Tema trav- mellan arbets och ökadtrav!

Eftersom vi ridit mycket trav för Berit både förra veckan och i Måndags, passar det bra att skriva om trav och allt som hör med det att göra. Tänkte att efter varje ridning för Berit, Sara eller Ullis så gör jag som ett tema om just den biten tills nästa gång då det kanske är något heeelt annat. Så får vi se om det var en bra idé jag kom på. Detta kanske blir bara några dagar, kanske en vecka? who knows!
 
Dagens "trav tema" är skillnaderna mellan olika tempon i traven. 
 
Skillnaden mellan arbets- och mellantrav:
Trav ska vara tvåtaktig, ren, regelbunden samt elastik. I arbetstrav ska hästen röra sig lösgjord och i jämvikt på tygeln med lika steglängd i ett väl avvägt och relativt friskt tempo. Den här traven ligger mellan samlad och mellantrav, hästen ska visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete. 
Sen kommer vi till den punkt som ligger mellan arbets- och ökad trav som kallas för mellantrav. 
 
Beror på hur långt man kommit i utbildningen med sin häst såklart, från häst till häst liksom. Här ska hästen röra sg med ökat påskjut från bakbenen och i "snäppet högre" tempo än i arbetstrav. Som ryttare måste man ju också tänka på att tillåta hästen föra nosen något längre framför lodplanet än i arbets- och samlad trav:)
 
Den ökade traven:
Till sista är det såklart den ökade traven där hästens diagonala benparens skenor är pararella, hästen rör sig med liksidig steglängd. Man ökar steglängden så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp "vinner" mer mark. Det åstadkommer genom kraftigare påskjut från bakbenen. I den ökade traven ska hästen ha en god bogfrihet så att framhoven sätts i marken på den punkt, mot vilken den är påväg i stegets längsta moment. Ökad trav ska vara fri från spänning, balanserad och rytmisk!
 
Kort sammanfattning:
Skillnaden mellan mellan- och ökad trav är alltså att mellantraven ska vara rundare, högra och längre steg.
I den ökade traven ska hästen ha längre och "luftigare" trav med längre svävmoment, med andra ord sträcks benen längre ut- både bakben och framben.  
Sen är det självklart olika vilken häst man rider, dess styrkor osv. Dem flesta vet ju/ känner skillnaderna och bara rider på för att "det är kul", sjävklart ska det vara kul- Men det krävs mycket från hästen också, nått att tänka på;)
 



Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback