med honom, hon var så glad att Ljufur var såhär glad som han var i dag, kanske lite för mycket men ändå, nu vet vi att inget är fel med honom. han hade blivit riden på fm också då stod det att han var "slö och lat" och under i träningsdagboken skrev jag PIGG & GLAD! Lång text men skriver i 190 haha, lite flummig också, men dagen har ju vart flummig så blir inte mer än rätt. Finns så mycket mer jag vill skriva om dagen men skule blir lite för mycket haha! 

blickar tillbaka, mitt hjärta<3

E V E R Y Breath I S for YOU! underbara underbaraste, saknaden är enorm, vilken tur att vi ses nästa vecka. Saknar Min nallebjörn<3

 

körning och grumling.. Intresserad?

Haft körning på eftermiddagen, vi islandselever fick för första gången köra storhäst själva... eller ja inte själva utan två och två, men alltså utan nån från trav. Jag och Maja fick en sjukt stor bjässe, allt man såg i vagnen var en stooor rumpa och två öron;) Men en snäll "bjässe" körde vi, Scoop. Kommer nog upp film på det också ska ni se.
Det var så sjukt kul, faktiskt rätt roligt att köra storhäst, men en gång i veckan räcker tillräckligt för min del...
 
Sitter och grumlar, lär säkert göra det ett tag till... ska nog ta och sälja min NikonD3100 och min Kingsland jacka, så är det någon som letar efter det och är nyfiken på mer information kan ni ju lämna en kommentar. Har även en tjocktröja av märket HV Polo som jag tänkte sälja, och lite smått och gott så som en varm-mysig- brun väst och sånt:) Kan lägga upp ett inlägg med text och bilder om det visas intresse..

Kvällspass vecka 2

Då var vi inne på vecka två, dagens träningspass blev lugnare än vanligt men det var väl behövligt för både mig och Bella. Det var jobbigt kan jag säga, så en stund på crossen som uppvärmning och sedan styrketräning. Eftersom jag har problem med mina leder så fick jag en liten spark idag att springa mer och styrketräna mindre, mina händer tycker jag tränar med vikter för mycket. Men är väldigt stolt över att ha klarat en vecka utan att mina händer gett vika:) Undra vad min läkare kommer säga, om jag ska fortsätta med händerna och som jag tränar eller om det blir crossen, cykeln, springbandet och ben som gäller.
 
Plankan har blivit liten som en standard, idag orkade vi dubbelt så mycket som vi i början orkade. Vi blir mer uthålligare rättare sagt. Har inte riktigt motivation till att skriva längre inlägg än så här om träningen idag, det var väl mer än vad det kunnat och just nu känner jag att klockan är dush och lägg-time. Hänt så mycket idag som min hjärna(lilla hjärna) måste få in, man blir trött av att göra så mycket saker på en dag:)
 

Ridning för Berit- Ljufur

Lektion för Berit idag, red för första gången på Ljufur som är enormt stor, fattar inte ens att jag kom upp så lätt på honom. Över 150 är han garanterat! 
Dagens träning var skänkelvikningar i massor, det gick helt okej men kändes som att jag kunde gjort det bättre. Ljufur var lite seg men ganska charmig att rida:) I slutet fick vi mer go och fin avslutning, min sits vart mycket bättre också då jag inte var så spänd. Ser fram emot att få rida honom mer gånger, man tror verkligen inte han ska vara så gó och rida när man fått en helt annan uppfattning utav honom i hagen och i stallet, där har han vart som en liten "diva" som hagkompisarna, är det nån som bråkar är det Ljufur och allt handlar om honom. Men det visade sig att även den stora "bossen" kunde vara en stor nallebjörn, en ängel att pyssla med också, kan nog dock vara den skitigaste hästen i stallet- Isabellefärgad också, haha!
 
Vi fick en till ny praktikant idag på islandssidan, också en jätte gullig tjej precis som dem senaste 2 st:) L.Ymir kan nog ha vart bortsett från Ljufur den näst skitigaste lerpölshästen som gud skapat idag, haha... helt sjukt hur man lyckas?! Mocka och fyllde på spån åt honom, sen fick jag hjälp av "praktikanten" att borsta honom klinisk ren, så ren och fin han blev!
 
Sen skulle vi med Blika till veterinären, men då såg man bara en stor blodpöl och något som såg ut som en häst, en häst hade fått blodlunga (tror jag) och dem hade fått skjutit den mitt utanför travstallarna. Låg en massa blod och tjockt blod också som hade åkt ut när dem skurit i hästen:( Ush!
 
Nu ska jag tänka på annat, byta om till träningskläder och dra med bästa Bella till gymmet. Föressten tvingar Bella mig göra ett IQ test då jag tydligen är efterbliven liten ekorre, blev förhörd idag och blev utsett till världens   korkade person kan man säga;) HAHA så lite IQ har jag väl ändå inte... eller jo, jag har nog de!
Ljufur porträtt bild för WångenAB
 

Instagram: islandsteam

Följ mig på instagram, så följer jag tillbaka:-)


skitväder!

brrr vad kallt och blött det är ute, regnat hela dagen! Jag, Bella och Amanda red ut på L.Y, S.Y & Gambri på en skritt tur i regnet. På tillbaka vägen så vart både vi och hästarna jätte rädda för det hördes som ett träd fall ihop fast ändå som om något djur var där, haha känslan som kommer när det första man tänker på är Björn då det gått en vid skolan. Haha jätte läskigt ju!
 
När vi kom tillbaka var det bara ut med hästarna i hagen, sen gå ända långa vägen för att luncha Brasan och fixa nytt spån å så:) Nej, nu måste jag tina upp... brrr....brr.....

1 timme på gymmet avklarat!

Ikväll har jag gymmat med Bella, vart lite över en timma vilket kändes super bra för nu kan vi börja köra lite mer. Dem första gångerna vart ju lite lugnare gympass i ca 40 minuter. Började inte på cykeln den här gången utan fick bli på springbandet, powerwalk och sedan övergång till lite springning innan det blev styrketräning. 
 
Vi har ingen direkt magmaskin vilket är tråkigt, så då får man hitta andra övningar. Tränade ben och armar som vanligt och mycket skratt vart det med Bella, har man en bra vän att träna med så blir det riktigt kul och man vill bara fortsätta att nå sitt mål!
 
Heta magövningar skulle jag säga är Plankan, situps både rakt och åt sidorna. Jag har bestämt mig för att även fast jag inte gymmar så ska jag varje dag försöka göra situps eller plankan, det kan man ju göra inprensip när som helst då man inte behöver några redskap.
En bra sak också som "tränar magen" är att skratta mycket, så se till att skratta varje dag;)
 
Bilden längst ned påminner lite om mig, känner mig precis såhär just nu AHAHA!!

Brasan i ridhuset

Red brasan idag igen i ridhuset, longerade innan och då var hon inte lila pigg som igår och bara låg på. Försökte få henne i trav på stora C volten men fick bara pass hur jag än gjorde, försökte även göra det som ullis visade mig när Julle inte ville trava men inte det funkade heller. När jag väl fick till den, dock inte många steg, kände jag mig ändå nöjd och avslutade:) sånna här dagar när det är så dåligt väder( eller det började regna när jag gick ut ifrån ridhuset) så är man glad att man har ridhus, speciellt när hästen inte har vinterskor heller och det är halt ute:-)

Strax ska jag ner och gymma, drar ned Bella också. Var påväg igår men var så många där nere så kollade på skräckis med gänget och sen vågade man inte gå ner själv... Haha!


Brá frá Hvoli

Ridit en PIGG brasan! Vart väldigt lugnt i ridhuset, hon var taggad och super taggad när det kom in fler. Så i helgen blir det att låta henne springa av sig innan ridningen. Pysslat om henne och flätat halva flätor på ena sidan av manen där Carro lagt över den:) brasan heter egentligen Brá frá Hvoli.


F R E D A G


Vädret är härligt, tänker göra dagen härlig. Tagit in L.Ymir, sen ner och rida Brá i ridhuset. Synd att hon inte har vinterskor och inge brodd hål heller så är alldeles för halt att rida ut. Så får vi sällskap av Maja och hennes häst, ska bli spännande och se hennes häst gångart mässigt, har inte gjort det tidigare:)
 
Efter det blir det att fixa åt L.Ymir, gymma och städa. Så som så ser mitt schema ut för idag! Får se om jag uppdaterar mer under dagen eller om man förfryser fingrarna.. annars blir det ett inlägg ikväll som vanligt.
 

Just nu håller vi tummarna!

Mitt stolta hjärta spricker av glädje, håller tummarna nu inför 2013. Så glad:') Nu intar jag sängläge, får 1½ timmes sovmorgon imorgon, då blir det upp och släppa ut Brasan, mocka och dona innan skolan.
 
 

Späckat schema!

Ridning för Ullis idag, först hade vi lite teori om vad vi ska redovisa om, samt inom SIF och vad som krävs för att utb. sig till det ena och andra samt vad av dem sakerna vi erbjuds här på Wången. Vi red i ridhuset idag, jag på "julle"- Julius- första gången jag red honom så det var spännande.
 
Julius är en häst med lagom vilja och mycket energi men om det inte gäller på hans plan så blir han väldigt envis, även mycket att rida med sitsen då han inte tycker om när man håller på och "pillar" i munnen eller tar i honom. Delvis jobbigt men bra träning, roligt att rida honom för det var ett helt annat sätt att rida.
 
Vi började idag med att träna från marken, framdelvändning och reaktion på hästen. Kolla så hästarna inte är rädda för spö och hur man i grund innan du rider in en häst får den att flytta bort ifrån dig, samt skänkeln/spöt.
Efter det satt vi upp och red, jobbade på framdelsvändning, hästarna skulle nästan "kyssa stigbygeln" och sedan flytta sig för inner skänkel, viktigt att man håller koll på hur hästen rör bakbenen, hur dem korsas m.m. När vi skulle trava väljer han helst tölt, ville inte trava ALLS. Fick hjälp av Ullis, skrittade på en volt i 3-punkt sits och kom långsamt fram i trav därifrån, när vi väl kom fram i traven så var den verkligen super fin och mycket energi! Travade i 3 punktsits, sen red jag lätt i 3 punktsits och till sist hitta balansen och rida lätt men då att var 5:e varv kolla åt höger (red i v-varv) för att hitta balansen och inte låsa överdelen. Ullis är bra hon:)
 
Tog in Brasan innan jag fixa jouren, sen käka middag, efter det till stallet och fixa L.Ymir, sedan till Brasan igen för att pyssla med henne. Hon fick bara bli ompysslad idag och ta det lugnt, hoppas det är bra väder för att rida ut i helgen annars får jag väl rida henne i ridhuset... hon har inga vinterskor/brodd på sig. Ska longera henne också, eller tömköra, vi får se:)
Efter att ha vart ute hur länge som helst är jag nu som en isbit, ska tina lite innan jag ytterligare ska ut för att kolla på hoppträningen i ridhuset. HAHA fullt schema med andra ord!
 
Måste bara visa hur lika L.Ymir och Julius är, helt sjukt, enda som egentligen skiljer dem åt är att dem har manen på olika sidor. Här ser dem inte så lika ut men i verkligheten är dem som tvillingar, helt sjukt!
 


 
 

Morgonmorgon!

 
Sista jourdagen vilket känns riktigt bra, vi hade lite extra hjälp av vår praktikant som jag är fadder åt - Bella och Amanda också- jätte trevlig tjej:) Tänkte skriva lite hur en Jourdag ser ut för oss så ni får en liten inblick på vad vi gör och varför. Detta är schemat för vardagar(skoldagar)
 
06:00 Ger hästarna frukost och tempar alla samt kollar lite i boxen som tex om dem är lösa i magen osv. Vi tempar dem för att se om det blivit någon otrolig skillnad sen gårdagens tempning, om nån är sjuk och ser till att allt är bra.
 
06:30 Frukost för jouren
07:00 Går till skohallen för avprickning
07:00-08:00 Ta ut hästarna till hagarna/sjukhage, sätta på täcken på dem som ska ha det, vissa ska även ut till skrittmaskinen. Mocka alla boxar, väga upp lunch hö och lägga in i boxen, kolla så att alla med hink har vatten, göra upp betfor/testfoder till vissa. Sen sopar vi och brukar vara klara till ca 8:a tiden, då väntar vi på den som kommer och kollar och säger om något är fel m.m
 
Vid lunch tar man in sin egna passhäst så får dem sin mat i boxen. 
 
16:00-16:30 Jouren slänger ned hösilage, packar halm till dem ska ha det på em, ger hästarna em, packar iordning kväll och morgon höt inför kvällen och dagen efter. Kollar så alla har vatten, ger alla hästar salt och mineraler samt att vissa ska ha betfor/testfoder/kraftfoder.
 
20:30 kvällsfodrar hästarna
 
Kan vara något jag glömt, men tror jag fått med det mesta, så som så ser en vanlig jour ut på vardagar:)
Haha älskar bilden...:')
 
 
 
 
 

Träningen avklarad!

Precis kommit ur duschen efter ett pass på gymmet, hade än en gång min super duktiga Bella med mig, måste säga att det var jobbigare att träna idag än i Måndags... det känns! Uppvärmning 10 minuter på cyckeln, en väldigt bra start jag börjar få rutin på, räckte med det men ibland kanske det blir den dubbla tiden. Det gör man som man känner för just den dagen. 
Känns bra att träna med armar och händer nu faktiskt, har tränat med vikter idag och inte bara gått på bandet å cycklat. Som sagt så måste jag variera, blir så uttråkad annars!
 
Här kommer dagens tips:

- Se till att lyssna på på kroppen när den säger ifrån, det är väldigt viktigt att vila ordentligt mellan varje träning då det minskar risken att få skador.  

- Kom till gymmet, löpningen, träningen - vad du nu tränar- med en lista i huvudet på alla bra saker som förändras till det positiva, så här skulle jag lista min:
 • God sömn
 • Bättre humör
 • Mår bättre, piggare
 • Mer energii
 • Du får ett starkt skelett
 • Orkar mer
 • Förhoppningsvis längre liv
 • Minskad stress
 • Sundare vikt
 • Sista punkten på min lista som jag kommer på just nu är självförtroende.
Hur skulle din lista se ut, vet du något mer man kan fylla ut denna lista med?
 
Eftersom jag bor på skolans boende så anpassar jag mig lite efter vad jag har, handlar en gång i veckan och i Tisdags visste jag inte att vi nu måste börja köpa eget om vi ska ha på kvällen ( tack vare några) tills en tid framöver, så nästa vecka blir det väl att handla lite nyttagare saker. Fullkorn är långsamma kolhydrater som är bra efter träning, även frukt och något proteinrikt som stärker kroppens återhämtning. Äta rätt är viktigt, även under dagen. Jag får resutrang mat till frukost, lunch och middag varje dag så då gäller det att äta mycket grönt och färgrikt med lagom portion. Äter tills jag inte är mätt, inte hungrig, utan nöjd, vilket funkar väldigt bra:)
 

över 800 visningar<3

Fortsätt sprida, dela, gilla osv:)

 

Onsdagar= boring school day:)

Onsdag idag, vilket betyder tråkig dag. Startade med jouren kl 6 imorse, sen har vi bara haft lektioner. Dock hade vi tårta eller rättare sagt fika för att fira segrar sen föreläsning för en travtränare... ganska intressant faktiskt, vart inte så långtråkigt, lagom långt liksom:)
 
Strax ned och tvätta sen är det time for the gym, ska ner och kvällsfodra hungriga hästar sen. Eftersom det är träningsdag så betyder det även ett inlägg om det... åh vad mycket som ska hinnas med!
Får bli en bild på min nya passhäst Ymir:)
 
 

Innan jag slocknar:

Innan jag går och lägger så här supertidigt inför jouren så bara måste jag visa er dessa bilder. Var så häftigt väder idag, krisrallvitt och det bara glänste från fjällen, hade bara mobilen så vart sådär bild. Men riktigt fint var det, bor i en sån vacker miljö! Och sen såklart en mysbild på Rodi och ljuset bredvid:)

En perfekt kväll att ta igen missad sömn från gårdagen. Inatt ska jag sova..


Jag beundrar er...

Något jag tycker är väldigt starkt gjort är dem som är funktionshindrade, med andra ord inte kan gå eller har någon annan sjukom, när dem verkligen kämpar för att få hålla till bland hästarna oavsett om dem kan rida eller ej. Jag skulle själv inte kunna tänka mig hur jobbigt det måste vara för dem att se hästarna men inte kunna rida, och sedan dem som verkligen bestämer sig att " en dag ska jag upp på hästryygen, oavsett om jag sitter i rullstol eller bara inte kan" och så en dag bara gör dem det, DET är starkt gjort! 
 
Jag beundrar alla ER som verkligen som kämpar för det ni vill, så otroligt häftigt! Läser en blogg och följer en blogg på DV, den här tjejen heter Matilda och är en riktig fighter. Hon har sjukdomen CRPS/RS, jag vet inte så mycket om det egentligen men jag har fått en inblick om hur Matilda faktiskt har det. Detta gör så att hon får sitta i rullstol, hennes ena ben är som ihopdraget mot bröstet men fortfarande har hon hästar och har t.om ridit. Hon kör sin/sina hästar, bara det är WOW för mig. Under tiden jag följt Matilda har jag inte sett henne som en person som sitter i rullstol, jag har sett henne som vilken annan person som helst för hon gör saker många andra inte skulle gjort. Och det är varför jag följer henne, för hon uppmuntrar och ger en extra push i livet att "om jag bevisar att jag kan göra det här, så är det inte omöjligt för någon", en förebild för många kan jag tänka mig:)
 
Försöker föreställa mig själv hur det skulle vara om att från i 16 år sprungit som en galning och gjort massa saker, och sedan en dag har man inte den möjligheten..  Att försöka bygga upp sitt självförtroende från det, måste vara väldigt jobbigt. Så otroligt härligt att se folk som verkligen försöker göra allt för att få göra det man älskar, det ger mig lite glädjetårar i ögonen:')

 

Körning med Orris

Jag och Venke har kört Orris idag på en tur tillsammans med Amanda och AC:) riktigt roligt och dem var så duktiga, så kul att köra med trevligt folk också!

Nu blir det dax att åka och handla på Ica i Nälden.. Eller om ett tag iaf.
Bild: Orris som tuggar på en borste, riktigt hälsosam häst!


Börjar inte förrän ett, skööönt!

Fick lite sömn inatt tack vare några utav mina kära boende, jätte kul när man ska upp och ha jour kl 6 på morgonen..
Haft Historia sen slutade vi, hur härligt som helst då vi inte börjar förrän efter 13:00 och då ska vi ha körning, helt okej med andra ord:)

Tror jag ska ut och fota lite, det är jätte fint väder ute. Älskar när det är typ snöfrost överallt, glittrar och är sååå fint! Bjuder på en ovisad bild på snygga Blika, hoppas hon är hel nog att rida ut i helgen, får se hur hennes sår ser ut, lillan då...
 
 
 

motivation osvosv.

Vad är det egentligen som får mig att sitta här på andra sidan skärmen och ägna timmar åt bloggen, jag menar, du som läser detta kanske inte ens har någon aning om vem jag är. Det krävs timmar, tusentals tankar, motivation och allt vad det nu innebär för att skapa endast en bra text ( om den ska handla om nått väääldigt igenomtänkt vill säga). Slå ihop allt till ett och kolla hur mycket man verkligen ägnar sig åt att "göra andra nöjda" samt sig själv med bara lite text, bilder och kanske nån video.... så tillbaka till frågan, VAD är det som får mig att fortsätta göra det jag gör?
 
Det som driver mig till att fortsätta blogga dagligen är för att min vardag just nu är så inspirerande och sååå händelsefull, det händer nästan alltid något, vilket resulterar till att man har något intressant att komma med. Jag bloggar inte bara för att jag tycker det är roligt att skriva och göra designer utan för att folk faktiskt läser Min blogg och tycker att den är läsvärd, ni läser ju i stort sett om mitt liv och vissa har följt mig sen start. Det kallar jag otroligt! Fick ett mejl här om dan från en läsare som följt mig sen ett år tillbaka, skrev så fina saker och hur jag utvecklas inte bara med hästarna utan också som person, det värmde otroligt mycket och då känner/ser man verkligen Varför jag vill dela med mig utav det här.
 
Dem senaste dagarna har statistiken bara ökat och ökar vilket jag tycker är jätte kul men jag tror också för att jag ändrats som person vilket medför en förändrad blogg, det vill säga att inte bara iphone bilder med texten "nu gör jag det här, ska snart göra si och så sen gör det och hinna med det här"... kan förstå att det är ganska tråkigt. Så förstår verkligen inte varför folk gör en sån stor grej om det här med att "blogga utan statistik" om ni fattar, för det är ju MYCKET roligare när folk faktiskt läser just sin egna blogg:)
Nu har jag som en ny start men ny design, mer utvigda inlägg och det roligaste är att jag nu gör ett "projekt" samtidigt som jag gör en utmaning to my self som handlar lite om kost&hälsa, mycket om träning:) Super kul!! 
 
Kan ju säga såhär, hade en bloggare 5 läsare per dag skulle man inte få motivation att blogga, det kan ni ju hålla med om, eller hur ser just du på det här? Vad är det då för vits att bara skriva och skriva och skriva utan att bli sedd utav några? Men om du har vi säger 200 läsare per dag så finner man ju en extra anledning till varför man vill det här. Just nu känner jag att jag vill ge inspiration till andra genom min blogg, finns så många nya portar att visa som jag vill dela med mig utav. Så detta blev alltså en väldigt lång "history" om varför jag får motivation till att blogga med massa tilläg kan man säga, haha.
 

Gymmet

Då var första träningspasset nere på gymmet klart inför mitt 5- veckors program, kändes konstigt nog HUR skönt som helst efteråt och en skön lång dusch efter det. Som jag skrivit innan så kommer jag skriva efter varje gång, så förhoppningsvis kommer ni att få läsa om min utveckling, se skillnadsbilder osv. Målet är ju att jag ska gå ner:)

När man tränar är det viktigt att i början inte gå ut för hårt - vilket mina päron säger till mig hela tiden-, idag tränade jag 40 minuter vilket är ganska lagom, varierade också väldigt ofta då jag lätt blir uttråkad. Började med att värma upp på cykeln, sedan sprang jag på löpbandet, och för första gången på länge provade jag att använda själva händerna med vikter vilket gick hur bra som helst. Har nått "okänt" med händerna som jag  går på läkarbesök för... Avrundade med att trappa ned med magövningar och lite annat.
 
Här kommer några viktiga saker jag tycker man ska tänka på när man tränar, listan kan göras lång men skriver upp ett par styckna:
-träna med en kompis, då peppar man varandra och har kul samtidigt som man tränar. Som idag tränade jag med Bella tex, myycket roligare då man inte behöver stirra in i väggen och vara så seriös samtidigt som man är seriös i sin träning.
-Ha bra musik som får en att vilja springa fortare, musik som peppar och gör en glad, som vill en att fortsätta kämpa! Musiken har en väldigt stor inverkan i våran träning, tänk om du skulle springa på löpbandet med världens segaste låt typ av Celine Dion, visst hon är bra men inte så passande;)
- Gå inte ut för hårt dem första gångerna, se även till att ta det lugnt i början och i slutet när du avrundar passet. 
- Strecha ut musklerna efter träningen, ett bra tips om du inte vill känna dig som en pensionär efteråt.
-Variera träningen. Är du på ett gym kan du börja med att springa/cykla och sedna gå över till tex styketräning. Likadant att man inte nöter på ett gym hela tiden utan när man får tillfälle ut och springa eller klättra.

När man tränat ett tag vill man - eller jag ialla fall- ha vatten, drick då med jämna mellanrum men dock lite vatten. Hellre lite vatten fler gånger än mycket vatten nångång, annars är det lätt att man får håll och det blir bara jobbigt att träna. 
En annan sak att tänka på som min springtokiga mamma tog upp när jag pratade med henne var att om man har mål som mig att gå ned 1 kilo i veckan på 5 veckor så kanske man går upp den första veckan. Om man går upp ska man inte bli "rädd" och undra vad man gör för fel, styrketränar man mycket och så, går man upp i vikt oftast eftersom man bygger muskler. Muskler väger mer än fett, det blir som en process. 

Hoppas ni fick lite mer inspiration till träning nu:) Är så taggad inför det här!!
 
 

Longeringsprov, ny passhäst och veterinär!

Precis kommit in från stallet, longeringsprovet idag kändes hur sämst som helst, jag hade valsa och det kändes verkligen som att jag gjorde Allt fel! Men vart glad sen när jag fick veta att jag blev godkänd och fick ett B!!:D

Sagt och gjort som jag tidigare nämnde idag fick vi nya passhästar idag, jag fick Lilla Ymir vilket jag är faktiskt nöjd över. Är även glad över att Bella fick Blika, när jag skulle pussa henne stöp jag nästan rakt mot min död...

Hon hade stort sår med var ovanför ögat som troligen var ett stick sår som blivit infekterat och svullet. Vi skulle till veterinärer med henne där han gjorde rent såret och det var djupt och inte fräscht! Lite häftigt ändå och vara med:) hon fick stygn mitt över för att det skulle hållas ihop.

Blika var så lugn och fin, hon hade Inge smärtstillande utan bara bremsen, vilken hårding hon är;) nu ska jag ner och träna innan kvällsfodring, har ju gått på jouren.
Varning för starka bilder


Godmorgon

Vart ner och ätit frukost och nu upp igen och vänta på att klockan ska ticka, är hur nervös som helst kan jag säga! Vi har longeringsprov idag och jag vill så gärna klara det, känner sån press med tanke på att förra året var det en som klarade. Det kanske låter som "men vadå, det är ju bara longering?" men här är det allt som ska tänkas på, linan, spöt, ta av och på hjälptygel på rätt sida, du måste ge rätt signaler osv. Dem är väääldigt noga så är jätte nervös också på Vilken häst jag får.
 
Är ännu mer nervös som pricken på i eftersom att vi tror att vi ska få byta passhästar idag, vi vet inte riktigt om man byter 2 gånger/termin eller 2gånger/år eller hur nu dem gör upp det. Jag vill ju bara ned till stallet idag och pyssla med bästa Blika efter ett lov. Menmen, vi får se hur allt går:) Har även två hästar kvar att fota under veckan, Sól och Frida, det måste också hinnas med.

Bild på Chelseas häst Ganti som hon lånat ut till skolan:)

Mitt liv innan jag hittade till hästarna

Innan jag hittade vad mitt hjärta bultade för var j ag en tjej medmycket spring i benen, kunde aldrig sitta still och idrottade hela tiden. Mitt stora intresse låg hos framför allt brottning men även fotboll och innebandy. Jag trände brottning 3-4 dagar i veckan och tävlade i stort sett nästan varje helg, ofta så hade jag innebandy innan brottning så när den var slut bytte jag kläder och sprang det fortaste jag kunde till den andra träningen. 
 
Min lilla- och storasyster brottades också och vi kallades för "brottar-trion", var med nästan varje vecka i tidningar, stora som små, satt på "sedlar" -eller vad det heter- utanför mataffärer och var riktigt duktiga. Jag och min äldre syster planerade att gå på brottargymnasiumet i Klippan och vi hade många drömmar, min syster var en stor förebild för mig som åkte till Danmark för att tävla och på massa stora tävlingar. Hon och jag var även med och tävlade för Västmanland vilket vi kom in på en 3:dje placering med vårt lag nere i Skåne. 
 
Efter 7 år med fotboll och innebandy la jag det på hyllan då brottningen tog upp all tid och jag la all min styrka där. Även andra sporter jag höll på med som karate, judo och boxning som jag gick på när inte dem andra sporterna tog upp tiden fick jag lägga ned. Dock boxades jag då och då eftersom min pappa är tränare. Det var många år med träningar, tävlingar, läger och se till att hålla viktklassen. Minns en gång när jag fick stå fullt utrustad i vinterkläder i en varm bastu och hoppa tills jag gick ned dem där 3hg medans alla mina vänner hejjade på! 
 
Men för några år sedan uppstod det massa komplikationer, vi ville byta klubb igen men då krävde klubben betalt för oss tre( vi gick inte i Fagersta BK här), dem ville alltså sälja oss till den andra klubben då vi var "värda" eller hur man kan uttrycka sig. Massa hände och jag ville prova på nått nytt, började rida privatlektioner på islandshästen Thrulle och det var så det började:) Nu är jag inte särskillt sportslig utav mig, inte intresserad utav fotboll eller så utan all min tid, hela mitt hjärta ligger hos hästarna och det är jag glad för, fick mig en riktig tankeställare och det här med att banta och vara så fixerad i vikten förstår jag mig idag inte på varför det var så viktigt. Men då ville man möta en sån lätt som möjligt, då gällde det att hålla. Men jag menar, vi var mindre barn som fortfarande växte, så jag är på nått sätt glad att jag slutade med brottningen hur mycket jag än brann för det. 
 
Till minne utav just brottningen har jag massa pokaler, affisher från affärer, medaljer och en hel del bilder. Om vi ska säga nån sport jag direkt håller på med så är det väll boxning ibland, händer inte ofta speciellt inte när jag inte bor hemma, annars gymmar jag och rider såklart:)

Jag och min storasyster för några år sedan, haha vad små vi var! Ganska söta, eller vad säger ni?;)

Isak

Isak är en häst på skolan som är väldigt fin och har bra poäng i fyrgång tror jag att det var. En kille som gör sig väldigt snygg i alla lägen och framförallt på bilder! I ridningen är han väldigt rolig att rida, väldigt pigg och känslig, väldigt speciell. Så fascinerad över hur bra han gör sig på film, han vet när det gäller liksom:)

Här får ni 3 bilder på underbara Isak:) Visst är han fin?!
 

 

Gilla på Facebook!

GILLA PÅ FACEBOOK
 

Tips till vintern • Kingsland dunjacka, håller dig varm i vinter även i det kallaste vädret. Jag har själv ingen sån men en kompis här uppe har en sån, jätte mysig och är värd varenda krona! Du finner jackan HÄR , finns självklart billigare du kan leta efter. Dunjacka tycker ja gman absolut borde införskaffa sig under vintern.

 • Hööks ridstövlar med fodring i, snygga och billiga. Vad mer kan man säga? 

Träna rätt, 5 veckors programmet!

Vi stall och hästtjejer/killar arbetar mycket praktiskt, rider och gör en massa krävande arbeten. Då är det själklart viktigt att vi håller oss starka, friska och pigga, hur skulle vi annars orka med allt arbete? Just nu håller jag på med ett "projekt "som jag länge velat testa på, just för att jag är så himla lat, äter mycket godis och tar allt "som det kommer", som endast kommer gå efter mig själv.
 
Dem första månaderna här på Wången levde jag precis som jag i normalt fall gör, tränar nån gång ibland kanske, äter godis som jag brukar, stallsysslor och allt jag gör som vanligt till vardags. Problemet här var att vi fick mycket TV och slappa tid på kvällarna om vi inte hade något plugg, man skrek efter socker och köpte en massa godis som "akut fall". Vi får massa god efterätt på helgen och bara det fick en att vilja ha ännu mer godis eftersom på helgerna är det väldigt mycket fördiva- bort tid. När vi åt godis, åt vi knappt nå riktig mat, effekten blev såklart att vi blev trötta, stressade och väldigt lata, man blev svagare i kroppen. Då kommer frågan, hur ska man då orka mocka, bära tunga hinkar och framförallt rida ordentligt? Och det är sån livstil som jag i normalt fall lever på-brukar dock inte äta så mycket godis haha!- time to change säger jag bara.
 
Nu vill jag omvandla detta, så från och med nästa vecka ska jag gå efter ett 5-veckors program, där jag ska äta som normalt ( vi får oftast ganska bra mat på Wärdshuset) och träna 3-4 dagar i veckan. Till en början startar jag lugnt i min takt, kollar pulsen före och efter träningspasset och sedan efter varje gång i 5 veckor se när det börjar bli en skillnad. Vägde mig innan jag åkte från Fagersta eftersom jag inte har någon våg här, så kommer inte väga mig under dem veckorna heller, då ska jag även de i slutet, har jag gått ned något? Hur mår jag, piggare eller bara helt slutkörd? 

Efter varje träningspass kommer jag ge er som en utvärdering, vad det är jag har gjort, pulsen före och innan, och hur jag mådde under träninge. Sen får man också tänka på att som ung ryttare växer man fortfarande, så man inte tror man är någon body builder;) 
 
Ska försöka dra med Amanda också, hon är mitt moraliska stöd och brukar oftast vara ganska villig med att gå ner och träna:)


New design, a new start

 
Nu har jag gjort något som jag aldrig innan orkat, gjort en bloggdesign från start kan man säga. När jag ändå hade så pass mycket tid så var det ganska roligt att knåpa ihop allt, sitta med koder och göra som man själv vill. Jag har ju inte världens bästa fantasi men är rätt nöjd iallafall. Så kul att bara sitta och pyssla med sånt här ibland, vet ju själv hur deppad man känner sig när man verkligen inte har tid och bara vill strunta att blogga eller deppa så djupt att låta nån annan göra designen åt en... haha så har man känt några gånger!
 
Vad tycker ni om designen? Något som du tycker ska finnas med som fattas? Kom gärna med förslag och åsikter!

Solig förmiddag!

Är tillbaka på Wången nu som ni kanske såg från mitt rum igår, har hela huset för mig själv hela helgen, lite läskigt men ganska skönt;) 
 
Innan mina föräldrar åkte hem idag så åt vi frukost tillsammans i huset, spelade gitarr för min mamma vilket hon tyckte var väldigt underhållande och höra så tokiga sånger! Haha länge sen jag skratta så mycket! 
Vi har helt underbart väder idag, solen skiner och det är helt fantastiskt... Det enda som jag stör mig lite på just nu är väl att även fast jag tror sig ha med allt hemifrån och lite till så glömmer man ALLTID något, den här gången glömde jag mina ridskor och min kameraväska är skumt nog borta haha. Så dem får väll skickas upp imorgon med Amanda eller nått.
 
Idag ska jag tvätta, gå ned och mysa med Blika och träna tror jag. Lite rastlös helg menmen:)
 

New in!

Jag och pappa har fixat mitt rum hur länge som helst nu, riktigt mysigt blev resultatet:-) dock inte rättvisa bilder..


Good damn you're beautiful

Nu beger jag mig "hem" till Wången igen, flyttar som på nytt kan man säga med alla saker som ska in på mitt rum, förhoppningsvis blir det lite snyggare. Kommer sakna världens bästa häst, underbara fina Rodi frá Holabaki♥

En bra dag var välbehövligt:)

Sista dagen jag skulle få krama, pussa, mysa och ta hand om min goa häst innan jag åker "hem" till Wången. När jag är hemma saknar jag W, och när jag väl är där så saknar jag Rodi och mina underbara vänner, tänk om jag kunde ha allt på ett och samma ställe. Skulle vart mycket enklare.
 
Efter att ha ridit dem senaste gångerna barbacka och med repgrimma så tog jag en uteritt med träns och sadel, red ut med Eva på en härlig tur, dock så var det lite isigt här och var. Rodi var som en helt annan häst att rida ut på, han är mer den där typen som alltid vill gasa och vara före, men idag bara var han... han vart lite pigg då och då men annars hur lugn och cool som helst. Ville gärna tölta med hitta fram till traven och ur den grymma tölten fanns den där, den riktigt fina traven.. den bara fanns där:')
Kunde inte avslutat en bättre "sista" ridtur (för nån månad iallafall). Fick provrida Evas häst skvetta också, ser så lätt ut när Eva rider henne men när man själv ska rida henne får man in alla möjliga gångarter på en och samma gång. Riktigt fin är hon:)
 
Fortsatte pyssla med Rodi innan han fick gå ut i hagen, tog sen in Dimma och borstade henne innan jag red en sväng på vägen med henne lugnt. Fick sällskap av Nellie 9 år och Nora 12 år som är och hälsar på, Nellie fick skritta lite på goa Dimma när jag ledde. Hon är en riktig klippa, tycker om henne riktigt mycket. I början när jag red lite på henne tyckte jag hon var lite för mycket häst för mig, men idag kände jag mig väldigt säker uppe på hästryggen och insåg att jag mer och mer börjar tycka om henne i ridningen också. Tror det kan ha göra med att jag blivit mer självsäker i ridningen och mer målmedveten, vad vet jag?:)
 
Efter de fixade vi lite i stallet, fick hjälp av tjejerna och så kasta vi ut lite hösilage till stohagen. Så härligt när man hela tiden är omringade utav så härliga och omtänksamma människor tycker jag!
På eftermiddagen har jag hämtad lite saker som ska in på mitt rum, även packat hela kvällen och så vart med min älskade Fanny... hunnit med en hel del med andra ord. Haft en SUPER BRA dag, så tacksam över de!!