Häst & ryttare i trafiken

Rodi är en väldigt säker och trygg häst att rida på när det gäller att tex rida ut, så vitt jag vet så är han inte rädd för något utan bara går där och är supercool. Han är så lugn och han vet att det kommer en bil, och låter den bara passera. En bil - dvs som idag- kan gasa förbi utan att han reagerar, en eller flera långtradare kan åka förbi väldigt nära utan att han ens bryr sig, man kan tro att det är hans "kompisar" som han sett i årtal och är bara som små stenar som rör på sig. Det är ganska skönt att veta att man sitter på en häst som man verkligen kan känna sig trygg på och lita på, man kan aldrig lita på en häst till 100% då man inte säkert kan veta när "olyckan" väl är framme, men jag litar på Rodi tillräckligt mycket och 100% är det väldigt nära.

Eftersom jag blev så irriterad idag över hur folk beter sig i trafiken, speciellt på en ganska liten väg med mycket trafik där det dessutom är häst skyltar och ridande som håller till, dem flesta skulle med detsamma dem såg en häst och ryttare sakta ned och köra förbi försiktigt för att minska procenten på att olyckor ska ske, inte skrämma hästen samt visa hänsyn till häst och ryttare. Men idag så var det helt tvärt om, mötte flertal bilar, ovanligt många bilar faktiskt på min "favorit väg" eller ja, det är en bra väg att rida dem olika gångarterna på, där kommer det en bil bakifrån som verkligen gasar på/förbi oss och låter extra högt. Tänk om jag hade suttit på en annan häst än just Rodi då, tex en som bryr sig lite mer om trafiken och skulle blivit jätte skrajj, tänk vad procenten med rid/trafik olyckor ökar. Skäms på dem som inte visar respekt alltså! Tyvärr så förekommer detta till en vanlig vardag. Var ju bara tvungen att kolla upp mer fakta om det här och mer som tillkommer. Men man måste även komma ihåg att även vi har ett viss ansvar ute bland vägarna.

(texterna går ej att kopiera, därav får ni länkningar till olika sidor)
Här nedan är några länkar ni kan klicka er in på och läsa mer om:
Möte med HÄST
Trafiksäkerhet till häst- olycksutveckling, attityder och beteende.
Man kan även gå in och läsa på Transport styrelsen, där står det lite mer inriktat till oss ryttare att tänka på- förutom hästen- och olika skyltar man kan stöta på osv.
Bestämmelser till oss Ryttare mm.
Här följer några bestämmelser som är viktiga att tänka på för den som leder, rider eller kör häst och vagn.
 • Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.
 • Man ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Om det finns vägren ska man använda den på den.
 • Man får inte färdas på gång- eller cykelbanor.
 • Man får inte färdas på motorväg eller motortrafikled.
 • Hastigheten får aldrig vara högre än att "föraren" behåller kontrollen över "fordonet" och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, som exempelvis
  - där barn finns på eller vid vägen
  - vid möte på smala vägar
  - i skarpa kurvor och
  - vid backkrön
 • Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om man kommer från terrängen in på en väg gäller väjningsplikt.
 • Man skall ge tecken när man ska svänga. Tecken ges enklast genom att räcka ut handen, som när man cyklar.
 • Kör man med vagn eller släde under mörker skall man ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill. Lyktorna skall sitta på vänstra sidan av ekipaget.
Jag tycker att det är super viktigt att BÅDE ryttare med häst samt billister tänker på lagar och visar hänsyn till varandra, att ryttaren ger tecken till billisten att tex sakta ned. Ryttare har även vi ett ansvar ute i trafiken och jag hoppas alla mina läsare är medvetna om vad som gäller:) Jag är väldigt noga med regler och lagar då jag vill få en sån bra trivsel som möjligt för alla.


Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback