Rasp, Mugg & lymfkärlsinflammation

Tänkte som jag innan skrev, skriva ett inlägg om Rasp med inblandning Mugg. Skriver även om hur du kan utveckla lymfkärlsinflammation från dessa sjukdomar. Tycker man om att lära sig nya saker, läsa om sjukdomar hos häst m.m så är denna text ganska intressant enligt mig iallafall:)
 
Mugg hudinfektion i karlederna, orsakad av bakterier och ofta även svampar. Ger skorviga och ibland såriga karleder
Rasp hudinfektionen har spridit sig upp längs benet ovanför karleden

Mugg är en ganska vanligt förekommande åkomma hos hästar och ponnyer. Det kan vara sår, krustor, eksem eller svampinfektioner som uppträder vid karleden och runt kotleden. Om det angripna området går över kotleden och upp på skenan kallas det för rasp. Att fastställa varför mugg eller rasp uppstår är svårt, några orsaker kan vara blöta och leriga hagar, bristande stallhygien, dåligt rengjorda benskydd/lindor som skaver och orsakar små sår. Såren kan orsaka svårläkta infektioner.

Sågspån som strömedel i box/spilta kan utveckla allergi på den nedre delen av hästens ben. Sågspånet kan innehålla både terpentin och impregneringsmedel, som hästen kan vara överkänslig mot. Pga. bristen på pigment hos hästar med vita ben och fötter så ligger det större risk för dessa att utveckla mugg.

Symtom:
Mugg och rasp kan vara torrt och fjälligt eller fuktigt och vätskande. Huden kan se röd och irriterad ut och vara hårlös med sår och krustor, som ofta är svårläkta.
Huden och såren kan spricka under rörelse vilket orsakar smärta och hästen haltar. Bakterier kommer lätt in i dessa sår och kan orsaka infektion med lymfkärlsinflammation som följd.

Allmänna råd:

*Håll god stallhygien
*Ha lämpliga hagar 
* Väl rengjorda & anpassad utr.
- Detta hjälper till att förebygga sjukdomen. Om du misstänker att din häst har sågspånsallergi bör du byta till annat strö, var noga med att göra rent boxen/spiltan innan byte. 

*Leriga fötter&ben bör du låta torka, borsta rent med en mjuk borste
*Undvik att spola av om hästen behöver benskydd under ridning/körning, var då noga med att ordenligt spola rent och torka torrt med en mjuk trasa/handduk.
-Våta smutspartiklar t. ex lera och grus som sitter djupt i håren är nästan omöjliga att tvätta bort. Bakterier och svampar triv dessutom i fuktig miljö.
Grönsåpa att tvätta karleder, ben m.m är också ett bra hjälpmedel.

Riv inte bort sårskorporna eller krustorna, de hör till läkningsprocessen och skyddar mot bakterier.

Att smörja med en mjukgörande salva påskyndar läkningen och förhindrar sårsprickor. Receptbelagda starkare kortisonpreparat och/eller antibiotika kan behövas vid svårläkta fall. Fråga din veterinär. Om sårytan är smutsig gör du rent den lämpligast med ett desinfektionsmedel men överdriv inte tvättandet. Genom att tvätta alltför ofta kan man irritera en redan känslig hud.

Mjukgörande salvor:
I
domin
Helosan
Calmuril kräm
LHP-sårsalva

Desinfektionsmedel:
Natriumklorid spolvätska
Jodopax vet. (Till bruksfärdig lösning späds 4ml med 1 liter vatten)
Väteperoxid lösning 3%
Laktacyd tvål

 Lymfkärlsinflammation (lymfangit) 

Lymfkärlsinflammation eller lymfangit Kan uppkomma om vissa bakterier tränger in i sår på hästens ben, t.ex vid mugg eller s.k. stryksår. Bakterierna sprider sig längs lymfbanorna till den stora lymfkörteln i ljumsken eller i armhålan. Lymfkörteln reagerar mor infektionen genom att svullna, vilket i sin tur försvårar blodgenomströmningen i blod och lymfkärl.

Det är vanligt att sjukdomen återkommer. Första anfallet går lätt tillbaka med lämplig behandling. För varje återfall hästen får ökar risken för en kronisk förtjockning av det drabbade benet och det blir ett s.k elefantben. Förväxla inte denna sjukdom med blodförgiftning som är en allmän infektion med bakterier i blodbanorna, medan lymfkärlsinflammation är en lokal sjukdom.

Symtom 
Sjukdomen kommer hastigt med hög feber, stark ansvällning och smärta i benet, stel gång och hälta.

 Allmänna råd:
*Desinfekera eventuella sår och lägg på våtvärmande omslag
*Så fort temperaturen har sjunkit under 28,5 grader ska hästen motioneras lätt för att svullnaden ska gå ner- sätt hästen så snart som möjligt i arbete

Desinfektionsmedel:
Natriumklorid spolvätska
Väteperoxid lösning 3%
Jodopax vet. (Spädes 4ml med 1 liter vatten)

Våtvärmande omslag:
Fetvadd eller Cottongaze (ej apoteksvara) en bomullsrulle med gasväv omkring, dränks in med
Alsolsprit 10% och läggs på benet. Linda därefter med en yllebinda och ovanpå detta med en elastisk binda. Bandaget får sitta kvar i högst 12 timmar.
Vetflex (ej apoteksvara)
Superflex (ej apoteksvara)

Kontakta alltid veterinär eftersom antibiotikabehandling oftast är nödvändig !
Källor: Hästspecialisten, hästens sjukdomar( ridsport i fokus) samt vetr.




Kommentera♡:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback