Botulism(typ B) hos häst

Jag håller på att läsa om hästens exteriör, sjukdomar, foderstat, fölning och allt som har med ja- allt att göra. Så idag tänkte jag skriva om en sjukdom som kan drabba många hästar med tex angripet hösilage osv:
Sjukdomen Botulism, vad händer, vilka system påverkas och hur skyddar vi våra hästar mot botulism typ B?
 
Botulism- en sjukdom som ofta förknippas med hösilage där en utav riskerna är att hästarna får svårt att svälja. Bakterien Clostridium botulinum utvecklar ett toxin som är en gift typ B, som faktiskt är det farligaste man känner till. För att detta ska utvecklas krävs en syrefri miljö och ett pH över 4,5. Beroende på mängden gift varierar inkubationstiden mellan 1-7 dygn liksom symtomen och prognosen. 
 
Det är ingen sjukdom i själva det centrala nervsystemet och smittar inte från häst till häst. Hästar drabbas oftast på en gång, då beror det ofta på att man utfodrat angripet foder till flera hästar. Sjukdomen är anmälningspliktig till länsveterinären för att man då ska få grepp om utbredningen. Smittkällan är ofta hösilaget. Jord i balarna och skadad omslagsplats till följd av fågelangrepp eller ovarsam hanterin, som givit syretillträde kan ligga bakom. Likaså dåligt hö och ruttet grät kan innehålla clostridiebakterier.
 
symptomerna är nedstämdhet, ofta med svalgförlamning och svårigheter att svälja foder och vatten. Hästen ses ofta stå med foder i munnen med sänkt övre ögonlock och slapp tunga och svans. Den verkar sömnig och rör sig stelt med darrande rörelser och släpar gärna bakbenen. Det senare ses även vid andra foderförgiftningar av svampar innehållande gifter, vilka påverkar nervsystemet. Om hästen lägger sig har den svårt att resa sig, dock förekommer inte någon feber. 90% dör i andningsförlamning inom ett par dygn. Behandlningen är understödjande med intravenöst dropp, kramplösande och lugnande mediciner och ev. sondmatning. 
 
Idag finns det vaccin mot botulism typ B, detta ska då ger tre gånger med en månads intervall. Fullt skydd fås inte förrän ett par veckor efter den tredje injektionen, alltså ska man ge det i börkan av sommaren för att kunna ge hösilage till hösten. Därefter krävs en årlig injektion för att underhålla skyddet!
 



Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback