Islandshästens dag

Islandshästens dag, vilket vi startar dagen med ett möte med Gneisti. Mycket blev sagt och förhoppningsvis får vi igenom detta, kommer bli sjukt kul och tror vi kommer lägga ribban högt! Sedan kollade vi när det var liten tävling och maskerad.
Inte gjort så mycket mer än att tagit hand om Brasan:)
 
Bild från idag, gangnam styyyyle!

Så kan det gå..

Påväg hem från Åre fick vi stop efter bara några meter och blockerade hela vägen med bussen, as långa bilköer och folk började undra vad vi höll på med. Haha! När vi skulle åka ut stod en bil ivägen då bussen är ju stor och behöver stort utrymme för att svänga, så vi fick lyfta och flytta på bilen som stod i vägen. Stackars bil ägaren sen som ser att bilen är helt sne x")

Så hoppa vi in i bussen igen och körde iväg, folk stod typ å skratta åt oss.. Hahahaha


Åre marknad

Är i Åre på marknaden, jätte kallt ute så man nästan dör! Om en timme åker vi hem till Wången, svänger förbi chokladfabriken också;)

Haha Victor ville prova köra el cykel, som vi numera ska önska till skolan...


Longering& ridning

Longerat S.Ymir idag, gick fruktansvärt bra med tanke på att jag kom ihåg allt;) han är så himla fin.

Efter de tog jag in brasan, red henne lite lätt i ridhuset då hon ska ridas lugnt, mycket skritt. Red lösgörande övningar i skritt och tölt, väldigt lugn och fin. Hon är ju femgångare vilket jag känner att ja inte kan så mycket om, så tölten vart väl inte så bra som den kunnat bli, lite pass taktik och så. Men jag kommer nog kära mig mer under åren:)

Är sååååhäääär trött, ridit varje dag denna vecka utom tisdag för då hade vi körning, så är jätte glad över det samtidigt som man blir så trött i kroppen. Nu ska jag bara ta det lugnt, imorgon ska vi till Åre på marknad och lite sånt-tjiing:)


Äntligen freeedag!

Fredag, finally<3

Startade dagen med att skrik rätt ut, mitt hår som vi färgade igår var orange, och igår var det rött. Det var ju hemskt med tanke på att jag köpte brun hårfärg, men nu ser det iallafall ut som på bilden nedan:) jag och Lisa gick ned och tog ut Brá, mockade och lite sånt- tack Lisa för ALL hjälp, du är en ängel i nöden!

Gick och kollade till unghästarna också och sen har vi inte gjort så mycket mer än att ta in hästar. Ska byta om till ridkläder, ska longera S.Ymir och sen får vi se om jag longerar eller rider brasan:) had'e gött

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2897362/images/2012/pic_506581699606ee41c273e5f0.jpg" class="image">


Det är tufft å va stallbrud!

Jag måste vara en riktigt bra vän alltså, får inte göra något i stallet men ändå har jag tagit på mig 5 hästar. Vill ni veta varför? Jo för jag själv inte velat stå i deras situation och inte få hjälp när man som mest behöver den. Been there, seen it.
I stallet today så började vi med att vi fick klippa Gambri, tog 1 och en halv timme att göra, vi fick lära oss hur vi skulle klippa då vi måste göra det på våra egna p-hästar. Sen red vi.

Minns ni "den där" hästen jag skrev om förut- den stora bebisen som inte ville gå upp på vågen? Gandalf fick jag premiär rida för på lektionen. Han har blivit lite riden, skrittas och nån har ridit ut på han men detta var hans första lektion på Wången och Sara ville se lite hur han var. Toti har även ridit SM i femgång på honom, den ni, det kan man inte tro!

Gandalf hade väldigt vägvinnande och bestämda steg, väldigt grov häst där saker sker på hans sätt om man inte är bestämd. Han var väldigt tungriden, låg på bettet så jag åkte fram, men när han väl lossnat såg det riktigt fint ut. Han sprang i typ tölt/grisepass i början vidare till galopp, fick jobba på mindre vilt och bara vända hela tiden för att få honom att stanna och visa att det inte sker på hans villkor. Ganska het med andra ord. Han började också trava vilket var en "wow"-upplevelse, stooor, luftig och jätte flott trav! Fick sedan halva ridhuset för mig själv att jobba på, flytta fram och bakdel, göra halter och rida självständigt så jag känner att han gör som ryttaren vill och inte tvärt om. I slutet skulle vi prova få fram han i tölt- i det tempot jag bad om och smyga fram. Gjorde halt, flytta bakdelen och när han lossna smög vi fram i tölt, vart stor skillnad så vi nöjde oss med det idag!

Jo och sen hade ja ju massa hästar jag tagit på mig. Först är det ju Blika som är min p-häst, & Bella är sjuk så har hand om Valsa, Amanda åkte hem idag så har hand om Thengill, Carro åkte också hem idag så har hand om hennes p-häst/träningshäst sól samt hennes egna häst Brá. Så fulla muggar, imorgon ska jag upp tidigt och fixa åt Brá, på em blir det att longera S.Ymir och kanske longerar Brá också.

Bild på när vi klippet Gambri, på Gandalf i ridhuset och när jag hämta brasan från hagen:)


Ännu en dag att glädjas åt-eller??

Blir ett nattinlägg få tiden inte funnits till att blogga. Idag har jag sovit, pluggat och bara vart hemma då det hänt lite saker. På eftermiddagen så red jag brá, eller brasan som hon kallas. Red i ridhuset lite lätt i skritt och tölt, kände vara hur hon var och lärde känna henne lite bättre. En riktigt charmig tjej!

Denna vecka har jag mycket att göra, har hand om brasan nu när Carro åker hem imorgon, samt sól hennes p-häst. Sedan åker även Amanda hem imorgon så har hand om thengill till på måndag, fixar nog han i helgen också så jag fyller ut tiden lite:) så har jag ju lilla Blika också såklart! Blir kul att pyssla med dem små trollen.

Klockan är redan ett på natten, blir det ännu en sömnlös natt? Vi får väl se.. Inte bestämt hur jag sk göra imorgon, men går nog till skolan, vi ska ju rida på em!:)
Fick bli en söt bild på Björk efter ett ridpass i rh med Amanda i måndags.


Kört denna snygging idag:)


Fullspäckad dag, som det ska va!

Känner mig lite off med bilder å sånt, har massa på mobilen men har inte tagit tummen ur röven för att ladda ned dem på datorn. Spar dem tills jag mobilbloggar:) Startade dagen med skolfoto, jätte fin man blev på självporträtten, jag höll på och apgarva hela tiden så jag fick ta tusen bilder medans vissa bara 3, och så störde fotografen sig på att mitt hår inte låg perfekt så efter varje bild gick han dit och fixade mitt hår. Började såklart skratta ännu mer, går inte att vara seriös. Men det blev som det blev, skolfoton blir nästan aldrig bra.
 
Förra veckan var ju ena gruppen ("min grupp") iväg på kostall och ena gruppen stanna kvar på skolan för säkerhetsgenomgångar, koll på traktorn, köra med grästrimmar osv. Tisdag idag vilket betyder att vi skiftar, så idag har jag frysit som satan och gått igenom allt de där för vecka 44 har jag traktorkörning med Isabelle.
 
Sitter och värmer mig inne på rummet nu innan jag ska gå ned och ta in lilla Blikis, laddar en eftermiddag med körning med "dem stora bjässarna". Sen ska jag in till Nälden för att handla, och imorgon ska jag provrida en jätte gullig häst som heter Brá. Känner att jag är riktigt duktig på att lyda doktorn.. Men är också väldigt svårt när man bor på ett ställe där man alltid ställer upp för sina kamrater, hjälper till och vill ha lite jobb:) 

Mondaay

Var hos "herr doktor" i Krokom, inge allvarligt som tur är, dem tror inte att det är någon sjukdom heller. Mer överansträngning, så får inte på två veckor göra nånting. Får inte ha jouren i helgen heller så har bytt med Maja till nästa helg, får inte ha då heller egentligen men ja... Så som så ser det ut, men jag är tuff å bryter "regeln" redan när jag kommer tillbaka till stallet:) Ska egentligen inte rida heller men det där egentligen haha ja det bryr vi oss inte om, hästar är mitt liv, stallet är mitt liv, inget kan hindra mig... så de så.
 
Longering stod på schemat idag, hade Thengill. Gjorde allt rätt denna gång utom en enda liten detalj och det var att gå in till mitten. tur för mig att vi inte hade prov då:)
 

Galet nervös- typ som på bilden:)

Sjukt nervös så jag blir galen, knappt fått nå sömn, undra varför? Jo för idag ska jag till sjukhuset, känner mig som på bilden! Läkare får mig att flippa ut, hoppas dem hittar felet bara.. Aja ha en grymt fin dag:)


Östersund travet

Vart till Östersund travet för å kolla på när några av mina kompisar starta. Lisa som var så nervös strök sig då myran inte var fräsch, jätte tråkigt, såg ju framemot de:( men en bild ställde dem glatt upp på:) imorgon taggar jag sjukhuset, eller inte...


En av mina förebilder:

Jag tänkte göra lite reklam för en väldigt stor förebild för mig, just när man tror sig hon gjort och upplevt allt så överasskar hon en in real.
 
Den här tjejen heter Isabelle, har följt henne hur länge som helst, så länge jag kan minnas om inte längre. Har alltid varit så fascinerad över hur hon hanterar framför allt hästar och hennes relation till dem. Hemma har hon en häst som heter Joker, dem är så otroligt sammanstvestade till varandra, som två ringar som aldrig bryts, det är så härligt och underbart att se- bara en bild eller text kan verkligen förgylla min dag. Hon har nått så många mål med Joker som jag alltid velat nå med Rodi, hon gav mig styrkan till att verkligen tro att en dag skulle jag vara påväg mot samma håll. Se bara hur nära jag och Rodi kom varandra tillslut, vi hoppade i halsring- sån känsla, sån otrolig upplevelse. 
 
När jag läser hennes texter, ser Isabelles bilder så hamnar man i ett harmoniskt "himmel", man tänker " om det bara vore jag". Den här tjejen är värd att få veta vilken stor förebild hon är för mig, hon är en sån man kan se upp till med bara positiva ord! 
 
Nu har hon flyttat till Kenya där hon studerar gymnasiet andra året. Förra året gick hon ekonomiprogram här i Sverige, i vintras åkte dem på semester till Kenya och hon vart helt fast. Så modigt gjort att lämna allt och flytta till ett ställe helt ifrån Sverige, precis vad jag skulle vilja uppleva! Känner att Isabelle och jag är ganska lika varandra till sättet, jag vill liksom hon ut och uppleva saker och ting, bara det att min resa just nu stannar kvar i Sverige där jag hittat en mycket bra place... Jämtland:)
Tycker ni ska följa Isabelles blogg HÄÄÄR
 

Elin & Amanda in Action!

Här kommer en rad med "failbilder" när jag & Amanda skulle longera Blika igår, känns skönt att ha min lilla Amanda i närheten när saker inte går som man tänkt, haha och jag hoppas hon tycker det samma för igår var det inte alls lätt!

Men lite roligt var det dock när nån av oss vart irriterade då vi gjorde alla fel man kunde göra ibland! Så dessa bilder är mer "behind the sceeeen" haha. Blika är ju en dam som vet vad hon vill, tar varje chans till att komma ur arbetet, vilket inte är helt lätt när man har full koll på både spö och linan samt att linan inte får ha för små ringar runt händerna. Man ska dessutom stå så stilla som möjligt, man ska stå som i en triangel där du är punkten, spöt pekandes mot baken och handen lite bakom bogen. Man ska stå så stilla som möjligt, alltså inte "gå runt". Ja en massa man ska och inte skall göra.
 
När vi longera Blika hamna linan i backen när hon vände runt, spöt var lite överallt då vi fokuserade på att få fram henne, jag och Amanda var över hela ena sidan av paddocken typ och ja, haha! Var dock väldigt lärorikt att longera en häst där allt inte går precis som det ska, då fick vi ju känna på det också. DETTA BJUSSAR VI SOMSAGT PÅ;)
   
 

Hells Angels visar upp sig!

Det är såhär man rider om man är Hells Angels: ner  med hälarna, ut med fötterna, fram med benen, luta dig bakåt, upp med händerna, sist men inte minst- GASA!
Haha såhär såg jag och Nellie ut på Járnhestur, vi hade riktigt roligt faktiskt, inte varje dag man känner sig som en liten unge som sitter på en helt rentöltade häst inne på banan, jäklar... då var Rodi fin kan jag säga!

Men som sagt, bättre sent än aldrig med bilder, det är min pappa som fotat.. orka typ inte redigera bilderna heller:)

        

Mitt schema- Wången

Har ju lovat att skriva hur vårat schema ser ut i veckorna, har redan gått över en månad- tiden går fort som tusan!
 
Måndag:
10:00-11:15 Matematik
LUNCH - tar in hästar-
12:15-13:15 Engelska
Rast
13:30-16:00 Ridning - vi slutar oftast vid 3 tiden
 
Tisdag:
08:30-10:00 Naturkunskap, oftast blandat med biologi och ergonomi
Rast å fika
10:30-120:00 Naturkunskap, -ll-
LUNCH - tar in hästar-
13:00-16:00 Körning

Onsdag:
08:30-09:20 Engelska
Rast å fika
10:10-10:40 Mentorstid
10:40-12:00 Matematik
LUNCH - tar in hästar-
13:00-14:15 Biologi
14:25-16:00 Naturkunskap
 
Torsdag:
08:30-09:55 Idrott
10:15-12:00 Biologi
LUNCH - tar in hästar-
13:00-16:00 Ridning
 
Fredag:
08:30-09:00 Mentorstid
09:00-10:40 Svenska
10:50-12:00 Engelska
LUNCH &Slut för dagen- tar in hästar-
Brukar ibland longera nån häst eller nått på Fredagar, om nån inte gått ridpass.

Sen har vi från klockan 16:00-16:30 skötartid, där vi tar hand om våra passhästar, borstar dem, mockar, fyller på spån, ser till att dem som har vattenhinkar har de. Och jag som har Blika kollar hennes hålvägg och schamponerar henne ibland då hon har torr hud. Så som så ser vårat schema ut för veckodagarna, brukar ofta vara nån gång då och då att vi åker till kostall/annat vissa dagar också, så då har vi inte lektioner.
FÖRESSTEN, snön kryper nämre å nämre för var dag som går... snart är den här..

<3


Longering Blika- bilder

Några bilder från idag:


Longerat Blika:)

Vart ute och longerat Blika, tränat inför longeringsprovet. Det gick som det gick för mig och Amanda med andra ord. Vi har full shå med att hålla koll på spöt och linan och såklart var Blika inte världens enklaste att longera med tanke på att hon ville vända upp hela tiden, lite problem hit och dit då man heller inte får ha linan i marken. Var iof lite kul ändå;) När hon väl var igång så såg det riktigt fint ut, hon är en liten busig men rolig häst hon.
I helgen ska jag sätta mig ned och redigera bilder från Járnhestur, måste få det gjort men har inte haft tiden.
 
Ska göra ett inlägg med massa bilder på en riktig busig Blika när jag och Amanda longerar, har en hel drös med sånna bilder haha! Två bilder på söta flickor:)

1½ år sen, älskade Felicia<3

Idag har jag försökt vara glad och inte visat hur jag egentligen mår, vart en väldigt jobbig dag för mig men har så goa och underbara vänner som alltid får en jobbig dag till en "bättre dag" med glädje och skratt! Det är första gången jag skriver om detta då jag inte haft orken att ens tänka på det, men det är 1½ år sedan min älskade vän beslutade sig för att livet inte är värt att kämpa för. Hon lyssnade inte, sket i vad man sa.. det  sista hon gjorde var att ringa hennes kille, innan hon hoppade framför tåget. Känns jobbigt att skriva, men känns som att det var dax nu, försöka se framåt. Därför får jag panik och mår nästan lite illa av att ens se tåg, när jag skulle hem pratade jag VARJE dag i nån vecka innan om hur nervös jag var osv, men jag berättade aldrig för någon om varför mer än att jag aldrig åkt själv.
 
Saknar dig hjärtat, skulle som så mång andra göra vad som helst för att få tillbaka dig. Älskade Felicia<3
 
Nu ska jag sitta och göra ingenting ett tag, invänta att Blika käkat upp sin lunch och sedan ska jag och Amanda longera henne inför provet. Tror vi blir ute i lilla paddocken, kommer bilder. Så mysigt för nu har snön börjat komma rejält uppe på fjällen, vi ska ju fjällvandra imorgon eller på söndag så de kommer bli kaaallt, brr.
 
 

Bra där Elin;)

Har blivit lite galen, pluggar som en Höök... Men ska man vara bäst i engelska så ska man, lär ju behålla mina A:n;) jag som hatade engelska & är riktigt dålig på de.. Helt plötsligt har det värt om, kanske beror på miljön och läraren kanske? WHO knows:) aja, massa ++++poäng till mig.

Time to Do The kvinnliga arbetet- tvätta. Har jag sagt hur godis sugen jag är?!?


Kyras A&B med Isak!

Idag har jag ridit fina Isak, en mycket liten och pigg liten kille! Vi red Kyras A&B, mycket roligt och lärorikt. Isak var så rolig att rida, pigg och alert som jag gillar, mycket lyhörd och känslig för hjälperna.

Vi tränade mycket på att göra snabba övergångar från skritt, halt och nån annan gångbart än de, hästarna skulle reagera snabbt och dem vart mycket mer fokuserade på vad som hände. Väldigt nyttig träning:) nu ska jag städa lite, tvätta och sen har vi husmöte med fika mmmm gott!!


Tack å bock!

Kolla vad jag fick på posten, Wii tack!! Väcker minnen, nu har jag två tidningar som väcker goa minnen!


tillbaka på Wången!

Tog 10 timmar att åka hem till Wången igår, snacka om att jag var trött. Stort minus till all väntan på tåg..
På förmiddagen har halva klassen vart till kostall och andra halvan gått igenom säkerhet och kört lite med trimmning/traktor, vad jag förstått det som. Jag var en av dem som åkte till kostallet, så nästa vecka har vi det andra.
 
Precis vart ute och kört Ragge på hinderbanan, han och Myran är så duktiga och verkar tycka det är kul. Synd bara att det ska regna:) Har laddat ned bilder från helgens tävlingar, ska redigera dem idag om jag hinner så dem kommer ut.
 
 

Packat:)

Packat klart och myser i soffan med min Goa hund, hon är halvdäckad dock;) har packat sjukt smart känner jag å dessa stora rullar ska med dem också, nån som kan lista ut vad som befinner sig där i? Om inte så får ni se imorgon om jag hinner:)


wroomwroom B-finaler:)

ojojoj vilken händelserikt äventyr jag upplevt under mina dagar hemma. Nu i efterhand skrattar jag åt allt! Red två B-finaler idag, Rodi var sitt "vanliga jag" och jag hade en sån bra feeling, allt kändes så sjukt bra.
Skulle rida V5 först och direkt efter det rida T5. Var sjukt nervös då vi skulle rida i vänster varv, men allt gick sååå bra. Fick 5,0 för skritten vilket jag bara satt å flina åt på banan. Det har vi aldrig fått och är dessutom Rodis svagaste gångart. Tänkte "nu kör vi" och helt plötsligt skulle vi köra galopp... Rodi taggar, studsar och dillrar rätt in i hästen framförs rumpa och jag var såhääär nära på att åka över halsen. Höll mig dock kvar;) Off we go, under galoppen bytte Rodi galopp 8 gånger, 8:a korsgalopper och kände att det var meningslöst att få stopp på honom för då springer han bara fortfare.. satt och bara åkte med. Efter fyrgången kom en domare fram till oss i chocktillstånd typ och bah " jag har ALDRIG under alla mina år som domare sett en häst byta sådär många gånger, ni borde satsa på dressyr" och så skratta vi åt det ap länge.
 
Direkt efter V5:an red vi töltgrenen, är rätt nöjd ändå fast det inte gått så bra för oss denna tävling. Gick jätte bra i början, fick sån fin tölt och jätte bra ökning, Rodi tyckte det var kul med ökningar idag hähä:)) Har haft jätte kul min tid hemma och är så NÖJD över våra två B-finaler, tänk dem som inte ens kom till final liksom, så nöjda ska vi vara! Jag och Nellie red maskeradtölt på hästarna också- hellsangels regerar;)

Haha!!

En sak som är säker- imorgon kommer jag ha en riktigt framriden häst inne på banan. Rider först V5 och direkt efter T5, känner på mig att jag kommer få driva som tusan. Får hoppas att jag har en pigg Rodi imorgon!!;) nu är det dax för mig att inta The bed.


Två bilder från idag(y)


B-finaler tomorrow


Rider två B-finaler imorgon, V5&T5.
 
Kände redan när jag började värma upp inför fyrgången att det inte kändes bra, fick hjälp av Lena att få honom lossna och släppa på bettet. Rodi är väldigt trött och bara strös runt så försökte väcka till honom, själva fyrgången är jag jätte nöjd över. Vi fick 5,5 i galoppen av en domare vilket är sjukt bra, skritten och traven satt där den skulle. Kändes mycket bra inne på banan:) 4,63 vart poängen. Haha och så gick hela min kavaj sönder också när jag skulle sitta av, fastnade i sadeln så har haft väldigt mycket tur och väldigt mycket otur idag också!
 
Funderade på om jag skulle stryka mig från tölten, men han piggnade till och då var vi i full rulle igen. Inne på banan gick han på riktigt fint i början, men sen vet jag inte vad som hände och jag gjorde alla fel man kunde göra. Jag drev inte på ordentligt, Rodi blev tung, trött, rollade och vi travade på nått ställe också. Kändes som att jag bara satt och höll honom då han blev helt framåttung, ja inget kombinerades på bra sätt. Det kändes inte bra och det såg inte bra ut heller, tror aldrig jag blivit såhär besviken på mig själv, fatta knappt vad jag höll på med. Aldrig fått så dåliga poäng i en T5:a förut, det är ju den som är min och Rodis Speciallitet. Men det kan ju inte gå som man vill
alla gånger, vi kom till två B-finaler och det är jag stolt över fast det gick som det gick.
 
Nu rycker vi upp oss, laddar inför morgondagen. Har redan bestämt hur jag ska göra, mer om det imorgon. Ha det fint! Bilder kommer när jag orkar ladda upp dem, är så sjukt trött.
 

<3

Idag tog jag mig i kragen och gick ned till min gamla skola, träffade massa folk bland annat världens bästa Nellie<3 Värmde att se henne igen.
 
Vart ute i stallet riktigt länge på em till nu på kvällen, och ändå stressade jag ihjäl när min käre far kommer. För första gånger på över 4 veckor satt jag på Rodis rygg, han var verkligen inte sig lik. Han har ju knappt någon man kvar och vart ganska tunn ett tag - dock blivit rätt bra nudå- hans hals såg så smal och lång ut, lite roligt faktiskt då han påminner om en i smurfarna med sin man. Han är så trött och brist på energi kände jag, lite tung att rida och vart nästan lite ledsen då man märker att han börjar bli gammal, red ut från paddocken och red ut, bara myste och få upp energin igen. Har packat, smörjt alla saker och schamponerat roddan:) Vi provade även en sadel idag, suuper skön att rida i och man fick ett sånt bra stöd, så båda sadlarna åker med imorgon, så får vi se vilken det blir.

överlycklig tjej- gårdagen

Tänkte skriva lite om gårdagens äventyr då jag inte orkade igår, ni kan ju förstå att jag slocknade ganska fint i soffan sen.
 
Började med att Annie & Frida skulle hämta en häst som skulle starta på Östersund-travet, stod nån grävmaskin ivägen när dem skulle hämta den, så dem som jobba fick krångla med att flytta den. Inte nog med det så hade dem gjort samma sak när dem hade tranporten och hästen i också. Sen åkte dem till Wången för att hämta upp mig, då hade vi knappt med tid att hinna med tåget- tar 40 minuter ca att åka in till Östersund och vi hade 30 minuter- så vi körde i rallyfart mot tågstaton, inte nog med att vi ralla förbi 3 polisbilar så åkte övre luckan ned på transporten. En som heter Erik försökte stanna tåget åt oss om han så skulle lägga sig framför tåget haha! Nej men vi han precis med minuten, tog mitt pick å pack och kuta!
 
Hann ju med det i alla fall, allt gick bra med byten förutom dem sista 2. I Gävle hänka jag på ett gäng som skulle på samma tåg som mig, dem skulle till Cyrien, och i Uppsala prata jag med min pappa och far runt som en liten älg. Hitta tillslut rätt tåg och tog mig hem;) Det kallar jag power med tanke på att det är min första gång jag åker tåg helt alone.
 
Överlycklig tjej åkte direkt från Avesta tåget till världens underbaraste häst då vi ändå skulel visa mamma vägen till banan. Tror aldrig Roddan fått så många pussar, kramar, pussar och ännu mer kramar som då. Kändes helt overkligt, överlycklig var det enda jag var. Gav han ett stort äpple och så fick han bli ompysslad och borstad lite. Hade inte ens vart hemma innan, tänkte bara på Rodi♥ Kramade om alla på gården och så gick vi in och myste med dem nya kalvarna som inte alls var gamla. Haha kul att mina föräldrar tyckte det var kul å roa sig med iaf;) Så såg min dag ut igår!
Here i Come, on My way home&Aring;kte direkt fr&aring;n Avesta t&aring;get till Norberg f&ouml;r att mysa med min underbaraste!! Sen hem till Fagersta, imorgon ska jag tr&auml;ffa lite folk sen blir det stallet:)
 

Today is The day

Kniper lite i magen- today is THE day, Elin åker hem! Är så glad, så nervös, så överlycklig. Känns lite konstigt att säga "idag åker jag hem" och man på Måndag säger "idag åker jag hem", det ena blir mer hem till min familj, det andra blir mer hem till MIG. Haha.
 
Stortrivs här uppe, kunde inte hamnat på ett bättre ställe känner jag. Fått vänner för livet, och alla är så sammansvetsade. Man ser ju ändå varandra nästan hela tiden, man blir som en riktig familj här uppe.
 
Känns heeelt overkligen att jag imorgon ska till den som betyder så mycket för mig, han som alltid ställer upp för mig och han som är den bästa- R o d i. Kan inte vara lyckligare, en hel helg med Rodi, det betyder mer än något för mig just nu<3
Åker om en halvtimme, så tar det ca 40 minuter till Östersund och så går tåger 11.36. Liten tjej blir större, åka tåg själv för första gången. Haha;)
 

Fotboll i ridhuset

Bra sista kväll här för denna veckan:)


Inte långt kvar

Packat lite, snart är jag redo inför morgondagens färd. Wii:) kolla tävligsschabraket;)


Nöjda ungar;)


Film: Hinderbana körning på Myran

Eftersom jag lagt ut en film på YT via mobilen så ska det såklart inte gå att bädda in filmen här. Men ni som är sugna på att se mig köra Myran i en lättare hinderbana kan se den på DEN HÄR länken. Första gången Myra kör hinderbana. Körde även Ragge men det filma vi inte:) Vi ska sätta oss ned och göra ett mer avancerat program sen, detta var ju ganska enkelt- slalom, rida mellan och ytter bommarna, och göra en volt kring konerna fast råka köra in i en 1 gång så det åkte med haha x)
 
 
Hade ingen passande bild så fick bli denna:)

Djur helt enkelt

Besök på ladugård today. Sett massa kossor och diverse djur, hitta min stora käääääärlek också;)


Het tjej today

Lång dag som vanligt, hinner knappt med tiden:)
 
På em hade vi som vanligt teori, om ridningen, utrustning, och lättridning som vi håller på att arbeta om nu. Dem är väldigt noga med att vi har koll på de.
Jag är den enda som ridit min passhäst varje gång (med ett undantag för longeringen förra gången), bästa Blika red jag såklart idag. Vi skulle rida ute i paddocken, där vart hon extra trimmad. Har ju ridit henne några gånger nu så vet på ett ungefär hur hon är, väldigt pigg men sammarbetsvillig- ibland. Hon var på gränsen till het, om inte mer,var inte beredd på att hon skulle ha sån fart när jag bad om trav så fick ta in henne på volt och försöka lugna ned henne.
 
Gick bra och hon coola ned sig, ut på rakspåret igen och hon överhettades, fick göra snabba och mycket halvhalter, försöka lugna ned henne och göra som jag ville- inte som hon kände för. Det är just den här anledningen till varför jag gillar Blika så mycket, hon är så lik fast ändå så jäkla olik Rodi. Blika är ett sto som gärna bestämmer själv i vilket tempo det ska vara i, hon är en fart moppe med plus för tölten, väldigt envis och ger sig inte i första hand. Hon är en utmaning för mig och det är därför jag gillar henne, såfort jag får chansen att rida henne tar jag den, det är så kul att se förändringar med mig som ryttare. Superkul tycker jag:-)
 
Åter till ämnet. Gjorde övergångar från trav till skritt och tvärtom, tog in henne på volt om hon blev för stark men försökte hela tiden sträva efter att ha henne på fyrkantsspåret och hålla in henne om hon vart för pigg. Var noga med att berömma och ge eftergift när hon gjorde bra ifrån sig, tillslut släppte hon i nacken och slappnade av. Gick riktigt fint på slutet. Dagens ridning gick ut på att träna lättsitsen, jag är stupsäker på den så koncentrerade mig både på de och att försöka få en avspänd Blika:) Lång text nu när man inte hinner blogga så ofta. Har en film jag ska lägga ut (nån dag) på Blika när jag ska ta in henne från hagen, ropar alltid på henne så kommer hon gåendes/springandes, lyx haha iaf inte vad jag är van vid;)
 
Imorgon blir det kostall...tror jag det var. tjoho vad kul... Sen ska jag fotografera skolhästarna är det tänkt.

delar med mig utav mina tankar.

Om jag fick ta med mig Rodi upp, skulle jag använda all my sparetime med honom, pussa på honom varje dag som jag alltid brukar göra. Se till att han är den lyckligaste hästen på Wången, och köpa massa nya saker åt honom för egen jobbade pengar. Om jag så ska få jobba baken av mig för att köpa något bara till honom, så skulle jag göra det.
 
Har vart lite ledsen några dagar nu, därav tidsinställda och några inlägg. Har som tur är några jätte bra vänner här uppe som stöttar och peppar mig- Amanda & Victor bland annat. Gått runt och tänkt på att jag inte alls kommer få ta med Rodi upp, det är som en mardröm. Still cry when i write this... Nej, jag kommer inte sluta här. Jag ska istället kämpa för att få Rodi hit. Minns inte senast jag var såhär ledsen, riktigt ledsen och minnst inte heller senast jag grät så öppet för mina vänner. Rodi och jag sitter ihop, och kommer vi för långt ifrån varandra under en längre tid räcker inte tråden... då spricker den. Så idag vaknade jag jätte glad, inte bara för att vi ska få efterätt efter middagen;) Utan för att imorgon är det en ny vecka, vilket betyder att snart är jag hos mitt hjärta, min själ, min andra halva! Men det oroar mig också färden dit, har aldrig åkt tåg själv och jag ska åka 4 gånger- SJÄLV, för att sedan bli upphämtad i Avesta och åka bil hem i en timme typ.
Har en jävla massa packning som ska med Hem, haha packåsna;)
 
Det här hade Roddan velat ha från Hööks:)
 
 

Promenad ned till vattnet

Var så fint väder idag så är bara onödigt att sova bort hela dagen, gick ned till stallet en sväng och sedan gick jag och Amanda en promenad ned till vattnet. Hur fint som helst, och massa fåglar- vet i te namnet på dem- flög ovanför oss... Såg ut som flera hundra. Haha och läskiga är dem också;) sitter just nu i soffan och skriver packnings lista, precis kommit in.


make it work.

Fixat tillbaka min gamla design tack å lov, har inte tid eller lust att sitta och hålla på med en ny. Bättre man har tid och gör det snyggt, än att man inte har det och bara slänger ihop något som jag var desperat tvungen att göra innan.
 
Iallafall, i helgen har jag gjort ingenting, sov bort hela dagen igår och hade enbart långtråkigt. Gått ned med Amanda och kickat lite fotboll som jag förövrigt är proffs på just nu så behöver bli bra på något annat nu känner jag. Så tar med gitarren upp sen;)
 
Idag har jag sovit, pratat med min bästa Nellie hur länge som helst och käkat. Så inget intressant med andra ord. Är fint väder så får se vad man kan hitta på idag. Kanske fota några hästar?
Ska börja skriva packningslista också, för på Torsdag far jag- som jämtlänningarna säger;)
 
Får bli en bild i repris xmassor, älskar den här bilden på oss, så glada precis som jag minns det som:')

Bilder från gårdagen


Träning inför longeringsprovet:)

Nu på eftermiddagen har jag och Amanda tränat till longeringsprovet på Isak, han var jätte busig- och känslig. Går jätte smidigt att longera och se till så att linan inte blir till en liten ring, men så fort spöt dyker upp så blir det problem. Vi tränade med att hålla i spöt idag också då det kommer med på provet, Isak hoppa till och skutta runt lite hur som helst när det "kom efter han" ;) Man står ju som i en trekant, jag är mittpunkten, min främre hand mot bogen och spöhanden mot rumpan kan man säga.
Många som åkte hem idag, så känns ganska lugnt och skönt här borta, bara vinden som tjuter. Ikväll blir det in till Nälden, snacka om att vi ska köpa godis!
 
En bild på mig & Isak, visst har vi vacker utsikt vart man än går. Känns som att leva i en dröm, dock blåser det förjävla mycket:)
 

Sits&inverkan DEL 1- m.m

Ryttarens sits och dess inverkan DEL 1.
-kommer även skriva lite mer utöver det i texten.
 
Det viktigaste när vi rider är inte hur hästen går, eller hur fint vi böjer den, det viktigaste är Hur vi rider och om vi har en bra sits. Det krävs en hel del för att rida en häst, bara de. Men det krävs en massa för att få hästen arbeta korrekt och hamnar man fel så kan hästen t.ex spänna sig, hamna i obalans eller böja sig för trycket.
Jag går NB12 Gym1 här på wången, alltså mitt första år. Det första året är det mycket fokus på sits och inverkan- med andra ord fokus på ryttaren och hur hästen reagerar om vi hamnar på "andra sidan linan" som man kan säga.
 
För det första gäller det att man har en lodrät sits, och vad är då en loträt sits? Jo det är själva grunden i ridningen. - Tänker inte gå in på det så mycket då nästan alla kan det, måste bara ha någonstans att börja;)-
Man ska kunna dra en rak linje från ryttarens axel, genom höften och ner till hälen. Din blick ska vara riktad framåt i den riktningen man ska rida. Många gör det stora felet att man tittar på sina händer eller hästens hals, eller till och med kollar åt sidan dit dem är påväg, men då får man inte den rätta kraften för att kunna inverka rätt med sätet.
Din rygg ska vara rak, inte svankig eller dra in rumpan vilket man då kan sitta och trycka. Vet du om att du har en svankig rygg t.ex och försöker förbättra det måste man tänka på att man inte spänner sig och anstränger sig för mycket, då blir det bara pannkaka.
Tårna riktade framåt, hälarna sänkta så att tårna pekar uppåt. Sänker du tårna blir skänkeln inte lika tydlig.

Armarna ska vara böjda i armvecken så att underarmen blir som "en förlängning av tygeln." Sitter du rätt ut med raka armar har du inget stöd, ingen kraft och blir dessutom stel. Tummen ska vara den högsta punkten, och inte vara som ett cykelstyre.

Det är jätte viktigt att man slappnar av i knäna, dem ska bara "glida" med. Det blir ofta att man sitter och håller/trycker mot hästens mage med benen och skänklarna, då går hästen och spänner sig och kan bli irriterad. När hästen blir det kan den korta sig - lite olika beroende på häst till häst- och få dig att gunga i sidled istället för med rörelserna, då måste du hitta takten, slappna av och försöka att inte åka i sidled. Det kan vara ett tecken på att hästen försöker smita undan övningen och böjer sig, tex gör volten större.

När du sedan har koll på detta börjar du skritta hästen på lång tygel på före och efter ett ridpass, det finns dem som struntar i detta. Men jag tycker inte man skall göra det, man får en mycket mer lugnare, avslappnande och följsammare häst under ridpasset.


Hittade ingen passande bild, så fick bli en på Grodan och Nathalie på Lag-SM:)

 

 

 


sits och inverkan lektion:)

Min dator är helt pantad just  nu så blev inget inlägg igår. Gårdagens lektion blev longering/ridning. Jag och Amanda hade stora Ymir som är så underbart vacker och kolsvart häst, vi började med att hon longera och jag satt på Ymir. Vi tränar mycket på sits och inverkan så red utan tyglar, skulle enbart låtsas som att jag hade ett par tyglar där och stanna samt styra farten med endast sitsen. 2- och 3punkt sits övade vi på, samt att rida lätt korrekt. Väldigt bra övningar.
 
Kände att jag slappnade av mer i knäna, men måste tänka på att jag har näsan rätt fram så vi inte "glider ut med bogen". Sitsen är så otroligt viktig och man märker inverkan så fort man tittar bort mot nästa "ridmål" alltså dit du ska, då blir hästen gärna böjd. Många tänker så otroligt mycket på att ställa hästen, men att för att kunna göra det krävs mycket från dig innan, rida ett tag på långa tyglar både före och efter ett ridpass är vi noga med här då det är såå viktigt att hästen få en chans att sträcka halsen och jobba sig därifrån. Som på Blika som kortar upp sig väldigt mycket, börjar man inte rida så, så märker man sån otrolig skillnad på hur hon är, svårt att bli avslappnad m.m.
Det är väldigt mycket som vi inte tänker på när vi rider en häst. Man kan ofta tro eller tänka att det bara är benen, och händerna man ska tänka på men det är ALLT.
 
Nån som är intresserad av att jag skriver ett helt inlägg om endast sitsen( från topp till tå) och vad det gör för inverkan på hästen som vi kanske inte tänker på?
 


tungt just nu, bokstavligen

can't belive it, snö NU? Var snöblandning på förmiddagen, blåste så man nästan flög iväg. Skumt väder helt enkelt, snöblandning, sol, blåst, kallt, varmt, regnbåge på samma gång. skumt;)
 
Höll på att somna på lektionerna idag, ont i huvudet och bara en dag att klaga på. Inget speceillt har hänt förutom att jag har fixat min häst, mockat, och lite sånt. Ja justeja, vår biologi/naturkunskaps lärare tyckte att vi skulle ut och studera naturens växter, gräs och mossa var det populäraste så sååå roligt har vi haft idag:)
Nu ska jag städa, sen däckar nog jag! Gör det inte bättre till att jag somna senare än tänkt igår, haha hände lite saker och sen när man väl somnat bankas det och skriks på dörren. Då hade det spökat inne på victors rum så han var jätte rädd och våga inte sova där, hahaha så han sov på Julias golv inatt då jag har jour, stackare haha!!x')
 
Nästa vecka Rodi<3

Godmorgon!

Sitter i sängen och funderar på hur jag ska orka med allt, kommer vara supertrött efter den här veckan.
Har jour nu på morgonen, därför är jag vaken så jädrans tidigt, sista dagen imorgon dock vilket är skönt. Onsdagar är jobbiga för då har vi enbart lektioner och dessutom engelska läxa, ingen ridning eller körning;( Dem som går Hippolog utb. ska iväg och fjällsvandra idag till ev imorgon så jag har hand om Carros häst Brá. För er som inte vet så har jag och Carro känt varandra i några år, jag red för henne när jag började rida så det är super kul att vi båda är i Jämtlandsskogarna nu. Kul att pyssla med lite extra hästar när man inte får rida:)
 
Såhär ser min dag ut:
06:00-08:00-Stalljour
80:30- skola
12-tiden- lunch och ta in Blika
skola till ca 4
16:00-16:30- skötartid, fixa Blika
16:00-ca17:00- jouren
Käka
17:00/17:30- ta in Brá, pyssla, borsta och smörja henne.
Samt fixa hö.
Sparetime^^
20:30- kvällsfodra
 
Typ såhär ser min dag ut när jag har jour, och lite mer hästar att ta hand om, lite kortfattat men den är ganska fullspäckad så trött är bara förnamnet på vad man är på kvällen! Man måste försöka klämma in allt på en och samma gång, utan att stressa. Nej, nu måste jag klä på mig och gå ned till stallet i det soliga vädret;) Eller?
 

Kört en "bjässe":)

Frussen tjej har kört denna häst med Anna idag. Så kul!! Vill åka fortare å fortare, jätte snäll häst:) nu ska jag värma mig lite, gå ned och ta hand om min häst, käka middag och ta det lugnt. Gick upp tidigt idag då jag har jour till torsdag(y)


Tagg på veckan.

Laddar inför jour-veckan, upp halv 6 imorgon(y)


Longering

Bilder från longeringen idag, dax att ladda inför longer-provet:)


ingen rubrik

Här blir bloggen lidande ja, ska fundera lite hur jag ska göra med den. Kan ju vara skönt att skriva av sig lite ibland.
 
Igår var vi, några, iväg för å paddla kanot, haha den knäppaste ideén någonsin! Gick ju bra och inga vällte, var lite osäker först med tanke på att jag delade med Victor, kunde slutat hur som helst. haha.
Avslutade kvällen med att vi gjorde marrängswish(stavning) då vi missade veckans efterätt i W-huset. Den vart dock inte lika god som jag minns den. Haha, jaja och filmen vi såg på somna jag till som vanligt:)
 
Kortfattat om gårdagen. Struntade i frukosten idag, behövde sova ut idag efter att ha gått upp tidigt dem senaste 3 veckorna, så vi kör väll på nudlar till frukost/lunch... Ha det bra, haha;)

<3

Solig dag här på Wången, Victor kom på värsta idén igår- vi åker och paddlar kanot! Hahaha, så vi kör väll på de, åker med Wången bussar ut och åker lite, känns inte så säkert om jag ska vara ärlig.
 
Längtar såå sjukt mycket tills jag kommer hem, få träffa mina hundar å se hur stor kaninen blivit, och dagen efter ska jag ut till stallet. Träffa den som betyder så mycket för mig- R O D I<3 Känns inte så kul att komma ut en dag innan en tävling och rida Roddan för att sedan tävla dagen efter, skulle vilja stanna hur länge som helst. Kommer också kännas lite konstigt att komma hem då jag redan är så van vid att bo här, men saknar min bästa vän och Rodi GRYMT MYCKET, ord kan inte beskriva.
Är så glad att veta att jag kommer se min bästa vän denna månad OCH nästa månad då hon och mina föräldrar kommer upp och firar mig, bästa Nellie<3
 
Har tänkt om massor om att ta med Rodi upp till Wången, om vi har råd så vill jag ha med honom upp första året. Insett att det inte funkar att vara utan varandra såhär länge, det är omöjligt. Rodi still going strong, min hjälte. Skulle vara hur kul som helst att showa på julshowen också, som sagt idag har jag mycket att längta efter och solen är framme. ELIN ÄR GLAD:)