"Harlem Shake"- a la Wången style

Dagen jag åkte hem gjorde Wångens elever, främst i min klass, "Harlem Shake" i stallgången. Såg så sjukt kul ut, var väldigt synd att jag själv var tvungen med tåget. Det här gjorde dem bra:) Filmen ligger ute både på Youtube & Wångens Facebook sida.
 

Mer än 10 000 nåddes – på en dag
Urklipp från Wångens hemsida: 

"Wångens egen version av “Harlem Shake” blev synnerligen uppskattad. Bara under fredagen nåddes mer än 10 000 Facebook-användare av filmen.

- Jag lanserade idén mest på skoj, som en kul grej, och fick ett härligt gensvar från elever och personal! Vad vore en “Harlem” utan alla de som faktiskt vågar dansa – så ett stort tack till er, säger Ronney Wickzell, marknadschef.

Fenomenet “Harlem Shake” är inte nytt, men har blommat upp kraftigt i Sverige de senaste veckorna. För Wångens del innebar filmen ett rejält uppsving vad gäller spridningen via Facebook.

- En normal vecka når vi mellan 3-4000 personer genom Facebook. Nu visar statistiken att vi nådde mer än 10 000 personer bara under fredagen och att döma av snacket så håller intresset i sig. Tyvärr strulade vår Youtube-koppling varför det är betydligt färre träffar genom den kanalen just nu, säger Ronney Wickzell."


Lär dig fota Manuellt

          
Det blir otroligt stor skillnad när man fotar manuellt än dem som bilder som fotas i autoläge. Därför tänkte jag dela med mig utav de tre grundinställningar som används då man fotar manuellt.
Grunden för ett bra fotografri är rätt exponering, bilden blir för ljus om den blir överexponerad och för mörk om den är underexponerad. För att få en lagom exponerad bild behövs en balans mellan de tre grundinställningarna, bländare, slutartid och ISO. Det bästa man kan göra om oerfaren är att lära sig om de olika inställningarna en i taget, få in så mycket information så möjligt för att läsa sig uppåt. Google är oftast en bra källa för att lära sig mer om just din kamera. Jag fotar med en Nikon D7000 och råder att först testa er fram själva:)
 
Bländare: Man kan se bländaren som objektivets öppning. Storleken på öppningen avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Ett lågt bländarvärde (tex. f/2.8) ger en stor bländaröppning - mycket ljus släpps in. Ett högt värde på bländaren (tex. f/22) ger en liten bländaröppning - mindre ljus släpps in. Bländaren påverkar inte bara hur ljus en bild blir, utan den påverkar även skärpedjupet.

Skärpedjup är det område i en bild som är skarpt. En stor bländare get ett kort skärpedjup, en mindre bländare ger ett större. Vill man få ett objekt med tex tre apelsiner brevid varandra, skarpa, ska man ha ett större skärpedjup. Man använder alltså en mindre bländaröppning. Vill man däremot att t. ex bara en utav dessa tre apelsiner ska vara i fokus ska det alltså vara tvärtom- en större bländaröppning vilket blir ett mindre skärpedjup.

Stora bländaröppningar används ofta vid porträttfotografering där framförallt ögon ska vara skarpa, men bakgrunden gärna får vara suddig. Vid landskapsfotografering använder man istället ofta en mindre bländare för att få ett större skärpedjup, så att stora delar av landskapet är i skärpa.
Slutartid: Slutartid, som är detsamma som exponeringstid, beskriver under hur lång tid ett foto tas. En längre slutartid släpper alltså in mer ljus. Använder man sig av en lång slutartid kan det vara bra att stöda kameran mot något eller att använda stativ, annars blir bilden lätt suddig. Slutartiden mäts i sekunder.

En kort slutartid är användbart då man vill frysa en rörelse, tex. då man tar kort på någon som hoppar. Använder man en längre slutartid, som på den högra bilden, så ser man nästan rörelsen i bilden. 
 
ISO: ISO är ett mått på hur ljuskänsligt objektivet är. Ett lågt värde innebär att objektivet inte är ljuskänsligt - bilden blir därför mörkare än vad den hade blivit om man fotat med ett högre ISO. I ljusa omgivningar fungerar det alldeles utmärkt att fota med ett ISO så lågt som tex. 100. Är omgivningen lite mörkare så kan man behöva öka värdet för att slippa få en underexponerad (för mörk) bild.

Ut och fota, ha kul, och testa er fram. LYCKA TILL:-)
 

Photography 27/2-2013

 
      
      

Se och känna hästens steg

En ny dag med nya möjligheter brukar man säga, today var en sån dag kändes det som. För visst är det underbart ute nu när snön smälter, det droppar från taket, flera + grader, solen är framme och det är så varmt att man kan gå utan jacka eller varma kläder. Riktigt vår väder vilket Rodi verkade känna av. 
Det är inte varje dag man ser prinsen springandes i hagen fram till grinden, sätter huvudet i grimman och hela hästen sprudlar av glädje. Man blir så lycklig när våra fyrbenta är glada! Rodi är ju dessutom ganska svårfångad, så ni kan ju förstå vilken glädje som uppstår.
 
Släppte Rodi i paddocken där han fick springa lös, han fick vara min hjälp idag. Det var för att jag skulle kunna se tydligare hur hästen sätter ned hovarna i trav och galopp, om det blir någon skillnad ju mer eller mindre tempo dem får. Alltså hur dem "skjuter" ifrån vid olika tillfällen. Rodi tar i och lyfter mer, ju mer han får fart bakifrån vilket inte alla hästar gör utan har samma flyt i stegen. Så det var de jag kollade / undersökte idag vilket jag tycker alla borde göra, se hur hästarna sätter ned hovarna, vet man inte det uppe från ryggen sen så kan man inte inverka rätt. 
Gick på en lugn promenad i solskenet sen med Rodi:)
 

 
 
 

Photo Wången

En solig dag i vackra Jämtland gick jag ned till hagarna för att sätta nya kameran på prov. Resultaten blev dessa. 

Odinn's vintertölt Romme

Hej! Hur mår ni? Själv mår jag bra, men samtidigt helt slutkörd.. Jag kom hem sent i Fredags efter en mycket lång hemfärd. Åkte från Wången klockan 12 vid lunch och efter att fått reda på att första tåget var sjukt försenat och därmed skulle jag missa alla andra tågbyten så kändes det som att det var det sista jag behövde. Slutade med att SJ fick boka biljetter åt mig, sitta på 6 olika tåg, ta bussen till Fagersta för att sedan bli upphämtad...
 
Nåväl, i Lördags var det första gången på nästan 2 månder jag fick krama om Rodi, det kändes bra att få sitta på hans rygg igen. Jag kände igenom honom lite då vi skulle åka till Romme för tävling dagen efter. 
 
I Söndags var det då Odinn's vintertölt på Romme, jag & Rodi deltog i T3 (tölt bättre) och 3- gång bättre. Man red på rakbana och underlaget var verkligen jätte bra! Ritterna kändes otroligt bra, trodde verkligen på en final i tölten då vi satt de så bra men tyvärr blev det inga finaler(de fem bästa fick rida finaler direkt efter varje klass, inga poäng eller domarkommentarer utgavs). Var så grymt kul och ökade tölten satt vi bra, speciellt i 3-g där vi la ökade tölten på sista raksträckan, vilken power han hade. Verkligen jätte kul:-)
 
Jag kommer börja blogga lite lätt igen, väntar bara på "rätt tillfälle". Kommer fortsätta på denna blogg då jag har lång story med denna blogg, kan inte bara radera den. Känner inte heller för att starta en ny. Kommer bli lite förändring osv, men det kommer ni nog märka:) 
Bilder fr&aring;n Romme idag, b&auml;sta Nellie f&ouml;ljde med och tog &auml;ven n&aring;gra bilder. Tack b&auml;sta du&lt;3<br />
<br />
Jag och Rodi hade sjukt kul idag! T&ouml;lten satt vi j&auml;tte bra och jag &auml;r super n&ouml;jd, kunde nog inte g&aring;tt b&auml;ttre. S&aring; stolt s&aring;:-)Bilder fr&aring;n Romme idag, b&auml;sta Nellie f&ouml;ljde med och tog &auml;ven n&aring;gra bilder. Tack b&auml;sta du&lt;3<br />
<br />
Jag och Rodi hade sjukt kul idag! T&ouml;lten satt vi j&auml;tte bra och jag &auml;r super n&ouml;jd, kunde nog inte g&aring;tt b&auml;ttre. S&aring; stolt s&aring;:-)Hahahaha Ass&aring; mitt ansiktsuttryck &auml;r bara f&ouml;r h&auml;rligt.. Hahah!!Yeeeee vi flyger

Snart på fötterna!

Inte kunnat kollat in på bloggen på evigheter känns det som, men så ser jag på statistiken hur många som kollar varje dag, det värmer, likaså era kommentarer! Kan säga att detta är bland det svåraste beslutet jag tagit då bloggning vart en stor del och betydelse i mitt liv, att dela med sig utav sitt liv och göra det man tycker är kul har vart underbart. 
Jag har knappt suttit vid datorn utan mobilen har vart min bästa vän, inte haft ork och livet stupade till botten. Men som man säger, när man stupar så reser man sig upp starkare igen med hjälp utav ens vänner och familj som stöd. 
 
Det är kanske lite extra jobbigt när man är över 60 mil hemifrån "helt själv", det enda man har och förlita sig på är sina vänner. Den 22februari åker jag hem i 6½ vecka, jag och Rodi tävlar på Romme den 24februari, ska bli riktigt kul. Verkligen saknar allt där hemma:)
 
När man haft mer "tänkt tid" över så bara överflödar idéerna, då börjar jag också tänka på HUR mycket jag tänker om dagarna, det är ganska sjukt vilka idéer och hur mycket saker jag har som pågår inom mig. Jag pratade för några dagar sen med min pappa då jag verkligen var ledsen över att ha lagt ner bloggen, avtal med företag/sponsorn och så då jag helt enkelt inte orkade mer och behöver mitt "space" just nu, vi pratade och bollade tankar, så vi bestämde helt enkelt att FÖRSÖKA genomföra min stora dröm som många där ute nog också har. Ska bli kul om vi får igenom det, för nu sitter jag VARJE dag med detta och skriver fram och tillbaka till folk som kan hjälpa. Förblir en hemlighet tills eller om det går hela vägen, men det är sjukt kul så väntan är det värt:-)
 
Kan ju också säga att nu när jag inte bloggat har saker och ting gått med storm, massor som hänt.. ganska lustigt att när man bloggar känns livet som att "man inte har något att göra", och när man inte bloggar, ja de är då allt händer. För att uppdatera er lite så kan jag säga att jag har helgjouren, och mycket häst att rida, vi har till och med levererat mat och tårtor till bröllop idag samt fotat hästarna... massa kul. Tack återigen för gulliga kommentarer, detta är inget riktigt hejdå utan snarare "vi hörs snart", jag är inte helt borta än!(:Hejdå underbara ni:(

Nu har jag nått en gräns jag inte klarar av att hantera, jag har ingen ork eller energi att fortsätta bloggen när det som hänt har hänt. Jag hoppas ni förstår, jag mår allt annat än bra och kan knappt stå på mina ben. 
Därför har jag bestämt att nu efter en lång tid, stänger jag ned bloggen. Hur länge vet jag inte, jag måste få kunna leva ett normalt liv först, innan jag brister totalt. Tack mina underbara läsare för den här tiden!
 
 

Torsdag-ridning

Hade annat som stod ivägen igår så hann inte blogga, får ta det där med iPhone inlägget senare..

Vi red för Sara idag, först hade vi teori om hästens gångart skritt och trav. Sedan skulle vi rida i skritt och trav lite självständigt för att sedan visa upp varandra trav delen. Där tittade ca hälften på hur hästarna travade, medans andra hälften fick visa upp.
Jag red Valsa, det gick jätte bra och hon är så lugn å snäll så kunde fokusera extra mycket på min sits. Har förbättrats enormt mycket sen jag började här och idag kände jag verkligen skillnad.

Det är kul att vi har så duktiga lärare här på Wången:-)

Löslongerade sen L.Ymir i rundkorallen. Han var jätte glad att få röra på sig:)


Fipplar med min iPhone

Såhär ser det ut i min iPhone för tillfället. Tycker det blir lite extra roligt när man kan vara lite kreativ istället för att ha tråkiga mörka appar!

Vill du också göra din iPhone's innehåll lite roligare, kan du gå in på AppleStore och söka på Cocoppa. Ladda ner den och skapa ett konto, inga svårigheter alls. Följ steg för steg. Behöver du hjälp kan du bara kommentera detta inlägg:)


Körning och spring i bena:)

Naturkunskap hela förmiddagen, skrivning om proteiner och gödsel osv, kcal och hur vi ska göra för att få en gård att gå runt med mat till djur/ oss själva.

På em hade vi körning, vi var ett gäng som körde Nerium med pullerten, en stor vagn man kan åka flera st i.

Jag och Hanna gick till stallet sen då L.Ymir skulle löslongeras. Vi tar en paus med mat nu innan hästarna ska pysslas om.
Söt bild på Ymir och Hanna:)


Iöslongering L.Ymir


Grattis Ullis

Utklipp från hemsidan, för att läsa mer om detta, Klicka Här
 
"Det är minsann ingen vanlig tävling som Ulrika Backan, lärare på Wångens islandshästprofil, ger sig iväg på i slutet av februari. Med ett wildcard i bakfickan ska hon ta sig an världseliten i World Cup i danska Odense.

Hästen som hon “ska göra jobbet” tillsammans med heter Nátthrafn frá Dallandi, som nyligen presterade fint på Vintermästerskapens första deltävling på Strömsholm. Ekipaget slutade fyra i T3 och Ulrika hade dessutom fina framgångar med Kvika frá Strandarhjaleigu som blev trea i T8 och fyra i femgång."

Grattis Ulrika, vi önskar er all lycka till!!

Ulrika Backan 

 

 


Min passhäst Gambri:)

Nu är det ny vecka, och idag har vi fått nya passhästar (sköthästar). Det är väldigt roligt oavsett vilken häst det är då man kan ha någon även efter skolan att pyssla om, speciellt om man inte har någon egen häst med sig upp till W.
Det vi gör med våra p-hästar är att vi tar in dem vid lunch, efter middagen så mockar vi och pysslar om dem, kollar så allt ser okej ut.
 
Min nya passhäst heter Gambri från Äkrom, en jätte mysig kille som jag kan tänka mig att många gillar då han är hur snäll som helst. På uteritter "bara är han", en riktig livsnjutare skulle jag säga. Det är så kul när man bemöts utav/rider hästar som är så glada och possitiva! Han är helt okomplicerad i ridning och hantering, en sån där mysig häst man bara vill borra ansiktet i. En tjej som brukar rida och tävla( träningstävla?) honom ibland har det gått bra för, det var kul att se förra veckan hur fina dem var tillsammans och hur bra det såg ut, ett ekipage som syns i mängden:)
 
Lite om Gambri:
e. Fákur frá Saudárkróki
u. Tróda från Hammarkullen
ue.Atli frá Sydra-Sködugili
född: 2001
 
              Obs: Bilderna är tagna utav mig, porträttfoton till WångenAB, se fler bilder på deras hemsida Wangen.se

Det finns inga dåliga hästar, bara mindre bra ryttare:)

               
Obs: Men denna text vill jag visa mina bristningar i ridningen, som man annars inte hade tänkt på, iallafall inte jag. Det är inte meningen med att man ska sitta och leta fel, utan detta är sånt jag får träna på varje vecka mot målet för att få en nästan perfekt sits, ingen är perfekt right?;)
 
Var ridning för Berit idag, jag red Björk och vi hade övergångar på schemat. Hon var väldigt fin i skritten och traven men fick dock lite problem i tölten. Jag har fått en helt sjukt dålig ovana just nu, och det är att jag lättar i sadeln och åker fram, försöker tänka på allt samtidigt och det blir lite för mycket ibland så då skiter hela sitsen sig. Man kan väl säga att jag har en bra grundsits, men ibland är jag helt ute och cyklar och det är klart att hästen inte förstår signalerna då heller.
När jag väl fick till min sits så jag kunde nå henne med skänklarna, släppa i knäna och verkligen sjunka ner i sadeln så måste jag säga att hon töltade jätte fint, hon är verkligen en fin häst! Men det var helt och håller mitt eget fel resten utav lektionen och hon vart lite styv då hon inte gillar att man "tar" i tygeln. 
 
Man känner sig verkligen nere efter ett sånt ridpass och jag får lite dåligt samvete, eftersom det är mitt fel. Känns som man varken kan rida eller fixa sitsen som innan vart jätte bra. Men efter några timmars tänkande inser jag ju att det mer gått bra än mindre bra! Så det jag själv måste jobba med otroligt mycket, varje dag, så ofta så möjligt, flera gånger i veckan är:
-att få bättre självförtroende. 
-verkligen åka ned i sadeln
-vara possitiv
-få en starkare bål/hålla emot
-släppa i knäna
 
Förklaringar:
Jag har väldigt dåligt självförtroende när det gäller ridningen, har dock blivit mycket bättre. Men när jag känner att inget går, får jag sån känsla att jag inte kan rida, folk tittar och måste tro jag är helt väck och allt som snurrar. Blir fruktansvärt okoncentrerad och "tvingar" mig in i koncentrationen.
Som jag nämnde tidigare, sitta djupt och "åka ned" i sadeln för att ge hästen dem hjälperna jag vill få fram.
Vara possitiv är något jag alltid har som mål, inspiration och som dagligt "arbete", blir mycket roligare och lättare med arbetet:) 
Ja, en starkare bål måste jag ju helt klart få, min grymma ex sambos på gymmet( Hanna) sparkade ögonen ut mig och sa att jag faktiskt måste träna upp den för att det ska gå bättre, roddmaskin osv på gymmet är ju bra. - Tack underbara du för allt stöd när jag surar över allt haha- Att hålla emot menar jag med att när jag rider och kommer ned i sadeln så måste jag hålla emot med magen och trycka in den mot ryggen för att kunna ha något att säga till om när jag rider. Alltså- en korrekt sits gör att man har mer att säga till om i ridningen, ge rätt signaler osv. Det är lika att jag ibland blir stum i knäna och inte kan släppa riktigt, i o med att man sitter och "klämmer" och spänner sig om man då inte släppt är det stor risk att hästen blir spänd och irriterad över själva trycket.
 
Kort och gott, jag vet mina brister men hade inte hittat alla och kunnat fortsätta målet till att få till det rätt utan våra härliga instruktörer på Wången. Man måste ha motgångar för att få medgångar, likaså med sitsen, ridningen, hantering av hästar- ja ALLT:) Avlsutar detta inlägg med mitt citat: Det finns inga dåliga hästar, bara mindre bra ryttare.
     
 
 

Sista jourdagen- yee

Godmorgon! Jag var uppe innan tuppen idag för att ladda inför den sista jour dagen. Skönt!

Börjar klockan tio, så har vi två lektioner och ridning på eftermiddagen. Idag har jag även ny passhäst, Gambri, som jag ska kvala med om nån månad:) ska bli så kul, tycker Gambri är en helt fantastiskt go häst som står sina ryttare till fullo. Så blir väl dax för oss också snart att träna. Ha de så bra så länge!

Bild: jag och lilla Mist (5år) med ynka 127 i mkh!


Saknar allt och lite till... Drömmer..

Jag har helt galna vänner.. Hanna som är en förebild för den som har erfarenhet av att fastna med tungan i stolpen.. En vacker dag sitter vi fast där tillsammans! Haha, behöver jag säga mer?

Well.. Sitter och drömmer mig bort bland saker som är to dit for. Kläder, sommar saker och allt vad det är. Saknar mitt långa hår som jag snart ska färga om igen. Ska drömma vidare och inta sängen snart, upp halv 6 imorgon(y


Full dag som vanligt.

Hade jour imorse, sen vid tio red jag och Hanna ut, jag på S.ymir och Hanna på L.ymir. Vi tog med två från hästkö som:)

Efter så kolla vi på hoppträningen i ridhuset, och sedan red vi Isak och Ljufur i paddocken. Tog in alla hästar och nu kollar vi på hoppningen igen. Väntar på bättre tider innan lunchen och jouren...
Jag och Hanna ska låta Ljufur gå på "spa" i eftermiddag, haha låter lite bättre;) han är så enormt skitig så Han får bada...

Mycket att göra direkt när man blir frisk, men det är bara kul! Ikväll har vi kvällsfodringen. Så har min dag sett ut/ ser ut!:)

Bild: jag och Rodi på våran första Jarnhestur tävling våren 2012. Foto: Nellie


Jag lever!

Hej! Nu är jag äntligen frisk, bara lite förkyld. Man kan väll säga att jag åkte på en rejäl omgång... Gick på jour imorse då jag känner mig pigg och kry, så blir att rida lite hästar idag med Hanna:)

Det har snöat varje dag här och solen har vart framme varje dag också, underbart! Såg hemma att dem har vår väder, bara lite is kvar medans vi har HUR mycket snö som helst. Menmen, snö är underbart det också:)

Jag lever och mår bra, nu vet ni. Kommer dra igång lite smått, men ska fundera på hur jag kommer göra med bloggen samtidigt... Ha det gott!