Paus tills vidare

Jag har blivit riktigt sjuk nu, så bloggen kommer ligga nere tills jag blivit människa igen. Har åkt på en rejäl förkylning och migränanfall... Inte kul:(

Såg att jag råkat skriva " Ymir och Isak" som rubrik i förra inlägget.. Det ska ju förstås stå Ymir och Ljufur.

Ha det bra så länge så kommer jag tillbaka, well.. Nån gång!


Ymir och Isak

Gick till skolan idag trots att jag är förkyld, och mår piss. Dagens eftermiddags ridning blev på L.Ymir på ovalbanan, tempoväxlingar i skritt och trav. Vi töltade och galopperade även.
Fick till en ganska bra tölt när jag fick med bakbenen ordentligt, annars vart han passtaktik. I galoppen första gången vart det en saklig blandning och slutade med grisepass, fick dock en fin och rund galopp andra gången.

När vi var klara på ovalen så skrittade jag på Ljufur i paddocken, han ska sättas igång nu så ska skritta han idag och imorgon. Så på onsdag börjar vi rida i dem andra gångarterna också. Det har läkt väldigt fint i hans mun nu, så nästa vecka är han nog tillbaka på lektionerna igen:)

Bild från någon dag sen


Så kan D gå

Godmorgon! Vi börjar inte förrän klockan tio idag, då har vi en lektion sen ridning. Är sjuk men pinar i mig lite tabletter och kilar ner ändå, vill inte missa ridningen.

Vet att det är grymt dumt, men vi har snöstorm här sen igår kväll så hade nog ändå blitt förkyld. Jaja, ha en bra dag!


Isak

Började dagen med att släppa ut Yrpa, mocka och fixa åt henne innan vi skulle ut och trampat upp vägen till distansritten med hästarna, då skulle vi rida den korta rundan som är 2 mil men jag fick byta häst till Isak. Jag hade dock inte tänkt rida hela vägen då det är väldigt jobbigt för hästarna i terrängen. Han var väldigt stressad och vart lite chockad utav travhästarna som inte kunde stå stilla och visste inte vart han skulle ta vägen, vart nog lite för mycket för honom så vi följde inte med. Hovslagar Johanna tog med oss in i ridhuset där Lisa och Pebbles var och red en häst, efter ett tag slappnade Isak av och blev väldigt fin! Lugn i tänket och sättet och så duktig så. 
 
Riktigt roligt att se:)
 
Idag händer det väl inge mer än att Yrpa ska fixas, ska städa om jag orkar, och kanske träna. Vi får se vad dagen bjuder på helt enkelt. Nu ska jag ner och luncha. Ha det gott!
 
 

Tolkning alá Wången style

Idag tolkade vi på eftermiddagen, jag, Johanna och Felicia med hennes paint häst Gimli. Gick jätte bra, var verkligen länge sen jag skratta så mycket! Vi åkte runt på Wången, på travbanan, i backen och lite överallt. På "toppen" åkte jag och Johanna pulkan ner, haha undra om jag ljuger när jag säger att det var första och sista gången det händer... Haha man slår ju ihjäl sig och fort som satan går det!

Yrpa fixad och står i sin box och myser, själv ska man ta det lugnt och andas ut:)


Tolkning på G


L ö r d a g

Det är sjukt kul att ni fortsätter kolla in här fast jag inte är på topp just nu, mycket att stå i och jag landar återigen på mina egna fötter.
Tar hand om Majas häst Yrpa idag, så har haft lite att pysslat med nu på morgen och resten utav dagen.. Jag och några till ska tolka efter lunch, vilket jag har längtat efter hela vintern. Så fruktansvärt kul!
 
Var lite överglad igår kväll vilket ni kanske märkte på mitt flummiga inlägg, somnade med ett stort leende på läpparna och är lika glad idag. Bara tanken på att jag ska vara hemma så länge, mjukstarta på Romme med Rodi, praktik hos Jamila, umgås med mina underbara bästa kompisar. Ja allt. Jag tror det är svårt för er att förstå vilken känsla det är.. när man bor över 60 mil hemifrån i flera månader och sen får vara hemma i hela 6½vecka! Bästa av allt är att min ALLRA bästa vän och syster åker med mig upp Söndag vecka 14, blir så glad att jag nästan gråter.
 
Har allt att se framemot... Ha det gött/ Elin
 
 

Super glad Elin!!

Sitter och småler, är ju en månad kvar tills jag åker hem.. Då har jag en månads lov plus två veckor praktik. Ska anmäla mig och Rodi till Romme imorgon också, ska bli sååå kul!!:) Rodi har lite överskottsenergi just nu så han är ute och springer med Elin V, som han verkligen älskar att göra. Bara springa av sig lite energi och ha kul.. Då får man se en helt superglad Rodi!

Har så mycket att se framemot dem kommande veckorna så det nästan är gråtvarning(glädje). Så mycket på en oh samma gång. Nu ska jag sova, har en häst att gå upp till imoron... För en gångs skull:)


Dubbel lektion för Sara

Livet är underbart! Vi red dubbellektion för Berit idag, första passet red jag på Gambri, då red vi böjda spår samt övergångar i tölt, flytta till större och mindre volt osv.

Andra passet red jag underbara Blika, vi hade galoppfattningar från böjt spår. Hon har såå fin, galopperade helt wow och ååh vad glad jag blir! Båda passen gick JÄÄÄTTE bra, är så nöjd:)

Nu ska jag ner och kolla på hoppträningen som blivit standard för mig å Hanna. Föressten, jag och Hanna har fått praktikplats hos Jamila Berg! Superkul!!:)


Elin&Hanna på tur

Jag och Hanna körde Armani:)


Naturkunskap

Haft naturkunskap. Vi kollade på olika foder, hästens mun och tänder(prototyp) och slutligen lyssnade vi på tarmarna, hjärtat osv. Det är vad vi har sysslat med i över 4 timmar:) ska snart gå ner och ta in Ljufur innan det blir körning!


Gambri

Ridning för Berit på Gambri, skänkelvikningar stod på listan. Gick hur bra som helst, vi gjorde på lite olika sätt, skänkelvikningar på långsidorna osv.

Gick och tog hand om gosiga Ljufur också:) kommer inte bli så mycket uppdatering på ett tag, varför är för att jag helt enkelt inte har tid..


Snart är det dax igen- boka redan nu!

Snart är det dax igen!
 
Fredag V.8 åker jag hem i 6½ vecka, kommer då vara tillänglig för fotografering under dessa veckor:
- Hela vecka 9-10
- Halva vecka 13 fram till Lördag vecka 14.
Resterande veckor kommer jag befinna mig på praktik. 
 
Jag riktar mig främst till djurfotografering/ekipage/porträtt av häst m.m, men kan även ställa upp om du vill ha vanliga porträtt. 
 
Kommentera här nedan med;
-Namn, för och efternamn
-Epost adress
 
Boka tid/dag i tid!
Vill du veta mer om priser m.m- kontakta mig!

Härlig Uteritt

Nyss kommit in efter en Hääärlig skritt tur på Lilla Ymir tillsammans med Maja och Felicia, dem red sina egna hästar:) Det är så underbart vackert här uppe när solen ligger på om man kommer till punkten där man kan se ut över nästan hela Wången och vattnet- vackert!!

Ymir var pigg och glad idag, vi mötte även på Frida och Eva i skogen som undra om vi ville hjälpa till att "ploga" upp några kilometers väg inför distansritten, vi hade dock inte tid men får se hur det blir till veckan:)


Bremsning

Det finns olika sätt att kontrollera en orolig och osammarbetsvillig häst. Man kan ge hästen läkemedel med lugnande effekter t.ex om det verkligen behövs. Men en annan fysisk åtgärd är att använda en brems på hästens överläpp, denna metod är känd sen länge, dock är verkningsmekanismen okänd för flertal användare. Det många människor vet är att bremsning av hästens överläpp ger en allmän smärtlindrande och därmed lugnande effekter. Därför är användningen av brems ett viktigt hjälpmedel i hästpraktiken/undersökning, åtgärd och behandling. 
 
En brems är ett enkelt redskap med en liten repögla eller en "tång" som ska åstadkomma en ihopklämmning av den känsliga överläppen. När bremsen dras åt skapas nervimpulser så att hästen upplever en både smärtstillande och lugnande effekt. 
Bremsen ska dras åt lugnt, och inte för snabbt eller för hårt eftersom effekten då kan blir sämre. Har man gjort en korrekt utförd bremsning reagerar hästen varken skrämmande eller är smärtsamt för den. Det är även bra att hålla bremsen i en viss rörelse, och efter avslutad bremsning är det bra att massera nosen en kort stund. Bremseffekten kan även variera mellan olika hästar, det är även viktigt att tänka på att den kan överföra smittämnen om den inte görs ren. 
 
Jag tycker att det är ett bra redskap så länge man använder den när man vekrligen behöver och gör det på rätt sätt samt ett schysst sätt. Men det gäller som med all användning utav saker till hästarna, som sagt- sålänge man är schysst. Jag själv har använt en brems fåtal gånger i samband med veterinärbesök och hästar som verkligen inte velat sammarbeta. Man försöker ju undvika den så mycket som möjligt och istället försöker lösa problemet först. 
 
Vad tycker ni om bremsning, är det en bra metod?


L Ö R D A G

Ännu en lördag där inget händer, jodå haha ska iväg snart.. Känns lite tomt när Hanna panna åker hem men man kan ju inte annat än tagga när pulkan kommer.. I brist på annat. Tänkte bara skriva typ att jag lever, har fullt upp, när jag inte gör en massa saker tar jag igen missad sömn.

Saknar bushästen grymt mycket, önskar man kunde åka hem varje helg och mysa med honom. Inte så lätt när man bor en miljon år bort..


Botulism(typ B) hos häst

Jag håller på att läsa om hästens exteriör, sjukdomar, foderstat, fölning och allt som har med ja- allt att göra. Så idag tänkte jag skriva om en sjukdom som kan drabba många hästar med tex angripet hösilage osv:
Sjukdomen Botulism, vad händer, vilka system påverkas och hur skyddar vi våra hästar mot botulism typ B?
 
Botulism- en sjukdom som ofta förknippas med hösilage där en utav riskerna är att hästarna får svårt att svälja. Bakterien Clostridium botulinum utvecklar ett toxin som är en gift typ B, som faktiskt är det farligaste man känner till. För att detta ska utvecklas krävs en syrefri miljö och ett pH över 4,5. Beroende på mängden gift varierar inkubationstiden mellan 1-7 dygn liksom symtomen och prognosen. 
 
Det är ingen sjukdom i själva det centrala nervsystemet och smittar inte från häst till häst. Hästar drabbas oftast på en gång, då beror det ofta på att man utfodrat angripet foder till flera hästar. Sjukdomen är anmälningspliktig till länsveterinären för att man då ska få grepp om utbredningen. Smittkällan är ofta hösilaget. Jord i balarna och skadad omslagsplats till följd av fågelangrepp eller ovarsam hanterin, som givit syretillträde kan ligga bakom. Likaså dåligt hö och ruttet grät kan innehålla clostridiebakterier.
 
symptomerna är nedstämdhet, ofta med svalgförlamning och svårigheter att svälja foder och vatten. Hästen ses ofta stå med foder i munnen med sänkt övre ögonlock och slapp tunga och svans. Den verkar sömnig och rör sig stelt med darrande rörelser och släpar gärna bakbenen. Det senare ses även vid andra foderförgiftningar av svampar innehållande gifter, vilka påverkar nervsystemet. Om hästen lägger sig har den svårt att resa sig, dock förekommer inte någon feber. 90% dör i andningsförlamning inom ett par dygn. Behandlningen är understödjande med intravenöst dropp, kramplösande och lugnande mediciner och ev. sondmatning. 
 
Idag finns det vaccin mot botulism typ B, detta ska då ger tre gånger med en månads intervall. Fullt skydd fås inte förrän ett par veckor efter den tredje injektionen, alltså ska man ge det i börkan av sommaren för att kunna ge hösilage till hösten. Därefter krävs en årlig injektion för att underhålla skyddet!
 

fullt upp all day- GLAD ELIN:)

Vart lite mindre uppdatering nu när jag vart så otroligt mega trött, men nu är krafterna återsamlade igen!
Sista jourdagen vilket var sköönt, dock så hade Gandalf bitit/ grannen bitit av en stor del utav en tunga, såg ut som en halväten macka som någon tagit en tugga av. Var första gången jag såg något liknande och var inte bara jag som vart chockad. Massa blod och slem, ingen trevligt situation. Det bokstavligen hängde slem efter hans mun hade blivit rengjord osv. Åh jag som är så känslig, men dax att lära sig tåla sånt. Lilla lilla Gandalf då, det är inte lätt å va häst ibland inte!
 
Vi hade segerfika på förmiddagen då Victor i trean hade vunnit ett lopp med Obbe, och sen hade vi vanliga lektioner.
 
På eftermiddagen red vi för Sara, jag red Lilla Ymir och det gick så Gaaaalet bra! Vi travade och var inne på "samma spår" som förra veckan, gjorde lite mer böjningar i både skritt och trav. Sen tempoväxlingar i tölt och skritt. Jag blir väldigt spänd och låst med knäna och hittar då inte riktigt trampet, samt att jag "lyfter" ur sadeln lite, Ymir är en läromästare då han inte gillar när man klämmer och han är ju ganska tjock så man får lov att "runda benen". Hehe svårt att förklara. Så tränade på det hela lektionen och Sara var på mig, jag tog till mig riktigt bra och Sara verkade jätte nöjd likaså jag! Nådde verkligen fram till Ymir i sidorna och fick fram det jag ville, i tölten var han passtaktig och huvudet upp i taket.. men sen när jag verkligen satt på rumpan, och verkligen kunde inverka på honom så gick jag från att ha honom böjd, ställd och flytta rumpan till att därifrån komma upp i tölt. Då töltade han superfint, och formen var jätte fin också! 
Blir så extremt glad när man både ser och känner skillnad och ja, man blir så glad! 
 
Hade eftermiddags jour och fixade Ljufur, nu ska jag snart åka in och handla. vid 7 ska jag och Hanna kolla på hoppträningen, vid halv 9 blir det film och fika med huset. Fullt upp med andra ord! Är så glad idag, men nu ska jag skutta iväg;) Ha det bra
 
 
 
 

Veterinär och föreläsning

Imorse efter jouren skulle jag till veterinären med Ljufur, han har fått en spark i ansiktet, på kinden typ. Så blir lite extra mys med honom sen och spola rent hans 2-3cm djupa "grop"/sår inne i munnen. Mysigt...

Vi har precis var på föreläsning om hästens genetik, vad som gör att en häst kan passa, tölta, olika gener m.m. Tänkte skriva lite om det senare om kag har tid, är så grymt trött idag att jag nästan somnar på lektionerna. Hörs så länge:)


Tema trav- mellan arbets och ökadtrav!

Eftersom vi ridit mycket trav för Berit både förra veckan och i Måndags, passar det bra att skriva om trav och allt som hör med det att göra. Tänkte att efter varje ridning för Berit, Sara eller Ullis så gör jag som ett tema om just den biten tills nästa gång då det kanske är något heeelt annat. Så får vi se om det var en bra idé jag kom på. Detta kanske blir bara några dagar, kanske en vecka? who knows!
 
Dagens "trav tema" är skillnaderna mellan olika tempon i traven. 
 
Skillnaden mellan arbets- och mellantrav:
Trav ska vara tvåtaktig, ren, regelbunden samt elastik. I arbetstrav ska hästen röra sig lösgjord och i jämvikt på tygeln med lika steglängd i ett väl avvägt och relativt friskt tempo. Den här traven ligger mellan samlad och mellantrav, hästen ska visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete. 
Sen kommer vi till den punkt som ligger mellan arbets- och ökad trav som kallas för mellantrav. 
 
Beror på hur långt man kommit i utbildningen med sin häst såklart, från häst till häst liksom. Här ska hästen röra sg med ökat påskjut från bakbenen och i "snäppet högre" tempo än i arbetstrav. Som ryttare måste man ju också tänka på att tillåta hästen föra nosen något längre framför lodplanet än i arbets- och samlad trav:)
 
Den ökade traven:
Till sista är det såklart den ökade traven där hästens diagonala benparens skenor är pararella, hästen rör sig med liksidig steglängd. Man ökar steglängden så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp "vinner" mer mark. Det åstadkommer genom kraftigare påskjut från bakbenen. I den ökade traven ska hästen ha en god bogfrihet så att framhoven sätts i marken på den punkt, mot vilken den är påväg i stegets längsta moment. Ökad trav ska vara fri från spänning, balanserad och rytmisk!
 
Kort sammanfattning:
Skillnaden mellan mellan- och ökad trav är alltså att mellantraven ska vara rundare, högra och längre steg.
I den ökade traven ska hästen ha längre och "luftigare" trav med längre svävmoment, med andra ord sträcks benen längre ut- både bakben och framben.  
Sen är det självklart olika vilken häst man rider, dess styrkor osv. Dem flesta vet ju/ känner skillnaderna och bara rider på för att "det är kul", sjävklart ska det vara kul- Men det krävs mycket från hästen också, nått att tänka på;)
 

Körning & ny passhäst!

Körde ponny idag, lilla Armani. Han var så lugn och fin.

Vi bytte passhäst idag också, nu har jag Ljufur, en stor isabell vallack. Han har dock troligtvis blivit sparkad så han var svullen mellan ganashen och mulen, ganska rejält och hade lite blod här å där, vi hittade inget sår konstigt nog. Ska till veterinären imorgon så Ulf kan kolla i munnen ordentligt!

Sitter och äter i väntan på att hästarna ska äta upp, sen ska jag å Hanna pyssla om våra sköthästar:)


WOW sadel


I förrgår var det en sadelutprovare i stallet
( där hemma) för nya sadel märket WOW, det var en tjej som ville prova dessa sadlar på några utav gårdens hästar. Frågade eva vad hon tyckte, och det var tydligen verkligen en Woow sadel, dyr men väldigt bra. Sadelutprovaren hade setat och "pusslat ihop" sadlarna för att passa till varje häst, som man sedan kan ändra när hästen växer till sig, får mer muskler m.m, hon "byggde" alltså ihop sadlarna på plats efter hästens rygg och ryttarens rumpa, därav anpassas den sen till enskillt ekipage.
Lät väldigt fascinerande! Skulle lätt vilja prova rida i en sån sadel, speciellt intressant skulle de va å se om man kunde bygga ihop en passande efter Rodi då knappt någon sadel passar med hans svank rygg.
 
Läste lite om denna sadel(nyfiken haha) och det stod att alla delar på WOW sadeln kan anpassas efter ekipaget behov, allt från bomvinkel, kanalens bredd till bossorna kan bytas ut likväl som alla delar för ryttaren.
Fördelen med det här är att man kan byta kåpor eller byta bommen helt ifall man skulle vilja byta till ett djupare säte till en flatback. Därav kan man använda sadeln till flera olika hästar då sadeln kan hela tiden anpassas gång på gång.
 
WOW har ett otroligt mjukt säte men extra smal midja för att främja en lodrät sits.Sätet är brett för att sittbenen ska få plats samtidigt som det är helt sömlöst då det minskar risken för skav. 
 
Det finns 5 olika sitsdjup att välja mellan och 22 olika kåpor för att passa olika ryttares behov. 
 
 
Bommen är en flexibel kolfiberbom som tillåter rörelsefrihet i sidled vi framvalvet för att ge plats för bogbladet att rotera under sadeln. Resultatet blir då en bom som rör sig i takt med hästen istället för att motarbeta dess rörelse samtidigt som vikten fördelas över en stor yta. 

Sadelns inriktning: Hoppning, Dressyr, Island, Allround, Fälttävlan, Distans, Western och Akademisk. 
Källa med flera. 
 

Jour

Igår eftermiddag gick jag och Hanna på jouren, det betyder att vi får stiga upp tidigt idag och befinna oss i stallet klockan 6. Vi är antagligen redan i skolan när du läser detta, färdiga och redo i skolbänken... beroende på när du läser vill säga;) Efter lunchen har vi körning som vi har varje Tisdag.
 
Hur en jour morgon ser ut för oss:
Vi är nere i stallet kl 06:00 på morgonen, ger hästarna frukost och tempar alla, fyller på vatten och fixar innan vi själva går och äter. 
Klockan 07:00 prickar vi av oss i skohallen att vi är där och går sedan tilbaka till stallet för att släppa ut hästarna, mocka, packa lunch hö, fixa kraft foder och sopar. Ibland finns det hästar som ska ut till skritten också. Sen går man typ direkt till skolan. Vi har vecko jour, alltså till Torsdag eftermiddag så dem som sedan går på helg jouren har ända till Måndag, lite längre med andra ord:)
 

Glada:)

Åh vad gulliga, haha...jag och Rodi för ett år sen:)


Trav & balansövningar på Blika, för Berit.

Red för Berit idag igen på Blika, vi gjorde det vi gjorde förra veckan med dock lite nya övningar
- Trav och balans. 
 
Vi fick skritta igång hästarna själva, kolla så dem lyssnade på våra hjälper. Blika har vart väldigt trött dem senaste två gångerna och även idag var hon trött, ganska ovanligt med tanke på att hon brukar vara den piggaste ut av alla hästar:) Vi skulle sedan skritta i 3-punktssits, för att sedan komma upp i trav. Det är lite knepigt i början att hitta balansen, men när man väl får bak fötterna och får ett bra stöd så går det hur lätt som helst. Från 3-punkts sits i traven skulle vi rida lätt på rätt diagonal, jag har under mina år tränat väldigt mycket med att hitta takten som tur är, så det har jag inte några problem med. Men måste säga att det kändes i benen!
 
Vi red som förra veckan, man sitter ned två steg i traven och står upp ett och tvärtom. Göra volter, serpentiner och rida snett igenom i både 3-punktssits samt sitta ned och stå ett/tvärt om. Mot slutet tog vi upp stigbylarna och red utan, här är jag otroligt glad över alla mina barbacka ridningar på Rodi, för har man en pigg häst och behöver lägga volt så kan det vara svårt att hålla balansen:) Innan vi satt av och var klara för dagen skrittade vi från en punkt till en annan där vi skulle räkna stegen, likandant i trav och sedan när vi skrittade av hästarna skulle vi blunda och känna när den lyfte inre bakben.
 
Varför tränar man på sånt här?
Hästen och ryttaren är ofast väldigt van vid att när man travar så ska man sitta på rätt diagonal, man vill ju ha en sån liksidig häst som möjligt och vänja dem vid att man ska kunna stå upp, sitta ned, och hamna lite i "otakt" i sadeln vilket hästen kanske inte är van vid, för en svårtravad häst är det också bra då den tillslut kan ha lättare för att hitta takten. Sedan är det bra för ryttaren också att bli mer balanserad.
När det blir så många olika saker att göra blir man även mer motiverad och tycker det är kul, kan annars tänka mig att det inte är så kul för någon att rida samma sak hela tiden. Det är Kul när det händer saker!
Varför man ska veta när hästen lyfter bakbenen är för att kunna inverka rätt.
 
 
 
 
 

Rodis bett:

Jag rider med tre olika bett på Rodi, två delat, tredelat och tungfelsbett.
 
Det bettet jag oftast bruka rida med är ett eggbett, det här bettet finns i både två, och tredelad version och är ett väldigt milt bett. Funktionen med eggbettet är att den minskar risken att nypa i hästens mungipor genom dess ovala fasta bettringar. Jag har ett tvådelat på Rodi.

 
 
Rodi har även ett tredelat bett, vi bukar ofta skifta det mellan det två delade. Det är precis som det låter, ett bett i tre delar och har alltså två länkar. I å med att ett tredelat bett har fler brytpunkter anses det vara mildare än ett tvådelat bett. Tredelade träns bett är symetriska och har blivit vanligare att använda på senaste tiden, bland annat för att det är mindre risk att hästens tunga ska klämmas.
 
Och så det tredje bettet- tungfelsbett. Det är ett bett där en platta placerats på bettet för att förhindra att hästen lägger tungan över bettet. Ibland när Rodi blir lite het eller tycker att det är stor press på honom kan han bara lägga tungan över bettet, bli helt stum i munnen och köra sin kos. Använt detta bett ett fåtal gånger, mest då när vi tränade till Lag-SM och Rodi var riktigt på hugget ute på banan. Brukar försöka att inte använda de då han på något sätt iallafall trixlar med tungan när jag har det om han är riktigt busig, han lär sig med tiden säg. 
Jag själv föredrar att rida med fasta ringar, men det är nog mer en smaksak. Dem nyps inte och "stör" heller inte munnen:)
Vad brukar ni rida med för bett och varför? Föredrar ni fasta eller lösa ringar?
 

Att blogga tillsammans/enskilt

"Att blogga tillsammans"

Har funderat många gånger om att blogga tillsammans
med någon/några, men har inte orkat leta efter någon och dem som frågat om jag söker någon bloggpartner har ofta varit väldigt yngre än mig, inte kunnat stava, och lägga in många "slarv inlägg".
En la ut varje dag på vad hon äter, haha ja ni kanske förstår. Inte riktigt vad jag är ute efter. Det kanske inte går att ha det perfekt, men att man lägger upp design, inlägg osv så gott man kan, det är ju tanken som räknas också:) Nu på senaste tiden att driva en blogg helt själv känns kanske lite stressigt, men jag lovar- ALLA bloggare har någon gång varje år perioder då det blir lite olika inlägg, kortare/längre, nogrannare/slarvigare pga många anledningar. 
 
Om jag skulle hitta några (Max två andra) som verkligen går in för att ge bloggarna en trevlig blogg att läsa, ja men att man verkligen hittar dem man passar in med så skulle jag självklart kunna starta upp en med någon annan. Skulle kännas som att man mer kunde göra nogrannare inlägg utöver det man skriver och nästan bara om ridningen/hästarna. Nu när jag bloggar själv måste jag fylla ut dem utrymmen med annat och det är mer "press" även fast jag bloggar för att jag själv vill.
 
När man bloggar ihop tycker jag det finns punkter man ska följa/ ha för varandra. Det är grymt viktigt att man trivs ihop och vill samma sak med bloggen, tex att nå ut till flera!
Blogga tillsammans:
-Ha respekt för varandra, föra olika/lika åsikter
-Vara öppna för varandra, kreativa och bolla ideér
-Engagerade, åka till varandra och fota, hitta på kul saker att dela med sig utav
-'Vara eniga, man kommer inte kunna vara eniga om allt, men man kan alltid hitta
något däremellan:)
-Veta vad båda/alla vill, satsa högt- eller lågt
-Vara vänner, veta saker om varandra, kunna umgås och hålla på med det man gillar. 
Förstärka vänskapen helt enkelt, för ni är ändå bloggpartners.
 
Jag som bloggare hade självklart velat blogga med någon mer med samma intresse, göra ett STORT jäkla lyft för islandsvärlden och visa att vi också finns. Då hade jag nog vart mer engagerad till allt och kunnat ha folk att bolla ideér med vilket gör att hjärnan börjar ge motivation till blogga, och komma med nya ideér!
Jag skulle säga att ska man blogga flera ska man vara MAX 3st, annars kan det bli väldigt rörigt. Ett till tips, har ni olika bloggar med samma mål och många unika läsare, varför inte slå ihop er och bli ÄNNU större?:)
 
 
 

Söndag

Godmorgon mina underbara läsare, eller ja... god eftermiddag;)
 
Jag vaknade halv 12 idag, väldigt behövligt.. klädde på mig och sprang raka vägen ned till gymmet i sisådär 20 minuter tränade jag. Var grymt tråkigt utan min awesome polare så gick upp igen å käka några jordgubbar. Var lite sur, vill ju träna så messade Maja så vi ska träna nu vid 2 tiden. Det är MYCKET roligare att träna med nån, då har man stöd utav varandra och kan komma med tips och peppa varann!
 
Dagens planer i eftermiddag ser ut som så att jag ska städa, senare blir det att tvätta. Grymt fint väder, önskar man hade en häst å rida nu...gaaash. Jaja vi hörs!
 

Rodi december 2012


<3

5veckor och 6 dagar kvar till hemfärd!


Hjärnan spelar mig ett spratt..

Går verkligen in för träningen och det känns idag i hela kroppen, till och med rumpan(!!). haha! Dem nya träningsmaskinerna vi fått in är awesome- när man väl förstått sig på sig dem. Idag blev en " jag ska inte göra någonting- dag", väldigt skönt och har faktiskt känt mig hungrig!
 
Min hjärna har börjat spela mig ett spratt när jag börjat träna och tänka på ett helt annat sätt, så jag har inte kännt av När jag är hungrig, på så sätt har min magsäck krympt och jag har knappt kunnat äta normala portioner för då känns det som att jag kommer spy. När jag väl äter så känner jag " shit jag måste få bort det!" och springer till gymmet för att få bort det ur kroppen. Pratade med min mamma idag, var osäker på om jag skulle berätta men gjorde det iallafall. Så tog mitt CRUNCHY paket och började äta ur med sked, och i början led jag verkligen men nu vill man bara ha mer. Just nu är jag bara rädd för min mage, medans jag sitter och försöker få i mig mer. Men det går nog bra:)
 
Måste försöka ändra på mitt beteende det vet jag själv, men nu när man väl börjat är det sjukt svårt att ställa om hjärnan igen. Samtidigt som jag sitter med min dryga Matte nästan varje dag. Så som så ligger det till, nu vet ni det också.
 
Vi ryttare måste ju kunna äta bra fast vi tränar, det är bara att man måste ställa om och hoppas på att det blir bättre:)
 

Elin & Rodi 2013.

Jag har egentligen inte skrivit och berättat för er vad mina mål för 2013 är, det är för att jag mer eller mindre inte har tänkt så mycket på det. I omed att jag är långt borta från Rodi och kommer inte ha med honom upp, så blir det svårt men självklart har jag några mål för honom ändå:)
Nästan alla dem målen vi hade förra året har vi lyckats ta oss igenom, med lite blåmärken, avramlingar, motgångar men tillslut en hel del medgångar. Jag är väldigt glad att jag fick lägga ner så mycket tid på honom och det gav resultat. Ni kanske har sett filmerna på oss?
 
Tanken iår är att vi ska fortsätta utvecklas, blir mer tajta med varandra och göra nya framgångar.
 
-Buga:
Har stått på listan ett bra tag, men jag har inte haft tiden att lägga ner just det momentet så istället tränade vi på annat. Rodi är en häst man verkligen måste ha förtroende för, att ens hämta honom från hagen är ett stort steg. Jag ska själv känna efter och se om han litar på mig tillräckligt mycket och träna honom i rundkorallen, han är så villig till det mesta, det handlar bara om tid och framför allt- att göra RÄTT!
 
-Tävla Öppen klass:
Rodi har stor kapacitet för att tävla öppen klass då han har den ökade tölten som han fått 7:or för, jag måste bara hitta drivet. Det är en otrolig skillnad på honom under vintern och under sommaren, så nu ska vi anmäla oss till en skojj tävling på Odinn där vi har chans att visa den fantastiska tölt han faktiskt har, han blir ju även extra taggad under vintern. Elin V brukade tävla öppen med honom med fina placeringar och det här året tycker Eva att ska jag tävla är det dax för att höjja sig, men jag har vart skeptisk. Men att tävla minst 1 tävling i Öppen Klass speciellt i tölt, då hans absolut bästa gångart är ökad tölt. Om någon galoperar ute, töltar han om dem, han har en sån aktion i tölten att man behöver (vi har inte satt på honom det än) gummi ringar runt kotan för att inte trampa av sig skorna. Det ska vi ta oss igenom.
 
-Vinka:
Tränade in det för 8 månader sen, men sen när jag åkte till Wången "försvann" känslan lite, så det ska vi ta upp igen. 
 
-Tölten:
Fokusera mer på tölten, få en bärig och taktren tölt i framförallt kort tempo, med även jobba mycket med mellantempot. Då han har väldigt lätt för att springa ifrån och välja ökat tempo är det hur bra som helst för honom att få jobba stabilt i kort tempo.
 
-Arbeta från marken:
Bli mer självsäkrare vid arbete från marken, jobba mer med tillit övningar och därbland lägga in trickträning osv. 
 Roliga minnen- tävling 2012

Tänke skriva lite om mina tävlingar i Norberg som ligger mig nära om hjärtat, där var det skratt, kaos och allt ni kan tänka er. Spralliga dagar med andra ord:-)
 
Några bilder från Járnhestur förra året, på dem tävlingarna fick vi våra bästa och sämsta poäng vi fått. Det gick grymt bra, och grymt "dåligt". Men hur det än gick så hade vi väldigt väldigt roligt och ställe ju även upp med Nellie och Aska på maskeraden;)
 
Första Járnhestur tävlingen kom vi 2:a i A-finalen i T5, var sjukt glad och lite chockad när jag fick reda på att vi låg etta första dagen då varken jag eller Rodi var på hugget den både soliga och regniga dagen. Nästa Járhestur tävling kom vi till två B-finaler, ritterna i T5 kändes förfärliga och jag fick inte fram Rodi riktigt, trött stackare. V5:an kändes dock hur bra som helst.
 
Väl i finalen på V5:an ville alla rida i v-varv, var bara att hoppas att galoppen blev bra. Haha 8 galoppombyten i korsgalopp, visste inte om jag skulle skratta eller gråta för vart lite chockad. Lisa Olovsson som bedömmer högre tävlingar sprang ifrån domarbåsen och såg förskräckt på mig " HUR I HELA FRIDEN HÖLL DU DIG KVAR?? jag har aldrig i hela mitt liv eller på banan sett något liknande, brukar ni rida mycket dressyr?" haha dressyren var lite skämt åtsido eftersom han bytte.. bytte och bytte galopp x) 
 
Vad som helst kan hända inne på banan, man måste verkligen vara uppmärksam och tänka att allt går bra. Rodi är en sån häst som ute på banan är det antingen eller, antingen går det bra eller inte:) Men har alltid kommit ut med ett leende, och i tanken hur kul vi har! Ser framemot årets tävlingar på nu den 24:åriga Rodi, that man whit power- yeah.
 
 
 

Trött, sliten, men mår underbart bra!

Hej! Allt bra med er? Haft så mycket att göra om dagarna så motivationen till att blogga har vart lite seg, mycket roligare när man är hemma, kan ta massa fina kort och skriva om Rodi. Men det här funkar väll också antar jag, försöker verkligen se till så att det inte bara handlar om häst eller bara om tråkig "vardag" eller om nått ute på helt annat spår. Händer så mycket mer än bara hästar i mitt liv just nu, skolan och träningen ligger på så hoppas ni inte blir helt besvikna om jag inte enbart vill ha en "hästblogg" utan i lite mer uträckning...
 
Efter den här veckan är jag helt slut, fått ett träningspass varje dag sen i Söndags. Idag åkte alla klasserna till Nälden för att åka skridskor och sen skulle två treor ha lektion för oss, så man är lite trött nu:) Ska städa mitt rum och gymma nån gång, blir säkert ikväll. Min tränings polare åkte nyss hem så Maja skulle ner med mig, hoppas bara hon orkar. Mycket roligare att träna med ihop:)
 
Nästa vecka är det tänkt att vi ska byta passhästar, men har varit riktigt roligt att ha Gandalf å sköta om. Spännande och se vilken vacker själ det blir då!
 
Duuktig Gandalf!:-)

Ridit Blika:)

Vart en bra dag, vi hade sovmorgon till kvart över 10. Hade en lektion, lunch och sedan självständig ridning i ridhuset, vi skulle träna på de vi gjorde i måndags vilket bar trav och balansövningar. Vi gick ner till stallet halv 2 och fixa hästarna, jag red Blikis:)

Blika har vart lite trött på sista tiden efter vilan, så det blev ett lugnare ridpass för oss som gick super bra! Lyssnade väldigt bra på sitsen, var väldigt lätt och mjuk i munnen och super fin! Var dock sjukt jobbigt för mig, speciellt när jag tog upp stigbyglarna och travade. Haha träningsvärk!!

Söta Blika för ett tag sen:)


Lugndag& träning!

Onsdag, vilket betyder att vi har bara lektioner och inget praktiskt. Vi fick dock sluta tidigare. Senare gick jag och hanna och mocka och fixade åt våra sköthästar.
Gandalf var lite trött efter att ha gått lektion men fortfarande lika go- som vanligt.

Var ner till ett ganska tomt gym också med min grymma tränings polare. Vart ett lugnt träningspass då vi tränade igår, kändes grymt i ben och armar efter! Då var man inte kaxig heller;)

Fick knappt nå sömn inatt så hoppas sova bra och länge för imorgon har vi sovmorgon..


At The gym #staark

Ett träningspass med Hanna avklarat på gymmet! Blev springbandet, powerwalk men back intervaller och sen springning.. Kändes i benen kan jag säga! Blev inte så mycke styrka, är helt slut haha:)

Imorgon blir iallafall en lugn dag, kanske;)


Körning å träningsvärk:)

Kört Jaas på eftermiddagen med Anna, sjukt kul och mycket att prata om, det är så kul med så glada och sociala vänner, och trevliga hästar också:-)

Gick sen och pysslade om goaste Gandalf. Han är verkligen en kille som UTSTRÅLAR charm hela han, och sån himla bra personlighet- det gillar jag! 
Har precis vart å ätit när jag fixat klart i stallet, ska ner dit snart igen när han ätit upp sitt hö innan gymmet kallar:)

Har vääärldens träningsvärk från gårdagens ridpass vilket kändes grymt mycket när vi körde, så får väll se hur det går å träna.

Ha det bra!


Det får ta sin tid...

Skulle bytt över och bloggat för Weride men sitter fortfarande och velar, tycker än sålänge att blogg.se har mer möjligheter med koder osv och jag känner mig som hemma här. Har min blogg där som jag fipplat lite med, haft kontakt med skaparen om hur jag vill lägga upp det med själva mallen till designen men tar ibland sjukt långt tid innan man får svar. Så hur ska man då komma nån vart? Kan självklart förstå att det är mycket att stå i, men njee... jag vet inte, jag älskar min blogg som den är och som jag byggt upp den till. Jag personligen tycker ju att man ska ha en egen personlig blogg där man kan ändra utseendet hur man vill och känner sig "som hemma", speciellt bland blogg.se koderna:-)
 
Ja vi får väll se om jag flyttar den. Har alltså en blogg skapad på Weride men som sagt, vi får se... det får ta sin tid. Det viktigaste för mig är ju vilket intryck den ger så läsarna stannar kvar, det ska ju vara välkommnande och en design för mig en av dem viktigaste punkterna för att fortsätta driva bloggen och ge ett gott intryck, den visar ju lite vem man är!
 
Över till något annat, ska försöka få ledigt från skolan Freag v.8 och hela v.9, ska tävla så då hinner jag inte tillbaka och sen har jag saker som ska göras under veckan. Om jag får min ledighetsansökan godkänd så kommer jag vara ledig i runt 7 veckor då vi har lov v10( + att jag har från Fredagen v.8 då) Efter lovet har vi 2½ veckas praktik och efter praktiken har vi påsklov. Helt okej faktiskt!
 
Nu ska jag byta om och gå ner till skolan, körning står på schemat:)
 

Är du redo att fullfölja ditt mål/nyårslöfte?

Mål för 2013 har många gjort klart för sig, dem håller, dem spricker, dem "funkar" ibland, dem kommer och dem går. Men hur ska man egentligen göra/tänka för att hålla kvar motivationen till att fullfölja målet året ut, och kanske ännu längre? Det du bör vara är villig, positiv och engagerad. 
 
Villig:
Om du ska klara att nå dina mål så måste du självklart vara villig, som t.ex när vi håller på med hästarna är det jätte viktigt att vi är villiga till att göra saker, motivera både en själv och ryttaren. Om vi bara släpper allt och tänker " äh, jag gör det imorgon" då vet ju dem flesta att det Aldrig kommer hända. Hur ska du då komma någon vart? Du måste se till att du går ifrån tv, dator och allt annat som är så mycket "viktigare", vad kan vara viktigare än att ta hand om ett annat lite till exempel, eller vad är viktigare än din hälsa och att du ska må bra? Det här är sånna saker man själv bestämmer hur dem ska vara, och genom att vara villig till kanske till och med nya saker så kan du få ett mycket bättre liv och uppnå dina mål.
 
Positiv:
Vad det än gäller så ska man alltid vara positiv till saker, även när det går dåligt. Det kan vara hur svårt som helst att vara positiv när allt går åt andra håller, man tänker för mycket på det som inte går bra. 
Det är även ett utav mitt mål 2013 då jag har så lätt för att vara bli besviken/sur och lika lätt för att bli glad igen, men när saker och ting inte går vägen så kan jag vara besviken i flera timmar... Att vara positiv hör även till för att kunna ta sig fram, det är lika viktigt som de andra två punkterna jag satt upp. Det är även kul att umgås med den som är glad och positiv, då kan man även få med andra och göra saker tillsammans om du har som mål att träna regelbundet.
 
Engagerad:
För att komma nån vart måste vi själva vara engagerade till att få fram det vi vill, för att sedan lyckas. Du kan se till att ändra saker och tänka igenom ditt mål riktigt noga, vara delaktig i allt som hör till i målet och leta information/få hjälp över hur du ska göra. Det handlar om att man verkligen fokuserar, tror på sig själv och sedan ser till att göra det. I den här punkten tillhör egentligen alla punkter.. Villig, Positiv och engagerad, vilket nog tillhör alla en gnutta. 
 
Det var mina råd till er för att fullfölja era mål 2013, hoppas ni alla lyckas. And stay positiv!:-)
 

Ny passhäst- goaste Gandalf:)

Åh så gulliga på bilden;) Detta är min nya passhäst Gandalf, en relativt ny häst på skolan som vi brukar kalla för ångvältet, jag har ridit honom 1 gång vilket var hans första lektion på Wången, sen hade en hippolog han som träningshäst några veckor efter:)

Gandalf har tävlat SM i pass med Toti Arnarson.
Han är en väääldigt charmig kille att pyssla om, social och gosig Björn:-)

Kommer komma mycket iPhone bilder framöver eftersom jag är på skolan, har inte möjligheter att visa foton när vi rider osv.


Ridning på Blika för Berit

Precis ridit bästa Blika i ridhuset för Berit, det gick otroligt bra! Är så himla nöjd och glad. Ska tänka vare gång innan ja sitter upp att alltid vara positiv oavsett om det går dåligt, för man lär sig alltid nya saker och sätt att hantera:-)

Vi hade trav och balansträning, Blika har vilat sen den 21/12 så hon var pigg ibland, och väldigt trött ibland, höll ett bra tempo i traven. Först travade vi på, och gjorde lite sitta två och stå ett sen tvärtom, serpentin bågar över medellinjen osv.

Ska strax äta sen kolla vilken ny passhäst jag får, vi ska dock byta nästa vecka igen:)


Taggad på livet!

Första skoldagen på det här året och vi började klockan 10, hade en lektion med Matte och sedan börjar vi inte förrän halv två, då har vi ridning. 
En väldigt bra dag att starta med, vi har dessutom riktigt fint väder här, ganska varmt och solen är framme. 
 
Jag är verkligen redo för att rida här igen, som jag skrivit nån gång tidigare gick det dem senaste 2 förra gångerna sämst när vi red för Berit. Så jag hoppas att jag hunnit tänka och laddar om, det är sånt som medföljer i livet, allt kan ju inte gå som på räls;) Man går grymt bra med vissa hästar, och vissa hästar funkar man inte alls ihop med, men det är något positivt för då har man chans att lära sig ännu mer. 
 
Grymt taggad över livet bara, och känner mig extremt glad. Som det ska va! 
 
Måste bara lägga upp den här filmen på mig och Rodi, har knappt visat den på bloggen.. kanske en gång? Har glömt bort att den fanns med. Gillar den faktiskt så sjukt mycket, likaså musiken. Dela, gilla och sprid vidare:)

Alla kan klara av att leva, man väljer bara hur!

 
Känner mig fruktansvärt glad, lycklig och har en sån bra feeling över livet. Jag har mist väldigt mycket under dem senaste åren, både personer som stått mig nära men även djur, jag har velat fram och tillbaka, gjort bra och dåliga val. Otur har jag ofta haft, men iår kommer allt att vända vilket det readn gjorde i slutet på 2012.  Utvecklingen och ridningen gick hur dåligt som helst men nu, nu är jag redo för att komma igång och vara den glada & postitiva Elin jag egentligen är, visa vad jag går för..
 
När jag inte mådde så bra, valde fel umgäng osv, fick jag höra "du kommer inte klara någonting i livet, du förstör ditt liv, dina betyg är sämre än en förstaklassare du kommer aldrig komma in på ens gymnasium" och allt vad man kan tänka sig, jag fick höra det även utav vuxna människor som trodde dem visste exakt vad dem snackade om. Det sårade mig rejält att höra dem orden, jag kämpade varje dag för att klara skolan, har väldigt svårt för matte som jag fortfarande pinar igenom. Men jag klarade högstadiet med ganska bra betyg, jag kom in på mitt 1:a hands val och den skolan jag VERKLIGEN ville gå på vilket är Wången profil Islandshäst- här går jag idag och är nöjd över mitt val.
 
Jag flyttade hemifrån för ett halv år sen, ca 63 mil från dem jag är van vid att umgås med. Klarar mig själv, ser till att jag får mat i mig, somnar i tid, gör mina läxor, tränar, håller mig frisk osv. Jag har fler än ett jobb, kan tjäna egna pengar och göra precis vad jag vill med mitt liv. Jag driver min blogg med underbara läsare och ska snart påbörja en väldigt spännande sak. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om vad jag har idag, som ni sa att jag aldrig skulle få. Sug på den karamellen.
 
Låter det här som att jag inte skulle klara något i livet, som att jag inte kan något? Jag har utvecklats enorm mycket, jag har allt jag behöver OCH MER än så, jag är faktiskt stolt över mig själv över att ha kommit så långt i livet på kort tid. Så till alla er som inte trodde på mig, vill jag bara säga- NI hade FEL, det är det här jag är BÄST på... ATT LEVA LIVET!Så till alla er som fått höra sånt här, bevisa att dem hade fel, bevisa att ni faktiskt kan få ett bättre liv än alla dem tillsammans... för det har jag fått:-) 
 

Super Elin idag- mot gymmet

Godmorgon mina underbara läsare!

Hade gärna velat sova några timmar till eftersom jag somna sent, men här i boendet får jag vara glad som sov till 11... Har satt på mig träningskläder och gjort frukost, ska snart bege mig ner och träna, efter jag gjort klart lite saker vid datorn. 
Saknar redan min stora fluffiga björn där hemma, känns konstigt då jag var hos Rodi näästan varje dag men nått undantag. Jaja, bara nån månad kvar tills jag åker hem igen. Ska nog ta sportlov en vecka tidigare då jag vill tävla med Rodi, sen känns det som... vem vill inte ha 2½ veckas lov?;)
Känner mig helt trött och blä, så kanske är ett träningspass jag behöver.
 
Tänkte bara nämna lite kort att jag ev kommer börja blogga för en portal, eller hur man säger. Men allt beror på om vi får ihop allt med design osv, är väldigt noga med att det blir bra:) Ha det bra så länge!
 

Nikon D3100 & D7000

Har fått i uppgift att ta reda på vilken kamera jag rekomenderar för er läsare, så jag satte den nya kameran på prov under lovet. Har inte hunnit fotat så super mycket men lite iallafall och testat mig fram med inställningar. Har provfilmat några sekunder också och måste säga Woow! Ja, jag kan ju inte säga till var och en, så jag skriver lite om dem och vad jag tycker, så kanske du själv vet vilken utav dem DU skulle passa:)

Nikon D3100:
Den här kameran är så himla bra då den passar den som inte kan så mycket om kameror, en nybörjare men ÄVEN för den mer erfarna som vill ha det avancerat på mellan nivå. Kameran "lär" dig allt på några sekunder innan du kommer upp och kan fippla med inställningarna själv, men är du redan en mogen blomma så är det bara sätta igång. Nikon D3100 har vart för mig en stor hjälp, det var min första stora kamera, så jag har på kort tid klättrat upp långt med min kamera och tillslut vart det som att jag ville ha något ÄNNUU mer avancerat som jag själv kan ställa in och fippla med. Jag skulle föredra att efter ett tag fota Manuell, att man lär sig det, man får så mycket mer och kan fixa ljuset osv själv. Blir mycket bättre resultat och fokusen lägger sig där du ber den om. 
När det gäller filmning så har jag gjort ALLA mina filmer på Youtube med den, finns bara positivt att säga, blir en helt fantastisk kvalité. 

Sammanfattning: Passar både nybörjare till mer erfarna fotografer. Lätt att handskas med och ger ett bra resultat, anpassar sig bra. En kamera bra att ha innan man klättrar uppåt. Fantastisk kvalite även vid filmning.

Nikon D7000:

Min uppfattning hittills har vart positiv, här får man verkligen testa sig fram tills man hittar det man söker vilket jag älskar! Jag skulle rekommendera denna kamera till den som är tålamodig, tycker om att söka sig fram och prova på egen hand. Sen så kan ju såklart vem som helst fota, bara vrida på Auto och klicka några bilder, men jag anser att det blir helt fel ljus och synd också att man går miste om den OM man skulle få den "perfekta bilden". Ska du skaffa denna kamera rekommenderar jag som sagt starkt att du fotar Manuell fotografering, annars tycker jag du ska hålla dig till Nikon D3100 som är bättre ställd till Auto:)
Man känner sig även mycket proffsigare med en D7000 då kamerahuset är väldigt mycket större än D3100, det är en enorm skillnad. Var själv lite ovan med greppet till en början, var lite darrig på handen då den var tung i skillnad att bära, but now it's easy like a pannkaka.
Filmningen är en enorm skillnad av det lilla jag filmade, otroligt bra skärpa och djup i bilden, fin kontrast och allt var positivt! Kameran har även massa extra plus så som att man kan ha två minneskort. Just nu har jag bara ett, det är 8GB på. Finns som sagt massa extra möjligheter med allt vad det gäller:)
 
Sammanfattning: Du som gillar avancerade kameror och älskar att testa dig fram, har tålamod och gillar att få fram olika effekter och skarpa bilder är denna kamera då perfekt för dig. Det är en rolig kamera med stort kamerahus. Rekommenderar att fota på Manuell fotografering då du själv kan bestämma så mycket mer med både ljuset och fokuset. Enormt bra kvalite på filmning, filmar dessutom i HD! (Jag har Sigma teleobjektiv 70-300mm)

HAHA

Update: Just nu sitter jag i bilen, bara 8 mil kvar:) har lite tråkigt så bjussar på lite humor..

När man är lite grymmare än sina vänner, då känner man sig grym! Haha!


Mot Wången igen då!

Godmorgon mina underbara läsare!


Just nu är jag troligen påväg till stallet, ska fixa och pussa på Rodi innan vi åker. Så härligt att åka bil, man kan sova på ett helt annat sätt och bara breda ut sig. Jag åker med Jonna och Krister upp då hon ska ha med sin fina Vaengur upp till Wången igen efter att ha vart hemma under lovet- som jag;). Tyvärr åker inte Rodi med upp, tror inte jag kommer ha med honom upp alls hur gärna jag velat, men jag vill nog ha med någon yngre upp som man kan utvecklas mer tillsammans med. Så har jag något att längta till när jag kommer hem. 
 
Vi är redan inne på termin två och tiden går så sjukt fort, denna termin ska jag verkligen satsa på skolan och hästarna såklart. Jag blir så grymt besviken på mig själv när det går dåligt, för jag vet att jag kan prestera mer, då börjar jag bara tänka på allt negativt och stänger av... vill bara försvinna. Men nu är det 2013 och vi blickar framåt, som sagt det är ju VÅGENS år. STAY POSITIV!

Ni ser eller hör nog inge mer ifrån mig idag beroende på när vi kommer fram, blir sålänge en bild i respris som jag gillar stark. Min mosters hund Gösta! ↑↑↑↑

Julkänsla♥Fortfarande är julen kvar i stall Karsbo, så mysigt att komma in när det är helt vitt ute, solen lysen och man står och pysslar med glada hästar.. man omringas utav julpynt och kransar. Jätte härligt tycker jag:)
 

promenerat hästar

Åkte ut till stallet om träffade massa glada hästar i solskenet. Skrittade en kort bit på vägen med Dimma, så gick jag en bit tillbaka med henne. Tog in Rodi och pysslade om honom, gick en promenad med honom, jätte mysigt- min solstråle! 
 
Imorgon åker jag upp till kära Jämtland igen, kommer dröja ytterligare 10 veckor innan jag kommer hem igen, förhoppningsvis kan jag åka hem en vecka tidigare om jag får ledigt. Då ska jag anmäla mig och Rodi till en tävling, mest på skojj:) Han har ju mycket mer energi och power på vintern, sånt som ligger i överflöd vilket jag tycker är bra, då gasar han på i tölt haha!
Haft en väldigt skönt lov med några långa sovmorgonar, sååå tacksam för det och är redo för skolan igen... får vi hoppas. 
 
En bild på Skvetta idag:)
 
 

Promenad i solen med bästa<3


♥ ♥

Har inget bättre för mig, så ska kolla på Breaking dawn part 2 och för den delen titta på min man♥ Blir ett bra natt tittande. Klart bästa filmerna, it could be real..right? Imorgon(idag) ska jag upp och åka ut till stallet, Rodi vaccinerades idag så ska bara fixa klart allt och pyssla, sen får vi se vad dagen bjussar på:)
 
409374_472615469440619_367955382_n_large

"sponsrad av pappa"

Hahaha, när man måste göra viktiga saker... leder det ALLTID till något annat, typ som det här;)
 
"Pappa, nu tycker jag vi kommit så långt in i livet.. där din lilla flicka börjar bli stor. Nu är det dax med sponsorer och loggor som ska tryckas. Eftersom du är min pappa, är du och har i hela mitt liv vart en "sponsor" för mig så nu vill du antagligen synas att det är du som ger din dotter ett liv (pengar) vilket är fullkomligt förståndigt.. jag har funderat ett tag och bestämt mig på ett väldigt moget sätt att det nu är dax, din dröm blir sann! Vad tycker du, godkänns de? (PS. du betalar 70% utav trycket och mamma 19% så lägger jag ut för det som fattar vilket är 1%) Nöjet var på min sida:-) Vilken BRA start på året, hoppas du blev lika glad som jag och så vill jag tacka mina lärare som lärt mig så mycket i skolan- hade aldrig kunnat räkna ut %:en annars!
Tack å hej."


2012 lämnar efter sig härliga minnen...

åh, den här bilden på mig och Rodi verkligen ÄLSKAR jag. Ett utav dem härligaste & bästa minnet 2012 under sommaren. Helt sjukt vad tiden går fort. Bästa♥


Sen tur till stallet

Åkte ut senare än vad jag trodde det skulle bli till stallet, ena bilen hade inte bensin så vi fick vänta tills min kära mor kom hem från jobbet, var väl ute vid halv 4. Tog in Rodi utan några som helst problem, såna dagar gillar jag, när allt bara flyter på:)
 
Det var mockat och klart när jag kom, så det var bara att sadla och tränsa och bege sig mot paddocken. Var inte roligt underlag idag, riktigt hårt. Iallfall så blev det att träna på Rodis svagaste gångarter vilket är skritten och kort tempo tölt. Ställde upp 4 koner i mitten av paddocken där vi på två sidor lände skritten för att sedan på dem andra två sidorn korta vi skritten. Tränade lite med konerna, gjorde lite övningar för att sedan gå ut på en stor volt där vi gjorde tempelväxlingar i tölt, kort tempo till mellan osv. Rodi vill gärna så fort vi närmar oss långsidan springa iväg i tölt, så tempoväxlingar på honom är riktigt bra.
 
Efteråt pratade jag och Sussie en hel del, om saker i stallet och sånt. Kan säga att efter allt jag upplevt både i boendet och nu att det "sker" något i stallet, tror jag nog allt att det finns dem som "vakar" över en och ser till så att vi sköter oss. Fick en sån där äcklig känsla idag att det var nån som kollade på mig... Är så skönt att kunna få så bra råd, tips och bara prata om himmel och jord med härliga stall folk. Det behövs, blev lite gladare efter att ha pratat med Sussie:-) Haha ibland blir jag grymt rädd när man packar hö och hör hur saker ramlar ner, men det är bara att tänka "äh, det var säkert katten"....
 
 
 

Man slutar aldrig älska nån som står en så nära♥

Super fint väder ute och jag ska ut till stallet, känns helt sjukt att åka upp till Wången på Lördag redan. Vill stanna kvar hos underbara Rodi, det känns så jobbigt att hela tiden vela om jag vill ha med honom upp eller inte, han är ju gammal men har så mycket kvar att ge... Hur som helst, inget att tänka på nu.
 
Medans jag väntar på att min kära pappa ska vakna efter nattskiftet kollar jag igenom våra filmer, det gör mig så glad. Älskade Rodi♥

Inspiration♥

Le, var glad, ta upp allt positivt. Det här året ska toppa allt!
Du gör det till det du själv gör det till, du väljer.
Taggar sommaren 2013


Ready for beach 2013

När jag kommer tillbaka till Wången ska jag börja gymma igen, behöver bara gå till huset brevid så är gymmet där- lyx. 
 
Jag tränade 3-4 dagar/veckan i en månad sen åkte jag på praktik, och efter det så sprack det. Julmat, godis nästan varje dag och hej å hå, så det kan gå;) Men nu laddar vi om och taggar beach 2013, gymma, springa, kö bah kö! Sen får man ju också tänka på att jag rider för tränare 2 gånger i veckan, vilket också räknas som träning. Har i allafall lagt upp en träningsprogram. 
 
Det ser ut som så att jag kommer börja träna kondition för att efter nån vecka lägga till styrka. Jag är ju en sån person som blir uttråkad extremt fort, så vi får väl se hur det här går, jag älskar att träna styrka, helt sjukt vad kul det är, att utmana sig själv och inte göra samma rörelser hur länge som helst. 

Du kommer få följa min resa, och snart kommer även nya kategorier upp. Jag kommer med träningen börja tänka på vad jag äter också, kommer äta mindre, mer nyttigt och lägga upp ett tänk där också. Äter på resturang varje dag varje måltid, så har alla möjligheter i världen, samtidigt som det är tufft;) Tänk alla efterätter jag kommer missa...
 
Jag gör det här först och främst för min egen skull, sen vill jag visa alla att jag har rätt- jag klarar mig själv och jag kan träna som en puma (haha fel ordval kanske, lät så sjukt kul) En kul grej helt enkelt som jag ska klara med eller utan träningskompis!
 
ÖNSKA MIG LYCKA TILL

Tumblr_lvk882cqrm1r1wk8mo1_500_large

Rodi 1/1-2013


Lite bus och händerna i luften, haha... Dock världens galopp, önskar man vore mer beredd nästa gång;)

Bästa♥

SÅ BRA START PÅ 2013, jag är en sån otroligt stolt "lill matte" till en helt fantisk bäst häst, nästan så man börjar grina!
 
Började dagen med att medans jag går mot hagen ropar jag på Rodi, han går i rask takt ända vägen fram till grinden, får lite havre, sänker huvudet och sätter huvudet i grimman helt själv. Han var så glad, och jag blev hur glad som helst. Det är INTE varje dag man får uppleva sånt här, så vi båda fick en helt otroligt bra dag idag:-)
 
Skulle köra frihetsdressyr i paddocken, men det var lite för mycket vatten för att jag skulle kunna springa runt där haha. Min lillasyster fick rida honom i skritt, tölt och trav, hon fick en liten lektion mest för att lära sig förhållningarna och inte tölta med hård eller lös hand. Vet inte hur jag ska förklara men hon har inte ridit nå länge alls så nästan allt är helt nytt för henne, Rodi som töltade klockrent bortsett från lite rollningar då och då är en perfekt läromästare. Fia fick även lära sig att rida lätt i traven, Rodi ville dock bara tölta efter ett tag. Han kan vara väldigt svår travad ibland.
Rodi var så snäll och himla försiktig, hästar är verkligen smarta djur, dem märker nog av när det är någon mindre och oerfaren ryttare på ryggen:)
 
Efter ett tag red jag, då ladda han om och taggade rejält, busade lite och var hur glad som helst. I skritten takta han och skuttade lite, han ville sååå gärna tölta och springa vilket han inte fick. I tölten vart det lite skutt till galopp och det var bra haha för han släppte rejält i nacken och i sidorna. Bushästen, är så stolt över dig♥
Det här fick mig att verkligen tagga för en vintertävling, ska kolla runt nu och anmäla oss till nån:-)
Bild: Fia & Rodi
 

Hälsnining från oss- GOTT NYTT ÅR PEOPLE