inspiration i ridningen.

Inge stall idag, men inte får Rodi vila för det om han trodde de;) Pia ska rida honom idag, det var väldigt länge sen så det blir nog roligt för honom att få en annan ryttare på ryggen. Jag åker ut till stallet imorgon, då ska jag borsta han jätte ordentligt och få bort den dumma leran. Jätte irriterande när det sitter lerklumpar vid öronen och hur mycket man gnuggar å borstar och fipplar med det där så lyckas man inte få bort det.
Imorgon hade jag tänk rida i paddocken, skritta och lägga till lite volter osv. Vill inte bli en sån som bara lägger in volter hela tiden så hade tänkt göra något helt annat i traven. Det kan vara kul till en början, men jag vill inte tjata ut något så det blir trist. Att lägga till volter kan man göra, men att sitta och "nöta" på en volt, nej det är inge kul!
Gick in på Hippson för att få lite inspiration, jag bläddra sida efter sida och hittar bara trav övningar med volter inlagda. Hittade en super rolig övning, som kan vara värt att prova:) Ser ju super kul ut!

Det här är en ridövning som kräver en hel del koncentration, både av hästen och av ryttaren. Den kombinerar flera lösgörande och samlande moment och är därför bra att ta till de dagar man själv eller hästen är lite ofokuserad.
"Värm upp som vanligt och rid gärna ett par skänkelvikningar och övergångar mellan galopp och skritt innan du sätter igång med själva övningen. Rid därefter längs med spåret i trav, vänd in på diagonalen och skänkelvik ett par meter, ungefär in till kvartslinjen.

Rakt fram på kvartslinjen
Räta därefter ut hästen, trava den ett par steg rakt fram och fatta sedan galopp. Eftersom du rider på ett rakt spår kan du välja vilken galopp du fattar, variera gärna mellan vänster och höger, så får du hästen extra uppmärksam. Rid 5-6 galoppsprång, som ska vara kvicka och "i uppförsbacke". Därefter saktar du av till skritt, skrittar ett par steg och gör sedan en bakdelsvändning. Har du ridit i vänster galopp lägger du vändningen åt vänster och har du galopperat i höger galopp vänder du åt höger.
Samma på tillbakavägen
Efter vändningen gör du precis samma sak på tillbakavägen - skritt, galopp, trav och skänkelvikning ut på spåret. Rid igenom kortsidan och upprepa övningen innanför den motsatta långsidan, så att alla momenten rids åt båda håll. Om det behövs kan du självklart rida ett varv på spåret, lägga en volt eller göra något annat innan du upprepar övningen. 

Testar hjälpgivningen
Det som är bra med en sådan här övning är att ryttaren hela tiden har fasta moment att fokusera på, istället för att bara rida planlöst runt ridbanan. Samtidigt blir hästen rejält lösgjord och genomriden eftersom övningen både innehåller lösgörande skänkelvikningar och samlande bakdelsvändningar."
VIKTIGT!
Hästen ska vara rak på rakt spår, slarva alltså inte med att räta ut den efter skänkelvikningen. 
Både du och hästen ska tänka framåt, koncentrera dig i första hand på att bjudningen finns där och på att rida vägarna och delmomenten korrekt, i ett balanserat tempo. Formen brukar komma "av sig självt" efter en stund! 
Tappar du kontrollen, rid övningen i en lägre gångart. Antingen kan du i så fall rida allt i skritt, eller byta ut galoppen mot trav.Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback