Bremsning

Det finns olika sätt att kontrollera en orolig och osammarbetsvillig häst. Man kan ge hästen läkemedel med lugnande effekter t.ex om det verkligen behövs. Men en annan fysisk åtgärd är att använda en brems på hästens överläpp, denna metod är känd sen länge, dock är verkningsmekanismen okänd för flertal användare. Det många människor vet är att bremsning av hästens överläpp ger en allmän smärtlindrande och därmed lugnande effekter. Därför är användningen av brems ett viktigt hjälpmedel i hästpraktiken/undersökning, åtgärd och behandling. 
 
En brems är ett enkelt redskap med en liten repögla eller en "tång" som ska åstadkomma en ihopklämmning av den känsliga överläppen. När bremsen dras åt skapas nervimpulser så att hästen upplever en både smärtstillande och lugnande effekt. 
Bremsen ska dras åt lugnt, och inte för snabbt eller för hårt eftersom effekten då kan blir sämre. Har man gjort en korrekt utförd bremsning reagerar hästen varken skrämmande eller är smärtsamt för den. Det är även bra att hålla bremsen i en viss rörelse, och efter avslutad bremsning är det bra att massera nosen en kort stund. Bremseffekten kan även variera mellan olika hästar, det är även viktigt att tänka på att den kan överföra smittämnen om den inte görs ren. 
 
Jag tycker att det är ett bra redskap så länge man använder den när man vekrligen behöver och gör det på rätt sätt samt ett schysst sätt. Men det gäller som med all användning utav saker till hästarna, som sagt- sålänge man är schysst. Jag själv har använt en brems fåtal gånger i samband med veterinärbesök och hästar som verkligen inte velat sammarbeta. Man försöker ju undvika den så mycket som möjligt och istället försöker lösa problemet först. 
 
Vad tycker ni om bremsning, är det en bra metod?




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback