Med nyklippt hår åker vi till stallet!

Gick upp tidigt idag för att städa innan det var dax att klippa sig hos frisören. Hade riktigt slitet och långt hår vilket gav resultat till kort och fräscht hår, eller kort och kort... För min del iallafall;) men är nöjd, skönt att klippa bort det slitna, var ett tag sen man klippte håret.

Nu är jag och lillasyster påväg ut till stallet, ska pyssla med Rodi och ta hand om hans ben. Hinner inte göra mycket mer än det vanliga idag för sen kommer det släktingar hem till oss som ska fira mig:)
Bild på mig och rodi som rider ut i repgrimma för första gången igår.


Rasp, Mugg & lymfkärlsinflammation

Tänkte som jag innan skrev, skriva ett inlägg om Rasp med inblandning Mugg. Skriver även om hur du kan utveckla lymfkärlsinflammation från dessa sjukdomar. Tycker man om att lära sig nya saker, läsa om sjukdomar hos häst m.m så är denna text ganska intressant enligt mig iallafall:)
 
Mugg hudinfektion i karlederna, orsakad av bakterier och ofta även svampar. Ger skorviga och ibland såriga karleder
Rasp hudinfektionen har spridit sig upp längs benet ovanför karleden

Mugg är en ganska vanligt förekommande åkomma hos hästar och ponnyer. Det kan vara sår, krustor, eksem eller svampinfektioner som uppträder vid karleden och runt kotleden. Om det angripna området går över kotleden och upp på skenan kallas det för rasp. Att fastställa varför mugg eller rasp uppstår är svårt, några orsaker kan vara blöta och leriga hagar, bristande stallhygien, dåligt rengjorda benskydd/lindor som skaver och orsakar små sår. Såren kan orsaka svårläkta infektioner.

Sågspån som strömedel i box/spilta kan utveckla allergi på den nedre delen av hästens ben. Sågspånet kan innehålla både terpentin och impregneringsmedel, som hästen kan vara överkänslig mot. Pga. bristen på pigment hos hästar med vita ben och fötter så ligger det större risk för dessa att utveckla mugg.

Symtom:
Mugg och rasp kan vara torrt och fjälligt eller fuktigt och vätskande. Huden kan se röd och irriterad ut och vara hårlös med sår och krustor, som ofta är svårläkta.
Huden och såren kan spricka under rörelse vilket orsakar smärta och hästen haltar. Bakterier kommer lätt in i dessa sår och kan orsaka infektion med lymfkärlsinflammation som följd.

Allmänna råd:

*Håll god stallhygien
*Ha lämpliga hagar 
* Väl rengjorda & anpassad utr.
- Detta hjälper till att förebygga sjukdomen. Om du misstänker att din häst har sågspånsallergi bör du byta till annat strö, var noga med att göra rent boxen/spiltan innan byte. 

*Leriga fötter&ben bör du låta torka, borsta rent med en mjuk borste
*Undvik att spola av om hästen behöver benskydd under ridning/körning, var då noga med att ordenligt spola rent och torka torrt med en mjuk trasa/handduk.
-Våta smutspartiklar t. ex lera och grus som sitter djupt i håren är nästan omöjliga att tvätta bort. Bakterier och svampar triv dessutom i fuktig miljö.
Grönsåpa att tvätta karleder, ben m.m är också ett bra hjälpmedel.

Riv inte bort sårskorporna eller krustorna, de hör till läkningsprocessen och skyddar mot bakterier.

Att smörja med en mjukgörande salva påskyndar läkningen och förhindrar sårsprickor. Receptbelagda starkare kortisonpreparat och/eller antibiotika kan behövas vid svårläkta fall. Fråga din veterinär. Om sårytan är smutsig gör du rent den lämpligast med ett desinfektionsmedel men överdriv inte tvättandet. Genom att tvätta alltför ofta kan man irritera en redan känslig hud.

Mjukgörande salvor:
I
domin
Helosan
Calmuril kräm
LHP-sårsalva

Desinfektionsmedel:
Natriumklorid spolvätska
Jodopax vet. (Till bruksfärdig lösning späds 4ml med 1 liter vatten)
Väteperoxid lösning 3%
Laktacyd tvål

 Lymfkärlsinflammation (lymfangit) 

Lymfkärlsinflammation eller lymfangit Kan uppkomma om vissa bakterier tränger in i sår på hästens ben, t.ex vid mugg eller s.k. stryksår. Bakterierna sprider sig längs lymfbanorna till den stora lymfkörteln i ljumsken eller i armhålan. Lymfkörteln reagerar mor infektionen genom att svullna, vilket i sin tur försvårar blodgenomströmningen i blod och lymfkärl.

Det är vanligt att sjukdomen återkommer. Första anfallet går lätt tillbaka med lämplig behandling. För varje återfall hästen får ökar risken för en kronisk förtjockning av det drabbade benet och det blir ett s.k elefantben. Förväxla inte denna sjukdom med blodförgiftning som är en allmän infektion med bakterier i blodbanorna, medan lymfkärlsinflammation är en lokal sjukdom.

Symtom 
Sjukdomen kommer hastigt med hög feber, stark ansvällning och smärta i benet, stel gång och hälta.

 Allmänna råd:
*Desinfekera eventuella sår och lägg på våtvärmande omslag
*Så fort temperaturen har sjunkit under 28,5 grader ska hästen motioneras lätt för att svullnaden ska gå ner- sätt hästen så snart som möjligt i arbete

Desinfektionsmedel:
Natriumklorid spolvätska
Väteperoxid lösning 3%
Jodopax vet. (Spädes 4ml med 1 liter vatten)

Våtvärmande omslag:
Fetvadd eller Cottongaze (ej apoteksvara) en bomullsrulle med gasväv omkring, dränks in med
Alsolsprit 10% och läggs på benet. Linda därefter med en yllebinda och ovanpå detta med en elastisk binda. Bandaget får sitta kvar i högst 12 timmar.
Vetflex (ej apoteksvara)
Superflex (ej apoteksvara)

Kontakta alltid veterinär eftersom antibiotikabehandling oftast är nödvändig !
Källor: Hästspecialisten, hästens sjukdomar( ridsport i fokus) samt vetr.


Uteritt i repgrimma

Åkte till stallet vid 10 idag, direkt efter jag kommit hem från bästavän som jag sovit hos, vi hade filmkväll igår:)
Klippte Rodi lite på benen idag och smörjde in eftersom han och Inri fått rasp, inget allvarligt på Rodi, dock lite ömm på just det ställe där han blivit utsatt men annars pigg och glad. Han ser ut som en nalle björn just nu, så gosig och mysig. Satt på tillfälliga broddar också nu när det är så halt ute.
 
Tog repgrimman och red ut, tror det är första gången jag rider ut med repgrimma på honom men han var hur snäll och lugn som helst, var inte alls orolig:) Fia min lillasyster gick med Dimma så hon fick sig en promenad. Gick inte alls att rida i paddocken, är ju så dryg snö just nu så blev bara massa styltor under.
Efter vi släppt in Dimma i hagen igen fick Fia rida barbacka på Rodi ut en sväng i repgrimman, han är verkligen en riktigt gentleman... var precis som han visste att han hade en mindre på ryggen. Rodi töltade helt rent på lösa tyglar med min lillasyster, de är inte illa heller;) Bästa underbaraste hästen♥
 
Tänkte skriva ett inlägg om vad rasp är för något, vet själv knappt nått om det så är riktigt kul att läsa om det, lära sig något nytt så vet man vad det är till nästa gång. Får se om jag får ihop något.
*jag och Rodi i förrgår.
 

Blesi


Porträttbilder Mestur


Porträtt bild- Aska


Vart hos Rodi idag♥

Blir så glad över fina kommentarer, är riktigt nöjd över bilderna på min bästa vän och Aska, men det blir som pricken över i:t när dem är så vackra bägge två!!
Har spenderat min dag ute i stallet hos underbaraste Rodi, kan inte beskriva med ord hur lycklig jag var och är över att träffa prinsen. Han har vart den saknade biten, nu är jag hel igen♥
 
Red barabacka, busade lite från marken och bara hade kul. Min lillasyster red också lite på honom i skritt och tölt, så duktiga så. Denna vecka håller vi på med ännu ett projekt som jag kommer arbeta med varje dag till senast Fredag skulle jag tro. Tror det kommer blir riktigt bra resultat, kommer ut på bloggen när det är klart allt ihop. , Eftersom jag bara är hemma till på Fredag så har jag mycket att klämma in, stallet som är prio ett, träffa alla kompisar, fira folk och mig, iväg och fotografera samt projektet då.. Hade gärna haft en vecka till hemma så man hinner med allt i lugnare takt:-) Var även och firade min mormor på em som fyller 60 år.
 

Nellie & Aska del 3


Nellie & Aska del 2

 

Nellie & Aska del 1

 
 

Fotografering, ridning och kompisar:)

 
Fotograferat dessa två underbara filurer idag, Aska var riktigt duktig som gick överallt även fast det inte var så bra ställen att gå på, stenar och massa saker. Jag och Nellie red ut idag, bara ut i skogen och ha kul, bara vara livsnjutare i det härliga höstvädret! Tack för idag bästa♥
 
På kvällen mötte jag upp mina kompisar, så gick vi på lanet för att träffa ännu fler kompisar, som jag saknat hela bästa gänget, mina älskade vänner!
Ska fortsätta redigera lite bilder på Aska & Nellie nu samt porträttbilderna på resten utav hästarna, får se hur långt jag hinner innan jag dejtar kudden.

Underbart väder!

Åh så fint väder det är ute, varmt också! Mina föräldrar är i v-ås och handlar så blir ingen Rodi för min del idag. Istället åker jag ut bästis till stallet, fotar och rider. En perfekt dag med andra ord<3 saknat henne gryyyymmmmt mycket!! Senare blir det älskade kompisar:)


Snart på tåget

Väntar och väntar på tåget, åkte kl 6 till stationen... Sedan går vårt tåg 9:40 så det är ett till tag kvar.. Blää vad jag är trött!


Ridning för Sara på Stora Ymir

 
Halt som tusan ute, igår fick lilla Blikis nya skor och broddar, tur var väl det så som hästarna halkade som små rådjur påväg till ridhuset. 
 
Eftermiddagen bestod utav teori för Sara i ridhuset, där hon visade på sin häst när hon gjorde framdelsvändning, så antecknade vi och sa när hästen var för böjd, när det går utåt och innåt med ytter/innerbenet, på så sätt kan man även se vilket som är dess bästa varv också. Vi fick titta och säga vad vi tyckte om det, kolla hur vi ska förekomma att skjuta ut bogen osv.
 
Efter det gick vi och gjorde iordning hästarna, var första gången jag fick rida S.Ymir "på riktigt", har annars bara åkt och skrittat honom en gång när vi hade longerin/sits och balansträning. Efter att ha fått som en vana att rida Blika och Isak, som troligen kan bli stallets hetaste(förutom typ gandalf hahaa!!) och speciellaste hästar, man får alltid sitta och jobba och är så mycket man kan tänka på, vart det helt annorlunda och väldigt avslappnande att rida S.Ymit som är helt motsatsen. Han är så lugn och cool i sättet, man har en mjuk och stadig hand på honom. Börjar man pilla med tyglarna och försöka få han gå i rätt form så slänger han bara upp huvudet och dinglar där uppe bland molnen, man kunde bara låta det var och ha jämt tygelkontakt så fixade han det helt på egen hand. 
 
Sara ställde upp 4 koner som vi sedan skulle vid varje kon göra framdelsvändning. I vänster varv ville S.Ymir skjuta ut bogen, så jag hamna i obalans i sadeln och vi tappade helt spåret. Gäller att ha en snabb och tydlig skänkel samt yttertygel så gick det super bra! Efter ett tag så gjorde hon fyrkanten större med konerna, då skulle vi på två sidor mitt emot varandra skritta, göra framdelsvändning och innan hästen har hunnit funderat och gjort klart övningen ska vi kommit fram i tölt. Alltså, mitt i framdelsväningen ska du komma fram i tölt. Det är väldigt jobbigt och ansträngade för hästen, men väldigt bra övning må jag säga! Innan nästa kon kan man samla hästen och sakta ned till skritt och sedan göra framdelsväning för att sedan skritta mot nästa kon. Man ska även kunna göra detta i tölt och sakta ned till skritt från tölt när du gör framdelsvändningen, haha svårt att förklara nu;) Väldigt okomplicerad häst att rida måste jag säga, fina Ymir.
 
Packat lite, mer är långt ifrån klar. Dax att gå ned till kårhuset nudå, det blir nå tävling och fika som vi hört det som;)
 

Godmorgon

 
Detta underbara väder vakna vi till idag, tycker det är så mysigt med snö. Blir sån julkänsla!
Startade dagen med jour klockan 6 i stallet, och just nu har jag redigert klart bilder- äntligen säger jag bara. Det tog sin lilla tid med tror det vart riktigt bra. Idrotten är inställd just nu pga att vi ska äta tårta, inte helt fel med det.
 
Sen har vi väl en lektion och efter det blir det pannkakor till lunch, inte helt fel det heller. På em har vi ridning, var ca en vecka sen vi red lektion så jag är jätte taggad och sedan ikväll blir det tårta- igen och tävlingar mot varandra. En väldigt bra dag med andra ord:) Ska även hinna med att städa, packa och tvätta, hm... intressant hur jag ska kunna klämma in allt.

Finular:)

Sitter och funderar, hur vill jag att bloggen ska se ut? Både utseendemässigt och bilder/ text. Kommit fram till att jag ska låta någon annan göra jobbet, köpa en bloggdesign från någon under lovet när nykläckta bilder är tagna! Vill satsa mer på att blogga och fotografera, det är det jag vill.

Så vad mer händer nu? Jo, när allt är klart ska jag börja engagera mig 110%mer, det som kommer visas på bloggen och s jag ska bli bättre på att få upp är detta:

-fler fräscha bilder, då menar jag Inte iPhone bilder
-videoblogga nån gång i veckan
-skriva mer om NH, syfte m.m, om frihetsdressyr samt övningar
-komma med tips och idéer inom fotografi och redigering
-förhoppningsvis kunna spela in nya filmer, på mig och Rodi i första hand vilket kommer troligen ske under höstlovet då jag är hemma.


Ändrade planer & en fin Blika!

Blev ändrade planer idag, dock gjorde det mig bara glad- väldigt glad! Istället för körning så red vi ut på hästarna, jag fick såklart Blika. Eftersom dem har licenslopp så räckte inte hästarna till för körning, solen var framme och det gick så grymt bra att rida Blikis!
 
Vi red islandsgruppen och så Rebecca. Blika var skapligt lugn, hon hade dock lite bråttom lite då och då, började takta men hon vart aldrig överpigg. Hon var såhäääär fin i tölten, om man bortser från att hon slänge och krulla lite med huvudet så gick det gudomligt bra!! Traven satt riktigt fint också, Blika har så himla fina gångarter helt sjukt. Vi galoperade även idag, hon kändes exakt som Rodi att galopera på i början att det känns som dem ska skena men efter några steg så galoperar dem "normalt". Så brukar iaf Rodi göra med någon ny. Rodi & Blika är väldigt lika varandra till sättet:)
 
Måste säga att jag blir sjukt imponerad över Blika, hon är riktigt pigg, busig och väldigt envis men hon vill hela tiden visa hur mycket hon kan:)
 
Bara för att jag ville lägga upp denna bild Thengill kan jag samtidigt säga att Rebecca red honom, såg riktigt fint ut:) Nu blir det dax för IcaNälden, handla ton med godis.. i skrivandes stund insåg jag nyss hur mycket namn det blev i texten haha. 

Solen visar sig!

Solen skiner fram här uppe bland Jämtlands skogar, jag har hunnit med det ena och andra idag. Just nu sitter jag och försöker bli klar med redigeringen av passhästarna på skolan, har bara några enstaka fotograferingar kvar:-) 
 
Ska strax ned till stallet för att plocka in söta Blika så ska hon få äta sin lunch, klockan 1 har vi körning, ska nog fota dem som kör ponnylicens bara för att få ta fram kameran. Är ju wonderful väder! Längtar som tusan tills efter körningen så jag kan gå ned och borta på Blikisen, det ser man alltid framemot, bara det får mig att må bra:)
 
Ha det bra sålänge!

På Fredag åker jag hem<3

Snart är jag hos världens gosigaste björn igen, saknaden är oändlig, är överlycklig... inte många dagar kvar<3
 

Vart på Dille all day.

Hade en lektion i matte på förmiddagen, sedan åkte vi kvart i tolv till Dille Gård för att gå på föreläsning samt clinic, Mette som är från Norge var där. Hon är lärare på den isländska skolan Hólar, väldigt duktig är hon. Riktigt intressant, dock svårt att höra vad hon sa ibland då och då men förstod ju det mesta. Det som var lite jobbigt var att när vi väl var i ridhuset var det hur kallt som helst, och när man trodde hon pratat klart och man kunde börja röra sig så pratade hon en timme till, haha mycket information med andra ord! 
 
Hästarna fick vara ute till efter 5 idag, eftersom vi var borta, det uppskattades nog men hungriga hästar plockades in:) Jag går på Jour idag, vilket börjar halv 5, eftersom vi kom hem så sent vart vi klara några timmar senare också. wellwell, har kvällsfodringen ikväll.

Svartvita bilder

Fotografering är en väldigt bra sak att sysselsätta sig med, dels för att det är roligt och man kan upptäcka nya saker. När du tar ett kort, laddar ned det på datorn och sedan ska redigera din bild, hittar man så mycket olika effekter och ändringar med ljus och styrka. Man kan ändra bilden precis hur man vill. 
 
Jag har i många år varit fast för svartvita bilder, det är "min" såkallade styrka i bilder, bilderna blir mer levande på något sätt fast dem är i svartvit format. Har jag tagit ett kort jag verkligen gillar, men ljuset vart dåligt osv så kan man fylla på med skuggor eller vad man vill och låta det se konstigt ut, sen är det bara att lägga på svartvit effekten och vips så vart den fula bilden fin. Haha låter så simpelt när jag skriver;)
 
Få en dålig bild bra, i svartvit:
- Fixa styrka på ljus osv som du själv tycker passar bra
- lägg till kontrast/skugga för att få mer djup i bilden, viktigt att inte lägga till för mycket.
- När du redigerar, alltså innan du lägger till det svartvita
måste du tänka på att inte ha för mycket "av det goda", lagom är bra!
- Sen är det bara lätt som en plätt att ändra till svartvit bild, så är du klar
 
Vart en väldigt förenklad beskrivning, men svårare än såhär är det faktiskt inte:)

Ny vecka, Ny dag

Godmorgon! 
Sitter här efter att precis ha käkat frukost och träffat Rebecca som ska vara här hela veckan, funderar enormt mycket på lite allt möjligt. Bland annat hur folk ser min blogg från andras ögon. Jag bloggar ju mest om min vardag och har ofta iphone bilder då jag mobilbloggar för det mesta. Det hinns liksom inte med att göra massa andra inlägg om utrustning m.m som jag gärna velat haft tid med, men sen jag började på Wången så har min tid knappt räckt till, inte hunnit sitta vid datorn vilket är vääldigt olikt mig.
 
Min blogg har blivit "en vardagas blogg" totally, ska försöka skifta lite. Jag strävar inte efter att bli en stor bloggae, tycker bara det är kul att folk gillar att läsa om min vardag. Det enda jag vet och vill är att jag bloggar för att kunna skriva av mig, ha mitt liv som en "minnes bok" där man kan gå tillbaka och tänka, skratta, och undra varför man skrev/gjorde sådär? haha:) Just nu satsar jag inte på blogg statistiken, och det känns skönt att inte ägna flera timmar åt endast bloggen. Sen jag började på Wången har jag fått känna att jag faktiskt har ett helt annat liv förutom datorn, jag behöver inte flera timmar åt att stirra in och vara en komplex datanörd, det behöver inten. 
 
Kort och gott sagt med andra ord, bjussar på en lovely bild på Valsa och "borstexperten" Bella vet hur man gör;)

Uteritt på Blika<3

ridit ut på fina Blika idag, vi red med Amanda, Kaisa och Bella på en liten skrittrunda. Så jobbigt för hästarna på dagarna när det är sån knepig snö, det smälter och kommer, smälter och snöar osv så hästarna får snöstyltor...

Blika och Isak var riktigt pigga idag, ville gärna galopera upp för "mördarbacken". Red sist med damen, då stod hon och hoppa på ett och samma ställe och kändes lite som hon tänkte " jag laddar... Laddar om... För jag är så tagg på att springa" haha, bus häst:-)

En solig bild på Blikis från förra veckan


Twillight&snö!!

Kollat på twillight med mina älskade vänner, nyss fyllt magarna med mackor innan vi laddar om inför New Moon. Omg, jag älskar twillight filmerna!! Jag och min bästa vän brukar ha maraton på de, så nu kan man alla repliker utantill:)

Ute vräker snön ned, jätte stora flingor ute, man blir nästan kritvit när man går utanför. Haha jag älskar snö, dock inte kyla;) hoppas bara man inte tränat när det är drygt 1m här uppe i Jämtland... Brr!


Härlig dag

Dagens att göra blev att rida hem Sussis hästar, jag red på bästa Sauta som nån kanske kommer ihåg att jag nämnt? Denna gång hoppa jag inte över henne;) väldigt mysig tur över stock, sten, vatten, skog, djup lera och ja.. Lite allt möjligt. Fantastisk utsikt!!

Sen var det bara hem och fixa sig direkt, åkte till Åre med kompisar och kom nyss hem. Är trött, trött och återigen trött så imoron( vilket blir idag tekniskt sett) så tar jag sovmorgon. Go'natt på er!

https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-1/2897362/images/2012/pic_5081ce7ce087c322c7da27f4.jpg" class="image">


Gårdagens

Nu är Blika klippt, vart väl okej men det kunde blivit snyggare. Haaha;) när hon var klar klippte Amanda Thengill. Så idag ska vi finklippa dem små lurvisarna:)

Men först ska jag och några till rida tillbaka Sussis hästar hem till henne som stått här för turridning för våra "gäster". Ska äntligen få rida Sauta igen, Lill tösen!


Oct. 18, 2012

När vi kom hem ifrån Östersund fotade jag några hästar medans vädret var fint. Just nu sitter vi och käkar tårta, vart finsk seger samt tvåa placering.

Dax att gå till stallet snart, Blika ska rakas:)


ETSÄ-loppet

Är på Östersunds travet, fryser ihjäl!


Haha vad ska man säga..

Blev en kväll på wärdshuset men fika oc Singstar. Vi har "gäster" från Frankrike och Finland denna vecka då det är etslä loppet imorgon (heja Sverige;)haha) som vi ska åka på. Fransmännen vägrar prata engelska, fast dem förstår kanske lite vad vi säger men svarar på franska... Hehe. Så nu har man fått lära sig ett och annat ord på franska..

Finskarna förstår man lite bättre men jag vågade knappt prata igår när vi skulle hjälpa dem med hästarna då dem skulle köra- så jag höll mig bara undan och såg sådär glad ut;)

Det roliga ikväll var att vi bara hade Singstar svenska hit x) haha!! Fanns ju Dock några engelska men ändå..
Bussar på en random bild sålänge


Onsdag 17 oktober

Idag gick jag på en lektion, sen gick jag upp och sov, hade migrän och kunde knappt stå upp. Mina fina vänner är så snälla och tog in Blika åt mig och kom med pannkakor<3 Skulle dessutom haft helgjour from imorgon och sen har jag veckojour också så skulle haft i en vecka, som tur var så tar Maja min jour imorgon så har jag nästa vecka och vecka 45 istället:)
 
Nu i skrivandes stund kom jag på att nästa Fredag åker jag hem! Har så mycket roligt att göra, ser fram emot det till tusen. Saknar verkligen Rodi, ska bli så underbart att få åka ut till han. Finaste killen!!

Dax att få fram det..

(långt upprörd text)
Läste ett inlägg
Nellies Berntssons inlägg om att det inte är schysst mot hästen att rida utan sadel och träns, "hästarna är inga cirkus djur man kan flamsa runt på". Blev riktigt ledsen och upprörd över det inlägget, och jag vet att fler tar upp detta på sin blogg. Jag tycker som såhär- Har du en åsikt som du VET att folk kan reagera start på, ta inte upp det, speciellt inte när du är en stor bloggare! Finns mycket jag vill tilläga men tycker det räcker med denna långa text...
 
Hästar är inga maskiner, det krävs tillit från häst och ryttare för att ens kunna leda hästen i grimskaft, eller gå ännu längre som att sitta upp på dem. Hästar är flyktdjur, deras fiender hoppar upp bakifrån på ryggen och attackerar dem tills dem sedan blir föda för något annat djur förr när dem var "vilddjur". Tänk er då oss människor som ska sitta upp på hästen, som är väldigt uppmärksam på saker i dess omgivning, hur mycket tillit det krävs- dem tillåter ändå Oss sitta på deras rygg, hoppa över  hinder och göra en massa saker med dem som egentligen är helt onaturligt för dem, som vi omvänt. Vi har tagit dem från deras naturliga miljö, och här sitter en liten tjej och säger att allt är oschysst mot hästen inprensip?
 
Att träna NH-natural horsemanship-, frihetsdressyr och allt annat, har hjälp mig väldigt mycket, öppnat upp ögonen för hur vi ser hästen på för sätt, dess rörelse och uppmärksamhet på kommando. Med Rodi har jag låtit det tagit tid, och jag har spenderat många timmar på att det ska bli han och jag, att han litar på att jag ALDRIG skulle göra han något illa. Han är svårfångad, du kan inte komma fram till han hur som helst, du kan inte göra vad som helst med honom utan att han har lika stor förtroende för mig som jag har för han. Vi kom till den punkt där vi kände oss redo, hoppa utan sadel, utan träns med enbart halsring över ett inte så jätte högt hinder.Det är ett Stort steg som många absolut inte hade klarat av. Det är en sån mäktig känsla där man sprudlar av känsla, att hästen tillåter en till att göra detta. Jag bär alltid hjälm och flamsar absolut inte runt, så jag förstår seriöst inte "klappen på axeln" med Nellies inlägg? 
Man kanske ska fråga sig själv vad som är naturligast för hästen också, det är väl ändå om vi nu ska gå in på detaljer mer onaturligt för hästen att ha ett bett i munnen och massa extra utrustning...Man måste själv kunna bedöma vad som är okej och inte, man behöver inte ha massa inspänningar och sporrar om vi nu tar ett exempel för att vara "extrema".
 
"säkerheten ska alltid komma först, man måste visa hästarna respekt", Ja säkerheten är viktig, jag bär alltid hjälm när jag rider, vilket är en billig livsföräkring och det är dessutom dumt att rida utan. Alla som håller på med det här rider dock inte utan hjälm, så är det verkligen inte och jag tycker det är SYND att så många har tokiga uppfattningar om att verkligen ha tillit mellan häst och ryttare- vad är det som är så fel, förstår inte..
På vilket sätt visar vi inte hästarna respekt, för att vi inte slår dem? kanske för att vi inte använder sporrar på dem? 
 
VARFÖR skulle man inte kunna rida sin häst ordentligt utan utrustning, det är ju inte utrustningen som skickligheten sitter i utan i de signalerna man ger hästen. 
Blir ännu mer upprörd när läsare som inte har någon aning om detta bara håller med, just för att hon är en stor bloggare. Nej, jag hoppas verkligen att det är fler som tycker det är helt knäppt hur man kan tänka och jag HOPPAS att du Nellie nångång läser det här. Alla får har olika åsikter men jag tycker det är hur fel som helst att lägga ut något sådant och "hänga ut oss" för något du inte verkar ha någon aning om. Punkt och slut. 
 
 


Hur är det att bo på Wången?

 
Hur är det egentligen att BO på Wången, med eget ansvar, inga föräldrar, och bo med jämngamla?

För det första är det väldigt skönt- ibland. Man känner sig lite extra vuxen, börjar nästan bli att man "räknar vuxenpoäng" med att diska, tvätta, ta hand om rummet, se till att göra läxorna osv. Man har ingen som säger till dig, allt får du tänka på Själv. Sitta i allrummet med kompisar och plugga tillsammans, prata, umgås och kolla på Tv, det är nog höjdpunkten, när vi är tillsammans och bara har kul. Jag skrattar nästan alltid med mina kompisar, man blir så sjukt tajta och skapar sin egna familj med tanke på att vi "bor på varandra".
 
Sen tillkommer det alltid dåliga samt jobbiga saker som t. ex. när vissa inte diskar, skit överallt och smutisgt och äckligt, när folk förväntar sig att vi andra ska plocka upp deras skit. Vi försöker hålla rent i vårt hus, dessutom är vi minst boende i E-huset men det går såklart inte alltid. Irritation på varandra och bråk brukar uppstå/förekomma, vilket inte är så konstigt när man ser varandra det första man ser när man vaknar- och det sista man ser när man vaknar. 
 
I vårt hus har vi endast enkelrum, så man kan bara stänga av ibland, låsa in sig på rummet och göra något heeelt annat. Lyssna på musik, plugga i lugn och ro och bara koppla av. Det är väldigt skönt vissa dagar! 
 
Våra dagar/veckor är väldigt planerade oftast, iallafall för mig. Du har schemat för skolan, direkt efter är du i stallet, sen ska man äta och efter de är det plugg och massa annat som ska tryckas in tex handla, tvätta osv. Väldigt mycket tidsbrist på veckodagarna, och ändå kan vi sitta vissa dagar och göra Ingenting! Tiden går väldigt väldigt väldigt fort här uppe. 
 
Jag trivs väldigt bra här uppe, även fast vissa dagar kan vara förjävliga och man bara vill komma hem, åka till Rodi och skita i allt. Men sånt förekommer, det kommer man inte undan. Vi bor nog/går på Sveriges vackraste gymnasium, milkön, utsikten över sjön/fjällen- AMAZING. Är lika förvånad vissa dagar fortfarande över hur vackert vi bor! Sen finns det delade åsikter om vad man tycker om saker och ting, boendet osv;)

 


God jul, inte riktigt men...

Skönt med en lektion sen har vi inte lektion förrän klockan ett och då har vi bara körning:)
Har snöat lite men idag stannade snön kvar på marken och det snöar en del, känns som jul likaså stämningen.

Medans jag lägger ut vinterbister på Facebook så ser jag en status hemifrån att det är sol? WTF?!?
Haha jaja välkommen till Jämtland och så vidare... ;)


W O R D S.

 
Orkar inte beskriva hur jag känner mig nu, vet inte hur jag känner mig ens. Glad? ledsen? lycklig? Just nu är nog svaret nöjd, jag är nöjd med livet- just nu. "En bild uttrycker mer än en miljon tankar"

När slår drömmen verkligen in?

 
"Sitter och drömmer mig bort, kollar på samma bilder, samma filmer varje dag. "Ha inte för höga förhoppningar bara", ska försöka lyda den ordern men det går inte. Håller tummar tår, allt ni kan tänka er. Vill det här mer än  nått annat, ska göra allt, jag är stor nu, jag klarar det här oavsett om jag blir besviken i slutändan. Kämpa, du klarar det..<3"
 

Ridning för Berit

Red för Berit idag på Isak, ställa och böja, Rida på böjda spår osv hade vi. När det gick bra gick det verkligen bra annars fick jag den där jätte dåliga känslan!

Isak är ju väldigt pigg och känslig häst, vill gärna springa och då sitter jag liksom inte helt avslappnad- i knäna. Vilket ger resultat till en spänd häst också. I övergångarna mellan skritt och kort tempo skritt samlade jag han för mycket, försökte få fram Isak men då korta han bara upp sig och takta. Var tvungen att vara snabb med att släppa för vart han för samlad så reste han sig några gånger.

Är mest saker JAG behöver behärska+ hitta nya knappar på Isak samt att jag har så dåligt självförtroende... Han är ju en sån grymt fin häst, det är han!

Får bli en bild på Rodi för nån vecka sen, han ville hjälpa att mocka. Tror det var Eva eller Elin som skickade bilden:) åh, inte långt kvar nu till min älskade<3


Uteritt på dem fina <3

Red ut på Blika med Bella och Amanda, dem red valsa och thengill. Snön bokstavligt talat vräkte ned, helt sjukt! Vi fick dock ingen bild på det med mobilerna.. Sjukt kallt och vi frös som tokar "åh vilken mysig Uteritt på våra fina..." haha man kan ju alltid försöka intyga sig själv om de;)

Blika var väldigt fin och duktig idag, vet ute om jag kan säga att hon var lugn men hon var väldigt lugn för att vara
Blika på Uteritt. Väldigt stolt över henne idag, det var nog mest bara jag som oroa mig över att hon skulle vara överpigg.. Men struntade i det och tänkte på annat, gick hur bra som helst så i torsdags var det nog bara jag som satt och spände mig och var lite nervös..:)

Nu kurar jag ned mig framför tv:n, käkar lite nudlar och bara myser under täcket!


Blika bjuder;)

Nämen ojdå, idag har det SNÖAT! Ska snöa hela veckan, REN SNÖ!

Gick ned till stallet för att klippa och frisera Blika, men då har någon annan tatt klippmaskinen och inte lämnat tillbaka den(y) Får satsa på nån annan dag då.. pyssla, borsta och myste med fina damen istället. Haha vad Blikis tycker om dem som inte lägger tillbaka saker;)
 
 

Helg:-)

Idag händer inte mycket heller, ska göra lite ärende och mest arbete vid datorn. Ska göra klart min uppsats om sits och inverkan som jag inte ens börjat på, plugga lite och bara ta det lugnt. 
Klippmaskinen var upptagen igår så idag har jag bestämt att Blika måste bli klippt, kan inte dra ut på det längre! 
 
I flera dagar har jag försökt ringt SIF:s ordförande i ungdomssektionen men inte fått något svar, det kan vi inte heller dra ut på längre så slungade iväg ett mejl till SIF så får dem svara därifrån eller om dem har någon annan mejl/nummer jag ska vända mig till. Vi väntar på spänning, men än så länge är det "våran hemlis". Kommer bli grymt om vi får igenom det här, engarerar mig för fullt för att vi ska få ihop allt. Vill säga vad det är såååågärna, men  sagt till mig själv att hålla det hemligt tills vi vet *klapp på axeln* ;) 
 
Nej, nu ska jag väll fortsätta med mitt. Ha det bra!

FRIDAY AND IM HAPPY!

Sista dagen med traktor körning för mig del, gick väl helt okej. Gillar att skumpa runt som en riktig chaffis.
Slutade vid 11 tiden idag, så jädrans skönt! Strax gå ned och ta in underbara Blika, fixa i stallet tills hon ätit upp sin lunch så jag kan fixa henne, tror jag ska klippa henne idag.. om inte så får det bli imorgon. 
 
Många är på helspänd här uppe då det är en björn som rör sig nu i närheten, och igår såg dem björnspår på passbanan så den är runt skolan och lullar nu. Lite läskigt om man skulle stöta på den när man rider ut, tur för oss så är det älgjakt i helgen så vi får inte rida utanför slingan. 
 
På dagens schema står det med stora bokstäver- STÄDA&GYMMA, har inte haft tid med något utav med i veckan. Haft så sjukt ont i mina leder.. 
Avslutar detta inlägg med att skriva- today i just live the life, today i'm happy<3

Jackorna har kommit- myyys!

Finally, våra jackor har kommit. Säger bara en mening åt dem- Sjukt mysiga och snygga!! Är ju svin kallt när det blåser, speciellt på morgon, då lär man ju ladda om med varma kläder.

Nyss tränat engelska glosor, känner mig strax klar för dagen som var HELT UNDERBAR på alla sätt och vis! Underbara, Goa och grymma vänner, sol och as härligt väder, traktor, en lektion samt Uteritt i solen med bästa Blika. Som sagt, underbar dag!! Hoppas morgondagen bjuder på samma härliga känsla som today:)


En sväng i skogen med gänget:)

På em idag skulle vi ridit för Sara, men hon var sjuk så vi red ut istället och bara myste i solen! Tog Blika eftersom hon är "min lilla prinsessa", så söt och underbar. Hennes tölt är helt grym så man smäller av, så sjukt fin och man verkligen känner varje steg. Dock blir hon väldigt het ute, vi red ju ut hela gänget också så vi var ju några st som red, hon ville mer än gärna sticka när hon fick chansen. Att ett sån liten häst som Blika har så himla mycket i sig, det är faktiskt helt fantastiskt!:)
Ska rida ut på henne på Söndag också tror jag, då ska vi inte vara lika många. Kul och springa tycker hon;)
 
Hehe Maja smygfotade mig och Blikis.
 
Bella smyger runt hon också;)
Foto: Bella

Morgon på Wången!

Fint väder idag, startade även denna dag med traktor. Körde vatten tanken samt harva travbanan, känner mig lite duktigare för varje gång;)


Another day med "The traktor"

Ännu en morgon med traktor körning, idag körde jag backe och sedan fick jag koppla på vatten tanken. Vart lite som att köra en stor lastbil, fick backa med tanken och så också. Var lite mer komplicerat men det gick;)

På bild: Isabelle som lastar pallar


Tisdag-körning

Vi Islands elever hade körning idag med bästa Annie. Vi körde med pullertvagn bakom Orris, gick jätte bra och han är ju snäll;)
Pysslat med fina Blika och strax ska jag iväg för att handla, Inge mat kvar.. Ikväll blir det kanske gymmet om mitt knä håller(att det alltid ska vara nått) annars bara plugga och slappa framför tv:n.

Hade ju förresten traktor körning i morse, kom ihåg allt och klarade allt på första försökerna. Så jag fick göra lite svårare saker och klarade de på första försökerna också, så min "lärare" i traktor körning var tvungen att filma när jag körde x) pinsamt. Vem trodde att jag var en sån talang;) haha lite stolt får man ju allt va


Jour och traktor körning

Sista jourdagen, känns as bra. Stallet kl 6 i morse och halv 9 hade jag och Isabelle traktor som vi ska ha hela veckan. Är sååhääär glad att vi har INNAN snön kommit, btw, ska komma snöblandning imorgon och på torsdag ren SNÖ enligt vädret. Var as kul att köra traktor, jag körde den som man fick växla i.. Var som att köra bil lite;)

Höll på att kö ner i diket en gång men det man inte vet......;-)
Efter engelskan ska vi rida ut med pållarna, får se om jag hinner då jag ska på möte. Wellwell.. Life's not perfect all The time


Best thing i Ever Will have<3

Trivs såå bra här på Wången, men häst längtat har man allt. Dem första veckorna var hemska- utan Rodi? Hur klarar jag mig? Vill mer än allt ta med honom upp om jag får igenom stipendiumena, folk tycker jag är helt dum i huvudet som vill ha med honom upp. "han är 23 år, satsa på nån yngre". Finns inte många som förstår hur jag känner, bara dem närmste vännerna här uppe till meg. Jag hade bara tänkt att ha med honom här uppe och ha kul, inte ställa några krav utan vara ha han här och se han varje dag skulle skina upp den muliga dagen.

Hästar är inga leksaker, maskiner eller nån sak du bara kan driva på. Det är våra vänner, kanske till och med bästavän men framför allt våra familjemedlemmar. Jag står för att jag vill ha Rodi här uppe, han är inte min egna men har känts som det. Jag har sett han åldrar sen 2010 och ändå är han en sån kämpe för sine ryttare. Visst vill jag satsa på tävlingar och sånt, men det har jag redan chans att göra med hästarna här uppe, jag har hela livet framför mig, medans Rodi inte har hur många år kvar som helst. Sa det så ch säger det igen- den dagen han lämnar oss, kommer jag aldrig bli hel igen. Så är det. Usch, får klump i halsen så fort jag tänker på det.

För mig har han och betyder så mycket för mig, kan rabbla upp hur mycket saker som helst om VARFÖR.. Denna ljuslykta ska skina länge till<3


Helg jour(y)

Helg jour så just nu sitter vi och kollar på kurs. Klar med allt i stallet, väntar på att frukosten ska öppna. Det är någon norsk instruktör här, hon verkar jätte bra. Undra vad man ska hitta på resten utav helgen då?

Emma rider på envisa Jói:)


Pladask sa det!

Man lär sig något varje dag här i Jämtland, oavsett om man tänkt till i förväg! Vi är så smarta att vi tog på oss stövlar när vi skulle Kvällsfodra unghöstarna i hagen, då det är så lerigt. Jag och Amanda gick in medans dem andra väntade utanför, gick ganska okej att ta sig förbi all lera.. Dock mindre bra på tillbakavägen. Fastande med foten och föll framåt i leran, tog mig upp och sprang mot grinden med en sko! Haha. Amanda fick gå in och fiska upp skon där jag sjunkit ca en halv meter och hon själv ramlade NÄSTAN i plurret.

Hur äckligt det än var så fick man sig ett gott skratt! Kan säga att båda strumporna var vita när jag tog på mig dem;)
MYSIIIIGT!!!!


Riktigt bra dag!

Ridit Gambri idag, gick så sjukt bra och är så nöjd! Vart lång och låg form vi arbetade med idag- hästens form. Riktigt roligt. Dagen bjöd på sol, värme och fint väder vilket var det jag önskade mig:)

Känner mig verkligen som hemma här, eller ja, nu bor jag ju här. Men trivs sp sjukt bra! Haha minns ni min nya mössa "bäverfitta", visst är den snygg x")
Sen fick vi en as god tårta från wärdshuset, kände mig seriöst som 10år igen när tårtan var höjdpunkten.. Hahahahaha!!!
Riktigt bra dag led andra ord, har världens goaste vänner helt klart.


Ett år äldre...16!!

Startade min födelsedag kl 00:00 inatt, folk som kastar kastruller med vatten på varandra och lite sånt som brukar vara normalt. Gick och banka på Tildas dörr - Hon låg och sov och hade dessutom jour idag kl 6- vi banka tills hon öppna och skrek.. stackarn såg jätte rädd ut och inte fatta vad som händer. Tilda fyller också år idag, hela 18 ÅR= KÖRTKORT JU!! Pratade med Selina till 2 inatt tills vi insåg att det var skola imorgon... startade då morgonen med att en liten dvärg skrämmer skiten ur mig innan man ens kommit utanför dörrn... pfft!

HA EN BRA DAG ALLESAMMANS, FÖR DET SKA JAG HA!

16 ååår!!!
 

Blika<3

Snacka om att jag har en sån underbar p-häst. Lilla Blika, så liten och söt! Det är helt sjukt vad lika vi är. Söt och oskyldig på utsidan, men små "djävular" på insidan, envisa och bestämda hhaha...de där om söt kan dock diskuteras;) vi fungerar så bra ihop och jag är verkligen överlycklig att få ha henne som passhäst. En häst som faller mig i smaken både i ridning och hantering. Hon låter en aldrig bara glida runt på ryggen utan man får alltid en utmaning.

Bjuder på lite mysiga bilder på oss, haha tyckte det var lite roligt faktiskt;) tokstollar...


Nya mössan haha!

Haha tack kära föräldrar för mössan från Tyskland, kommer hålla mig varm i Jämtlands kalla vintrar!! As mysig liten hårboll;)


Livet består utav mer än bara gåtor

Igår eftermiddag hade vi körning, jag körde storhäst med Lisa.

Inte så mycket mer hände, fixade Blika som vanligt och sen har jag bara tagit det lugnt.
Idag är det onsda vilket betyder dryg dagen, enda dagen vi bara har lektioner till kl 16:00(y) ha det bra alla fina!


Alpackor i dagens "att träffa"

Nyss vart på en gård en bit bort, där träffade vi dessa snygga alpackor. Haha, läskiga om man frågar mig, men ganska charmiga;) vad tycker ni? Vi åker alltid till nån gård varje onsdag morgon för då har vi naturbruk.. Fast idag var det väldigt kallt, höll på att frysa ihjäl. Vi klappa även på riktiga gammaldags gotlandskaniner och nå baggar.. Haha Wången style..


trött tjej

Tiden blir knapp med bloggandet, så trött på kvällarna. Dagens bestod av lektioner på fm och teori/ridning på em. vi hade Kyras AB&C och jag red Isak. Kan inte påstå att jag känner mig super taggad eller nöjd över ridpasset, fick en explosion med huvudvärk och kändes inte alls bra. Gick mycket bättre med ridningen i slutet men annars kände jag mig helt off. 
Orkar inte berätta mer i detalj om vad vi gjorde just nu, kanske skriver det imorgon..
 
Efter jag ridit så ladda jag med kameran, passhästarna skulle fotas en efter en. Riktigt roligt, dock var vissa hästar lite envisa och inte ville som vi ville, förstod inte grejen med att stå stilla liksom;) Ikväll kom Amanda hem också, som jag saknat henne, så mycket som vi pratar! Är riktigt tråkigt här utan henne. 
 
Smygkik from todaayy.